Čuvao bi ga tata. :PCitiraj:
bubimirko prvotno napisa
Printable View
Čuvao bi ga tata. :PCitiraj:
bubimirko prvotno napisa
nemre tata 8)Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Zakaj ne bi mogao? Gle, nemreš mi isfuravati hipotetiku, to kod mene ne pali. Tata uvijek može, naš tata je super. :heart:Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
gleč uvijek ima nekaj kaj nemreš odgoditi i recimo to je baš tada....Citiraj:
a baš tada su i bake i dede na moru jer imaju tam vikse.
znači, može ostavit kaleba ili tetki od tetke, ili ipak ne ići na koncert :P
ne ići na koncert...no way....igrala bi svaka druga solucija pa makar morala i čuvalica prespavat, uvijek ima neki beskučnik kojem treba prenočište na jednu noć(a takvi znaju držati i bočicu u ruci), doduše ova bi bila s izdojenim mlijekom za promjenu :lol:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Ja isto imam super odnos s roditeljima i sa svekijima. Ali ne smatram da dijete kod njih treba ici prespavati, ne znam dokle, nemam neku granicu, ali prije godine i po-dvije sigurno. Kakav je to odnos koji se mora preko noci stvarati? Ako se druze u setnjama, posjetama, cuvanju, sami ili s nama - ne vidim zasto bi tako malo dijete ostavljala na spavanju ako nije apsolutno nuzno. Za spavanje ce biti vremena kasnije, kad i dijete bude vece i bude znalo izraziti zelju da ostane tamo spavati.
A ne daj Boze da bih mu uskracivala vezu s bakama i didama...
Dakle, i ja sipadnem neki srednjostrujas... :)
a jel' mi može netko objasniti što je toliko magično u tom spavanju kod DiB??? Mislim, jel' to mjerilo ičega, ne kužim?
viš kak je to čudno....ti ne kužiš što je u tom magično isto kak ja ne kužim kaj je tak magično u mnogo drugih stvari o kojima se tu priča(npr. dojenje do škole, spavanje s roditeljima do svadbe, bez pelena od rođenja, bojkot hrpe proizvoda koje klince vesele.....itd.)Mislim, jel' to mjerilo ičega, ne kužim?Citiraj:
india prvotno napisa
:D potpisujemCitiraj:
india prvotno napisa
Ja recimo sam jako voljela ić kod bake, ali kad su me po drugi put ostavili (ljeti) i došli za tjedan dana samo me vidjeti (preko vikenda) ja sam ljepo sjela u auto, šćućurila se i ni makac. Kad su me pitali zašto neću izić van rekla sam da ne želim da me opet ostave tamo. Eto. Više nisu. Kasnije kad sam tražila - jesu.
I, po pitanju bočice. Moje dijete ne ferma bočicu. A nema tog koncerta koji ne mogu vidjeti za godinu dana, na telki, dvd-u ili uopće nikad; jer imam prekrasno dijete i ne ostavljam ga nigdje. Još je mali i ne želi to. Sigurna sam.
Priče navečer i onda cijelo jutro, spavanje u istom ogrooomnom krevetu, šetnje po vrtu i ubiranje svježih jagoda, zajednički odlazak na plac, popiti sok ujutro u kavani blizu placa, pohani kruh sa šećerom, maneštra s mladim kukuruzom, bijela kava sa skorupom, palenta sa vrganjima, pečena kokoš u peći na drva, odlazak sa nonom u njeno rodno selo, igrati karte s nonetom (da, kartanje..tad sam već bila velika...a sve ono prije..bila sam jaaako mala i sjećam se)....Citiraj:
india prvotno napisa
I sad da je moja mama bila ortodoksna, npr u mojoj prehrani..ništa od magije....
