Vidi rezultate ankete: Jeste li za ulazak Hrvatske u EU?

Glasači
241. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • DA

120 49.79%
  • NE

121 50.21%
Stranica 15 od 34 PrviPrvi ... 5131415161725 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 701 do 750 od 1681

Tema: i EU zaslužuje temu :)

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa eto ti i ja o istom ustvari se slažemo..problem je što mi mali ljudi i nemožemo čitati ugovor i mnogi ga ne razumiju..problem je jednostrane samo pozitivne informacije od strane države, vlade a nema realnih i pravih informacija...problem je osobih koristi a ne državne dobrobiti nas kao pojedinaca a i političara itd. da se ne ponavljam

janese i ja smo razgovarale o sudskoj odluci iz Lukseburga a ne o EU ugovorima...ja sam se samo nadovezala...pogledaj na početak stranice....uživaj odoh učit

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    taman sam se uživila u analize, hebemu i tiskano izdanje :mad:
    baš me zanima kako će ovo kometirati prima i "njena" MASA
    jbte led, nije mi dedica na popisu željenog štiva , pa sam ga preskočila. sad moram čitati

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Oduševljavaju me ove katastrofičarske stranice, fali Bruce Willis.
    Ne mogu vjerovati koliko se ovdje zapjenilo. Pa ljudi su stvarno angažirani, svaka čast , koliko truda, muke, a je li se netko javio da se predomislio s da u ne ili obrnuto nakon ovih stranica znoja i muke?

Ja sam zamalo jutros okrenula svoje ne u da (možda tako i ostane, hm, hm, malo sam indolentna), potaknuta podsjećanjem na jednu našu davnu uniju tj. Austro-Ugarsku.
    Spomenulo se kako u Austriji pod istim uvjetima mogu studirati svi iz zemalja nekadašnje AU , te uređene, fantastične carevine.
    (ukida se to AKO se ne uđe, to je ono poznato IF)

Vidiš kako oni i danas drže do tih svojih negdašnjih pokrajina i krajeva, ili su nostalgični ili bi opet voljeli da smo u njihovim krajevima.
    Mnogi su nas pregazili, ali nijedni nisu ostavili toliko napretka i toliko uložili kao Austro-Ugarska, ostali su većinom samo izrabljivali resurse.

Sjetite se samo koliko je građevina, kulturnih, administrativnih, tvorničkih, stambenih ...sazidala AU. Koliko naših sudova, općina i dalje stoluje u tim zgradama, koliko su nam sredili zemljišne knjige, nakon njih se više nisu sređivale i zato danas i imamo takvo zamršeno stanje s imovinom.

Ne, nisam poludjela pa da zazivam duh Franje Josipa nego me to podsjetilo na sređenost administracije, knjiga, na savršenu uređenost države kakva nam jako fali, kakvu smo priželjkivali u EU. Hoćemo li bar to dobiti?

Evo vrlo konkretan primjer kako ta austrijska pedanterija i uređenost funkcionira i danas:

Lani je u jedan naš gradić općinskoj vlasti stigao dopis iz Beča u kojemu ih upravitelj/predstavnik zgrade/državni predstavnik (ne znam precizno tko, ali nije za point bitno) konkretne zgrade na konkretnoj adresi, nekoj davnoj,

obavještava kako je korisnicima/vlasnicima konkretne zgrade te i te u tom gradiću istekla 100-godišnja garancija (!!!!!! usporedite to s našom gradnjom i našim upravljačima zgrada) tijekom koje su se mogli obratiti za besplatne popravke oštećenja na zgradi te da će ubuduće sve morati sanirati o svom trošku.
    Dakle, to je sljednica države koja je u našoj provinciji izgradila (prekrasnu) upravnu zgradu još 1911. godine i od tada ju uredno vodi u knjigama, toliko uredno da je i nakon 100 godina netko bio zadužen poslati dopis u tu provinciju i obavijestiti sadašnje korisnike o promjeni stanja.
    Je da je kod nas od tada bila i Kraljevina Jugoslavija, je da su komunisti to nacionalizirali, da je to prošlo sto stvari, nesređenih, da je zgrada završila u općinskim rukama, a općina, kako to često biva, nema para pa je divna zgrada oronula jer je trebala i popravke i restauraciju, a nije se napravilo ništa.

Uhvatili se naši općinari za glavu - a, jesmo ludi, da smo bar znali da nam je to Austrija mogla obnoviti!

Meni je to fascinantan primjer funkcioniranja državne uprave kakav sam priželjkivala ili možda još priželjkujem da se barem djelomično prenese kod nas.

Ne ulazim sad u to tko tu što svojata ili ne nego mi je i i da se o nečemu toliko dugo vodi evidencija, a kod nas ne možeš ni zajedničko stubište očistiti bez milijun zavrzlama.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eee da smo ostali u Austro-Ugarskoj...

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Jens i Jelena, hvala vam za iznesena vaša iskustva studiranja u EU.
    To su važne info iz prve ruke.

Ako nam je već suđeno ...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

joj neno , imaš "opširni popis kliškog sandžaka iz 1550 g." -čuva se u Istanbulu i danas ( imam ti ja prijevod na bosanski, akoš pretke i njive in tražit, i gledat kolko su u "fondove" osmanlijskog carstva plaćali-svi su poimenice popisani, sa svom svojom imovinom, i obvezama) , pa mletački zemljišnik iz 1770. (eno ga u drž.arhivu u zadru, i na par lokacija u italiji)...
    a austro-ugarska administracija baš i nije nešto, pih, nisu mi u austrijskom drž. arhivu znali pronaći mog pradjeda, a oni su ga izgubili u 1.sv.ratu ( ma ni da su penziju poslali)...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

cvijeto, masa te zove http://www.masa-hr.org/content/prosvjed-protiv-europske-unije-21012012-u-13h-na-jadranskom-trgu-u-rijeci

nakon proglašenja rezultata referenduma tulum kod mene, pro-ići mogu doći pod maskama, ipak je stađun

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Eee da smo ostali u Austro-Ugarskoj...
    je, sreće najveće, bar bih ja znala njemački

prima, radili su i Francuzi ceste, digli su nešto školstvo, a i Turci, to je točno, u doba najvećeg procvata, sve je cvalo, od vojske do uprave, nokasnije je debelo propalo, užas živi, a kakve civilizacijske dosege u pojedinim brdskim krajevima njeguju danas, neću o tome i nisam se mislila vraćati toliko u povijest, do Rimljana.

