Mishkica prvotno napisa
Ne znam otkud je sad najednom izvučen taj Lisabonski ugovor, pa na njemu se radilo godinama, usuglašavalo, mijenjalo, a mi se ponašamo kao da smo ga tek sad pročitali i otkrili toplu vodu. Kad čitam neke "argumente" ovdje, imam dojam da smo tek jučer počeli pregovarati o ulasku pa nemamo pojma što nas čeka - kao da ulazimo u uniju s, ne znam, Madagaskarom. Suverenitet i njegov navodni gubitak? Zašto to nije problem nijednoj od 27 postojećih država članica, zašto su one dobrovoljno pristale na nešto što je tako evidentno loše, barem tako tvrde eurofobi? Pa mi smo sami sebi najviše potkresali suverenitet, za koji smo se, nažalost, morali krvavo izboriti. Pardon, nismo mi, nego vladajuće "elite", one koje smo godinama birali. I znate zašto Hrvatska nikad neće biti kao Norveška ili Švicarska, kad ih već spominjemo kao nečlanice, pa mislimo da i mi možemo kao one? Na stranu njihova ekonomska snaga. Nećemo nikad biti kao one zato što u Švicarskoj ili Norveškoj vladajuća garnitura koja popljačka i uništi cijelu zemlju nikad, nikad ne bi dobila 40 i kusur mjesta u parlamentu.
Među ostalim, glasat ću ZA i zato što između mojih stavova i stavova hrvatskih eurofoba (namjerno ne koristim riječ "euroskeptici", jer oni se barem trude naći argumente za svoje stavove - eurofobi ne nude ništa osim galame) nema ama baš nikakvih dodirnih točaka, teorije zavjere, urote i ne znam čega mi nikad nisu pretjerano dobro ležale. Oni zastupnici koji sjede u Europskom parlamentu i redovito galame protiv EU uredno i dalje sjede tamo i primaju europsku plaću. Naravno da nisu ludi da doma predlože referendum o izlasku iz Unije, očito zato što su i sami svjesni da su dobrobiti još uvijek veće od nedostataka. Sama ideja o ujedinjenoj Europi nije u krizi, i nikad ni neće biti, jednostavno zato što je riječ o zajednici istih vrijednosti. Ono što je u krizi je ovakav "tko je jamio, jamio je" oblik divljeg kapitalizma, a o tome bi Hrvatska mogla napisati ne jedan, nego pet doktorata.