U čemu pripremate svojim bebama hranu, postoji li posuđe koje je manje ili više sigurno? I iz čega ih hranite i kojim priborom? Koliko su sigurne npr. DM-ove žlice za bebe i što je s melaminskim posuđem?
Printable View
U čemu pripremate svojim bebama hranu, postoji li posuđe koje je manje ili više sigurno? I iz čega ih hranite i kojim priborom? Koliko su sigurne npr. DM-ove žlice za bebe i što je s melaminskim posuđem?
Kuham u obicnoj inox šerpici i hranim ga malom zlicom kakve i mi koristimo (imam zepter pribor)...
Nikad ga nisam hranila plasticnim zlicama, osim kad idemo negdje pa mu pripremim nesto za ponijeti, a imam zgodnu posudu s poklopcem i na njemu zlica.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja kuham u običnim loncima, ni ne znam kakvi su hahaha, u istima ko i nama. U početku je jela sa plastičnim zlicicama iz dm-a, sad vise neće pa jede sa običnim zlicama, velikim naravno. Nikad nisam brinula oko toga, čak se iskreno nisam sjetila ni razmišljati o tome
mi imamo neku s gumenom žlicicom, kod nas metalna ne dolazi u obzir jer je svaki put zagrize i čupa
U običnim loncima a jede s plastičnom žlicom, ja mislim da bi on s bilo kakvom jeo samo da jede!:-):-)
u običnim ili ekspres loncu, najviše voli jest s šefljom
Ma meni su dale misliti neke melaminske posude i žlica što smo dobili na poklon. Stvarno forno izgleda, ali navodno ne smije unutra ići kisela i jako vruća hrana. A i ona afera s melaminom u Kini prije nekoliko godina... Nismo još krenuli s klopanjem, a kad krenemo znam da neće biti vremena za promišljati takve detalje.
E, i još jedno pitanje, sori ako već piše negdje. Kad se počne djetetu davati voda/čaj? Mi samo cikimo za sada.
Ja sam vodu počela davati skupa sa dohranom, znaci sa 6 mj. Čaj je prvi put pila sa godinu i 2 mjeseca, moja mama joj je dala ni ja ne znam zasto, bezveze, ne kužim tu foru s čajem i bebama moram priznati. Nije ni sad bas ljubitelj, kazu mi i u vrticu da ga rijetko pije. Voda nam je piće broj jedan.
:lol: Gabi, joj, baš sam se nasmijala, ni ja ne kužim to s čajem i bebama. Mi nismo čajoljupci i najčešće nam čajevi u ormaru imaju rok trajanja koji je istekao pred par godina. Kao i za sve drugo, čini mi se da oni koji pitaju da li joj dajemo čaj sažalno gledaju naše dijete jer 'ni čaj joj ne damo, samo bljutavu vodu pije'.
I sto da radim na ovakve dane... nece dohranu jer mu smeta sto zubic ide van,smeta mu zlicica, sve sto stavi u usta dugo drzi i zvace. Nece bocicu jer mu i ona smeta,jede duplo manje.
Ionako je granican s kilazom i prirastom, i sad jos ovo :(
Evo sad je uspio jesti,ali samo zato jer sam mu dala junk koji necu imenovati :/ nakon sto su 2 varijante rucka zavrsile u smecu,a pojeo poslije trecinu bocice
E da, i trbuscic mu je bio skroz mrsav i uvucen,bas se kuzi da je prazan :( nista nije jeo od prije 11 do pola 3, a ni prije se nije najeo. A cvili za glad,i brzo odustane od hrane
Pa eto, zato što ne mogu podnijeti činjenicu da znam da je gladan. U mjesec i pola je dobio 350 grama, i meni je to malo. Zato gledam da ne bude gladan i da barem nešto pojede :( I jer je sad pojeo barem nešto s mlijekom
Nisam se još osvjestila da je krivo, a ne mogu čekati ono "kad ogladni pojest će", jer me frka
Vučem traume od početnih tjedana i mjeseci (rođen je s 3190g, s mjesec dana 3545g, sa 7 mj je imao 7 kila)
Zato tražim savjet, kako se postaviti i u mozgu se prebaciti da me to tako ne muči? Please help :mrgreen:
(mislim, ja eto barem priznam da znam da nije dobro to što sam napravila, i tražim savjet/pomoć - valjda imam plus za to :mrgreen:)
većina onoga što čitaš na ovome pdfu ide u korist toga da te se umiri
7 kg sa 7 mj je meni odlično, ne znam štp fa ti kažem
stvar je samo u tome što ti od djeteta očekuješ
koje količine i koje namirnice
ako mu se jede samo buča... ili samo riža..., pa neka jede samo buču ili samo rižu
nekog jarca ima i u njima
a ništa štetno
a opet... možda ja nisam mjerodavna jer su moja djeca jela sve
malo, ali sve
i bili su mršaviji od tvojega
pa neka jede samo buču ili samo rižu
mali je on još
Ma inace on jede sve sto mu dam,nema namirnice koju ne voli :) samo nas ovi zubi muce.