Usporedila sam jedno uredno vođenje evidencije do dana današnjega negdje, u vrijeme kad smo mi toliko šlampavi da se ne zna ko pije ko plaća.
    (a u ratu, gle, koliko se ljudi pogubilo izgubilo, ubijeno, ne zna se gdje su im ni grob ni papiri, ne znam šta bih o tome rekla).
    A Austro-Ugarska je gradila i radila, Marija Terezija i Josip II, i zna se da su sredili katastre, pa ne može se to sporiti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    cvijeto, masa te zove http://www.masa-hr.org/content/prosvjed-protiv-europske-unije-21012012-u-13h-na-jadranskom-trgu-u-rijeci

nakon proglašenja rezultata referenduma tulum kod mene, pro-ići mogu doći pod maskama, ipak je stađun

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    je, sreće najveće, bar bih ja znala njemački

prima, radili su i Francuzi ceste, digli su nešto školstvo, a i Turci, to je točno, u doba najvećeg procvata, sve je cvalo, od vojske do uprave, nokasnije je debelo propalo, užas živi, a kakve civilizacijske dosege u pojedinim brdskim krajevima njeguju danas, neću o tome i nisam se mislila vraćati toliko u povijest, do Rimljana.
    Radili su i naši ceste, kako nisu, Dalmatinoooooooo Dalmatinoooooooooo

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Slušala sam ministra znanosti (i ostalog) danas. Konkretno u znanosti iz europskih fondova dobiveno je 40% više sredstava nego je uplaćeno u EU. To ide u prilog onome što ja mislim da ljudi ne znaju napisati projekt i da će morati rasti omjer dobiveno/uloženo kad nauče i kada se ustanovi administrativna podrška, privatno ili državno i u područjima gdje ljudi nisu u stanju sami probijati se kroz nove stvari kao što znanstvenici jesu. Naravno, samo u slučaju pozitivnog rezultata referenduma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

j
    Usporedila sam jedno uredno vođenje evidencije do dana današnjega negdje, u vrijeme kad smo mi toliko šlampavi da se ne zna ko pije ko plaća.
    e da oni dobro vode evidenciju znali bi da to nije više njihovo ... odviše mi je to smiješno da nakon 100 godina, promjena nekoliko režima, šalju takav dopis ... tako da mi primjer baš i nije pozitivan ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ljudi su stvarno angažirani, svaka čast , koliko truda, muke, a je li se netko javio da se predomislio s da u ne ili obrnuto nakon ovih stranica znoja i muke?
    Evo, mislim da ću ja iz da u ne.

Ova Pusićka će sa svojom "demokratičnošću" zeznut stvar do kraja ...
    Mislim da bi najpametnije Milanoviću bilo da joj zabrani usta otvarati do nedjelje u 20.00.

Počinjem im sve više nevjerovati i mislim iako nam je pružena šansa za uspjeh u Europskoj uniji da će nas europljani pojesti za doručak ... No,tada će nam EU dati novog premijera - nekog valjda bankara - kao danas u Sloveniji, nedavno u Italiji i td.

Ovo NE će djelomično biti iz "dišpeta" prema našim političarima koji mijenjaju pravila o referendumu, premalo su građani informirani (nemojmo o tome da su informacije dostupne, nego gdje su dostupne i kome; ja imam komp pa istražujem, ali pola moga susjedstva nema i sl.), i za uniju jesam, ali mislim da nije pravo vrijeme za nju - dakle prerano nakon promjene vlasti se održava referendum (voljela bih vidjeti u kojem smjeru će krenuti interne reforme, pa tek onda odlučivati dalje...)

I nekako sve nadvladava mišljenje da mi više trebamo Europskoj uniji za njihove strateške interese, nego što nama treba Europska unija...
    Od Europske unije možemo preuzeti zakone, pravilnike, provoditi ih najbolje što znamo, ali prvo da probamo srediti sami što možemo pa tek onda da se uhvatimo u koštac s velikim zalogajem.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Slušala sam ministra znanosti (i ostalog) danas. Konkretno u znanosti iz europskih fondova dobiveno je 40% više sredstava nego je uplaćeno u EU. To ide u prilog onome što ja mislim da ljudi ne znaju napisati projekt i da će morati rasti omjer dobiveno/uloženo kad nauče i kada se ustanovi administrativna podrška, privatno ili državno i u područjima gdje ljudi nisu u stanju sami probijati se kroz nove stvari kao što znanstvenici jesu. Naravno, samo u slučaju pozitivnog rezultata referenduma.
    To znači da mi znanstvenici moramo postati menedžeri, školovati se u ispunjavanju formulara za sredstva iz europskih fondova (to je već postala struka, pitam se zašto) ili je naš posao da se bavimo znanošću?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    evo, mislim da ću ja iz da u ne.

Ova pusićka će sa svojom "demokratičnošću" zeznut stvar do kraja ...
    Mislim da bi najpametnije milanoviću bilo da joj zabrani usta otvarati do nedjelje u 20.00.

Počinjem im sve više nevjerovati i mislim iako nam je pružena šansa za uspjeh u europskoj uniji da će nas europljani pojesti za doručak ... No,tada će nam eu dati novog premijera - nekog valjda bankara - kao danas u sloveniji, nedavno u italiji i td.