Živjela Virgo......to sam i ja htio reći samo ti to znaš puno suptilnije rećiCitiraj:
Virgo30 prvotno napisa
ovo je normalan odnos. nitko ne kaže da se dijete treba ostavljati na spavanju ili slati na ljetovanje u toj dobi. šetnje, ostavljanje na par sati...primjereno za tu dob, po mom mišljenju.Citiraj:
joj virgo, sad si me s nabrajanjem svih tih delicija podsjetila na moju baku...imala je neke karakteristične kombnacije jela i priloga koje je uvijek kuhala, a koja mi sad, godinama nakon njezine smrti, tako živo vraćaju sjećanja :) a domaći štrudl i tjesto koje smo zajedno razvlačile, pa kuhanje pekmeza, i spavanje pod debelom perinom.Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
i malo višnjevice prije spavanja :oops:
Citiraj:
anki prvotno napisa
joj, anki ti si se prodala za cugu....znaš kaj vele za takve cure :lol:
mi nikad nismo imali problema s BiD, pa sam možda subjektivna. doduše, smatram nas liberalnim i fleksibilnim roditeljima, pa je možda i tu dio rješenja. lijepo je kad se netko informira i na osnovu toga izgradi svoje stavove. lijepo je biti ustrajan u tim stavovima. ali ponekad treba biti taktičan i odvagati neke stvari. nemojte me sad napadati vi mame malih beba, samo oni over 1god. evo npr. vi ne dajete svom djetetu čokoladu. ode dijete kod BiD i mrkne tam neku slatkicu. i sad kako reagirati? poluditi i nikad više ne pustiti dijete kod njih jer su "izigrali vaše povjerenje i nisu poštivali vas kao roditelje" ili ćete preći preko toga jer je djetetu bilo super (i pomisliti:pa dobro, od te jedne čoksice mu ne bu niš)?
tak su rekli i narkići nakon prvog puta kaj su probali.....od prvog šuta mi ne bu niš....a svi znamo kuda to vodi...zbilja si liberalna kad dozvoljavaš poneku slatkicu kod DiB :lol:Citiraj:
anki prvotno napisa
bubimirko, ti si obična pošast! kaj tebe zapravo muči?
Sve savrseno, Virgo... U slicnim stvarima sam i ja uzivala. Ali sto od toga bi se recimo moglo primijeniti na 9-mjesecnu bebu? Zato su meni takva druzenja vrlo pozeljna kad je dijete malo starije, ali do neke dobi mjesto im je uz roditelje...Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
Citiraj:
anki prvotno napisa
ne znam zasto si tako negativna i pomalo agresivna, ja se puno slazem s onim sto si napisala, i ti i virgo :?
samo ja jednostavno ne vidim potrebu za spavanjem kod bake u tako ranoj dobi, niti mislim da je ok to traziti s bakine strane, ako to nije i zelja roditelja, kao sto slucaj je u pocetnom postu.
a ovaj tvoj komentar na moju usporedbu bake i stranaca (cuvalica i vrtic), pa to sam i ja rekla, ti si samo nadodala ono sto se namece samo od sebe kao zakljucak.
Idemo ovako:Citiraj:
meda prvotno napisa
ono što ja smatram "normalnim u širim granicama" je sljedeće:
beba 0-2 mjeseca 30-60 minuta
2-4 mj 1-2h
4-6 mj 2-3h
8-9 mj 3-4h
9-12 mj 4-6 h
1 god- pola dana-dan-noć.. u biti...ovisno o strepnjama i koliko se povećavaju intervali dojenja. Poslije godine dana dijete ima-uz našu pomoć- već izgrađene preferencije.
sad kad smo definirali funkciju, lakše pregovarati ;)
Moje su zbog dojenja kod nona prespavale prvi put sa cca 12 mjeseci i našla sam ih tako zadovoljne i zaigrane da ću to zacijelo ponavljati...
Opet, reflektiram kao anki..možda sam ja "žrtva" samo ugodnih sjećanja. Ali smatram da neko vrijeme provedeno s nekim tko te bezrezervno voli kao BiD ne može biti loše nit pogubno nizašto.
Ja se još dan-danas sjećam kako je bilo kad smo moja 3 g mlađa seka i ja ostajale kod bake i djeda - ona je prvi i drugi dan nakon što bi naši otišli plakala po cijeli dan, a onda ostatak tjedna bila beskrajno tužna zbog toga kaj nema mame (u to vrijeme nisu baka i deda imali telefon pa se nisu niti mogli čuti s nama svakodnevno). Nakon toga bi joj bilo dobro idućih tjedan dana, ali čim bi naši došli po nas zalijepila bi se za mamu i ne bi je puštala da je slučajno opet ne ostavi, a tada je seka bila nekih 3-4-5 godina stara, s tim da je na čuvanje kod tete čuvalice išla od godinu dana starosti, a u vrtić od 3.
