Dobro, mozda sam pretjerala ;)Citiraj:
magriz prvotno napisa
Ali je totalno drugacije. I fino je.
Printable View
Dobro, mozda sam pretjerala ;)Citiraj:
magriz prvotno napisa
Ali je totalno drugacije. I fino je.
Nama je prifalilo al nigdje ne mogu naći to ulje od Zadruge Blato. Gdje ga ima za kupiti?Citiraj:
Kad prifali - Zadruga Blato
selska ulica, na krizanju sa ?
kod restorana blato
[quote="magrizrezultat je ulje s <0,5% kiselosti, koje i ostalim parametrima zadovoljava extra vergine kriterij[/quote]
Hej, je l ti prodaješ? Nama je maslinovo glavna hrana doma, a teško nađem manje od 1%. (MM-ov tata je prije dofuravao iz Sirije, sada kupujemo od jednog obit. registrir. domaćinstva koje sam našla na Krčkom sajmu, al je 1%.) ''Domaće'' kupim ako mi nestane... ono za hitno samo po pol litre... Zapravo mi nije jasno kako ljudi (mislim na mnoge koji se hvale svojim domaćim uljem i varaju turiste) kako mogu ne znati sastav vlastitog ulja, zbilja. Kaj se ne dobije iz uljare sastav?
Zbilja, ako prodajete, napiši mi na pp.
ne prodajem... imamo ulja taman za sebe... da ga šparno koristimo, možda, ali u kuhinji samo maslinovo...Citiraj:
Zvrk prvotno napisa
kvalitetu ulja ne određuju uljarne, eventualno neke odrede kiselost ali samo za info (mada je i to upitno)... Ja sam svoje nosila frendici koja radi u lab koji ispituje masl. ulja, pa znam...
ulje od komine je otprilike kao da praviš vino od već iscijeđenih bobica grožđa.Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Jedini mjerivi parametar po kojem se ulja klasificiraju je udio oleinske kiseline. Ispod, (ne znam točno postotke, pretpostavljam) 0,1% ekstra djevičansko, između 0,1 i , pretpostavljam 0,3 djevičansko, ostalo su obična maslinova ulja. Ali to što je neko ulje ekstra djevičansko nije garancija da će nam se svidjeti. Problem je organoleptičke prirode..netko više voli teran netko više merlot, a imaju jednaku količinu alkohola, primjerice....
90% maslina se uvozi iz grčke i italije, a gotovo je 100% iz uvoza onih koje tamanimo u salamurama.
Prema teritoriju, najkvalitetnije ulje trebalo bi biti u istri, samo što ja nisam imala sreće nabasati na neko takvo pristupačne cijene, pa ga nabavljam u Dalmaciji.
Hladnim tješnjenjem dobije se manje kvalitetnijeg ulja, toplim više, ali niže kvalitete. Industrijsko ulje je uglavnom iz toplog prvog ili drugog tješnjenja. U industrijska ulja se može dodavati sve što "fali" klorofil, arome, pa nisu neki reprezenti izvorne kvalitete.
Dobro ulje ne smije zapržiti u ždrijelu, jer to znači da je oleinska (jel oleinska?) kiselina vjerojatno prekomjerna i oksidirala te će pokvariti jelo onome tko takav intenzivan okus ne podnosi, ali smije biti gorko i to što je zelenije - gorče i mirišljavije po lišću (zbog klorofila). često ljudi miješaju tu gorčinu koja zagrebe u ždrijelu s pečenjem od užeglosti, pa treba kušati više ulje i naći ono koje nam odgovara. I savjet kušačima. Nikad ne probavati dva ulja jedno iza drugog a bez da se presječe zalogajem jabuke.
Isto tako, ulja od manje zrelih maslina (zelenije boje, inače kvalitetnija) moraju se skladištiti u hladnom i mračnom prostoru jer se klorofil na svjetlosti brže raspada i daje loš okus i kvarenje ulja.
(prijatelj mi je tehnolog ulja i neiscrpno vrelo informacija)
Tako je. Meni paše ulje drobnice, mekano i slatko, a neki vole više robusno, kakvo sam probavala od orkule i inih vrsta. A sad opet ovisi koliko su zrele u trenutku tješnjenja i koja je tehnologija.Citiraj:
ovca_i_janje prvotno napisa
Ono što se nikad ne smije je prešati veliki udio prezrelih, nagnječenih ili gnjilastih plodova jer unose loš okus užeglosti već na startu.