Za prvu jedinicu nije htio dohranu,al je jeo mlijeko. Nekih tjedan dana sve skupa.
A sad nece ni mlijeko bas.
Ok, duboko disem :)
Vrci, moja mala ima 9 mjeseci i tjedan dana - 7.200 g
Prirast granican, nekad ispod, i to od 5-6 mj zivota
Zadnji put je bila na 13.percentili
Srednja je bila skroz odbijac dohrane, prirast od 5.mj zivota granican, tj. cesce ispod granicnog
Kod obje sam se drzala onog - bolje ista NIJE bolje nego nista
I ne posustajem
Srednja, kad je pocela jednom jesti, jela je sve, ali i dalje u malim kolicinama (jos uvijek je zgoljo)
Nadam se da ce i ova projesti kako spada (vise namirnica odbija nego sto prihvaca), ali i dalje mislim da je "bolje ista nego nista" - lose
Ma sad sam se malo ohladila, pa mi doslo do glave. Pojest ce kad bude dosta gladan, to moram skuziti
Ispada da tu po forumu samo kukam... al ja se uglavnom javim samo kad imam problem :mrgreen: malac je inace dijete za pozeljet (valjda zato vec sad sanjam o drugom :D)
mi smo jedno vrijeme jeli super sad odjednom bar deset dana vrlo malo. kad ono izbila skoro 4 zuba istovremeno. hrana uglavnom sluzi za trljanje desni ako pojede čajnu žlicu sve skupa čudo. a kaj sad doći će klopa na red opet.
Vrci probaj mu dat jabuku u ruku, cijelu, tvrdu neku kakvih ima sad, pa da vidis kako ce ju jest jer ce mu pasat glodanje za zubice..
Ja imam jedan drugi problem
Kako je malena anemicna, papa meso svaki drugi dan
I koliko god ja to sitno narezala, pojela bi koje tri zlice i gotovo
I onda sam ja, opterecena granicnom kilazom i anemijom, odlucila smiksati to meso :nope:
Al njoj se to svidjelo pa negoduje ako ne zgnjecim dovoljno vilicom i ostale kasice (osim mesa, ne miksam) i pojede manje nego prije
Mislim, znam da sam napravila s*anje, al ne znam sto cu sad
Ak ne zgnjecim dovoljno, pojede samo malo, a ako gnjecim bojim se kako ce to dalje ici
Ne bi me mucilo sto manje pojede da je to samo povremeno, al to je reakcija na svaku kasicu, a ona sitna i anemicna
I bas me zivcira sto sam sama kriva za to
I da, btw, komadice kruha, bananu i jabuku (probali konacno) sama gricka i zvace, ne znam sta joj smetaju komadici u kasici :-/
U biti, zakljucila sam da mi je bilo lakse sa srednjom koja je odbijala sve, nego s ovom izbirljivom :roll:
da ne trazim temu o odbijacima, moj buco pljuje hranu vec duze, pojede juhu i mrvicu mesa, povrce pljuje, i uglavnom sve voce, al kad vidi nesto sto je slatko to hoce, npr strudlu od jabuka, ponekad hoce zitarice s vocem, al ne svaki dan, kad ne jede dan ad, jel tu greska? ne mogu je pustiti gladnu, smrsavila je
Ginger, i ja sam se grizla zbog miksanja i bojala se kako će početi žvakati, potpuno nepotrebno, u vrtiću je počeo najnormalnije jesti komadiće i komade, i to što god mu se da. I sad doma uvijek smiskam dio samo da mu uvalim barem koju žličicu.
Nego, ne želi jaje, ni doma ni u vrtiću, kako da mu probam dati bjelanjak, a da nije kuhano jaje?
Mare, nemam savjet, suosjećam, i moj doma eventualno slatko, ništa mesno ni povrtno ne dolazi u obzir.
vikki, ja im napravila kajganu, moram li reci da je to jela jedan dan i da vise nece?
ja nisam osjetila prijelaz sa blendane hrane na normalnu, doslo nekako prirodno
Vikki a da mu probaš kajganu bez ikakvih dodataka, samo na mrvici maslinovog ulja?
Ginger ja sam mislila da je dohrana s trećim dječja igra lol. Ma ne grizi se, sve smo u jednom dijelu dohrane napravile neku pogrešku, mislim da je važnije srediti anemiju a onda razmišljati o komadićima hrane.