Ovo ne će djelomično biti iz "dišpeta" prema našim političarima koji mijenjaju pravila o referendumu, premalo su građani informirani (nemojmo o tome da su informacije dostupne, nego gdje su dostupne i kome; ja imam komp pa istražujem, ali pola moga susjedstva nema i sl.), i za uniju jesam, ali mislim da nije pravo vrijeme za nju - dakle prerano nakon promjene vlasti se održava referendum (voljela bih vidjeti u kojem smjeru će krenuti interne reforme, pa tek onda odlučivati dalje...)..
    I nekako sve nadvladava mišljenje da mi više trebamo europskoj uniji za njihove strateške interese, nego što nama treba europska unija...
    Od europske unije možemo preuzeti zakone, pravilnike, provoditi ih najbolje što znamo, ali prvo da probamo srediti sami što možemo pa tek onda da se uhvatimo u koštac s velikim zalogajem.
    x potpisujem

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

http://www.vecernji.hr/vijesti/bisku...-clanak-366937

pinguice, ajd tom svom velečasnom uputi mail da ti razjasni malo to o eu. valjda neće zamjerit što gnjaviš.
    na kraju krajeva, to te se ipak više osobno tiče nego zamrznuti embriji
    Imaš na glasu koncila tekst, nemoram nikoga gnjaviti http://www.glas-koncila.hr/portal.ht...24813&act=view
    Ne ubij je Božji zakon i ne znam kakve veze to ima s pristupanjem u EU i onim što Crkva savjetuje vezano za to. Ionako savjetuju da glasamo po svojoj savjesti.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

he he, vidim, raspisali ste se, propustila sam valjda desetak stranica
    sigurno sam propustila dobrih stranica, videa i komentara, ali, ne da mi se sad iščitavati
    mišljenje nisam promijenila, dapače
    neki dan sam gledala Nu2 i prilično mi se svidjelo što je ondje govorio Goran Dodig

i još nešto, jako mi je žao nekih naših intelektualaca, Srećka Horvata, primjerice što ne vjeruju u EU, a ipak su nekako apatični prema svemu, kao, koja nam je alternativa
    to me jako smeta
    smatram da je upravo na njima da dignu glas i utječu na javno mišljenje, a čini mi se da su se najveći protivnici EU zavukli u mišje rupe pa šute, a izjavu daju tek ako ih netko nešto pita

i ajd, sad na stranu svi plusevi i minusi, vi koji ste za EU mi odgovorite na ovo pitanje - pa zar vi vjerujete u nešto što se očito raspada? halo, EU se raspada, tone, nestaje...
    kako će nama biti bolje sutra kad je njihovo bolje sutra davna prošlost?
    ja to stvarno ne razumijem
    to mi je kao da mi okorjeli pušač koji je obolio od raka pluća govori kako cigarete nisu štetne

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    To znači da mi znanstvenici moramo postati menedžeri, školovati se u ispunjavanju formulara za sredstva iz europskih fondova (to je već postala struka, pitam se zašto) ili je naš posao da se bavimo znanošću?
    Točno! Najbolje su grupe u kojoj jedan mladac samo prati natječaje i piše projekte. Neke ustanove imaju organizirano praćenje natječaja. A vođenje papira je svaki put nova priča i u Horizon 2020 će se opet mijenjati pravila, navodno na bolje (starta 2014.).

Počesto sam u Berlinu imam kontakt s umjetnicima. Oni isto pišu projekte i apliciraju za natječaje. I oni moraju biti svoji menadžeri. Vidim da se i kod nas stvorila jedna zgodna klima među nekoliko mladih umjetnika koji su shvatili da ne mogu "crtati u ateljeu" i čekati da ih netko pronađe.

Za SikaPiku - mi ne vjerujemo da će se raspasti brzo. Jednom sigurno hoće, statistički je vjerojatnije da hoće, porast entropije je spontani proces. Je li neka država ozbiljno najavila izlaz? A ne može biti puno gore nego sada za tako nešto, kriza je i nacionalizam i ekstremna politika (lijeva ili desna, svejedno) ima najbolje uvjete za procvat.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 19.01.2012. at 08:47

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pokušala sam zamisliti što bi mi izazvala vijest "referendum prošao, hrvatski građani su za" ili pak ona druga "na referendumu hrvatski građani nisu dali povjrenje Europskj uniji".
    Ame meni,ništa!
    Čak i zavidim ekipi koja gorljivo zastupa jednu ili drugu stranu, ljudi su se baš zapalili, a meni se čini da smo ekonomski toliko loše da je tako svejedno.

U prvom slučaju, bilo bi mi - Ok, pa da, to je tako logično, što ste me uopće pitali, a u drugom - dobro, neš' ti, malo smo odgodili, ionako će se o tomu opet glasati, samo će političari imati opravdanje za eventualne neuspjehe, kao, to je zato što smo okrenuli leđa EU, zasad.

A gruda snijega (krize) se odavno počela kotrljati niz brdo, ne može se samo tako zaustaviti.
    Netko je rekao, i mislim da je u pravu, kako je stanje u EU dosta izvjesnopa nismo puni entuzijazma jer znamo i da je onima IN loše, a ako smo solo, onda je to nekako djelomično nepoznato kako će se razvijati, a za nepoznatu situaciju čovjekova psiha sposobna je ostaviti više nade da će biti bolje.

U nedjelju će biti eci-peci-pec, deprimirajuće, kao da sam prestarjela udavača u nekom zabitom selu bliskog istoka, već imam (strašne) 24 godine i sramota sam i teret za braću i oca, hitno me udaju za 56-godišnjeg bogatog primitivca i čemu da se veselim u svom životu - tomu što ću imati potomstvo i trpiti svaki dan na sebi dahtanje debelog starca
    ili pak ostanku u selu kao usidjelica, izložena svakoj vrsti šikaniranja jer je takva žena u tom kraju nezaštićena, sluga svakome.
    Aj' se ti veseli na dan svog vjenčanja.