Nije da je loše ostaviti klince kod bake i djeda, ali kad to oni budu sami željeli, a ne zato kaj mi mislimo da se moraju navikavati na bake i djedove - moj malac obožava moje starce i super mu je kad smo kod njih jer ide u gorice i tamo ima zanimaciju cijeli dan, ali kad ga baka pita hoće li ostati kod njih, on to ne želi, a mi poštujemo njegovu želju.
Virgo djelom se slažem s tobom mada baš i ne u potpunosti pogotovo ne s ovom tablicom.....ali ajmo malo na hipotetske primjere.....a kaj s djecom koja su zbog ko zna kojeg razloga na adaptiranom mlijeku te ne ovise s prehranom o majčinoj cici........jel bi to kaj mijenjalo na stvari?
Sve je u oku promatrača. Promatrajte svoje dijete, pa onda malo sebe u zrcalu i odgovor će sigurno izroniti...Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
Onome tko doji dijete je lakše razrezati takve intervale. Ostalima na adaptiranom. Izgubila sam se u matematici, bubi...
da mi je zara bila na adaptiranom, to ne bi mijenjalo ništa na stvari. kod nas nije bilo (dužih) odvajanja zato što ja smatram da to za nju nije dobro u psihičkom smislu, a ne zato što doji.Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
btw, nedavno je bilo veliki članak u jednim dnevnim novinama o tome koliko je odvajanje od roditelja devastirajuće za djecu, a pogotovo za bebice mlađe od godine dana. ...
bez obzira željeli mi vidjeti i shvatiti bliže i dalje posljedice tog odvajanja ili ne.
sumnjam da se o takvim DEVASTIRAJUĆIM posljedicama i odvajanju od roditelja.....pričalo tj. pisalo u kontekstu djedova i baka...lagano pretjeruješ u svojem strahu ....pa kaj bu ih oni pojeli--fakat ne kužim kakvo vi to imate mišljenje o svojim roditeljimaCitiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Na ovu temu moram odgovoriti jer sam tu misao čula kad još nisam imala djece, a na koju sama sebe vrlo često posjetim.
Bilo bi prekrasno kad bi se svi ljudi u svemu slagali, jednako razmišljali , jednako ponašali... Ali... nije tako i bili bi jako dosadno da je tako. Djetetu treba dopustiti da upozna različitosti. Dijete sa svakom osobom u svojoj blizini treba imati vlastiti odnos i to mu treba dopustiti. Mama je mama, tata tata, a baka baka. Oni se trrebaju dogovarati o osnovnim stvarima ( koje postavlja roditelj ), ali svak mora imati svoj odnos sa djetetom. Djeca su pametna bića i znaju kod koga šta mogu. Stalno se podsječam da se ne smijem uplitati u odnos svog djeteta s drugima i da ne govorim drugima šta da rade s njom. Na taj način dijete uči o različitosti i bogatstvu ljudskih odnosa.
To mi je kojiput vrlo teško jer tu veliku ulogu igra sebičnost mame i ona "ja znam najbolje", pa pregrizem jezik.
Neke stvari nedam nikome da se mješa i u nekima sam kategorička ( npr. deda vozio curku bez autosjedalice, bez pitanja, kao "samo kratko" i "pa imaš valjda povjerenja u mene", pa sam ga skoro raščerečila ) i to jasno dajem na znanje i tu se nitko ne treba mješati. Isto mislim da je za dijete bolje da se po noći ne odvaja od roditelja jer je to jako osjetljiv period dana i tu su jako nezaštičeni.
