Mene ovi stavovi tako zabezeknu da izgubim svaku volju da bilo kakvim argumentiranjem :(
Mene ovi stavovi tako zabezeknu da izgubim svaku volju da bilo kakvim argumentiranjem :(
Ma kako? Kako to moze ugroziti pravo žene da bude žena?
Da li sam ja glupa kad smatram da tako nešto ženi otvara više vratiju?
I zašto bi bilo koja vrsta obitelji imala prirodnu zaštitu, a druge ne?
Sve ono o maltretiranju vecine od strane manjina neću ni komentirati jer nema nikavog smisla.
Iskreno, kad čitam kako razmišljaju neke visokoobrazovane forumašice, smrznem se. Pitam se u kakvom bi to svijetu moja kćer morala živjeti?
Potpisujem seni, MC, cvijetu.
Ako je igdje zena bila ugrozena, to je u tradicionalno patrijahalnoj heteroobitelji, a ne suprotno.
Seni, pa ti znaš što znači relativizacija spola. To da rodna teorija negira spol, dvojnost spolova i razliku među njima je notorna činjenica, a ne nešto što ja mislim. Što je tu meni neprihvatljivo - novi totalitarizam na području odnosa spolova koji zamjenjuje onaj patrijarhalni. Biološki spol s kojim smo rođeni, u dvojnosti oca i majke, postaje nešto što je ideološki neprihvatljivo. Bojim se da ćemo tim putem biti "oslobođeni" od samih sebe. Primjer toga je ideja o roditelju 1 i roditelju 2 ili ovo u linku.
Zdenka, na koju točno rodnu teoriju misliš?
Naime, "rodna teorija", kao ni "feminizam" i mnogi drugi "izmi" nisu uniformne pozicije, te teoretičara i mislilaca ima mnogo i sigurno se svi ne mogu svesti pod ovo o čemu ti pišeš.
Ono što je zajedničko rodnim teorijama je da se nastavljaju na kritiku logocentrizma i koncepta binarnih opozicija, dakle ključna je kritika i analiza "dvojnosti", a ne nužno negiranje biološkog spola, iako je i to sasvim legitimno.
O rodnom teorijama mislim kao i Jennifer (nisam neki stručnjak, ali ponešto sam pročitala). Tesko da bih ih svela pod notornu činjenicu "negiranja" spola. A u onim pravcima koji se ne odnose na samo na to da se rod smatra sociokulturnim konstruktom, već se propituje i neupitnost bioloskog spola također ne vidim ništa nelegitimno.
Da se tebi te teorije ne sviđaju, odnosno da ih smatras krivima, je sasvim legitimno.
Uzgred budi rečeno, teško da će djeca u tom novom programu u obimu od par sati, išta učiti o tome.
To je ipak ponešto kompleksna materija. Pretpostavljam da se učenje o spolnih diskriminaciji te stereotipima, ne smatra negiranjem spola.
Međutim ne razumijem, kakav je to novi totalitarizam? Tko tu koga na što prisiljava? I gdje i kuda to biološki spol postaje neprihvatljiv? Kojim zakonom? U kojoj europskoj zamlji?
Sto se tiče linka, on mi nije neki argument. Niti itko tjera roditelje da djecu upisuju u takav vrtić, niti je zemlja puna takvih vrtića. Ako sam dobro razumijela, to je uopće prvi takav vrtić zemlji.
Specifične odgojne ustanove, za manjine koje ne žele da im djeca budu izložena kao i obrazovanje kod kuće, koje je u Americi u većini slučajeva zbog religijskih razloga postoje već dugo vremena. P
Znači,misliš da ni u kom sučaju ne trebamo propitivati i analizirati dualne koncepte zapadne misli?
Ne trebamo propitivati što je to "ženskost" i "muškost" kroz povijest, kako su se stvarale određene reprezentacije, što to znači za pozicije moći u društvu, itd.?
Treba ih čuvati kao nepromjenjive i vječne, u kamenu zapisane?
Ja mislim da sve treba propitivati jer to vodi boljem razumijevanju svijeta oko sebe.