Većina ovih stvari, i pro i contra, zapravo stoje (osim onih najopičenijih), to je ono najluđe u cijeloj priči.

Što više slušam ljude, to gore.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ono sa debelim starcem, ne mislim na EU takvu, to mi je samo poslužilo za opis subjektivnog osjećaja - u škripcu sam!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam čitala komentare i ne da mi se....

Samo sam htjela ovo reći: u zadnjih 25 godina i više igrom slučaja imala sam prilike vidjeti i razne europske zemlje (istočne i zapadne), ali i nešto dalekoistočnih zemalja i sjevernu Ameriku. Negdje sam boravila dulje, negdje kraće, ali stekla sam neki uvid koji je meni dovoljan. Sigurno ima ljudi koji vide i šire i dalje i koji su otišli živjeti u EU ili dalje, pa bi me zanimalo i što oni kažu.

Ovako - kad čovjek ima mogućnost usporedbe, uvjeri se na vlastitoj koži da Hrvatska JEST Europa, odavno. To ne može promijeniti nikakav pravni akt. Europa je u glavi - to je kultura, običaji, način života i stanje duha, a ne pripadnost ovoj ili onoj državi. To se dobro vidi tek kad se odmaknemo iz svoje male skučene sredine.

Inače, Hrvatska je već bila u raznim državnim zajednicama i uvijek je sačuvala svoj identitet. Bit će tako i dalje.

S druge strane, uopće se ne zavaravam da bi ta odluka o za i protiv EU na ikakav način ovisila o nama...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Točno! Najbolje su grupe u kojoj jedan mladac samo prati natječaje i piše projekte. Neke ustanove imaju organizirano praćenje natječaja. A vođenje papira je svaki put nova priča i u Horizon 2020 će se opet mijenjati pravila, navodno na bolje (starta 2014.).

Počesto sam u Berlinu imam kontakt s umjetnicima. Oni isto pišu projekte i apliciraju za natječaje. I oni moraju biti svoji menadžeri. Vidim da se i kod nas stvorila jedna zgodna klima među nekoliko mladih umjetnika koji su shvatili da ne mogu "crtati u ateljeu" i čekati da ih netko pronađe.

Za SikaPiku - mi ne vjerujemo da će se raspasti brzo. Jednom sigurno hoće, statistički je vjerojatnije da hoće, porast entropije je spontani proces. Je li neka država ozbiljno najavila izlaz? A ne može biti puno gore nego sada za tako nešto, kriza je i nacionalizam i ekstremna politika (lijeva ili desna, svejedno) ima najbolje uvjete za procvat.
    Školovala sam se da budem znanstvenica i profesorica u mojoj struci i to je moj posao kojeg radim do kraja predano. U mojoj projektnoj skupini ne žrtvujemo "mladca" da nam ispunjava prijave za projekte, tako da iz vlastitog iskustva znam što je to: prazna birokracija, prelijevanje iz šupljeg u prazno, žderanje mog preskupog vremena namijenjenog mom pravom poslu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Školovala sam se da budem znanstvenica i profesorica u mojoj struci i to je moj posao kojeg radim do kraja predano. U mojoj projektnoj skupini ne žrtvujemo "mladca" da nam ispunjava prijave za projekte, tako da iz vlastitog iskustva znam što je to: prazna birokracija, prelijevanje iz šupljeg u prazno, žderanje mog preskupog vremena namijenjenog mom pravom poslu.
    s ovim se slažem. pain in the ass. jedino što treba znati da eu nema zajedničku obrazovnu politiku. kao što je to riječ s npr poljoprivrednom. dakle, svaka država kroji sama svoju obrazovnu politiku.
    postoji bolonja koju je hrvatska već ionako prihvatila.
    dakle, govorimo o izvorima financiranja znanstvenih projekata. ne znam na koji način su se do sad financirali tvoji projekti. a već sad netko mora platiti tvoj znanstveni projekt. ne? negdje prijavljuješ taj projekt da dobiješ sredstva. u naše ministarstvo, nemam pojma. oni valjda imaju svoje procedure prijave. eu ima svoje. sad ćeš imati dodatni izvor financiranja. nitko te ne tjera (osim možda šefa ) da projekt prijavljuješ na FP7 (hrvatska već sad ima mogućnost koristiti sredstva po ovom programu zajednice) ako imaš lakšu mogućnost dobiti novce.
    inače, imala sam prilike indirektno sudjelovati u dva FP7 projekata, i to su bile ogromne pare za pretakanje iz šupljeg u prazno, kako ti kažeš. ne kažem da su svi, ova dva su svakako bila. al nije ni angažman toliki, pa je dotičnom faksu bilo čist fajn sudjelovati u njima

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    pa eto ti i ja o istom ustvari se slažemo..problem je što mi mali ljudi i nemožemo čitati ugovor i mnogi ga ne razumiju..problem je jednostrane samo pozitivne informacije od strane države,
    pa, evo - ona knjiga koja je istinabog izašla prekasno, upravo to nudi. razumljivo obrazložen ugovor, s prednostima i nedostacima po poglavljima.
    zašto ti to ne valja?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