Eto toliko, hvala Bogu na bakama i djedovima, treba ih imati
Veki! :dancingfever:
ne razumiješ krucijalnu stvar : nije riječ tome kakvi su bake i dede kao osobe (naši su divni i genijalni sa zarom), već u samoj činjenici odvajanja od roditelja.Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
Odvajanje je širok pojam. Nije isto odvojiti se na pola sata ili pet dana. Sa povremenim odvajanjem pola sata daješ šansu odnosu djeteta s djedom i bakom i to od faze bebe.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Ako je ostavljanje na pola pa sat ili tempom koji djetetu odgovara uobičajena stvar..onda ni odvajanje na pet dana neće u određenom trenutku biti dramatično. Ali ako nikad ne odvajaš dijete/bebu od sebe ni na pola sata, onda ostavljanje na dulji period i u kasnijoj dobi može stvarno poprimiti tragično-epske razmjere jer se dijete prepušta BiD..nekim stvorovima sa kojima dijete nije blisko i osjeća strepnju.
Opet se ograničavam na svoje think pink memoare, ali mislim da je ipak ljubav jača nego sve generacijski konfliktne teorije o prehrani i odgoju...
Recimo u mom slucaju totalno neizvedivo bilo sta ovdje navedeno tjekom prvih 6 mjeseci. Sto ako dijete nema ritam hranjenja kao sto ga nije imao moj? Sto ako mama ne uspjeva izdojiti nista mlijeka kao sto nisam uspjevala ja?Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
I da nije iskljucivog dojenja, ne vidim zasto bi dijete prvih 6 mj moralo biti ostavljeno kod DiB? :? Zasto se oni ne mogu doci igrati s njim, ili se prosetati u blizini kuce? Zao mi je, ali u toj dobi, jednostavno ne vidim od kakve bi prednosti za dijete bilo da se druzi s DiB... Za DiB razumijem, ali za dijete ne.
Poslije 6 mj kako kome volja. Sto bi se reklo "svatko svoju srecu gradi".
Meni recimo nije normalno poslati dijete na more s DiB ili kod DiB tjekom ljeta (da ne mora ici u vrtic), a dijete poslije toga se ne da odljepiti od roditelja. Ono, ne da im da se maknu bez njega. To mi ukazuje na samo jedno - djetetovi osjecaji i potrebe se nisu gledali, gledalo se nesto drugo.
Ja apsolutno nemam nista protiv da moje dijete ima specijalan odnos sa DiB. I ja sam ga imala, i ja sam obozavala spavati kod DiB. Ali ni moja mama nas nije slala tamo spavati dok mi nismo izrazili zelju za tim. Lijepo smo se druzili tjekom dana igrali se i sve ostalo sto se radi s DiB. Kad smo htjeli spavati kod bake onda nas je pustila i sve 5.
Istu stvar radim i ja. Nije mi padalo na pamet da ostavljam dijete kod DiB (pogotovo sto su 300 km udaljeni) zato sto to svi rade, ili se tako ocekuje. I MM i ja smo rekli da cemo to napraviti kad DIJETE samo bude izrazilo zelju da tamo spava. I tako je i bilo. Izrazio je zelju, objasnila sam mu dobro sto to znaci, i on je odabrao da ostane. Ostao je. Sve je bilo 5, svi su bili happy. A da sam ga ostavila tamo kad je bio 1.5 god, vjerujem da ga po sljedecem vidjenju ne bih uspjela spahtlom skinuti sa sebe, a i vjerujem da bi sljedeci odlasci DiB postali muka (zbog straha da cu ga opet ostaviti tamo). Poznam svoje dijete, i ne pada mi na pamet forsirati ga na stvari na koje nije spreman samo zato sto to svi rade.
Dakle, apsolutno sam za gradjenje specijalnog odnosa s DiB, ali spavanje, putovanje i duze odvajanje od roditelja ISKLJUCIVO kad dijete samo pozeli.
Potpisujem Anchie76 od početka do kraja! :)
I dodajem..moje dijete ima 2,5 g. i nikada nije prespavalo kod bake i dede (i jednih i drugih), ali ima fantastičan odnos s njima i silno im se veseli!!
