X. Ta osoba je nesvjesna da je to seksistički.
Printable View
Nastavno na "pogledaj me" oblačenje - da, to može biti dio osobe, i isto tako uopće ne mora biti "radi sebe" (meni je malo nejasan taj izgled radi sebe, tj ne vjerujem sasvim u taj koncept), i ono što to govori o toj osobi je da voli privlačiti pažnju svojim izgledom. Ne govori da nije pametna, zanimljiva, vrijedna, dobra...ok, malo nas je sve od toga, ali bar ponešto.
Ja se takvih mogu iz rukava sjetit barem 5 koje poznajem, a da se potrudim, sjetila bih ih se sigurno i više.
A ne znam. Ja te aluzije nisam iščitala :zbunj: ni kod Jelene ni drugdje.
Zapravo, mislim da nije dobro temeljiti raspravu na aluzijama koje svatko može drugačije shvatiti. Ali očito je tema već otišla predaleko, s aluzijama ili bez njih, pa je ova moja primjedba potpuno suvišna :mrgreen:
Meni recimo kratki šos nije za posao - ali mi je sa ženskog stajališta puno zgodnija i privlačnija žena dobrih nogu sa šosom do koljena od one koja je obukla dop.....
Oko oblačenja i šminkanja - neke žene jednostavno uživaju u tome, guš im je samo šminjkanje a i ono polslije . Meni se pak kozmetika dugo "gadila". Jako jako dugo nisam koristila ni najobičniju kremu. Sada mi se više ne gadi, ali nit se znam našminka, nit bi me to veselilo, niti mi se da. A lijepo mi je vidjeti lijepo namazanu ženu - pogotovo one koje se nekako znaju namazat . Onak , da ni ne kužiš da su namazane, već da su samo prekrasne. I jaki ruževi su mi isto lijepi. Na drugima
Nano ajde nabavi jedan crveni ruž pa ga stavi. Da vidiš kako lice drugačije izgleda i ono neki feeling je poseban s tom crvenom :heart:
evo, sad razmisljam o ovom sto si napisala - "radi sebe"
jer sam i ja rekla da se sredjujem radi sebe
sta to meni znaci?
znaci da se obucem meni lijepo i kad sam sama doma i ne planiram nikud ici
udobnije, ali lijepo
kosa mi nece biti rascupana (vise od onog sta ja i inace zovem 'frizurom' :))
ne nosim pokidano ili uflekano
boje su uvijek slozene
ne nosim stvari za koje mislim da mi ne stoje itd.
ni pidjame mi nisu rasparene, ne volim da se nogavice rasire, skrate, volim da su lijepe
a kad se sredim na posao ili za vani, nasminkam, stavim nakit, osjecam se fino, skockano, ko poslovna zena iz serija :mrgreen:
eto, bas mene veseli, daje mi neki dobar osjecaj
Ja sam bila prilicno nevidljiva sa 15 kg vise.
Sad sam vidljivija, bez da sam promjenila znacajno svoj stil (ne)ukrasavanja.
ajme ova ženska mi je presmiješna, nisma znala da si ti Nano taj đir ili samo stremiš tome :-)
da fakat Olja Vori, dobro si je pogodila Angie.
jesam jesam. To bih ja htjela biti.
Osim nje, ima još hrpetina takvih. Onak , puno boja, pa neki etno nakit potrpan po sebi. Pa kad tako izgledaš kao "cirkus" više ti šminka ne treba ;)
Ali Olju Vori ne bih među njih smjestila.
ja sam u nekom polovicnom iris apfel stilu
vristece boje su moj djir
žuto i narancasto pogotovo
nakit obavezan
E da, i točno si mogu zamisliti summer. Zadnja kava u Splitu - do nas su sjele dvije gospođe (nije usporedba s godinama), nisam mogla skinut oka s njih - toliko su bile lijepe, lijepo dodjerane , njegovanje - nešto prekrasno - ali meni je kroz glavu stalno prolazilo, da nikad ne bih mogla biti kao one , jednostavno zato jer mi se ne bi dalo. Al mi je oku bilo ugodno gledati ih - i nije da ne bih voljela biti okružena takvim ljudima.
Nisam tip, ali meni su se recimo francuskinje svidjele - ništa napadno, al vidiš da je na njema sve nekako fino. Osim kaj po hladnom vremenu sve do jedne hodaju u balerinkama
meni je uz to kod nje impresivna ta kolekcija - žena je dobrostojeća, cijeli život putuje Svijeto i skuplja odjeću i nakit. Ja recimo volim etno nakit (origigi), ne kopije iz Acssorizea i krupni nakit. I cijela ta priča, potrpaš po sebi stvari koje te podsjećaju na neka lijepa mjesta, ljude....