Nažalost, okus se ne može izmijeriti, već samo postotak kiselina.
netočno!Citiraj:
Virgo30 prvotno napisa
do 1% (u EU do 0,5%) je extra djevičansko
od 1-2% djevičansko
>2% obično maslinovo ulje
udio oleinske kiseline NIJE i JEDINI mjerivi podatak!!! bitan faktor je sastav i količina fenola...
količina dobivenog ulja ovisi također i o vrsti maslina, odnosno da li su uljarice ili ne... npr. od orkula će se dobiti manje ulja od drobnicaCitiraj:
Virgo30 prvotno napisa
sva maslinova ulja moraju se čuvati na hladnom i mračnomCitiraj:
Virgo30 prvotno napisa
8)
Slažem se. .Citiraj:
magriz prvotno napisa
Već sam se ispričala na mogućoj netočnosti mojih podataka, nisam prehrambeni tehnolog, pa prenosim fragmente mojih informacija..pa eto hvala na update-u :)
Kako se po količini fenola kategoriziraju ulja?
A iz iskustva mojeg maslinara:
Drobnica...cca 17 l ulja na 100 kg maslina.. manje kvalitetno..kažu
Orkula cca 10-14 l ulja na 100 kg ...kvalitetnije kažu... 8)
fenoli mogu biti jedan parametar
to su kemijsko fizikalni parametri i osim njih ima i drugih, vec sam ranije spomenula organolepticke
ulja od orkule i drobnice mogu biti vise ili manje kvalitetna, nije jedna sorta kvalitetenija od druge (kao kod vina, ne moze reci da je plavac bolji od vranca, ima jvalitetnih vranaca i kvalitetnih plavaca kao i nekvalitetnih) stvar je ukusa
i da, ne slazem se da su istarska ulja bolja od dalmatinskih 8)
super su mi ove informacije, da ja kao dalmatinka i pasionirana potrosacica maslinovog ulja saznam i nesto vise. ;) :*
ps. moram li stati u obranu dalmatinskog ulja? :P
Meni je rođeni dalmatinac, prehrambeni tehnolog- maslinar, rekao da bi prema mjestu uzgoja, klimi, sortama i načinu prerade Istra trebala imati najbolja ulja.
Ja, kao rođena istranka nisam uspjela doma naći ulje koji mi paše, ali doduše nisam ni previše probavala.
Ja mislim da je stvar u modi..koja kao i kod vina u jednom periodu preferira više određenu organoleptiku i tehnologiju, a u nekom drugom trenutku..neku drugu..
Meni je iznenađujuće nekiput kušati ulje koje je ocijenjeno s maksimalnom ocjenom, a meni gorko za poludjeti..prerobusno..ali valjda takva moda...
:roll:
pred dvije godine - orkule su nam dale 18% ulja, lani svega 11%... obje godine ulje vrhunske kvalitete...Citiraj:
A iz iskustva mojeg maslinara:
Drobnica...cca 17 l ulja na 100 kg maslina.. manje kvalitetno..kažu
Orkula cca 10-14 l ulja na 100 kg ...kvalitetnije kažu...
stvar je bila u drugom čovjeku u uljarni, koji je zabrljao kod prešanja, pa je loše samljeo...
mi imamo uglavnom orkule, a nešto drobnica i karambučela, pa miješamo...
ni ja se ne slažem... 8)Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Ja radim za jednu firmu, promoviram nihovo maslinovo ulje, znam kakvu tehnologiju imaju, ulje je ekstradjevičansko, istina je, malo skuplje od onoga u ducanu, jer oni ipak rade ulje u ogromnim kolicinama pa ga mjesaju sa svime i svacime i industrijski je obradeno.
Ovo "nase" ulje je s Hvara, nema industrijske obrade, nakon berbe ide odmah na presanje i lijepo je pakirano 8zato je cijena malo visa), ali kao prehrambeni tehnolog garantiram za ovo ulje, osvojili smo 2006.g. 3 medalje u kvaliteti, ove godine nadamo se da ce ih biti jos :D .
Nasa ulja koristi catering Zracne luke Zagreb, hotel Esplanade,hoteli Sunčani Hvar, prodaje se u mnogim vinotekama u Zg.