Kad će htjeti ostati kod njih, neću imati ništa protiv. Do tada spava u svojem krevetu, do mame i tate. :)
naravno. ja samm govorila o spavanju kod bake, ili čak dužem boravku (npr. odlazak na more) jer je to ono o čemu je i bubimirko raspravljao.Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
imam dosta toga za dodati svojim postovima na ovu temu ali anchie76 je to prekrasno objasnila, pa da ju ne kopiram :mrgreen:... potpisujem anchie76 u potpunosti
Karlo takoder nikad nije spavao kod nikoga. Ako smo negdje putovali, putovali smo zajedno. Za nikakvim koncertom nisam patila...pozivam prijatelje k nama ili on ide s nama ako je druzenje u nekim razumnim satima ili razumnom okruzenju.
Odnos s bakama i didama je izvrstan. Pogotovo sa sveki - ona se malo vise potrudila da ga stvarno poznaje pa ga radije njoj prepustam ako negdje moram bez njega na par sati. Moja mama je vise tipa za donosenje novih ludih igracaka i igranje do besvjesti. Obozava ih obije a obije su same s njim definirale svoj odnos. Ako pozeli spavat kod njih, spavat ce. Dotad je osuden na mene i tatu :lol:
meda , sorry, pretjerala sam. malo sam se zanjela. :love:
mi se cijelo vrijeme tu žestoko prepiremo, a zapravo govorimo o različitoj dobi djece. svi koji su "protiv" pozivaju se na djecu mlađu od 6mj, a ovi "za" na djecu od par godina. razlika je velika. mislim da se svi slažemo u par stvari:
- bebe od 6mj (bez obzira na dojenje) nema potrebe ostavljati preko noći kod BiD
- djeca će sama odlučiti kada će prespavati, ne treba ih prisiljavati, a najmanje to treba raditi zbog toga jer drugi tako rade
- treba izgrađivati odnos sa BiD, vjerovati im, a ponekad im malo i progledati kroz prste
naravno da puno ovisi i o samom djetetu. ima ih koji su privrženiji roditeljima,a ima ih (npr. naš mali) koji bi otišli i s "crnim ciganom" ako im se učini da bi moglo biti zanimljivo. ovisi i o starosti BiD. naravno da nije svejedno da li ćeš dijete ostaviti nekome od 50 ili nekome od 70god.
ima raznih situacija i pristup je individualan, no svi mi želimo najbolje za svoju djecu i radimo u najboljoj namjeri.
Ama ništa...sačuvaj Bože...ja kažem da ako se put želi naći da će se naći..Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Moje cure nisu imale ritam i jele su kad su jele..svaka 4 sata ili svakih 20 minuta. Srećom, ja sam se uspijevala izdojiti i nije bilo frke, ali redovito bih donosila "svježe podojeno" dijete na druženje. I moje su bake na 250 km, a moja djeca se otimaju kod koje će none otići spavati ...Naše none su relativno često u posjeti, bile su mi velika pomoć kad su se bebe rodile, mi smo relativno često u Istri i mojoj djeci je ta velika i topla obitelj nešto što se podrazumijeva.
ovo ostavljeno zvuči jako....zastrašujuće...zamijenimo to sa...povjereno baki i djedu. Može bti povjereno baki i djedu na pola sata u šetnji ispred kuće. Mogu doći kod tebe na pola sata. Ali po meni je ključno ostaviti ih same s djetetom to kratko vrijeme. Prednosti...percipiranje dobre atmosfere bez nervoze majke? Gradnja spontanog i osobnog odnosa od samog početka?Citiraj:
I da nije iskljucivog dojenja, ne vidim zasto bi dijete prvih 6 mj moralo biti ostavljeno kod DiB? :? Zasto se oni ne mogu doci igrati s njim, ili se prosetati u blizini kuce? Zao mi je, ali u toj dobi, jednostavno ne vidim od kakve bi prednosti za dijete bilo da se druzi s DiB... Za DiB razumijem, ali za dijete ne.
Ne znam..možda griješim.
Anki je vec rekla da se u ovoj diskusiji kod nabrajanja argumenata za i protiv premalo vodi racuna o dobi djece o kojima se govori.
Bebicu od 6 mjeseci ili godinu dana zaista ne bi trebalo ostavljati na spavanju kod BiD (osim ako nije zbilja velika frka), no ne vidim zasto se DiB ne bi zabavili s malim djetetom sat-dva-tri bez roditeljskog prisustva.
Sa 2-4 godine mi se cini potpuno normalno da dijete koji put i prespava kod BiD (jasno, ako ono to zeli).
Sa 5-7 godina mi se cini sasvim OK da dijete kod DiB provede i nekoliko dana (opet, ako ono to zeli).
Kad su djeca veca ona vec sama dobro znaju reci zele li to ili ne zele. Za dosta njih (ukljucujuci Vedrana) je to uzbudjujuce iskustvo, sve ono sto je Virgo vec rekla: nova okolina, nova jela, druge setnje i igracke, druge price ...
Uz to sto takvo vrijeme provedeno kod BiD djetetu predstavlja izvor novog zivotnog iskustva i veselja djetetu (ako ne predstavlja, tad naravno necemo forsirati taj boravak), to vrijeme predstavlja i dobrodosli odmor roditeljima da obave neke poslove koji su sa djecom tezi ili nezamislivi, naspavaju se, u miru poseksaju ili jednostavno naprave bilo sto drugo za sebe.
Ne znam kako vi, ali ja bez griznje savjesti priznajem da ceznem za time da provedem 1-2 dana mjesecno bze djece, to bi mi bilo idealno sa stanovista mog i MZ-inog odmora ... nakon dana bez djece imamo puno vise zelje i volje za djecje aktivnosti nego kad su sa nama iz sata u sat, dana u dan, tjedna za tjednom i mjesca za mjesecom. Ja zaista osjecam razliku kad imam priliku se malo odmoriti, nakon toga puno vise pruzam djeci nego kad toga odmora nema (a zna se desiti tjednima i mjesecima da ga nema).
Htio bih jos na kraju napomenuti da ovakvu potrebu puno vise osjecaju ljudi koji imaju vise djece - kad je samo jedno dijete u obitelji tad jedan roditelj moze bez problema odvojiti koji trenutak za sebe. Sa dvoje ili jos vise djece to nije tako lako izvedivo ... poznajem nekoliko obitelji sa 3-5 djece i rijeci njihovih roditelja to itekako potvrdjuju.
P.S. Zrinka jos ni jednom nije spavala kod BiD (Vedran je u toj dobi vec jednom prespavao), a Vedran spava kod BiD jednom u 3-4 mjeseca (nema uvjeta za cesce, inace mozda bi) i to u pravilu 1-2 dana.
Ne kuzim sto si htjela reci s ovim :/Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
Moji svekiji su jedni prekrasni ljudi, vrijedni, topli, dom im jednostavno odiše mirom i toplinom. Volim kad se tamo svi skupimo, što je naravno rijetko, jer su relativno daleko.
Moje dijete je ljetos prespavalo kod njih nekoliko dana, ostala je kod njih dva dana i kad sam ja morala na jug na jedan sprovod. Ko kap vode na dlanu je drže. Ne mislim pritom da je razmazuju.
Baka kuha zdravo iz svog vrta (doduše, ona uvijek kuha zdravo), nema slatkiša (ili vrlo malo), obilaze susjede, igra se s kunićima i macom, s djedom ide u šetnju, još malo pa će ići s njim u gljive (renomirani gljivar). Zašto bih ja čekala, ne znam, da joj bude pet godina, pa da verbalizira da hoće kod dib?
Meni je najvažnije da su dib normalni ljudi, a moji svekiji su puuno više od toga, i da sam ih birala, ne bih bolje izabrala.
Gdje su ljudi ok, dajte molim vas, čekat ćete da dijete samo kaže da želi ostati? Dib prikazujete kao neke uljeze (moj dojam)? Pa oni vole vaše unuke više i od vas, ne dati im da im prenesu malo svoje ljubavi i kad su tako mala, meni je grozno.
Kad ja budem jednom bila baka, ne bih željela da mi ostave unuče tek kad bude imalo četiri ili pet godina. Vjerujem da ne bi ni većina vas to htjela. (ili će sad biti, "ja ću poštovati njihove želje" - naravno da hoćete, ni nemate izbora, ali da li ćete u sebi biti sretni s tim, drugo je pitanje)