michelle zg, moj ti je savjet da se definitivno javiš liječniku. Po nekom zdravom razumu trebalo bi ponoviti CRP i KKS i svakako napraviti urin.
Printable View
michelle zg, moj ti je savjet da se definitivno javiš liječniku. Po nekom zdravom razumu trebalo bi ponoviti CRP i KKS i svakako napraviti urin.
Čekam da suprug dođe s posla pa će s malim opet u Klaićevu. Nisam napomenula da je nakon završetka liječenja šarlaha a prije ove temp, bio u vrtiću 2 dana. Moguće je dakle, teoretski, da je u grupi netko nosioc streptokoka? Ako se pokaže da je došlo do recidiva, hoće li vrtić poduzeti nešto po tom pitanju, odnosno hoće li uzeti briseve djeci iz grupe? Ne znam kako to ide.
E da, a možemo li mu doma uzeti urin i ponijeti ga danas u Klaićevu?
ja bi ga odvela u zaraznu
nerijetko nakon terapije silapenom, dolazi do recidiva beta hemolitičkog streptokoka grupe A ( piogeni streptokok)
terapija jedina pouzdana je penicilin i.m. ( da i silapen je penicilin, ali kvaka je u načinu djelovanja) + profilaksa ekstenciliniom ( sve sam sama to nedavno prošla)
temperatura koja kod djece traje više od tri dana liječi se antibiotikom, nema govora o virusnoj infekciji, tu se nalijepila i bakterija
trebaš napraviti bris ždrijela i nosa
kliconoše možeš biti ti i /ili suprug, a naravno i sva djeca u vrtiću, ali to je irelevantno jer je današnji stav da se kliconoštvo ne liječi
ne mora bit bakterija nakon 3 dana temperature, ali ovih 7 dana visoke temperature treba obraditi
a meni nitko nije odgovorio za moj kašalj kojeg se još nisam rješila...
ima li tko iskustva sa ovim novim lijekom Fluimukan, i dal ga ja uopće smijem piti??
to su kakti nekakve šumeće tablete...
Evo iz upute o lijeku: "Fluimukan akut se tijekom trudnoće i dojenja može primjenjivati samo, ako je prema mišljenju liječnika, očekivana korist za majku veća od mogućeg rizika za plod."
Inače je Fluimukan odličan za iskašljavanje, ako imaš što iskašljati, ali ako suho kašlješ treba ti sasvim drugačiji lijek.
Probaj s prirodnim lijekom, jako se dobro pokazala crna repica koju izdubiš u obliku stošca i staviš na čašu tako da je baza prema gore, a prema čaši mala rupica. Odozgora stavljaš med koji pokupi sok iz te repice i iscjedi se u čašu. Uzima se 3x po žličica...
Eto, nadam se da sam bar malo pomogla... :-)
Eh da, zaboravila sam napomenuti da svi lijekovi za iskašljavanje (i islandski lišaj i Bisolex/Bisolvon i Fluimukan) potiču kašalj tj. iskašljavanje. Ako kašlješ suho, to ti samo pogoršava i pojačava kašalj. U slučaju suhog kašlja daju se drugi lijekovi iz skupine antitusika - znači da sprječavaju kašalj.
uff.. gdje sad nabaviti tu crnu repicu? :)
ne znam, sutra ionako idem u bolnicu na ctg i amnio (ko bude moguća) pa ću tražit tamo uopće da mi daju neku terapiju, jer ovo ne prestaje od subote... i grozno je suho :(
a jadna, baš mi te je žao... Ja bih prestala piti taj islandski lišaj, pij dosta čaja, a ja ću držati fige da ti se kašalj smiri :-)
Ta repica se obično nađe kod kumica na placu :yes:
ajme draga da znaš koliko sam čaja popila ovih dana, bogec više ne znam jel ima uopće koja kutija za babu...
ma ne znam... danas su me utješili da taj kašalj ne utječe na bebu, pa nema veze nek se ja mučim, al glavno da je on dobro...
Ljuta sam ko pas! Sad mi se suprug javio iz Klaićeve i ukratko rekao da mu je mladi pedijatar rekao da nema potrebe za novim pretragama krvi a pogotovo brisa grla, ali da će napraviti KKS, urin i bris grla samo zato da moj suprug smiri histeričnu ženu kod kuće! Ne točno tim riječima, malo je uljepšao.
Ispala sam histerična luda baba, koja nema pametnijeg posla nego izmišljati pretrage koje bi mogli izvoditi na mome djetetu!