Ovo je odgovor Ifigeniji, seni uletila.
moram priznati da nisam nikad gledala na to na takav nacin. ovako citajuci lici mi na neku urotu i tajni plan i ledi mi se krv u zilama.
nekako vjerujem da ipak nije tako i da takvo poimanje prelazi razne granice. naprosto, odbijam vjerovati da je to cilj i namjera.
meni je jasno da se ovakvim pristupom i edukacijom ne pristupa apstinenciji do braka, no nekako me to ne brine. to su neke vrednote o kojima mislim da ce veliku ulogu odigrati sama obitelj jer i dan danas praksa pobija teoriju i da nema spolnog odgoja u skoli, dijete ce me pitati o tom vremenoskom periodu koje ce uslijediti izmedju spolne zrelosti i sklapanja braka ili ce pak pitati, bilo odgoja u skoli ili ne, kako njene razredne kolegice ili studentske, kojegod, imaju spolne odnose prije braka.
to je realnost.
i realnost je da u spolne odnose osobe stupaju prije braka. velika velika vecina. i zbog te vecine mi je drago da ce edukacije biti. jer ne mogu, sve i da hocu, a necu, suditi po sebi, nasoj obitelji, nasim odnosima, nasim vrednotama i odgoju svjesna da vecina obitelji o tome i dan danas ne razgovara i da su djeca prepustena sebi i samonaobrazbi, vecinom putem pokusaja i pogresaka iliti "Na greskama se uci". to su prevelike greske i ni jedno dijete/mlada osoba ne bi trebala na njima uciti.
roditelji imaju problema pricati s djecom o emocijama, kako onda ne bi o spolnosti.
Ispravak ove zadnje rečenice.
...za manjine/grupe ljudi koji ne žele da im djeca uče ni po uobičajnom načinu postoje recimo škole u šumi, walddorf i slične škole. I za one koji ne žele da im djeca uče ni sadržajno ono što se smatra činjenicom, vrijednošcu, ili znanstvenim postulatom u određenom društvu, postoje posebne škole.
Pa tako i za ove, koji ne upotrebljavaju zamijenice on i ona.
Kakve veze ima opreka žensko- muško, sa oprekom dobro-zlo?
Seni, naše školstvo će i s ovim spolnim odgojem biti bliži poslanicama sv. Pavla nego Judith Butler,
ali imam dojam da neki namjerno huškaju i šire paranoju.
Ispravna
Waldorf
http://www.index.hr/vijesti/clanak/z...t-/644548.aspx
Stvarno se trebamo bojati, rodne teorije će uništiti naše fino katoličko školstvo:roll:
Osim toga sva ova halabuka po novinama, kao i na odredenim portalima u Hrvatskoj, je po meni kao sto je Cvijeta rekla čisti spin.
Biti će dobro ako u tih par sati uspiju obraditi i nešto tema o diskriminaciji po spolu, te reci nešto o rodnom stereotipima, tipa onoga sto ne Nena pisala o razgovoru sa svojim kćeri. A to je i srž.
Lako za koncepte koji biološki spol kao neupitan propituju. Nismo mi ni rod kao socijalni konstrukt savladali.
Prosjećan građanin jedva da išta zna i o rodnom teorijama i o Money i o Butler i o Foucaultu. U to je i lakše manipulirat javnim medijima napisima ala Obamini zakoni i zakoni u Danskoj.
Rodna teorija je užasno isplativ posao. Jako se lako dobije grant za takav projekt, projekt koji će propitati i osporiti i mislim da je cijela ta priča vrlo slična problematici krivih i pjegavih krastavaca u EU. Jeste li ikad razmišljali kome smeta krivi krastavac?
Ali, samim time što je to in, i što ima love za to, ne znači da je to dobro, čak i ako dobro zvuči.
Rodna teorija otprilke ovako zastupa žene - žene kao takve baš i ne postoji, to je koncept represivnog društva, i mi ne znamo baš što je žena, i što ona zapravo treba... hm... treba se osloboditi tradicionalne slike o tome što je žena, pa ćemo onda vidjeti. Možda žena koja ima sretan brak, djecu, dobrog supruga ne želi sudjelo vati u pojmu ugrožene žene? Okej, onda ćemo se baviti lezbijskim ženama, transrodnim ženama, i učiniti ih glavnim predmetom svojeg istraživanja plaćenog grantovima EU.
