Hm... na isti način su pokušali opravdati eutanaziju ljudi.
Živa je istina da većina domaćih životinja nema što tražiti u prirodi :/
Printable View
Hm... na isti način su pokušali opravdati eutanaziju ljudi.
Živa je istina da većina domaćih životinja nema što tražiti u prirodi :/
joj daj s tim analogijama. a jel bi mu pokazao operaciju presađivanja srca? ili filmić što se desi bez autosjedalice?Citiraj:
Davor prvotno napisa
recimo da smo svi vegetarijanci
čiume bi gnjojili njive? nema uzgoja životnja pa nema stajskog gnjojiva
a zemlja se brzo iscrpi?
e i da je li ispravno hraniti se biljkama iz bio uzgoja koje su gnjojenje stajskim gnjojem iz farmi-klaonica?
Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Pa nebi poubijali sve životinje da smo svi vegetarijanci.
Možeš ti imati kravu u dvorištu da je i ne pojedeš!
Pa ne gnoje svi stajskim gnojem. Postoji i kompost.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ne govorim o jednoj-dvije krave koje treba hraniti s 5-6 kila trave dnevno
nego o stadima od 40-50 krava, ili svinja.
to je popriličan trošak.
a ja sam sadila salatu na gnjojivu od kunića i prekrasno je napredovala i kad mi je nestalo kupila sam humus i bome salata nije tako ljepo rasla
:lol:Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Ne misliš li ti da kad bi svijet bio mjesto gdje je ljudima važnije da su sva živa bića slobodna i jednaka, da se ne bi štošta promjenilo?
Pa tako od uzgoja hrane, sve do načina razmišljanja i brige za druge ljude.
:saint:
neCitiraj:
LeaB prvotno napisa
nas je 6 miljardi i treba nam puno hrane
Zemlja je ograničena i nema mjesta za sve
uzmimo npr. nasad žita - razni kukci se hrane istim stoga ih se uništava jer uzimaju našu hranu, isto bi bilo i s krupnijim životinjama
i ništa ama baš ništa na ovom svjetuz nije jednako.
i ne sviđa mi se pomisao da ne smijem ubijati komarce
ili se taj suživot odnosi samo na dlakave , pernate i ostale umiljate životinjice?
Više se zemlje uništava za sadnju stočne hrane nego što bi se sadilo za vegetarijance.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ograničen je samo um koji ima predrasuda. Bez uvrede molim.
I ti komarci služe nečemu zar ne? Hrana su drugim životinjama a ne samo kradljivci naših usjeva. Od uvijek ih je bilo, i ljudi su se nosili s prirodom. Osim toga, ne znam da li si znala no sječom šuma, stvaramo delicije za termite, pa se oni množe i množe... To sigurno nije prirodna pojava.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Odnosi se na sva živa bića kojima kao i čovjeku ne treba prijetiti ništa osim prirode da ih ubije, jer današnje životinje ljudska ruka za ptrebe prehrane uzgaja u krajnje jadnim i nehumanim uvjetima. Ovdje ne mislim na ubijanje već na pretrpane klanonice, hormone, uske bokseve za telad. Životinje koje u svojem tijesnom životnom prostoru podivljaju pa se međusobno ozljeđuju...Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Eh, super da si me podsjetila, to bez autosjedalice strašno podsjeća na postupak usmrćivanja teleta: dobije batom po glavi prije nego što mu puste krv, a postoji i prilična razlika: telići obično gladuju tjedan dana prije "operacije". (zbog toga često šnjofaju na aceton - toliko o zdravoj hrani, opet)Citiraj:
ninochka prvotno napisa
evo ja bas sad citam na stranicama trudnoce, dio o dohrani, pise: "meso je vrlo vazno za rast i razvoj te je najvazniji izvor zeljeza za dojence".
covjek je od po prirodi svejed. a to spominjanje o nacinu zivota i ubijanja tih jadnih zivotinja je sasvim neka druga tema. za mene ubijanje u svrhu prehrane je sasvim opravdano :)
Kad bi ovako razmišljala ne bih izlazila iz stana da ne zgazim kojeg mrava ili slučajnim uletom mušice u oko ne prekinem njezin život.Citiraj:
LeaB prvotno napisa
treba uvesti zakon o humanom uzgoju svih životinja, dakako i zdravom,
isto vrijedi za biljke, pa šta ako propadne 20% usjeva zbog krumpirove zlatice i tome slično..
ja osobno mislim da ne bi trebalo klati mladunčad, više je koristi od odrasle životinje.