s ovim se slažem. pain in the ass. jedino što treba znati da eu nema zajedničku obrazovnu politiku. kao što je to riječ s npr poljoprivrednom. dakle, svaka država kroji sama svoju obrazovnu politiku.
    postoji bolonja koju je hrvatska već ionako prihvatila.
    dakle, govorimo o izvorima financiranja znanstvenih projekata. ne znam na koji način su se do sad financirali tvoji projekti. a već sad netko mora platiti tvoj znanstveni projekt. ne? negdje prijavljuješ taj projekt da dobiješ sredstva. u naše ministarstvo, nemam pojma. oni valjda imaju svoje procedure prijave. eu ima svoje. sad ćeš imati dodatni izvor financiranja. nitko te ne tjera (osim možda šefa ) da projekt prijavljuješ na FP7 (hrvatska već sad ima mogućnost koristiti sredstva po ovom programu zajednice) ako imaš lakšu mogućnost dobiti novce.
    inače, imala sam prilike indirektno sudjelovati u dva FP7 projekata, i to su bile ogromne pare za pretakanje iz šupljeg u prazno, kako ti kažeš. ne kažem da su svi, ova dva su svakako bila. al nije ni angažman toliki, pa je dotičnom faksu bilo čist fajn sudjelovati u njima
    Cvijeta, sve je to meni jasno i prošla sam sve to. Nije stvar u tome tražiti ili ne tražiti izvore financiranja, iako mislim da znanstvenicima pripada njihov posao, a infrastruktura im treba biti osigurana. Stvar je u tome da to postaje presudno - prije dvije godine sam predavala na doktorskom studiju na UCLA. Tamo sam shvatila kamo stvari idu: pribavljanje financijskih sredstava za institucije osigurava znanstveno napredovanje. Je li to početak kraja znanosti, njezine slobode, njezine biti, njezinog pretvaranja u servis?

Dosta sam boravila i po europskim znanstvenim i sveučilišnim institucijama i znam da EU nema zajedničku obrazovnu politiku. Problem je u tome što Hrvatska nema svoju obrazovnu i znanstvenu politiku - svi kurikulumi su samo loši prijevodi i loše primjene nekih, po mom mišljenju, lošijih europskih modela. U pripremama za primjenu Bolonjske deklaracije na svojoj bivšoj instituciji sam intenzivno sudjelovala. Bolonjska deklaracija i drugi dokumenti na području znanosti i obrazovanja dozvoljavaju različita rješenja i kreativnost. No, u našem slučaju radilo se o pritisku iz EU da što brže "implementiramo" i "akomodiramo", a s naše strane se tome sluganski popustilo i birokratski preko koljena "implementiralo". Sada, kad se osjećaju posljedice, naglo svi doživljavaju prosvjetljenje.

Ali, ta ograničenja i birokratizacija idu i dalje i u obrazovanju i znanosti i u gospodarstvu, poljoprivredi, politici. "Ugovor" o kojem je ovdje bilo riječi je beskrajno mnoštvo birokratskih ograničenja i propisa. Birokratska europska kasta služi samoj sebi i financijskim centrima moći. Eto nam već trećeg oktroiranog premijera-bankara. Istina je izašla na površinu.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

cvijeta super mi je ta tvoja knjiga što si je linkala.
    ja sam svoj stav donijela, odnosno više učvrstila nego donijela i glasat ću za jer mi je to jedino logično, nadam se da ćemo se nekako snaći, puno se stvari mijenja i promijenila se garnitura kod nas pa ima mjesta za nadu. primjetila sam da ljudi koji su općenito skeptični za sve nekako vole i raznorazne teorije zavjere što vidimo i na primjeru cijepljenja i sl. ja ne mogu tako, u svemu tražiti urotu.
    primjetila sam još da se neki ljudi putem ovog referenduma inate ili "osvećuju" vladi (ili kome već) ili da neće izaći na referendum iz jer su ogorčeni i sl. mislim da je to sasvim djetinjasto i nezrelo. svatko bi trebao zrelo donijeti odluku na temelju svojih uvjerenja i saznanja, a isto tako moralna odgovornost svakog pojedinca je izaći na izbore ili referendum jer ignoriranje je po meni najgori mogući izbor.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Cvijeta, sve je to meni jasno i prošla sam sve to. Nije stvar u tome tražiti ili ne tražiti izvore financiranja, iako mislim da znanstvenicima pripada njihov posao, a infrastruktura im treba biti osigurana. Stvar je u tome da to postaje presudno - prije dvije godine sam predavala na doktorskom studiju na UCLA. Tamo sam shvatila kamo stvari idu: pribavljanje financijskih sredstava za institucije osigurava znanstveno napredovanje. Je li to početak kraja znanosti, njezine slobode, njezine biti, njezinog pretvaranja u servis?

.
    ae.
    al ne vidim tu poveznicu s referendumom, odnosno s našom odlukom da li u eu ili ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    primjetila sam još da se neki ljudi putem ovog referenduma inate ili "osvećuju" vladi (ili kome već) ili da neće izaći na referendum iz jer su ogorčeni i sl. mislim da je to sasvim djetinjasto i nezrelo.
    ja ne mislim tako (u biti mislim da je tvoja izjava takva nakon toliko stranica rasprave ...)

svatko ima svoj razlog, argumentiran ili ne, i ne možeš tuđi stav nazvati djetinjastim ukoliko je protivan tvome

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ae.
    al ne vidim tu poveznicu s referendumom, odnosno s našom odlukom da li u eu ili ne.
    da objasnim ako zdenka nije skužila ovo moje ae
    oću reć, vjerujem ti kad pišeš da je tako i da su to mogući (ne sigurni, al mogući) trendovi i ne sviđa se to ni meni.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ali, ta ograničenja i birokratizacija idu i dalje i u obrazovanju i znanosti i u gospodarstvu, poljoprivredi, politici. "Ugovor" o kojem je ovdje bilo riječi je beskrajno mnoštvo birokratskih ograničenja i propisa. Birokratska europska kasta služi samoj sebi i financijskim centrima moći. Eto nam već trećeg oktroiranog premijera-bankara. Istina je izašla na površinu.
    x
    što reći...
    sabor zasjeda...i konačno dikoji političar kaže koju negativnu i pozitivnu, realne stvari
    ostala sam bez daha na govor zastupnika Burića koji je citirao upravo članke Ugovora o EU, Lisabonskog....mrak stvari iz kojih je sasvim evidentno da suverenost u onom smislu koji mi poimamo - ne postoji!! i da Hr, već ionak nema, a kad uđe, ne bu imala ni s od suvereniteta...
    i još je citirao neki spis naše diplomacije, veleposlanstva, čega li u kojem jasno piše "federalna unija"....
    ...
    premijer se očitavao u vidu da je sve to točno i jasno i niš novo i da suverenost kakva je bila prije 50,60god. ne postoji i da ke se sad imamo uznemiravat oko tog