U međuvremenu, žene gube porodiljna prava, prisiljene su ostavljati vrlo malu djecu u preskupim jaslicama, ne mogu si priuštiti više djece iz straha od gubitka posla, produžava se radni staž, što će im onemogućiti da budu bake svojim unucima, brak, kao formalan oblik zaštite žene i djece, gubi svoju vrijednost i Europa se nalazi u prestrašnoj ekonomskoj krizi koja ponovno prijeti samim temeljima sigurnosti obitelji. Da ne govorimo o strašniim učincima pada nataliteta - starci su doslovce u opasnosti da skapaju od gladi zbog urušavanja mirovinskog sustava.
Svi ti zdravstveni odgoji evidentno stupaju na mjesto normalnog obiteljskog odgoja - jelo, pranje ruku, ne se kockati, što je ljubav, seks... drugim riječima, dok žene rade za grantove koji će platiti propitivanje roda, njihova su djeca prisiljena lunjati po ulici, bez toplog obroka, bez slike roditeljske ljubavi koja daje vrlo jasan odgovor na pitanje što su intimni odnosi i kako trebaju izgledati partnerski odnosi muškarca i žene. Ako otac i majka nemaju vremena u miru pokazati jedno drugome ljubav, jer rade 50+ sati tjedno, naravno da trebamo "spolni odgoj". Umjesto ozbiljnog zahvata koji bi išao u smjeru zaštite majčinstva i obitelji, novac se daje udrugama koje će se izrugati slici "klasične obitelji" i potrošiti 10 000 E da bi se na naslovnici knjige pojavila obitelj od dva tate i sretnog usvojenog vijetnamskog djeteta.
Gotovo pa direktno to su učinci inkorporiranja ideologije i legislative "rodnih prava".
Na svoje sam oči vidjela kako su mlade žene zbog nasilja u obitelji odlučile da su lezbijke, i svoj su bijes na oca oblikovale u određen prijezir prema muškarcima, hetero-zajednici i djeluju kao aktivistice - pružajući time mogućnost i drugim ženama (ili muškarcima s istom pričom) da svoje iskustvo imenuju i pripišu krivim razlozima. Druge im osobe, iz nekih svojih ciljeva, u tome podržavaju... To su vrlo ozbiljne stvari.
Nasilje u obitelji? Nepravda? Naravno da je to realnost. Ali, kako je rekla jedna pametna žena, pogledaj priču o stvaranju. Kad Bog pita Adama zašto si jeo zabranjeno voće - kaže li on jesam, oprosti - ne nego - Eva me je nagovorila, ona je kriva... Katolici i vjernici ne misle da je sve u muško-ženskim odnosima bajno.
Nije, i na ovom svijetu može biti dobro jedino iskupljenjem - koje ide putem ljubavi i praštanja, a ne proglasa, optužbi, i uopće negiranjem prirodnosti odnosa muškarca i žene.
Muško ženski odnosi, odnosi spolova jesu po sebi više ili manje teški i puni problema, i to stoji, ali stojimo iza toga da su to pitanja koja rješava Isus Krist, a ne rodna teorija. Ako nekoga stvarano zanima što Crkva doista misli o muško-ženskim odnosima,idemo organizirati ozbiljnu tribinu na kojoj bi se to pričalo. Vjerujem da ima katoličkih intelektualaca spremnih na otvoren razgovor.
A što se tiče homoseksualnosti kao javnog diskursa koji traži svoj put u sve, pa tako je impliciran i u novog Jamesa Bonda - nije problem po prirodnoj konstrukciji čovjeka koji može imati homoseksualne sklonosti, nego što se življenje homoseksualnosti nudi kao panaceja mladim ljudima - ako si zbunjen, ako se bojiš žena, ako misliš da te žena neće htjeti, ako ti se nije sviđao odnos oca i majke (svadili se ljudi, umorni od 50+ sati rada tjedno) - a ti nađi istospolnog partnera i sve će biti super. Time se osobi čini užasna šteta; onaj tko je gay, znao je to i 1800-te i 1950-te i znat će i sada; ne treba EU postaviti to pitanje u učionici, pa imputirati djetetu da bi mogao i to probati - jer je to prirodan način istraživanja svoje seksualnosti (kako to kažu tvorci programa).
Čak i ako ima gay partnera - kojeg ne bi imao da nema tih programa - rješava li se pitanje nepravedne distribucije kapitala, nehumanih uvjeta rada, drastičnog pada nataliteta, urušavanje mirovinskog sustava? I na koncu - ljudske sreće, pravde, mira, skladnih odnosa? Ne. Netko je zaradio 10000 E na rodnoj teoriji i nije pogledao u ozbiljne probleme, i nije svoju energiju upucao tamo gdje bi kapital npr. moglo zaboljeti, a ljudi su dovedeni u zabludi da će im biti bolje ako postanu dio nečijeg projekta od granta EU za 10000 E...
