Ahaaaaa! Na to ti misliš cijelo vrijeme. A meni se već učinilo da nema veze što napišem, da ti filtriraš najgoru varijantu shvaćanja napisanog. Sad mi je jasnija tvoja osnova. Na ovo sam zaboravila da sam napisala.Predrasude prema tome tko vozi kakav auto imam isto kao prema tome tko kakvu odjecu nosi ili kako mu je uredjen stan ili koliko paznje poklanja sminkanju, tko uziva u lakvoj glazbi itd. To je dio osobnosti. Pa cak i to da nema pojma kakav auto vozi. Al buduci da oko mene svi dobro znaju karakteristiku motora svog vozila, i slicne "detalje", ne mogu nikako misliti da je slucajnost da netko vozi forda, a netko alfu. Kao da je slucajnost nosi li bakse ili štikle na posao.
Da, nedavno sam od ine33 dobila "kompliment"da ni ona često ne shvati što sam htjela napisati. A budući da smo 99% na istom tragu, ako ona ne kuži, a znam da će dobronamjerno pristupiti mom postu, očito sam prilično nejasna.
Ja sam to ironično mislila. Dakle mislila sam reći da se tu ne radi o predrasudama, već da su te stvari dio osobnosti.
Pokušat ću to raščlaniti, s rizikom da ću još više zapetljati.
Cijelo vrijeme nespretno pokušavam reći da su svi ti detalji dio neke velike puzzle - od toga kako ti je uređen stan, je li pospremljen i je li čist (moj je recimo većinom čist, a često nepospremljen, a čini mi se da je obrnuto češće), jesu li ti na radnom stolu papiri s neriješenim problemima lijevo, a riješeno desno, ili imaš kaos i na stolu i u glavi, hodaš li brzo ili sporo. Ovo s autom mi se čini da nikako da se skuži:
npr. Netko kaže da ga ne zanimaju auti, to je dio te osobe. On/a ako sjedne u BMW-a, uopće ne razmišlja o tom autu, nego na to da treba pokupiti baku s glavnog kolodvora. Auto mi dodiruje struku, a moj "rad na sebi" je velikim dijelom minimiranje mog utjecaja na okoliš. Zato sam osjetljivija na one koji se prave da "struja dolazi iz utičnice", jer im je tako lakše postojati i zadržati pozitivu. To je općenito o velikim autima, a posebno terencima. E sad taj BMW je da se ubiješ među najtraženijim, a mislim da je i najtraženiji, u moralno upitnim subkulturama. On je simbol, isto kao i onaj križ oko vrata. Koji je motiv stavljati na sebe simbole, a ne identificirati se s nečim, to ja i dalje ne razumijem, jer mi je teško udaljiti se od značenja, samo zbog estetike. S tim da je križ naravno puno jasniji simbol od modela auta pa mi je glupo više i raspredati o autu. Samo mi Mojca i BMW ne pašu (poznamo se osobno), što ne značio da ako Mojca jedan dan dođe po mene u BMW-u da neću sjesti u taj auto, samo bi me iznenadilo.
Ako imam plavu puzzlu, ona može biti dio mora ili dio neba ili..., treba mi naravno kontekst da vidim kamo ona zapravo ide. Ali s druge strane ako imam krasan krajolik, a jedna puzzla je boje magenta, naravno da me zbuni. A možda je samo na nebu balon s reklamom poznatog teleoperatera.