nemam komentara

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam otkud je sad najednom izvučen taj Lisabonski ugovor, pa na njemu se radilo godinama, usuglašavalo, mijenjalo, a mi se ponašamo kao da smo ga tek sad pročitali i otkrili toplu vodu. Kad čitam neke "argumente" ovdje, imam dojam da smo tek jučer počeli pregovarati o ulasku pa nemamo pojma što nas čeka - kao da ulazimo u uniju s, ne znam, Madagaskarom. Suverenitet i njegov navodni gubitak? Zašto to nije problem nijednoj od 27 postojećih država članica, zašto su one dobrovoljno pristale na nešto što je tako evidentno loše, barem tako tvrde eurofobi? Pa mi smo sami sebi najviše potkresali suverenitet, za koji smo se, nažalost, morali krvavo izboriti. Pardon, nismo mi, nego vladajuće "elite", one koje smo godinama birali. I znate zašto Hrvatska nikad neće biti kao Norveška ili Švicarska, kad ih već spominjemo kao nečlanice, pa mislimo da i mi možemo kao one? Na stranu njihova ekonomska snaga. Nećemo nikad biti kao one zato što u Švicarskoj ili Norveškoj vladajuća garnitura koja popljačka i uništi cijelu zemlju nikad, nikad ne bi dobila 40 i kusur mjesta u parlamentu.

Među ostalim, glasat ću ZA i zato što između mojih stavova i stavova hrvatskih eurofoba (namjerno ne koristim riječ "euroskeptici", jer oni se barem trude naći argumente za svoje stavove - eurofobi ne nude ništa osim galame) nema ama baš nikakvih dodirnih točaka, teorije zavjere, urote i ne znam čega mi nikad nisu pretjerano dobro ležale. Oni zastupnici koji sjede u Europskom parlamentu i redovito galame protiv EU uredno i dalje sjede tamo i primaju europsku plaću. Naravno da nisu ludi da doma predlože referendum o izlasku iz Unije, očito zato što su i sami svjesni da su dobrobiti još uvijek veće od nedostataka. Sama ideja o ujedinjenoj Europi nije u krizi, i nikad ni neće biti, jednostavno zato što je riječ o zajednici istih vrijednosti. Ono što je u krizi je ovakav "tko je jamio, jamio je" oblik divljeg kapitalizma, a o tome bi Hrvatska mogla napisati ne jedan, nego pet doktorata.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tresla se brda, rodio se miš
    točno tako

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Koliki je zasad omjer, 54 posto protiv, oko 46 za, bit će valjda nešto slično i do kraja.

Ovo je prvi put da možemo provjeriti kakve veze ima populacija koja glasa ovdje s cjelokupnom Hrvatskom. Ja mislim nikakve.

To prije nismo mogli ni brojčano pratiti jer nitko nije postavio anketu (ili je?) - glasat ću za kukuriku/ HDZ/ ostale...pa da to naknadno usporedimo s državnim rezultatima.
    Evo me baš sad zanima koliko smo reprezentativni uzorak ovdje. Da znamo i inače.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Mishkica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam otkud je sad najednom izvučen taj Lisabonski ugovor, pa na njemu se radilo godinama, usuglašavalo, mijenjalo, a mi se ponašamo kao da smo ga tek sad pročitali i otkrili toplu vodu. Kad čitam neke "argumente" ovdje, imam dojam da smo tek jučer počeli pregovarati o ulasku pa nemamo pojma što nas čeka - kao da ulazimo u uniju s, ne znam, Madagaskarom. Suverenitet i njegov navodni gubitak? Zašto to nije problem nijednoj od 27 postojećih država članica, zašto su one dobrovoljno pristale na nešto što je tako evidentno loše, barem tako tvrde eurofobi? Pa mi smo sami sebi najviše potkresali suverenitet, za koji smo se, nažalost, morali krvavo izboriti. Pardon, nismo mi, nego vladajuće "elite", one koje smo godinama birali. I znate zašto Hrvatska nikad neće biti kao Norveška ili Švicarska, kad ih već spominjemo kao nečlanice, pa mislimo da i mi možemo kao one? Na stranu njihova ekonomska snaga. Nećemo nikad biti kao one zato što u Švicarskoj ili Norveškoj vladajuća garnitura koja popljačka i uništi cijelu zemlju nikad, nikad ne bi dobila 40 i kusur mjesta u parlamentu.

Među ostalim, glasat ću ZA i zato što između mojih stavova i stavova hrvatskih eurofoba (namjerno ne koristim riječ "euroskeptici", jer oni se barem trude naći argumente za svoje stavove - eurofobi ne nude ništa osim galame) nema ama baš nikakvih dodirnih točaka, teorije zavjere, urote i ne znam čega mi nikad nisu pretjerano dobro ležale. Oni zastupnici koji sjede u Europskom parlamentu i redovito galame protiv EU uredno i dalje sjede tamo i primaju europsku plaću. Naravno da nisu ludi da doma predlože referendum o izlasku iz Unije, očito zato što su i sami svjesni da su dobrobiti još uvijek veće od nedostataka. Sama ideja o ujedinjenoj Europi nije u krizi, i nikad ni neće biti, jednostavno zato što je riječ o zajednici istih vrijednosti. Ono što je u krizi je ovakav "tko je jamio, jamio je" oblik divljeg kapitalizma, a o tome bi Hrvatska mogla napisati ne jedan, nego pet doktorata.
    Super sažeto, iksam

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Koliki je zasad omjer, 54 posto protiv, oko 46 za, bit će valjda nešto slično i do kraja.

