mi smo jedno vrijeme jeli super sad odjednom bar deset dana vrlo malo. kad ono izbila skoro 4 zuba istovremeno. hrana uglavnom sluzi za trljanje desni ako pojede čajnu žlicu sve skupa čudo. a kaj sad doći će klopa na red opet.
mi smo jedno vrijeme jeli super sad odjednom bar deset dana vrlo malo. kad ono izbila skoro 4 zuba istovremeno. hrana uglavnom sluzi za trljanje desni ako pojede čajnu žlicu sve skupa čudo. a kaj sad doći će klopa na red opet.
Vrci probaj mu dat jabuku u ruku, cijelu, tvrdu neku kakvih ima sad, pa da vidis kako ce ju jest jer ce mu pasat glodanje za zubice..
Ja imam jedan drugi problem
Kako je malena anemicna, papa meso svaki drugi dan
I koliko god ja to sitno narezala, pojela bi koje tri zlice i gotovo
I onda sam ja, opterecena granicnom kilazom i anemijom, odlucila smiksati to meso
Al njoj se to svidjelo pa negoduje ako ne zgnjecim dovoljno vilicom i ostale kasice (osim mesa, ne miksam) i pojede manje nego prije
Mislim, znam da sam napravila s*anje, al ne znam sto cu sad
Ak ne zgnjecim dovoljno, pojede samo malo, a ako gnjecim bojim se kako ce to dalje ici
Ne bi me mucilo sto manje pojede da je to samo povremeno, al to je reakcija na svaku kasicu, a ona sitna i anemicna
I bas me zivcira sto sam sama kriva za to
I da, btw, komadice kruha, bananu i jabuku (probali konacno) sama gricka i zvace, ne znam sta joj smetaju komadici u kasici![]()
U biti, zakljucila sam da mi je bilo lakse sa srednjom koja je odbijala sve, nego s ovom izbirljivom![]()
da ne trazim temu o odbijacima, moj buco pljuje hranu vec duze, pojede juhu i mrvicu mesa, povrce pljuje, i uglavnom sve voce, al kad vidi nesto sto je slatko to hoce, npr strudlu od jabuka, ponekad hoce zitarice s vocem, al ne svaki dan, kad ne jede dan ad, jel tu greska? ne mogu je pustiti gladnu, smrsavila je
Ginger, i ja sam se grizla zbog miksanja i bojala se kako će početi žvakati, potpuno nepotrebno, u vrtiću je počeo najnormalnije jesti komadiće i komade, i to što god mu se da. I sad doma uvijek smiskam dio samo da mu uvalim barem koju žličicu.
Nego, ne želi jaje, ni doma ni u vrtiću, kako da mu probam dati bjelanjak, a da nije kuhano jaje?
Mare, nemam savjet, suosjećam, i moj doma eventualno slatko, ništa mesno ni povrtno ne dolazi u obzir.
vikki, ja im napravila kajganu, moram li reci da je to jela jedan dan i da vise nece?
ja nisam osjetila prijelaz sa blendane hrane na normalnu, doslo nekako prirodno
Vikki a da mu probaš kajganu bez ikakvih dodataka, samo na mrvici maslinovog ulja?
Ginger ja sam mislila da je dohrana s trećim dječja igra lol. Ma ne grizi se, sve smo u jednom dijelu dohrane napravile neku pogrešku, mislim da je važnije srediti anemiju a onda razmišljati o komadićima hrane.
Kad smo kod pogrešaka- moja curka ljudima po cesti koji ližu sladoled trci u zagrljaj i vice manja manja, njam njam- samo zato sto sam joj jednom dala da polizne moj sladoled. Pa joj ponekad dam isto tako da malo polizne- sad sam u potrazi za kalupima pa da joj sama radim od jogurta i voća.
Ginger a da probas pronac netretiranu ciklu pa joj nju das za anemiju? Proso isto ima puno zeljeza.. Ne znam od kad smije spirulina, mislim da vec moze al provjeri, spirulina je zakon za zeljezo.
Nemoj joj miksati nekoliko dana da shvati da neces popustit pa ce pocet opet jest.. Tih par dana probaj zamjenit meso s necim sto sadrzi dosta zeljeza i sto mozda nece pljuvat..