Pa kad ste i dalje na banalnostima :mrgreen:, evo sam jutros skontala još jednu svoju banalnu predrasudu (joj, mi predrasudaši, nije nama lako):
Dakle, kako Mojca ne vidi sebe u BMW-u, tako ja sebe nikad neću obući u ništa sa onim maskirnim kamuflažnim dezenom. Ništa na sebi, ni najsitniji detalj.
Sin je tražio i nosi maskirne pantalone, kupila bih i ćerki da traži, i muž ima neki polovnu prastaru vojnu jaknu za te grube radove po dvorištu, i na drugima kad vidim pohvalim kako im lepo stoji, ali na sebe ću taj dezen obući, ono, samo ako bi inače bila gola ili umrla od zime. Jednom me je u šetnji muž ogrnuo tom svojom jaknom (jer romantično nisam ponela svoju) i imala sam utisak da SVI bulje u mene.
Ja znam da taj dezen nose i lovci i šumari i prirodnjaci, ali meni se on u glavi asocira samo na vojsku, vojnike, ratove, fuj mi je, ne želim ga na sebi.
I mislim da je to baš baš prava debela predrasuda u punom smislu, jer ja svesno vrlo dobro mogu da kažem sebi da sam smešna i glupa, ali emotivno- odbojnost ostaje koliko god ja racionalno to promišljala.
Zato i razumem šta Mojca misli time da ne vidi sebe u BMW-u. Jer ja mogu sebi svesno da zabranim da moja glupava predrasuda utiče na mene kad vidim bilo koga drugog u bilo čemu maskirnom, ali za samu sebe mi ne ide isto to.
Riri, kod nas se ta dvolitra zove krmača :)
Ma to sredjivanje uopce ne iziskuje puno vremena.
Ujutro mi treba 15 min za pranje zubi, pisanje, sminkanje i oblacenje.
I kad furas neki stil, takvu robu kupujes i naprosto navuces na sebe kao i traperice i majicu.
Ahaaaaa! Na to ti misliš cijelo vrijeme. A meni se već učinilo da nema veze što napišem, da ti filtriraš najgoru varijantu shvaćanja napisanog. Sad mi je jasnija tvoja osnova. Na ovo sam zaboravila da sam napisala.Citiraj:
Predrasude prema tome tko vozi kakav auto imam isto kao prema tome tko kakvu odjecu nosi ili kako mu je uredjen stan ili koliko paznje poklanja sminkanju, tko uziva u lakvoj glazbi itd. To je dio osobnosti. Pa cak i to da nema pojma kakav auto vozi. Al buduci da oko mene svi dobro znaju karakteristiku motora svog vozila, i slicne "detalje", ne mogu nikako misliti da je slucajnost da netko vozi forda, a netko alfu. Kao da je slucajnost nosi li bakse ili štikle na posao.
Da, nedavno sam od ine33 dobila "kompliment" :) da ni ona često ne shvati što sam htjela napisati. A budući da smo 99% na istom tragu, ako ona ne kuži, a znam da će dobronamjerno pristupiti mom postu, očito sam prilično nejasna.
Ja sam to ironično mislila. Dakle mislila sam reći da se tu ne radi o predrasudama, već da su te stvari dio osobnosti.
Pokušat ću to raščlaniti, s rizikom da ću još više zapetljati.
Cijelo vrijeme nespretno pokušavam reći da su svi ti detalji dio neke velike puzzle - od toga kako ti je uređen stan, je li pospremljen i je li čist (moj je recimo većinom čist, a često nepospremljen, a čini mi se da je obrnuto češće), jesu li ti na radnom stolu papiri s neriješenim problemima lijevo, a riješeno desno, ili imaš kaos i na stolu i u glavi, hodaš li brzo ili sporo. Ovo s autom mi se čini da nikako da se skuži:
npr. Netko kaže da ga ne zanimaju auti, to je dio te osobe. On/a ako sjedne u BMW-a, uopće ne razmišlja o tom autu, nego na to da treba pokupiti baku s glavnog kolodvora. Auto mi dodiruje struku, a moj "rad na sebi" je velikim dijelom minimiranje mog utjecaja na okoliš. Zato sam osjetljivija na one koji se prave da "struja dolazi iz utičnice", jer im je tako lakše postojati i zadržati pozitivu. To je općenito o velikim autima, a posebno terencima. E sad taj BMW je da se ubiješ među najtraženijim, a mislim da je i najtraženiji, u moralno upitnim subkulturama. On je simbol, isto kao i onaj križ oko vrata. Koji je motiv stavljati na sebe simbole, a ne identificirati se s nečim, to ja i dalje ne razumijem, jer mi je teško udaljiti se od značenja, samo zbog estetike. S tim da je križ naravno puno jasniji simbol od modela auta pa mi je glupo više i raspredati o autu. Samo mi Mojca i BMW ne pašu (poznamo se osobno), što ne značio da ako Mojca jedan dan dođe po mene u BMW-u da neću sjesti u taj auto, samo bi me iznenadilo.