Ovo je prvi put da možemo provjeriti kakve veze ima populacija koja glasa ovdje s cjelokupnom Hrvatskom. Ja mislim nikakve.

To prije nismo mogli ni brojčano pratiti jer nitko nije postavio anketu (ili je?) - glasat ću za kukuriku/ HDZ/ ostale...pa da to naknadno usporedimo s državnim rezultatima.
    Evo me baš sad zanima koliko smo reprezentativni uzorak ovdje. Da znamo i inače.
    obično internetske ankete pokazuju nesklonost desnim opcijama. ustvari sve ankete, ali internetske još više od telefonskih. to je već mnogo puta prožvakana tema.
    i sad je (meni) skroz zanimljivo da internetske ankete prevagu nose na stranu NE (roda nije iznimka, i na drugim forumima se isto glasa). pojednostavljeno obrazloženje mi je da se euroskeptike pogrešno doživljava/etiketira kao desničare.
    i kad uzmem u obzir desne opcije koje nisu sudjelovale u ovim internetskim anketama-moja kladioničarska prognoza je da ulazak u eu neće biti izglasan (ovaj put).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kakva desnica?
    Mislim, jasno mi je da će desnica biti protiv unija, bilo kakvih, jer brije na suverenitet, ali ekipa koju sam ja skužila po medijima nema veze s desnicom, više nekakvi antiglobalisti, pa briju na ekologiju, permakulturu, pa neki umjetnici, ovakvi, onakvi...baš svih dezena ekipa, nisam skontala da je to nešto dominantno desno.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako - kad čovjek ima mogućnost usporedbe, uvjeri se na vlastitoj koži da Hrvatska JEST Europa, odavno. To ne može promijeniti nikakav pravni akt. Europa je u glavi - to je kultura, običaji, način života i stanje duha, a ne pripadnost ovoj ili onoj državi. To se dobro vidi tek kad se odmaknemo iz svoje male skučene sredine.

Inače, Hrvatska je već bila u raznim državnim zajednicama i uvijek je sačuvala svoj identitet. Bit će tako i dalje.

S druge strane, uopće se ne zavaravam da bi ta odluka o za i protiv EU na ikakav način ovisila o nama...
    x.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Danas sam u e-pošti primila sljedeće: http://politika.hr/protiv-ulaska-hrv...h-pitanja-o-eu

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kakva desnica?
    čini mi se da pro-ići stalno kontraše etiketiraju kao brijače na nacionalno, suverenitet, naše najljepše more/gore/dole...pa jedina parlamentarna anti EU stranka je desna...
    možda ja takve stavove "preglasno čujem" ,paranoja čista, nemam pojma, mene vrijeđa da me zovu desničarkom, a euroskeptik sam

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    , mene vrijeđa da me zovu desničarkom, a euroskeptik sam
    e prima moja, kad si u takvom lijepom društvu, s haespeovcima, štaš sad
    šalim se.

nena, ja čisto sumnjam da je ovaj forum reprezentativni uzorak za bilo što - na jednom mjestu toliko necjepiša, dugodojilja, kućerodilja ...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

"Occupy London" poručio Hrvatima: Ne ulazite u Europsku uniju, glasajte protiv
    http://www.index.hr/vijesti/clanak/o...v-/594351.aspx

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mislim slično kao i Vrijeska, da u EU, ali ne sada.

I užasno me iritira poruka koja se šalje narodu "ako uđemo u EU onda je super, spasili smo se", kao da smo samim ulaskom prestali biti odgovorni za sebe i dobili Velikog Tatu koji će brinuti za nas. Bez obzira na rezultate referenduma čini mi se da ćemo doooobro morati zasukati rukave ne bi li rekuperali državu, a nisam sigurna da smo za to sposobni.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kakva desnica?
    Mislim, jasno mi je da će desnica biti protiv unija, bilo kakvih, jer brije na suverenitet, ali ekipa koju sam ja skužila po medijima nema veze s desnicom, više nekakvi antiglobalisti, pa briju na ekologiju, permakulturu, pa neki umjetnici, ovakvi, onakvi...baš svih dezena ekipa, nisam skontala da je to nešto dominantno desno.
    već sam to rekla da me smeta zato što su desne stranke protiv u EU, da se onda svi oni koji su ZA svrstavaju ljevo a oni NE desno.......ovaj referendum stvarno nema veze s tim...znam "ljevičare" koje će glasati protiv, a bome i članove desnih stranaka, visokoobrazovanih,koji su glasali za Josipovića a sad će i za EU.....tako da vam ta podjela na ZA i protiv EU i podjelu na ljevo i desno ne drži vodu.........već sam rekla da mi je žao što će neki ljudi koji su mislili glasati protiv EU sada glasati ZA jer su vidjeli da se desnica pobunila, a oni se ne smatraju desničarima...kao što sam i prije zaključila debate i rasprave na temu ulaska RH u EU upravo zbog ovakvih stvari nisu smjeli voditi političari, več razni sociolozi, znastvenici, ekonomisti itd. koji nisu članovi stranaka ni u politi

Jel zna tko gdje je taj famozni ugovor s stvarima koje koje je RH ispregovarala s EU na hrvatskom jeziku?
    Ono malo što sam mogla iskopat stvarno ni pravnici ne mogu razumjeti- zašto to nije netko "preveo" na ljudima razumljiv jezik, zašto to nije na TV-u, a ne inernetu koji nije svima dostupan, o penzićima da ne pričam?

Što to mi dobivamo ulaskom u EU a da to već sad nemamo ili da nemožemo sami?
    Kakva je to EU zdrastvena kartica za lječenje vani koju daje HZZO, a bolnice su vani privatne? Tko će to lječenje finacirati HZZO-o, pa oni ni pojedine ljekove ne finaciraju u RH? o Bože kakve su to nebuloze?

