Kako ne bi djelovalo ako spustiš broj na sprovodima sa 30 na 25 :mrgreen:
Printable View
Kako ne bi djelovalo ako spustiš broj na sprovodima sa 30 na 25 :mrgreen:
Trebaš slikanje možda ponoviti?
Ajde dobro da ide bolje
Rekla je dr da ju nazovem sljedeći tjedan za kontrolu.
U Splitu je 46,7 % testiranih pozitivno. Ako se uzme u obzir da se neki rutinski testiraju za operacije, ispadne da su skoro svi koje je poslao LOM zaraženi.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...h/2232007.aspx
I evo počeli su:Citiraj:
"Još uvijek uglavnom mladi prenose bolest. Ti mladi nose bolest i zaražavaju svoje roditelje. Većih žarišta nema, imamo sportske klubove, plesni studio, neke škole. Nema prijenosa među razredima, nego samo unutar. Virus je konstantno u vrtićima. Djeca su asimptomatska", dodala je Karin.
Citiraj:
"U KBC-u je 139 hospitaliziranih, 15 je na respiratoru, 80 posto njih je na kisiku. Po tome se vidi težina bolesti, ali problem je što pacijenti dolaze na hitni prijem. Među stotinu pregledanih njih preko 50 posto nije imalo razloga za dolazak", rekao je Ivić i dodao da lakši bolesnici koji dolaze na hitni prijem opterećuju sustav.
Fuchs i dalje tvrdi da studenti ne odskaču od prosječne populacije. Moj dojam je isti, ali tko su onda ti mladi koji prenose?Citiraj:
Ne idite u bolnicu ako nemate teške simptome! Jer bolnica nam svima treba, nemojte je zatrpavati.
Bubilo :heart:
A bit će :/
U svakom slučaju, od novih mjera mi nije baš jasna da računica događaja u zatvorenom. Je l zbilja tako jednostavno - podijeliti kvadraturu s 4 i dobiješ koliko ih smije biti unutra? Ne možeš kazališta, koncertne dvorane i kina u isti koš, a kamoli i crkve. Ima mi jedino smisla da se računa kvadratura sjedećeg prostora i dijeli s 4. A ne da ulaze apside, apsidiole i kojekakvi brodovi u kvadraturu, odnosno može biti velika bina, a u kinu toga nema. Nije da sam zabrinuta za gužvu u kazalištu i kinu.
Veličina prostora nema nikakve veze, virus se prenosi aerosolno, prema tome sva događanja u zatvorenom prostoru treba jednostavno zabraniti.
Ne razumijem, pa nema ni među Splićanima 40 % zaraženih, nego među testiranim Splićanima.
Ali odakle onda tvrdnja da mladi prenose. Odakle bi znali da su se svi zarazili od mladih. Opet na jadnim studentima - da su oni tako masovno zaraženi, ne bi bilo više zdravih djelatnika na sveučilištu. Ima fakulteta s dosta kontaktne nastave, pogotovo kolokviji. Sad je trenutno polovica semestra, prva testiranja su u tijeku. Ako za tjedan dana ne iskoči naslov da je neki fakultet cijeli u karanteni, onda to nikako ne drži vodu.
Studosi su vjerojatmo asimptomatski il s diskretnim "prehlada" simptomima pa se ne testiraju. Da se testiraju, zar ne bi bio postotak isti kao kod bilo koje druge populacije?
Ko onda ide u te ozloglasene klubove... Sig ne ni srednjoskolci, ni studosi... U kojoj populaciji se virus skrio, da mi je znati? Virus is all around us, pa se vise pokaze kod ovih koji se testiraju. Zasto npr. u usa zatvaraju fakseve i srednje...da mi je znati. Kod njih se virus drugacije ponasa?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...lista-15032116
Na 60k studenata 6 pozitivnih. Sta nije to hilerijus? Vjeruje li itko u to?
Pa evo, ja sam iz tjedna u tjedan u kontaktu sa cca 230 studenata, s trećinom tog broja u malim grupama i u maloj prostoriji. Nekoliko njih se od početka semestra javilo da su u izolaciji ili samoizolaciji. Nekoliko se javilo da se ne osjećaju dobro pa će ostati doma dok se ne vidi što je (takav nam i jest protokol). Ja se razboljela nisam. Prehlađenih praktički nema (ne čujem ništa), a ove godine se ni ja još nisam prehladila.
Odlična fora :mrgreen:
Da, maske su obavezne, naravno.
.. a ne bi bilo loše niti provesti nekakva istraživanjima u obiteljima koje imaju djecu u srednjoj školi na primjer, koliko je tu zaraženih i tko je nulti slučaj
(ali kod nas je provedenoj jedno istraživanje, poznato kao Capakovo pa nam ne treba ništ adrugo)
Zar nije i WHO rekao da bi lockdown bio nepotreban kada bi 95% populacije nosilo maske?