Gabiza sladoled
Moja pokusava doci do tudjih klipica
Apsu ma dala bih ja njoj i nahobicniju ciklu
Al ova mala ima neku svoju logiku pa jedan dan nesto hoce jesti, drugi vec nece
Uopce je ne mogu prokuziti
Nema ono - to voli pa ce pojesti
Svaki obrok ima 50:50 sanse da ce ga pojesti
Sinoc je, recimo, pojela bundevu sa zobenim pahuljicama nakon treceg pokusaja i sat i pol
A inace kao voli bundevu, samo nece svaki put
I da, nece voce u kasicama, rijetko samo
Al hoce u ruku pa glodati
I tak...
Gigi, koliko je Miss izbirljivosti sada stara?
Ako se ne varam, za ocekivati je da ce ona sada sve vise zeljeti i traziti da sama jede.
Znam da nisi bas na ti sa idejom samohranjenja, ali obzirom da probijas led, mozda da joj ipak pomalo nudis neka sama papa pa vidis jel to ono sto zeli?
Mozda sam u krivu, ali meni se ni slabo prozvaka na hrana (ukoliko ne smeta probavi djeteta) ne cini toliko strasna kao kasicarenje do 2-3 godine (tu ne mislim na tebe niti ikog na forumu, imam zivi primjer u blizini, iskljucivo jer je "lakse i brze pojede") bez nekog dobrog razloga :-\
maco, ima 9 mj i tjedan dana
nece sama jesti, osim mrvica kruha
ma ne mislim sa ce kasicariti do 2-3 god, al mi je glupo sad miksati, a nisam na samom pocetku
ma velim, kompliciranija mi je od prve dvije zajedno
Rješenje nemam, ali suosjećam. Kod nas gnječenje vilicom nije nikad prolazilo pa sam odustala. I miksala uz stalnu ponudu komadića. I dan danas dio miksam, iako se trudim da bude što manje namirnica, komoadiće pobacam po kaši i onda grabi sve skupa. Ali, ako kojim slučajem u kaši naleti na komad nečega, pljuje. Nema veze što je to možda nešto što voli i jede u komadićima bez problema, kad je u kaši komad, ne valja.
Slažem se da je bitnije riješiti anemiju, nego se previše brinuti o miksanju, ako je to sad jedini način da nešto pojede.
ako je doista anemija u pitanju, nema te hrane koja bi pomogla
Ma je, anmicna je, uzima terapiju
Hrana je dodatni izvor
Ne znam, ja mislim da je bitno da jede i hranu bogatu zeljezom, uz kapi koje uzima
A gle, moj je od starta dobar jedač.
A isto je otprilike u dobi u kojoj je tvoja gotovo živio na skuti.
Prije toga je to bio avokado.
Jaja je u pocetku super prihvatio, pa ih onda dugo nije htio.
Sad bi stalno jeo jaja, meso i pancetu.
Ribu nece, a mjesecima ju je obozavao.
...
Ali ono sto je meni olakotna okolnost je da je on velik i dobro napreduje od starta, pa se nisam morala opterecivati sa hranom.
I nikad nisam razmisljala u terminima "pojeo MI je".
A da je tlaka kad ne znas sto vise ponuditi, je.
Al i mi smo takvi.
Nekad nam se jede (vise) ovo, nekad ono...
Samo smo malo razumniji pa se lakse uvjerimo da pojedemo nesto (i bas tad) iako to nije bas ono sto bi nam idealno pasalo.
Malo sam gledala tablicu, vidim da ide riba od 8 mj... kako bebi spremiti pastrvu i oslića? Možda je jako jednostavno, ali nisam sigurna![]()
desetak minuta prokuhaš u vodi
komplicirano, jelda?
onda kad proba samu ribu, unutra naribaš mrkve ili nekog drugog povrća, malo riže ili palente...
trpaš što nađeš u kući
Ček, kaj da mu dam samu ribu prvi put, bez ičeg drugog?
riba i riža? Ta mi kombinacija ne bi pala na pamet, iskreno![]()
E posljedice mog odgoja..kod nas se ne jede riblja juha :srami se:
Al zato fis, pogotovo onaj koji radi sveki.. mmmljac (muz mi slavonac)
A u sushi se nisam zaljubila (iako frendica kaze da zna super mjesto pa nas sve mora voditi)
Ok isprike na offtopicu![]()
Hm...ja nisam znala za dobrobiti chia sjemenki. Smiju li to djeca i od koje dobi?
Evo jednog trtaroša koji sve miksa (i miksat će svom djetetu do srednje škole) sa glupim pitanjem:
dati komad kuhane ili sirove jabuke?
Ako odgrize komad odmah pecati van iz usta ili šta?