Ma cure jednostavno nemam riječi kojom bih opisala svoj bijes. Zapravo mi je bolje da šutim.
u NL nikom ni ne pada na pamet da rutinski obavlja takve pretrage na djeteetu jer roditelji misle da je frka. logika je koliko to kosta i da li je neophodno. kako je hr zdravstvo u bankrotu vjerovatno ce se uskoro takve pretrage kad roditelji insistiraju a doktor smatra da nije potrebno placati iz vlastitog dzepa
iskreno govoreci more pretraga koje se jos uvijek rutinski obavljaju i kad treba i kad ne treba stvarno osiromasuju zdravstvo i poslje nema love kad je stvarno potrebno
u nl ni ne ides kod doktora prvih 3-5 dana kad dijete dobije temperaturu, nema teorije da uletis kod dezurkon pedijatra jer pedijatar ima status specijaliste i da bi dosla do njega prvo trebas proci kroz cekanje i ambulantu opce prakse
niko te zbog djeteta nece pustiti preko reda, upravo je suprotno, djeca propustaju odrasle....
moj L. je prošao more pretraga za koje sam znala da su bespotrebne i na kojima je pedijatar inzistirao (vezano uz motoriku), također sam i sama masu puta poslana na bezvezne pretrage, zadnji put baš pred kraj trudnoće npr. ponovno na ogtt za koji su mi dva ginića rekli da je apsolutno u redu, ali eto treća dokica nije bila zadovoljna pa ajmo opet. A ovo je jedan jedini put kada sam tražila da se nešto poduzme jer mi dijete liči na avet i sada već 8 dan kuri 39,8, e sad je problem uzeti bris grla i jednostavno otkloniti sumnju. Ne bih bris ni tražila da nije prebolio taj prokleti šarlah i da ne postoji mogućnost recidiva.
Ma kao i uvijek, ajmo šakom i kapom, a onda ćemo štediti na djeci.
Malo sam mirnija danas jer vidim, ovo što je i bibai napisala, da može viroza trajati i po 10 dana uz visoku temp, to nisam znala. Ništa, živce u džep i čekati da odbrojimo 10 dan.
Pa jeste li bili jučer na pregledu? I možda sam propustila, ali zašto prvo ne odete njegovom pedijatru? Dok je opće stanje djeteta zadovoljavajuće nije nikakva hitnja s odlaksom na hitnu (bez obzira na broj dana bolesti), a laboratorijske pretrage se mogu napraviti i u nadležnom DZ.
Dalje, ako mu curi nos i ako kašlje (a to imaju svi ukućani)- sigurno nije samo relaps/ recidiv streptokokne bolesti. Da ima streptokoknu anginu u dobi od 5 godina koju prati tako visoka temperatura 8. dan opće stanje bi mu bilo loše, a i dijagnoza bi se postavila pogledom u ždrijelo tj na vrat.
No, naravno ne isključuje da ima neku virusnu ili bakterijsku komplikaciju nove bolesti (tipa upale pluća,..).
mora brzo, malena plače...
bili su na pregledu, kks i urin su u redu, doc kaže virusna infekcija i dalje isti tretman, znači skidati temp ali ibuprofenom, prospan za grlo. da, curi mu nos i kašlje jako, kada temp padne onda je raspoložen, igra se, ali čim mu skoči na 39, klone. Zadnja dva-tri dana je gotovo cijela prespavao. Doc u Klaićevoj je nakon pregleda rekao da nema govora o recidivu ali je pristao napraviti bris grla, bit će gotov u ponedjeljak. u klaićevu su prvi put išli jer je bio petak kasno navečer, a tamo su rekli da ponovno dođemo po potrebi.
Štednja u zdravstvu je itekako potrebna, ali 7 dana visokog febriliteta kod djeteta i kod odraslog zahtijeva detaljan klinički pregled, a kod djeteta definitivno i laboratorijsku obradu.
I točka :coffee:
pitanjce.... beba je u porodu imala skalp i 3 puta se odpojio i nakon poroda je imala skulice na ta 3 mjesta gdje je bio skalp, a sad ima 2 mj i na 2 mjesta ima naslage debele poprilično-na ta 2 mjesta je bio skalp- kako to i sa čime mazat da prođe??? mazala sam sa uljem.ništa. I da koža joj je jako suha i osjetljiva čime je mogu mazat????(probala sam sa dječjim uljima, ali onda još dobije i osip)
što je po tebi skalp?
tjemenica?
ne po meni. sestra koja mi je bila na porodu je rekla da je skalp onaj uređaj kojim vaginalno prate otkucaje bebine
Jedno pitanjce..