Ali njih se navodi kao superprenositelje. Ne studente, nego mlade, doduše. Maske smanjuju vjerojatnost zaraze, ali da je toliko zaraženih koliko se meni čini da se tebi čini :), to ne bi bila dovoljna zaštita. Dakle - netko u Splitu ZNA da mladi prenose. Kako će ZNATI ako dođe zaražen roditelj ili baka od koga su se zarazilli, ako nisu utvrdili da je studoš zaražen.
Jedino ako stariji ne idu nikud,a prozor u svijet je taj netko mladi
Ko ih navodi? Po natpisima i broju umrlih, penzici su supersiritelji, ako iko! Koja ironija. Niko nece nista ZNATI, nema love za PCR, nema love za naknadu kaficima i teretananama, ima strah od dogadjanja naroda po ulicama. Ergo, ima loce za pr, nije tako lose, evo, samo 6 zarazenih studosa od 60 k u zg. Drugim rijecima - umirite bolesni i penzici il se sami cuvajte, i sretno nam svima. I sori, al briga me za vas, doktori i medicinari.
evo https://edition.cnn.com/2020/11/19/e...ntl/index.html
znači, ne samo maske, nego u kombinaciji s drugim mjerama
Ili direktno na stranici WHO o maskama: https://www.who.int/emergencies/dise...w-to-use-masks
Meni su prihvatljive danske analize da je vjerojatnost zaraze cca upola manja sa maskom. To znači da bi na sveučilištu bilo rasulo, a nije.
ina, imaš vertex, mene i još barem 2 pouzdana izvora da drame među zaposlenicima nema, u usporedbi s prosjekom. Ja ne poznam nikoga tko se zarazio od studenta. Znam obrnuto da je prof zarazio doktorandicu, a doma ga je srednjoškolac zarazio. Ostalih nekoliko slučajeva koje znam sa sveučilišta su se isto doma zarazili.
Spominjala sam bila neki krug svojih bliskih bivših kolega koji su se zarazili svi u istom uredu, ali oni ne rade godinama sa mnom više, ni sa studentima, niti su se zarazili od studenta.
Al evo nastava je počela na velikom broju fakulteta zadnji tjedan u rujnu, ili prvi u listopadu. To znači da je sad 7. ili 8. tjedan nastave koja traje 15 tjedana i da se sad masovno pišu kolokviji. Neki kolegiji koji imaju po tri kolokvija, oni su jedan već morali odraditi. Biti će objektivnija/gora situacija za tjedan dana, kad se svi podruže u dvoranama na ispitima.
Od prijenosa aeroaolom stiti samo bijeg na velebit il novi zeland il na pusti otok u tropim. Al u geadovima maska plus distanca plus provjetravanje plus veci prostor il vani znacajno smanjuje, od pocetka to govore. Bice sportski savez ne bi htio nosit maske pa ono...ionako je to nistkorist djir?
Ne, nego su rekli da preporučuju da se nabave FFP2 maske
Pa linkala sam, odatle sam krenula:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...h/2232007.aspx
Citiraj:
"Još uvijek uglavnom mladi prenose bolest. Ti mladi nose bolest i zaražavaju svoje roditelje. Većih žarišta nema, imamo sportske klubove, plesni studio, neke škole. Nema prijenosa među razredima, nego samo unutar. Virus je konstantno u vrtićima. Djeca su asimptomatska", dodala je Karin.
[QUOTE=Jelena;3187125
ina, imaš vertex, mene i još barem 2 pouzdana izvora da drame među zaposlenicima nema, u usporedbi s prosjekom. [/QUOTE]
Koja je zapravo tvoja poanta? Ne zarazujete se medjusobno, to mi je jasno. Al meni ti nije poanta. Ni kod nas na poslu zasad nema zaraze - smjene i maske. Zarazuju se od obitelji i djece uglavnom, a djeca uglavnom ma treninzima, u samoj skpli vjerojatno ne. Isto nama nema drame. Al drame ima po bolnicama. I to je dovoljna drama..Drame na taj nacin da su karantene im samo po starackim domovima. I? Supersiritelji stanovnici starackih domova?
Ne slijedim te, jelena...ne znam sto zapravo hoces reci s jadnim studentima. Isti su ko i drugi, virus je posvukud, nisu andjeli da su bas zbog nekog misterioznog razloga oni izuzeti iz kolanja virusa, na sto meni ovo da na 60k studenata ima 6 zarazenih vodi.
A tu su oni tehnički u pravu, čini mi se - obične maske nisu garancija zaštite, nego su korisne u kombinaciji sa svim ostalim.
S druge strane, prema ovome šta sam ja linkala, WHO te FFP2 i slične koje nazivaju "respirator mask" preporučuje samo medicinarima, i to samo u procedurama gdje se generira puno aerosola.Citiraj:
Masks should be used as part of a comprehensive strategy of measures to suppress transmission and save lives; the use of a mask alone is not sufficient to provide an adequate level of protection against COVID-19
Dapače, oni kažu obična populacija platnene maske, osjetljiva kirurške.
Koja je logika takve preporuke, pitam se? Loše je da se obična populacija bolje zaštiti :?:
Ne znam, i ja se pitam. Možda u balansiranju s raznim drugim stvarima o kojima je nemam pojma. Nije valjda iz čiste zloće.