Leonisa, ne boj se. Nema tu ni urote, ni tajnog plana. Čisti marketing i spin. Povjest nam to sasvim lijepo pokazuje. Dovoljno je samo xx stoljeće.
Evo, ovaj post iznad moga, ti to zorno pokazuje.
Mene ovo smrzava. Kako diskutirati u ovakvoj atmosferi?
Pa, nije ovo mjesto za znanstvenu diskusiju o različitim rodnim teorijama. Uzela sam taj termin kao krovni, u onom smislu u kojem ga i ti koristiš u svojoj posljednjoj rečenici. Uostalom, čitava diskusija potvrđuje ono što sam rekla kao činjenicu - da rodne teorije doista dovode u pitanje biološki spol definirajući ga kao društveni konstrukt.
Nadam se da doista moje mišljenje o tome jest legitimno. Pitanje rodnog identiteta jest predviđeno aktualnim programom, zato sam ga i spomenula.
Link je upozorenje na smjer u kojem se "propitivanje socijalnih konstrukta" kreće.
Neki? Namjerno? Na ovom topiku se samo radi o različitim odgojnim ciljevima i svjetonazoru na području spolnosti i o mišljenju roditelja da imaju pravo na izbor u tom pogledu.
Ako je istina da je naše školstvo "katoličko" zašto uopće ovaj topik, odnosno zašto nemamo izbor? A link je podmetanje teza o kojima ovdje nije bilo riječi.
Mislim da razina diskusije na ovom topiku nije primjerena.
molim sve koji sudjeluju u raspravi da se drze lijepog ponasanja. mislim da je ovaj topic previse vrijedan za obje strane da bi ga zakljucali.
Zdenka, iako je ova rasprava ispod tvog nivoa, mislim da nisi fer.
Kad smo kod podmetanja teza, slobodno se osvrni i na ifigenijin traktat o tome kako su rodne teorije krive za nedostatak djecjih toplih obroka.
A ni tvoj link o roditelju 1 i 2 nije daleko.
Quod licet iovi, non licet bovi.
Sapienti sat.
Ifigenija, ja sam tako sokirana tvojim postom da cu napisat suvisliji odgovor kasnije.
Mozda ne bi bilo lose da otvorimo zaseban topic o rodu i spolu i seksualnoj orjentaciji?
Zdenka moje mišljenje da je tvoje mišljenje legitimno, nije sarkazam. Da li moj post tako dozivljavas?
Pa ga zato citiras?
Po linkovima na program, na ovom topiku, ja nisam stekla dojam da će se pitanje rodnog identiteta obradivati u smjeru biološkog spola, već u smjeru ukazivanja na rodne stereotipe.
Ako dio rodnih teorija dovodi u pitanje biološki spol (a legitimno je pravo znanstvenika da dovode u pitanje sve) kakve to ima veze sa temom spolnog obrazovanja kada se vise nego ocito da se tom kompleksnom temom taj predmet neće baviti. Da li je to možda zamjena teza?
Ti si u svom prvom postu iznjela strah od novog totalitarizma. Pitala sam sto pod tim misliš.
Na koji način rodne teorije vode do totalitarizma?
Jer o tome se radi ili ne? Ili o čemu se radi, ako interpretacija tih teorija ili njihovih djelova, služe zastrasivanju?
Posto kako kažeš ne diskutiramo o rodnom teorijama, nego o budućem mogućem školskom predmetu.
I necu se dalje osvrtati na Ifigenijinim post, ali bi me radovalo se neka znanstvenica koja se bavi istraživackim radom na području humanistickih znanosti, javi na temu "užasno isplatljivog posla", te grantova koji kao pečen golubovi padaju s neba, te općenito opiše svoj prosječan radni dan u kojem na rodnom teorijama zgrće veliku lovu.
Ja se ne bih na to osvrtala, jer osim sto mi to nije područje kojim se bavim, tesko bi mi bilo ostati prisebna i kulturna.
I ja moram reci da sam sokirana Ifigenijinim postom. Na prosloj stranici me je optuzila da joj imputiram homofobiju, a ja zaista nista drugo ne iscitavam iz njezinih traktata nego strah da joj ne bi netko djecu mozda nagovorio da eto prijedju u homoseksualce jer je to tako in i cool, a o baniliziranju cijele teme da ne govorim...