u prirodi postoji ravnoteža: posjećeš stablo - nasele se termiti - termiti izglodaju trupac i onda crknu od gladi- njihovi leševi strunu u kompost-nikne novo stablo i opet iznova
jedno pitanje: u Africi se znaju pojaviti rojevi milijuna skakavaca koji uništavaju sve pred sobom, pa ljudi umiru od gladi, dakle : Da li ubiti milijune skakavaca i spasiti ljudske usjeve ili po teoriji - svako ima pravo na život- pustiti ih da unište usjeve?
ma glavni problem je PROFIT
minimum troška maximum zarade - tako stradavaju i biljke i životinje
Ali to ne mora niti tako. Nužno je dati djetetu izvor bjelančevina i željeza. A iz kojih izvora to je izbor.Citiraj:
mala anica prvotno napisa
Zavisi iz kojeg kuta gledaš.
A sviđa mi se ovo:
Za mene nije. I to je jasna stvar kad sam vege. A ovdje se sad potežu rasprave tko je u pravu.Citiraj:
Osobna stvar i zato te rasprave nemaju kraja...
A ja nastavljam!
8)
Odnosi se na kontekst iz kojeg si izvadila citat.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Odnosi se na odnos čovjeka prema živim bićima ako sam dobro skužila. Samim mojim izlaskom iz stana ubijem roj mušica i koloniju mrava jer da nema mene i moje šetnje te bi životinje bile žive, odnosno da ne jedem meso isto tako bi neke životinje bile žive.Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Je tako je. Samo se ovdje nije pričalo o mravima već o kravama i svinjama.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Mrava zgazi i pas. A i vuk, ovca, i ostalo. To je prirodno.
Vegetarijanci smatraju da jedenje životinja nije prirodno za ljude.
I nije nužno da bi se prehranili.
To sa željezom je apsolutna istina: bez mesne prehrane (ili željeznih kemijskih pripravaka) "normalne" razine željeza su neostvarive.
Analitički ovoj istini možeš prići s dvije strane:
1. prehrambeno: jedino meso je ispravna prehrana
2. mjeriteljski: etalon je napravljen prema populaciji koja se hrani pretežno mesno, dakle bezvrijedan je za sve ostale.
Uostalom, što se tiče normalnih vrijednosti kod djece, WHO ima svoje viđenje, a upravo je takvo da ovakve gluposti posprema u koš.
Treba se pomiriti s činjenicom da Ray Kroc kada je počinjao karijeru ni u najmokrijim snovima ne bi pretpostavio da će ljudi danas jesti toliko mesa. San ga je nadsanjao.
napokon ta rečenica koja me strašno nervira:Citiraj:
LeaB prvotno napisa
apsolutna neistina
ljudi imaju očnjake dakle osposobljeni smo ubiti i pojesti drugu životinju, njih biljojedi nemaju jer im ne trebaju
a da nije nužno jesti meso da bi se prehranili to je sasvim točno
Ajde mi pliz ovo malo razradi, zanima me ta teorija.Citiraj:
LeaB prvotno napisa
[quote]Je tako je. Samo se ovdje nije pričalo o mravima već o kravama i svinjama.
Mrava zgazi i pas. A i vuk, ovca, i ostalo. To je prirodno.
Vegetarijanci smatraju da jedenje životinja nije prirodno za ljude.
I nije nužno da bi se prehranili.[quote]
Pričalo se bome i o komarcima i usporedbi svih živih bića. Točno mrava zgazi i pas i vuk, ovcu pojede vuk ili ja sve je prirodno i radi se o prirodnoj selekciji. Ili bi vuka trerbalo preobratiti u biljojeda?
moze jedno pitanje za vegetarijance koji imaju djecu? ja vas ne osudujem ali cisto me zanima kako ste namirili djecje potrebe za zeljezom dok su bila dojencad ako im niste davali meso :? . ima zeljeza i u spinatu ali je nemoguce da dojence pojede tolike kolicine spinata da unese potrebnu dozu zeljeza u organizam. nadam se samo da ih niste zakinuli radi svojih uvjerenja :P
e to mene isto zanima
koje povrće ima dosta željeza?
ne mislim brzo uvoditi meso u prehranu bebe.
Mala ancice, već sama ideja da djeca moraju imati vrijednosti željeza poput one u mesojedne populacije je potpuno pogrešna. To je nešto kao određivanje standarda visine na temelju prosječne visine košarkaša: nedostižno. I potpuno nepotrebno.
Željezom su "bogati" razni tamni plodovi, a jako je korisno suho voće.