Kad smo kod pogrešaka- moja curka ljudima po cesti koji ližu sladoled trci u zagrljaj i vice manja manja, njam njam- samo zato sto sam joj jednom dala da polizne moj sladoled. Pa joj ponekad dam isto tako da malo polizne- sad sam u potrazi za kalupima pa da joj sama radim od jogurta i voća.
Probat ću s kajganom :)
Ginger a da probas pronac netretiranu ciklu pa joj nju das za anemiju? Proso isto ima puno zeljeza.. Ne znam od kad smije spirulina, mislim da vec moze al provjeri, spirulina je zakon za zeljezo.
Nemoj joj miksati nekoliko dana da shvati da neces popustit pa ce pocet opet jest.. Tih par dana probaj zamjenit meso s necim sto sadrzi dosta zeljeza i sto mozda nece pljuvat..
Gabi :lol: za sladoled
Moja pokusava doci do tudjih klipica
Apsu ma dala bih ja njoj i nahobicniju ciklu
Al ova mala ima neku svoju logiku pa jedan dan nesto hoce jesti, drugi vec nece
Uopce je ne mogu prokuziti
Nema ono - to voli pa ce pojesti
Svaki obrok ima 50:50 sanse da ce ga pojesti
Sinoc je, recimo, pojela bundevu sa zobenim pahuljicama nakon treceg pokusaja i sat i pol
A inace kao voli bundevu, samo nece svaki put :roll:
I da, nece voce u kasicama, rijetko samo
Al hoce u ruku pa glodati
I tak...
Gigi, koliko je Miss izbirljivosti sada stara?
Ako se ne varam, za ocekivati je da ce ona sada sve vise zeljeti i traziti da sama jede.
Znam da nisi bas na ti sa idejom samohranjenja, ali obzirom da probijas led, mozda da joj ipak pomalo nudis neka sama papa pa vidis jel to ono sto zeli?
Mozda sam u krivu, ali meni se ni slabo prozvaka na hrana (ukoliko ne smeta probavi djeteta) ne cini toliko strasna kao kasicarenje do 2-3 godine (tu ne mislim na tebe niti ikog na forumu, imam zivi primjer u blizini, iskljucivo jer je "lakse i brze pojede") bez nekog dobrog razloga :-\
maco, ima 9 mj i tjedan dana
nece sama jesti, osim mrvica kruha
ma ne mislim sa ce kasicariti do 2-3 god, al mi je glupo sad miksati, a nisam na samom pocetku
ma velim, kompliciranija mi je od prve dvije zajedno
Rješenje nemam, ali suosjećam. Kod nas gnječenje vilicom nije nikad prolazilo pa sam odustala. I miksala uz stalnu ponudu komadića. I dan danas dio miksam, iako se trudim da bude što manje namirnica, komoadiće pobacam po kaši i onda grabi sve skupa. Ali, ako kojim slučajem u kaši naleti na komad nečega, pljuje. Nema veze što je to možda nešto što voli i jede u komadićima bez problema, kad je u kaši komad, ne valja :-o .
Slažem se da je bitnije riješiti anemiju, nego se previše brinuti o miksanju, ako je to sad jedini način da nešto pojede.
ako je doista anemija u pitanju, nema te hrane koja bi pomogla
Ma je, anmicna je, uzima terapiju
Hrana je dodatni izvor
Ne znam, ja mislim da je bitno da jede i hranu bogatu zeljezom, uz kapi koje uzima
A gle, moj je od starta dobar jedač.
A isto je otprilike u dobi u kojoj je tvoja gotovo živio na skuti.
Prije toga je to bio avokado.
Jaja je u pocetku super prihvatio, pa ih onda dugo nije htio.
Sad bi stalno jeo jaja, meso i pancetu.
Ribu nece, a mjesecima ju je obozavao.
...
Ali ono sto je meni olakotna okolnost je da je on velik i dobro napreduje od starta, pa se nisam morala opterecivati sa hranom.
I nikad nisam razmisljala u terminima "pojeo MI je".
A da je tlaka kad ne znas sto vise ponuditi, je.
Al i mi smo takvi.
Nekad nam se jede (vise) ovo, nekad ono...
Samo smo malo razumniji pa se lakse uvjerimo da pojedemo nesto (i bas tad) iako to nije bas ono sto bi nam idealno pasalo.
Malo sam gledala tablicu, vidim da ide riba od 8 mj... kako bebi spremiti pastrvu i oslića? Možda je jako jednostavno, ali nisam sigurna :)
desetak minuta prokuhaš u vodi
komplicirano, jelda?
onda kad proba samu ribu, unutra naribaš mrkve ili nekog drugog povrća, malo riže ili palente...
trpaš što nađeš u kući