Da, mozete zamisliti...decko postaje gay jer mu se ne svidja kako mama razgovara s tatom :roll: I ono, bira se spolna orijentacija kao mlijeko na polici trgovine :/ Za mene stvarno previse...
Uvijek se može otvoriti drugi.
Ostala sam u čudu čitajući dokle ste vi stigli teoretiziranjem o rodu, spolu, šok :-o totalni,
pa neće se valjda o tome fantazirati u školi, valjda će par stvari reći, da postoje takvi i takvi i da kao uređeno, civilizirano društvo trebamo imati pristojan građanski, dobrosusjedski suživot. Ne?
Šta se toliko ima filozofirati o spolu i rodu,
što bi mi sad s tim u praksi?
Onaj švedski vrtić iz Zdenkinog linka mi je bolestan zbog nevjerojatnog pretjerivanja, dovođenja do apsurda nečega što postoji, ali nije ni blizu tako rašireno kako se priča/piše, no eto im tamo.
Ja o tome imam zdravoseljačko razmišlanje.
Kad se rodiš, upisuješ se u maticu rođenih, tamo imaš ime/prezime, spol M ili Ž. Samo dvije kućice.
Gotovo. M ILI Ž.
Nema kućica LGBTQ,Ž, NJ, LJ...
Pa ne može se država baviti tvojim unutarnjim stanjem, kako ti osjećaš, kako živiš, kako se izjašnjavaš, što preferiraš, tko ti se sviđa, komu ili čemu si sklon...
Neće valjda upisivati srednji rod- ono, it, zar to nije nekakva degradacija čovjeka, da si it?
Pregleda te pedijatar, vidi vanjska spolna obiležja i upiše spol - Muško ili Žensko, jednako svima.
(Opalila bih ja i novčanu kaznu onim šaljivdžijama što u popisu stanovništva pišu da su Klingonci i sl., izjasni se ti lijepo ko Klingonac, a onda kod njih ajde i popravljat zube i operirat slijepo crijevo.No, nije to tema.)
Po pitanju rodnog identiteta sjetim se one kćeri od Cher, prvo je bila curica, onda je Cher bila užasno razočarana jer se mala izjasnila da je lezbijka.
Tako je živjela par godina.
No, kasnije se pokazalo da ona uopće nije lezbijka nego je zapravo muškarac zarobljen u ženskom tijelu pa da bi ostvarila svoj rodni identitet išla je na operacije. Tek kad ih završi (ili je možda već gotovo), dobit će i potvrdu da je muško koje voli ženske.
Dakle, preko djevojke, lezbijke, dođe ona do muškarca, heteroseksualca.
Nije prva ni jedina, oduvijek je toga bilo, sjetite se djevojčice Srne iz naše lektire, ima ih dosta koji zapnu na pola tog puta, nemaju za operaciju, a država im ne prizna identitet, onaj kako se osjećaju nego piše onaj po rođenju.
Trebalo bi im omogućiti operaciju (ako nije hir) jer mislim da je preteško biti zatočenik u vlastitom tijelu i spolu (gledala sam onaj film s De Nirom, baš sam bila ganuta onim transvestitima).
No, to su sve varijacije, tko bi dokučio koliko je tu toga urođenog, što su naknadne sklonosti, dovoljno je razvijati društvo u kojem će svi nesmetano živjeti, uz uvažavanje i poštivanje kao čovjeka i građanina.
Ništa od toga ne bih nazvala bolešću, ali da je otklon od prirodnog, uobičajenog, jest, u smislu "savršeno prirodnog", kao što je savršeno da nemaš kromosomski poremećaj, a otklon kad ga imaš,
prirodno je da imaš sve prste na rukama, a otklon kad ih nemaš,
tako je priroda uredila, radi produženja vrste, da se većina jedinki rađa sa sklonošću suprotnom spolu jer im to jedino jamči reprodukciju i opstanak vrste.
Mi smo tu ljudi da prihvatimo jedni druge i da uredimo društvo onakvo i kojem se svaki odmak od tog pravocrtnog uvažava, poštuje i prihvaća, ali ne da se sad rade tko zna kakve varijacije na temu.