Ja ne kužim;moći ćemo raditi vani-pa možemo i sad, možemo i sad izvoziti, možemo se i sad školovat van ak imamo love...donacije će mo dobivati prve 2g, a 3 g ništa....pogledajte Bugare koliko uplaćuju u EU fondove a koliko dobivaju nazad-ništa, siromašniji su nego ikad.
    Kažu da porez neće ići gore i da ovisi o svakoj Državi, ali ipak EU je odlučila da ne smije buti ispod 15% a snižena ispod 5%-šta to ipak nije UVJET i petljanje u donošenje odluka o PDV-u unutar jedne Države?

Kažu da ukidanjem nulte stope PDV-e neće nužno narasti cjene proizvoda jer PDV nije jedini element o kojem ovisi cijena proizvoda-moj odgovor je tko tu koga u zdrav mozak, ne kužim se baš u ekonomiju, ali logično je da marže npr. moraju automatski ići gore ako itko želi išta zaraditi osim Države ..........recite vi meni jesu li porasle cijene proizvoda kad je Kosor uvela Harač, kako ga neki zovu? Naravno da je.......ovo je pravljenje budala ljudi-eto to mi samo smeta ništa drugo-laži i podcjenjivanje RH građana od strane naših političara..

.to me podsjeća na nešto što je rekao jedan lik, ne baš lijepo ali istinito...."ako dovoljno dugo nešto reklamiraš i ponavljaš neke nebuloze možeš "stoku sitnog zuba" uvjeriti u sve"

Hvala!

Inače ova Antičevička me uvjek nasmije svojim nebulozama..ili bolje reć rasplače. (ali svaka stal na stilu)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čitajući i slušajući na više strana mišljenja ljudi o neulasku u EU, poželim da ti ljudi sa nazadnim idejama, sa ograničenim umom, sa sklonošću teoriji zavjera i ne idu nikud iz svoje prip..dine donje, ma gdje ona bila. Ali, neka ne koče one ostale koji su za budućnost, za promjene pa ma kakve one bile... Ali, nema parcijalno. Ili idemo svi ili nitko. Jedva čekam nedjelju u 19 sati. I duboko se nadam da će pametni prevladati.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 19.01.2012. at 17:46

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Mishkica prvotno napisa Vidi poruku

Potpis veliki na ovo: najrealniji post na cijeloj temi.

I još samo da dodam da se slažem i s ovim što kaže Nena : "zašto to nije netko "preveo" na ljudima razumljiv jezik, zašto to nije na TV-u, a ne inernetu koji nije svima dostupan...". Uoči referenduma nama nije potrebna promidžbena kampanja nego objektivna informacija, a nju nismo ni od koga dobili. To je prestrašno kako je sve loše odrađeno i osobno mislim da ima veze s tim što je potpisivanje ugovora i referendum koincidiralo s izborima. Očito nisu u stanju kvalitetno odraditi dvije krucijalno bitne stvari istovremeno, pa su kao prioritet odredili predizbornu kampanju. Unatoč tome, znam da to što nas nitko nije adekvatno informirao ne znači da je ulazak u EU loša stvar. Upravo suprotno. Na sreću, moj me posao natjerao da se jako dobro informiram sama, i uopće nemam dvojbe oko toga što treba zaokružiti.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Čitajući i slušajući na više strana mišljenja ljudi o neulasku u EU, poželim da ti ljudi sa nazadnim idejama, sa ograničenim umom, sa sklonošću teoriji zavjera i ne idu nikud iz svoje prip..dine donje, ma gdje ona bila. Ali, neka ne koče one ostale koji su za budućnost, za promjene pa ma kakve one bile... Ali, nema parcijalno. Ili idemo svi ili nitko. Jedva čekam nedjelju u 19 sati. I duboko se nadam da će pametni prevladati.
    po meni je ovaj post za opomenu..kakvo vrjeđanje onih koji misle drugačije od tebe, nisam prijetila da je itko osim tebe u ovoj raspravi uvrijedio onoga tko misli različito, samo smo raspravljali, malo se cinično šalili, možda nekoga ružno citirali ali ne i direktno vrijeđali? žalosno kakvo ponašanje

Sretno svima nama u Nedjelju, neka bude onako kako je najbolje za RH, ja ću prihvatiti volju većine kakva bila i nadati se najboljem za sve nas.

Nightswimming zašto to nije netko "preveo" na ljudima razumljiv jezik, zašto to nije na TV-u, a ne inernetu koji nije svima dostupan...". Uoči referenduma nama nije potrebna promidžbena kampanja nego objektivna informacija, a nju nismo ni od koga dobili.
    to sam rekla ja a ne Nena

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znanost nije besplatna, uvijek je u službi nečega.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ivanazg, zar ovo me podsjeća na nešto što je rekao jedan lik, ne baš lijepo ali istinito...."ako dovoljno dugo nešto reklamiraš i ponavljaš neke nebuloze možeš "stoku sitnog zuba" uvjeriti u sve" nije vrijeđanje?
    i to vrlo vrlo ružno

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Beti3 prvotno napisa

Meni ovaj post isto zvuči jako uvredljivo za sve neistomišljenike i molim moderatore da reagiraju

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ivanazg, zar ovo me podsjeća na nešto što je rekao jedan lik, ne baš lijepo ali istinito...."ako dovoljno dugo nešto reklamiraš i ponavljaš neke nebuloze možeš "stoku sitnog zuba" uvjeriti u sve" nije vrijeđanje?
    i to vrlo vrlo ružno

to nisam rekla ja, citirala sam lika, i nisam mislila pod tim na one koji su Protiv ili Za EU, već na sve nas male ljude koje nismo na vlasti ma o kojoj temi se radilo..možda o običnoj reklami za šapon za rast kose......

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •