vit d se daje nakon prvog mj kroz prvu god u ljetnim mjesecima 2 kapi, zimi kad nema sunca 5 kapi, tako nama rekla ped
ali iskreno ja dajem kad se sjetim a to je otprilike 1xtjedno ili čak i rjeđe :oops:
Printable View
vit d se daje nakon prvog mj kroz prvu god u ljetnim mjesecima 2 kapi, zimi kad nema sunca 5 kapi, tako nama rekla ped
ali iskreno ja dajem kad se sjetim a to je otprilike 1xtjedno ili čak i rjeđe :oops:
A za sve one koji žele dobiti D vitamin sunčanjem, donji link je od velike pomoći jer je to on line kalkulator ( NILU is an independent, non-profit institution established in 1969 in Norway) za potrebno vrijeme izlaganja suncu.
http://nadir.nilu.no/~olaeng/fastrt/..._quartMED.html
Za Zagreb treba upisati koordinate - latitude = 45.50 i longitutde = 16
zagreb je na oko 0,3 km nadmorske visine
rezultat za najtamniji dan u godini (zimski solsticij) je :
Recommended UV exposure of face, hands and arms at least every other day to obtain sufficient vitamin D, equivalent of 25 micrograms vitamin D (1000 IU), if no dietary vitamin D is available:
Processing ... (this may take a minute)Done
Output:
minimum recommended exposure time (hours:minutes)
= 2: 2
obratite pažnju da se radi o licu i rukama, i o većoj dozi (1000 IU a ne 400 IU) jer se radi o "every other day" dakle svaki drugi dan.
Postoje pretpostavke zašto onda ljudi koji su prirodom posla stalno na suncu imaju izmjereni manjak D vitamina u krvi, no možda bebe nemaju takve probleme (stanje kože, kriva prehrana...)
na pregledu prije mjesec dana,na pitanje pedice "dajete D vitamin?" odlučila sam ne lagati i rekla "ne!"
Na to je uslijedio zgrožen pogled sestre i "Ne dajete????:-o" (to je vidio MM,ja propustila), a dokica me pogledala, nasmješila se i rekla "kad vi meni priznate da ne dajete, na meni je da vas upozorim na moguće posljedice..."
Na moje iznenađenje, rahitis nije ni spomenula, ali je rekla da postoji mogućnost, kad krenu sunčani dani, da se zbog povlačenja kalcija u kosti :zbunj:dogodi ..nešto...(nisam zapamtila što) i da nastaju grčevi, stanje slično febrilnim konvulzijama. Njih nisam vidjela,ali sam čula kako izgledaju i ne bih ih željela vidjeti na svom djetetu (ni na ijednoom drugom)
Ima li tko sličnu informaciju ili ,ne daj Bože, iskustvo s time?
Meni se na trenutke čini da mi je to rekla da me prestraši i navede na korištenje kapi.
:lol: kako si pronicljiva
- Human milk does not appear to have adequate amounts of vitamin D for a growing infant.
- This is not an indication that human milk is somehow inferior to a commercial formula that has adequate amounts of vitamin D already in it.
- It is our change in lifestyle that has necessitated vitamin D supplementation. Lack of adequate sun exposure is the direct culprit for this change -- and the dangers of repeated sun exposure are well documented.
- The American Academy of Pediatrics now recommends that all infants and children should be supplemented with a minimum of 400 IU per day of vitamin D, beginning in the first few days of life.
- Adults also need to ensure adequate vitamin D intake. This is especially true for women who are pregnant or breastfeeding. Not only are they protecting themselves, but they are also helping to protect the growing fetus or infant.
- Vitamin D -- either by itself or as part of a multi-vitamin supplement -- is readily available and inexpensive in many areas.
- Mothers should dialogue with their health care professionals about appropriate vitamin D supplementation.
The Bottom Line
Human milk is still the standard for infant feeding. Further research may lead to new recommendations on vitamin D supplementation, but in the meantime, a mother should feel confident in continuing to breastfeed her child -- while supplementing with vitamin D.
Izvor: LLLI, 2009
.. na ovo sam sad slučajno naišla i nije me razveselilo vidjeti da se stav LLLI tako promijenio...
pa vjerojatno zbog ovog: It is our change in lifestyle that has necessitated vitamin D supplementation. Lack of adequate sun exposure is the direct culprit for this change -- and the dangers of repeated sun exposure are well documented.
Dakle ljudi su se što zbog sjedilačkog načina života a što zbog gromoglasne vike o opasnosti sunca prestali izlagati suncu! I zato nenormalna situacija zahtijeva nenormalni nastavak - a to je suplementacija sintetičkim vitaminom.
A tko točno zna da li je utjecaj sunčeve svjetlosti svediv isključivo na D vitamin? Što je sa svjetlosnom stimulacijom pinealne žljezde? I to ćemo rješavati Plivinim kapima?
Postoji zanimljiva knjiga Dark deception, koja govori o ""well documented dangers of sun exposure".
Mame bi mogle probati s uljem bakalara bas prilagođenog djeci, jer je bogat izvor D vitamina, ima povoljne ucinke na razvoj mozga i smanjuje probleme sa kozom..
meni baš izgleda suprotno ovoj tvrdnji!Citiraj:
Human milk does not appear to have adequate amounts of vitamin D for a growing infant.
This is not an indication that human milk is somehow inferior to a commercial formula that has adequate amounts of vitamin D already in it.
osim toga, i bebama hranjenim AD se prepisuje D vitamin.
sve mi to miriši na propagandu farmaceutske industrije (opet):-x
i što ovo znači? kao: za sada, dok ne ispitaju do kraja, neka dojimo. a što kad "further research" budu gotova? nakon toga više se ne bismo trebale "feel confident" dojeći nego,valjda,dodavati....što???Citiraj:
Human milk is still the standard for infant feeding. Further research may lead to new recommendations on vitamin D supplementation, but in the meantime, amother should feel confident in continuing to breastfeed her child -- while supplementing with vitamin D.
nadam se da sam ovo krivo shvatila.
zar se moraju ljudi petljati baš u sve što je priroda tako savršeno i jednostavno osmislila:-(
kako god, mi ne nadomještamo vitamine, dojimo i šećemo redovito i savršeno smo zdravi,veseli, dobro napredujemo i ništa nam ne fali:klap:
mi ga dajemo skoro svaki dan, tu i tamo zaboravimo
zanima me ima li netko kakvih saznanja o slijedećem što sam pročitala:
prema starijim istraživanjima majčino mlijeko ne sadrži dovoljno vitamina D, no mjerena je samo količina vitamina u masnoći mlijeka, nedavno je otkriveno da se puno veća količina vitamina D u drugom obliku (250HD) nalazi u vodenom dijelu mlijeka i tima ga dijete dobiva dovoljno
I moja A. dobiva kapi svaki dan i to od kada je napunila mjesec dana. Pedijatar nam je rekao da dajemo 4 kapi i tako sve do 1. godine života.
mojoj djeci su se sviđale, tako da nećeš znati kako će tvoje dijete reagirati dok ne probaš.
i ja sam bila čula kako su odvratne, pa sam starijoj ukapala u žličicu svojega mlijeka.
ali, ja sam njoj dala možda desetak puta, a sinu možda dvaput - triput.
stalno su bili vani pa sam mislila kako nema potrebe davati dodatno.
Ja sam to davala malo preko zime, sad smo stalno vani pa također ne dajem. Odvratne su i ionako ih je svaki put pljunuo.