Napomena: dala sam mu onaj rižin stiropor i od panike pecala odmah van ono što je jadan uspio poglodati.
Jaoooo![]()
innu
Možeš i skuhanu a možeš i sirovu. Zapravo, bolja je sirova, jer od kuhane nikakve koristi, kuhanje uništi sve vitamine u voću.
Znači oguliš jabuku, neka bude malo tvrđa i daš djetetu da uživa. Vidim da su nam malci iste dobi, moj ima već velike sve predje zube pa još uvijek nije uspio odgristi veliki komad, nego ju gloda, a ako i odgrize veći komad onda ga žvače jer je skužio da se veliki komadi ne gutaju nego žvaču, ko što svaka beba skuži![]()
Kako bebi dati jaje odnosno žumanjak? Sam ili s nečim? Znam da treba jako malo dat u početku.
kuhaš tikvicu i umiješaš žumanjak
ili u bilo koju juhu
ili skuhaš utvrdo i pomiješaš s vrhnjem ili nečim, da ne bude presuho
Ja sam dala 2 dana po četvrtinu, 2 dana pola i 5. dan cijeli, tvrdo kuhan. I nisam miješala žumanjak u hranu jer nikad nisam mogla biti sigurna da li će ponuđeno htjeti jesti, a htjela sam da napravimo kontinuitet žumanjka 5 dana. Pustila bih žumanjak sa strane i, pomalo, sa svakom žlicom kaše, dala i komadić žumanjka.
baš kad sam se ovdje pohvlila curka počela štrajk. ima 8 mjeseci i jedv smo došli do desetak poštenih zlogaja i sad već danima ništa. jedan dva zalogaja rukama žganaca ili žličice mesne juhe ili griz jabuke i to je to. inače je velika beba ima oko 9kg ali me brine da joj ne uzmanjka vitamina željeza defakto samo cica
Možda zubi rastu, tada se zna dogoditi da jedu manje dohrane, a više cicaju.
mojoj se napokon nesto sviđa a to je ni manje ni više nego tikvica, eto samo da podjelim svoju radost.
Ni krušku ni jabuku nece a ni buću tako da cemo sad dva mjeseca jest tikvice![]()
Evo me sa vaganja. Malac je dobio 200 grama u 3 mjeseca i 10 dana.
Na sisi je stalno, ima 2 kruta obroka dnevno koja dobro pojede. Nije anemican.
Sta da radim? Da uvedem treci obrok?
(Ode edit)
Ima 9 i pol mjeseci.
Pedijatrica mi kaze da mu dam cokolino na vecer i da neka cijeli dan uz sisu jede nesto drugo.
Mislim da cu mu dat treci obrok, mozda malo podebljat ostale obroke..mlijeko necu izgubit valjda, po cijelu noc cica..
(Naravno da me sad brine i dal imam dosta mlijeka)
uvedi treći obrok
neki UH
ali da to nije čokolino
palenta s povrćem
riža s povrćem
krumpir s povrćem
i gore malo maslinova ulja
Ma jasno da to nece biti cokolino.na nju..
Ovo sto si nabrojala inace ide za rucak. Da mu premjestim na veceru? Sta da ruca onda?
Mislim smislit cu ja, samo sam malo izvan sebe sad
Moj nece vise kasice s maslinovim uljem... jucer stavila,nakon par zlicica plac, a vidim da je gladan. Danas nisam stavila nista,super je jeo. I vec je bilo prije neki dan tako, slucajno nisam stavila maslinovo, pojeo sve u casu.
Ne stavim puno,al ocito mu ne odgovara, barem za sad,mozda je neka faza. Koje bi drugo mogla stavljati, ima 8mj?
Posljednje uređivanje od Vrci : 21.10.2014. at 17:33
Apsu i ja sam maloj uvela treci obrok sa 9 mjeseci
Nije bio cokolino
Kombinacije kao za rucak, ali bez mesa
Em je anemicna, em je zgoljava
Ne znam, ja sam procjenila da je to za nju ok i potrebno
Cica izmedju obroka kad god zatrazi, i po noci
Osim sinoc, prespavala je do 5.30 bez budjenja![]()
Razmisljam i o nesto ranijem uvodjenju jogurta, al ne znam koliko je to pametno...
Bojim se da ne dobiva dovoljno mlijecnog, tj. mlijeka
A valjda posisa dovoljno
:ina niz:
Vrci, sve moje cure su papale maslinovo od samog pocetka, tako da ne znam
Mozda stavis previse, probaj 2-3 kapi