Ako imam plavu puzzlu, ona može biti dio mora ili dio neba ili..., treba mi naravno kontekst da vidim kamo ona zapravo ide. Ali s druge strane ako imam krasan krajolik, a jedna puzzla je boje magenta, naravno da me zbuni. A možda je samo na nebu balon s reklamom poznatog teleoperatera.
i ja volim boje, samo što ih ja uskladim da idu jedne uz druge :-)
A drag mi je i neobičan nakit.
to ti je to - usklađivanje-. meni je recimo to od Iris usklađeno. Volim neku pomaknutu usklađenost.
A boje - meni boje dižu raspoloženje. Sad sam si baš zacrtala da bih neku zelenu haljinu, Trava zeleno, ili kiwi zeleno ili smaragd. Ak negdje ugledate po razumnoj cijeni, javite mi.
I ovo kaj dolega piše, vele i druge cure koje se šminkaju - ja nisam stekla tu rutinu, pa mi se neda. Vjerujem da se ne gubi vrijeme kad znaš to napravit
Mislim da ti, Jelena, hoćeš da kažeš slično što i ja, što i betty blue, da je nemoguće da svi ti predmeti, aktivnosti, izjave, sklonosti, preferencije, ne daju nekakvu sliku, ili bolje, informaciju, o čoveku puno puno pre nego što ga upoznamo na dubljem nivou. I da puno puta to nije predrasuda, niti stereotip, nego činjenica.
Naravno, jedan izolovan detalj ne govori apsolutno ništa.
Nekoliko njih nisu dovoljni ni blizu.
Ali često se setim onoga što moja draga prijateljica ume da kaže: Naši izbori nas definišu. Ja mislim da ima puno istine u tome.
da, da...i ja kao upasiram
samo što je upitno što je u oku promatrača
danas npr.imam traperice, bež/narančasto/šareno bluzu, baby roze štikle, narančasti kaput i maslinasto zelenu torbu s drečavim aplikacijama.
ovak kad pročitam i samoj mi mrak padne na oči :lol:
ali sve skupa mi se sviđa, iako se čini nespojivo
ja tebe isto kužim jelena, samo što se brkaju neke stvari
po nekim vizualnim karakteristikama možeš čak i relativno točno procijenit kojoj subkulturi recimo neko pripada
i po meni je sasvim prirodno da si ljudi za druženje (te famozne kave ili ako je netko alergičan na kave onda cijeđeni sok) biraju ljude koji pripadaju njihovoj subkulturi, ako si to mogu priuštit, nekima očito to nije važno, ali generalno ljudi imaju tu tendenciju
neke druge stvari, kao npr ovo da li papire drže s lijeve strane neriješene, s desne riješene, su osobine ličnosti
to je skroz druga kategorija
a onda tu još ide moralna prosudba kao treća
a poanta bi bila valjda da se ne može na osnovu subkulture zaključivat o osobinama ličnosti, moralu ili intelektu, a da nam se to nekad zaleti da tako pokrpamo
i još moram reć da "instinkt" za procjenjivanje ljudi u psihologiji ne postoji, ali zato postoje mehanizmi kojima sebe uvjerimo da imamo pametan razlog zašto nešto mislimo ili radimo
i "gledaj me" bi bio dio ličnosti, možemo reći da to imaju i Nives Celzijus i Josipa Lisac, ali se to zbog određenih razloga različito vrednuje
potpisujem sve od tang osim zadnje rečenice. Jelena ti često staviš više kategorija u isti koš (predrasude, stereotipe i osobine ličnosti),al ja to ne znam ovako lijepo objasnit kao tang kojoj je to profesija.
Tang, zanima me što je s intuicijom? Nije valjda ona neprepoznata u psihologiji.
dolega kako bi te rado vidjela :-)
I da se osvrnem na još jednu banalnost- cajke&muzika generalno.
Meni izbor muzike uopšte nije banalnost. Recimo- tekstovi: ako se neko konstantno pronalazi u temi "sa tobom spavam, a nju/njega sanjam" variranoj godinama kroz pesme i pevače koje sluša, zar se ne nameće zaključak da je taj neko u životu verovatno napravio upravo izbor iz pesme?
Ili kojekakvim pesmama gde je ljubomora lajtmotiv, ako su ti konstantno omiljene pesme te tematike, zar nije to delom indikativno?
Ili pesme o žalu za mladost, zar se ne može ništa o čoveku zaključiti ako su mu takve pesme No1 ?
Ili, npr. ako inače voliš rok i klasiku, ali za ljubav društva odeš na Cecu, zar se ne nameće zaključak da si ili vrlo opuštena i tolerantna osoba ili malkice previše sklona da pogaziš sebe radi društva?
Vi nikad ne donesete takve zaključke, onako usputno, nikad vam ne blesne tako nešto kao neka sporadična misao?