Curica od 9 godina do sada mi je primala sve vrste antibiotika (iako vrloo malo dijete izuzetno zdravo ako zanemarim virusni meningitis zajedno sa anginom) dok je ležala u bolnici 09.2009. između ostalog je primala i pencilin venozno.
E sad prije tjedan dala blaga upala grla s lagano otečenim krajnicima i dobila je za pit Klavax sirup (to je bilo u petak) prvu dozu je odmah povratila nakon toga je dobila još dvije doze i onda zlo lagano otečen obraz i urtikarija po cijelom trupu. Skinuta sa Klavaxa primila u subotu i nedjelju po injekciju Dexametazona. Osip se u potpunoti povuka u nedjelju.
Danas ponovo crvenilo vrata i trupa, ali bez onih sitnih pristića samo crveno i jako ju svrbi. Da li je moguće da je to još uvijek od to nesretnog Klavaxa i da li bi ju trebala odvest kod doktora?? Dala sam joj 5ml Rinolana (najmlađa je alergičarka) i crvenilo i svrab su se povukli.
Moguće je da je i dalje od Klavaxa. Potrebno je određeno vrijeme da se organizam 'očisti'. Slobodno kroz narednih nekoliko dana daj Rinolan sirup uz puno tekućine.
Imam pitanje na koje će možda netko od kompetentnijih znati odgovor.
Kardiolog je još prošle godine mojem ocu prepisao Preductal preventivno. Danas mu njegova dr opće prakse kaže da se po novome Preductal ne smije davati "običnim" srčanim bolesnicima, nego samo onima kod kojih nije uspio operativni zahvat :?: i da će mu ovaj put dati na recept, ali da će zbog njega možda platiti globu :zbunj: Kako je ta njegova doktorica prilično smotana, zanima me, čisto informativno, je li to zaista tako, ili netko krivo tumači propise?
Michelle, kako je maleni?
prošlo je, hvala bogu. temp je 9 dan pala i nije se vratila. bris grla uredan. ipak je bila samo viroza. zahvaljujem svima na pomoći, baš sam bila u velikom strahu.
Preductal je lijek koji se po smjernicama HZZOa propisuje
pacijentima sa koronarografski dokazanom koronarnom arterijskom bolešću
gdje nije moguće liječenje revaskularizacijom i gdje nije postignuta stabilizacija bolest
drugim lijekovima po preporuci kardiologa,
samo to je već duže tako,
ono što se mijenjalo u zadnje vrijeme su žešće kontrole po ordinacijama
Pitanje:
Može li kost biti puknuta, a da ništa nije otečeno?
Priča:
Sin (18 g), je pao s bicika, u subotu i od tada ne može stati na petu. Bila je plava - to se povuklo. Iz vana se ništa drugo ne vidi. (Njemu se neda ići na slikanje jer je uvjeren da je samo natučeno.)
Molim ako mi netko može odgovoriti!
Trudna sam 12+2 tj. i zanima me da li vodene kozice mogu naštetiti bebi jer sam u doticaju sa osobama koje imaju kozice. Ja sam ih preboljela još kao dijete.
Ginekolog mi je rekao da mi ne može sa sigurnošću reći i ja sam sad u panici. Čula sam da se nedavno dijete rodilo sa vodenim kozicama iako ih je majka već preboljela.
Da li je to zaista moguće?
možda je kasno, a i ja nisam medicinske struke
ali iz iskustva: DA
ja slomila kost na ruci, u diti na dlanu. i boljelo me ali mi moji nisu vjerovali da me baš tako boli. nakon mjesec dana smo konačno išli to slikat i ispalo je da je slomljena ali baš lijepo uredno, tako da je polako zarastala, i to pravilno
baš je bila luda sreća :roll:
Ne mogu kozice naštetiti bebi ako si ih preboljela.
Hvala na odgovorima cure, ja sam tako zbunjena, problem mi je što sam u kontaktu s ljudima koji rade u vrtiću u kojem su kozice, i moj muž tamo radi a nije ih imao. Baš me je strah, koliko sam ja shvatila ne zna se sigurno da li su opasne kod trudnica koje su ih preboljele. Ja sam nekako optimistična pa mislim i vjerujem da ih moji u kući neće dobiti, ali opet ne znam što da radim.