Ne znam da li smijem navesti ime firme, necu reklamirati (ako smijem javite)
ali ako je netko zainteresiran za detaljnije, neka mi se javi pp-om.
imaju talijani jednu :Citiraj:
magriz prvotno napisa
"Ogni scarafone
Netko je pitao za dućansko ulje-pa za one koji ne mogu pribaviti domaće-ja sam rado koristila ono marke Orgula iz Mimica, košta oko 65-70 kn litra
Ove godine sam naručila Kaštelansko i Bračko-sve domaće, jer:
domaće je domaće
[quote=Virgo30] imaju talijani jednu :
"Ogni scarafone
ajme koje ste maslinarke :shock: , morat ću detaljno ispočetka pročitat topic.
inače moj tata zadnjih godina bere masline i hladno preša, ništa špricanje.
ulje je odlično, ali nema ga puno, do proljeća ga obično nestane :( .
uh, bas ste se raspisale
mi smo ove godine imali 70 lit :D
:bouncing: Hop.
Danas je MM kupio ekstra djevičansko ulje, proizvođač je Poljopr. zadruga Marina iz Trogira. Piše ovako : "prirodno maslinovo ulje dobiveno hladnim postupkom prerade zdravih plodova masline. Sadržaj slobodnih masnih kiselina (kao oleinska) do 0.8%" . Je li to dobro?
Ako to išta znači, jako je fino (čak i meni koja ne volim baš maslinovo ulje).
Meni je dalmatinsko ulje puno bolje od istarskog, a u Istri imam priliku kupovati najkvalitetnije extra-djevicansko maslinovo ulje.
Istarsko mi previse ima okus... po travi (ne znam bolje opisati :lol: ), pecka me u grlu.
Dalmatinsko mi je manje zuhko, mirisljavije... bolje.
Cak i kad poberemo s nasih par maslina (i odnesemo na preradu u Tar) - dalmatinsko mi je bolje. Izdajica roda svoga. :P
Upravo koristimo tri razlicita maslinova ulja, jedno s Braca, jedno s Korcule (mrvicu vise volim ovo s Braca) i toskansko.
Inace, u vecim supermerkatima postoji maslinovo ulje za bebe, daje se od 8. mjeseca nadalje i blaze je nego "obicna" extra djevicanska ulja.
Prodaje se u maloj bocici (mislim 200 ml).
Mi smo potrosili jednu takvu bocicu od njenog 8. mjeseca (trajala je par mjeseci, iako smo ga stavljali po svemu, od tjestenine i rize do preko povrca), pa smo onda presli u njenoj prehrani na maslinovo ulje koje i mi koristimo.
Meni je pedijatrica rekla da dajem iskljucivo extra vergine ulje od maslina, postoji cak namenjeno samo bebama (Plasmon, (kršitelj koda), Mellin, (kršitelj koda),...).
dajte ljudi nemojte nasjedat na ove jadne reklamne trikove :roll: (Sarina_mama, ne mislim na tebe, nego na ove koji preporučuju "slučajno" tvrtke koje proizvode dječju hranu, koje im rado sponzoriraju koješta, da sad ne ulazim...)Citiraj:
Sarina_mama prvotno napisa
radije izaberite ekstra djevičansko ulje iz ekološkog uzgoja (ako možete do takvog), rađenog od maslina koje nisu špricane pesticidima.
Ni meni naravno nije bila namera nikog da reklamiram, ja sam samo dala predlog. Pitanje je kakve su sanse danas zaista naci nesto sto nije prskano. A ovi proizvodi su od bio maslina napravljeni i vitaminizirani su, to je "jedina" razlika izledju klasicnog extra vergine ulja od maslina i ovih za bebe. Ali, tu se onda opet otvara jedno veliko pitanje: da li gotove kasice ili spremane kopd kuce, da li platnene ili jednokratne pelene,.....Ustvari sve je stvar izbora i mogucnosti. :love:
Ne razumijem se u tehnologiju i te stvari, ali mi smo navikli na okus i miomiris domaćih maslinovih ulja; murterskog i bračkog /naravno nabavljamo iz provjerenih izvora/.
sva sam nesretna kad moram kupiti ulje u dućanu; kupila sam i isprobala nekoliko vrsta - sve redom kvalitetnih i nagrađivanih, ali meni to nije to.
fali mi onaj intenzivan miris i okus Dalmacije.... :heart:
Upravo takvo smo i mi koristili na pocetku; kad smo vidjeli da nema nikakvih negativnih reakcija na maslinovo ulje i potrosili bocicu, presli smo na "domace" (razna toskanska i ligurijska, bracko, korculansko, istarsko...).Citiraj:
Sarina_mama prvotno napisa