Općenito ne treba brkati prehrambeni oportunizam i svejedstvo. Štakori od gladi jedu električnu izolaciju i to ih ne čini električarima.
kelj i izdanci povrtne repe
artičoke
buča
krumpir u ljusci
špinat
spirulina
povrće (zeleni grašak, slanutak, leća, grah)
sojino zrno i sojini proizvodi
brašno od rogača i prah od rogača
crna šećerna melasa
suho voće
Sve bogato zeljezom. :)
A ima ga i u prosu, amaranthu itd.
pa valjda postoje neki pokazatelji anemije osim krvne slike
valjda su tako došli do minimum potrebne količine
Yok, na temelju višegodišnjeg prosjeka za opću zdravu (zapravo mesojednu) populaciju "drapilo" se brojeve i doviđorno. Pametni liječnici brojeve znaju tumačiti, a oni drugi ne znaju.
jest davore a tvoja je rijec zakon :roll: ja to nisam izmislila nego procitala u knjigama, pise ti i u prirucniku koji dobijes u rodilistu Moja prva godina. valjda ti je jasno da spadas u (veliku) manjinu sto se tice prehrambenih navika (ali tebe ocito zabavlja komplicirati da bi bio drukciji od drugih)
Šta kaže John Wayne kada vidi krdo bizona?
Gle, krdo bizona!
Ja bih dodala i divlja riza, sve sjemenke i orasasti plodovi, ali najvaznije je jesti uvijek cjelovite zitarice. Bitno i to za sve ljude je da ne pijete sode i previse preradjenu hranu jer vam se onda "kiseli" tjelo. Nase je tjelo prirodno alkalno i sve ono meso takodjer podize kiselinu. Za jednu casu pepsi treba vam 10 casa obicne vode da bi neutralizirali kiselinu. Ali zato imamo minerale tipa kalcija koji se oslobadja da bi se kiselina smanjila. A oslobadja se iz vasih kostiju.Citiraj:
Mamasita prvotno napisa
Za neke vrste voca i povrca koje smatramo da imaju veliku kiselinu, opet u tjelu djeluju dosta alkalno.
I moje je razmisljanje da iako ste vegani mozete imati sasvim finu krvnu sliku, bar moje djeca imaju, od koje jedan nikada u zivotu nije dotakao meso, a stariji je jeo vrlo malo i to samo godinu dvije. Obojica imaju izvrsnu krvnu sliku!!! Mama veoma ponosna!!
John Wayne kad je napokon umro pod teskim mukama od raka debelog crijeva, zeluca i neznam sto je jos vec zahvatio, u autopsiji mu je nadjena velika kolicina crne ljepljive mase. Ne znam koliko, ali neki spominju dobru kilazu!Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ljudi koji jedu 4-5 puta sedmicno meso i ostale zivotinjske proizvode, imaju 60% vise sanse za oboljeti od raka dojke, debelog crijeva, zeluca, prostate itd.
Prvo zasto bi me uopce netko osudjivao ako zelim hraniti svoju djecu zdravije!! :shock:Citiraj:
Ja sam svojeg starijeg pocela hraniti nekim vrstama mesa nakon 10 mj. i to su bile neke male kolicine, jer je to normalno da dijete jede puno voca i povrca te zitarica i vrlo malo mesa i to je tada bilo obavezno ekoloski uzgojeno. Ali stariji cim je navrsio nekih 20 mjeseci je poceo totalno odbacivati meso i ja sam ga morala sakrivati u hrani, npr. juhica smiksana sa piletinom itd. Ali mi je i to pocelo biti dosta tesko jer i to mu se nije svidjalo. Obozavao je najvise zitarice, voce i povrce. Kad mi je napokon dosla jedan knjiga pod ruku o zdravlju dijece, onda sam meso totalno izbacila iz prehrane i on je napokon poceo jesti slobodno. Krvna slika mu je uvijek bila u redu. Mladji nikada nije probao jer smo tada vec bili vegani. Bio je ogromna beba, i tako je i nastavio. Ja sam ga pocela nadohranivati vec od 4 mjeseca, ali vecina njegove prehrane je bilo majcino mlijeko. Dojila sam ga do 15-16 mjeseci i poslije toga je poceo piti nekada sojino, nekada bademovo, nekada neko drugo biljno mlijeko. I to samo casu dnevno, ostalo svjezi vocni sokovi i voda. Nikada soda, nikada neki umjetno zasladjeni sokovi i sl. Nikada nije imao nista manje u krvi . TO provjeravamo jednom godisnje i nikada nam doktor nije rekao da bi ga trebali drugacije hraniti. Isto tako moja djeca se vrlo rijeko razbolu, te se to svede na poneku prehladu. Od kada su vegani, nisu nikada imali gripu, bar ne onu klasicnu, to je vise jedan dan povisena temperatura i sutra sve po starom.
I da netko je tu spomenuo zasto imamo ocnjake i da s tim ubijamo zivotinje. Meni je to apsurdno, mislim da niti jedan normalni covjek nebi trcao za zivotinjom i onda je zaklao tim zubima!! Mislim stvarno smijesno. Mi smo sakupljaci, i ti ocnjaci nam sluze za razbijanje orasastih plodova. Mi jedva sazvacemo skuhano meso, a kamoli raskidati debelu zivotinjsku kozu.
Uglavnom, nikada niti nebi pomislila na vegetarijanstvo da nam nije bilo radi zdravlja. Danas puno vise od toga, ali tada iskljucivo samo zdravlje.
I da moja krvna slika je vise nego odlicna. Folic Acid mi je malo povisena, sto bi neke zene mogle samo sanjati!
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
jos nisam vidio covjeka koji je trcao za zivotinjom, zakacio joj se ocnjacima za vrat, potegnuo je na zemlju i odvukao mladima za obrok.
dok se ne pocnemo radati sa sjekirom umjesto lijeve ruke i upaljacem umjesto desne necu povjerovat da smo primarno fizicki opremljeni za ubijanje zivotinja.
mozak je glavno sredstvo koje je ljudima omogucilo lov, a ne ocnjaci. isti taj mozak nam sada omogucuje da se hranimo i bez da prolijemo krf, a i da koristimo ocnjake za trganje zilavije soje. mljac!
Nisam čitala sve postove ni ovdje ni na drugom topiku, ali ajde da priklopim koju :mrgreen:
Iako sam mesojed (ne bi se odrekla picekovine nizašto na svijetu) čvrsto vjerujem da obrazovani vegetarijanci, tak da ih nazovem, puno zdravije hrane i sebe i djecu od većine mesojeda koji ne znaju mrdnut od mesine i pečenih krumpira...
Daklem, sasvim sam pro-vege kad se dotikavle nutricionističkih razloga...
Ali imam jedan veliki ali...
Zašto vam je toliko neprihvatljivo ubijanje životinja radi hrane, a tako prihvatljivo ubijanje biljaka?
Pa i biljke su isto živa bića. I one imaju mamu i tatu od čijih su spolnih stanica nastale, i one rastu, daju svoje potomke, stare i umiru i one pate kad ih se otkine od korijena i umiru, kao i životinja kad joj se zada smrtna rana...
Ali, hebiga, one nemaju velike tužne oči, niti bolno zavijaju kad ih se masovno ubija kombajnom, pa onda nikom ništa?
Eto, to me jako smeta. Jednostavno nije fer prema biljkama...
ako ti je stalo do biljaka nemoj jest meso, jer se vecina biljaka uzgaja za prehranu stoke, a ne ljudi, pa jedenjem mesa "ubijas" posredno i neposredno puno vise biljaka nego sto bi to cinila/o kao vegetarijanka/ac.
a ako ti nije stalo, sto je vjerojatno slucaj, provokacija ti je bzvz.
ako ti je "ubijanje" biljaka opravdanje da ubijas i zivotinje, zasto ne ubijas i ljude? glupa argumentacija, vidis, moze ici both ways. :P
Ma, ne treba meni opravdanje :P
Samo velim da nije fer smatrati da je ok ubit životinju, a nije ok ubit biljku, jer su i jedni i drugi živa bića...eto...
Ah, shit naopako sam napisala rečenicu, ali shvatili ste :lol:
Negdje sam vec prije pisala, biljke se ne ubijaju, i mislim da biljke nemaju spolne stanice. Flora i fauna su i te kako razlicite, i ako biljke vec smatramo zivima jer rastu i razmnozavaju se, to ne znaci da su to sad zivotinje. Biljka nema mamu i tatu. Biljka se razvije iz sjemena koje moze otpasti od te iste biljke. Mislim da je stvarno glupo raspravljati o ubijanju biljaka, jer neke je prosto nemoguce iskorijeniti!! Nekima isto kao da pase kad im podrezem listove, jer ono moje grmlje sto ga vise obrezivam ono vise sjece, nije mi se nimalo zalilo da ga nesto boli!! :roll:Citiraj:
kloklo prvotno napisa
Imaju, imaju. Što misliš da rade pčelice? Raznose pelud, muške spolne stanice biljaka. Pa iz oplođene ženske spolne stanice u biljke nastaje sjeme. Biljke dakle imaju i mamu i tatu. A mnoge biljne vrste su nepovratno iskorjenjene djelovanjem čovjeka.Citiraj:
biljke nemaju spolne stanice.
da rezimiramo:
nasilni prekid života živog bića je ubojstvo
svejedno biljka ili životinja, živo je
nemoš ubit kamen