Društvo će te prihvatiti, treba te prihvatiti, kad se rodiš s jednom nogom, ko što reče moja kćer, ali te neće prihvatiti HNK-a da budeš primabalerina.
koja homofobija, WOW, gora od kamenja na Rivi, doktorat iz homofobije.
na ifi mislim.
btw, prava manjina NISU u ciljevima perioda do 2020 u EU.
Siromašni, neobrazovani, klima, nezaposleni, istraživanje i razvoj, kroz projekte se mogu provlačiti prava manjina, ali fokus je baš daleko od rodnih prava.
Dakle, osim što je post prepun mržnje, još je i prepun laži.
seni, možda će te ovo zanimati: link
Citiraj:
Koliko bi vaš rad bio prihvatljiviji da u okviru ljudskih prava niste fokusirani na ženska ljudska prava?
Pretpostavljam da bi bio prihvatljiviji, jer se feministička teorija koju koristim čita kao područje sociologije, a ne prava, iako citiram feminističke teoretičarke prava. A da bismo sagledali neki problem, potrebna je šira perspektiva i teorijski okvir unutar kojega se problem promišlja. Feminističkim teorijama bi u okviru prava bilo mjesto na katedrama za teoriju prava, ali kod nas se uopće ne radi teorija prava, nikakva, a ne feministička, postkolonijalna ili postmoderna teorija prava. Dok, recimo, kada čitate presude kanadskog Vrhovnog suda vrlo često nailazite na citate feminističkih teoretičarki prava. Dodatni je problem i to što sam izvan sustava, što nisam ni na jednom fakultetu pa postoji strah da ću se, ako dobijem izbor u zvanje koje tražim, prijaviti za posao na nekom od pravnih fakulteta. A znamo da su natječaji na fakultetima uglavnom namijenjeni određenim osobama, koliko god da su formalno javni. Praktički vam je jedina šansa da radite na fakultetu ako odmah nakon studija ostanete kod nekoga na katedri kao znanstveni novak. Kasnije to ide jako teško. Tako da su oni koji se akademski žele baviti pravom zapravo osuđeni na pravne fakultete i na formalistički pristup fokusiran isključivo na ono što piše u zakonu.
inače, ako nekog zanima, film o tome kako američki kršćani vide feminizam: cudovisna vladavina zena :mrgreen:
Zašto? Kad je cijela bit spolnog odgoja u školama po ovom programu preodgoj za nove vrijednosti. Upravo ove o kojim pričamo.
I netko je pitao za masturbaciju, da ljudi koji žive predbračnu i bračnu čistoću ne masturbiraju i i ima ih više nego queer, sadomazo i swingera zajedno.
Inače ako se spominje queer populacija u školskim programima zašto ne i nasilni sex uz obostrani pristanak, swingerska zajednica već ima udrugu za promicanje seksualnih sloboda možda da oni održe kakvu radionicu kako ih ne bismo diskriminirali?
Ti pikula to ozbiljno? :roll:
Ovaj topic majkemi postaje opasan za moje zdravlje, a ja sam hebeni mazohista kad uopce idem citati ovakvo sto...
Bauk spolnog odgoja se širi Hrvatskom...
Kad smo kod naislnog seksa, priča li se na vjeronauku prvašićima o Levitskom zakoniku, a posebno o dijelu o silovanju robova?
Ja ne znam što se vi liberalne toliko skanjujete na orgije i ostale subspecijalizacije pa to je sve legitimna seksualna orjentacija ako ćemo po vašem, i ne smijemo ih diskriminirati samo zato što ih ima nešto manje po broju, a ako rod nije bitan, a ni spol, onda nije ni važno jel orgijaju hetero ili homo dok koriste zaštitu, cijepljeni su na hpv, a jesu od 12-te godine, zakonski pristanak je za sada na cca 14 godina kako gdje u EU, onda trebamo djecu, po toj teoriji dobro uputiti i educirati, a ne da se pedofili muče s edukacijom.
X
I inace je Biblija kao oslobodjena nasilja? Taj pojam tamo ne postoji ili je on opasan samo u seksualnoj varijanti?
Ako igdje ima toga onda je to u vjeri. Samo razapinjanje Isusa na kriz je u redu prikazivati djeci, a nedajbog da vide kako se dvojica muskica ljube...
sad smo vec i do pedofilije dosli :/
jeste, homoseksualizam i pedofilija je ista stvar
inače je pedofilija totalno raširena....među liberalima i queerovima.