meni je to više mrkva nego kumpir
ima jedan dobar recept sa pirjenom mrkvom sa preljevom od vrhnja
mislim da bi to bilo dobro za batat
Printable View
meni je to više mrkva nego kumpir
ima jedan dobar recept sa pirjenom mrkvom sa preljevom od vrhnja
mislim da bi to bilo dobro za batat
yam i batat nije isto
naši to još uvijek ne znaju koliko vidim razlikovat po trgovinama
osim toga, ovaj batat u svim mogućim veličinama koje strpaju u jednu košaru se samo kod nas tako prodaje...vani se oni mali komadi bacaju i ne ide za ljudsku prehranu..
moja prijateljica kad ga kupi u Kanadi svaki je iste veličine..
ja ga narežem na deblje kriške ..opaprim posolim i stavim malo paprike pa na papir i u rernu na 15 minuta...
meni je tako odličan sa par kapi maslinovog ulja..
inače...
rade ga svakako...u mikrovalnu sa mladim sirom......s lukom..češnjakom...i šta ti ja znam
definitivno kalitetnija namirnica od krompira u svakom pogledu..
pa sta je onda ovo sto sam ja bila kupila yam ili batat? Izgleda slicno kao korijen od djumbira samo drugcije boje i iznutra je bijeli, a ispod je pisalo da je to slatki krumpir........e sad pročitala sam za yam da se on kuha i da se ne bi trebao peći, a ja sam ovo pekla....... :/ i bilo je nevjerovatno ukusno :?
pojma nemam :-))
ja uvijek kupujem samo narančasti
Radim sve isto što i s krumpirom. Nezgodno je kad pretekne nakon čišćenja i strpam ga u zamrzivač da se ne razlikuje na izgled od bundeve.
Meni je batat nešto prefino...posebno mi je dobar u varivu sa tikvicama.
Odličan je, stalno proširujem recepte, samo, samo da pojeftini! Nije li preskup?
Vjerujem da će mu brzo pasti cijena, čim se ponuda poveća....kao i krumpiru (bar tako moji Ameri kažu).
Uglavnom, spas za nas s problemom sa šećerom
Da li gulite narancadti batat ili ga pecete u kori?
ja ga upotrebljavam umjesto krumpira, i tamo gdje se po receptu guli krumpir, gulim i batat :-)
Pečem u kori, pa onda pojedem i koru (ako je domaći, netretiran).
Odlično se slaže s graškom: skuhati smrznuti grašak, pa ga propirjati na maslacu, posebno skuhati komade batata i sve pomiješati. Začiniti solju, paprom, timijanom ... Narančasto zelena kombinacija je prekrasna i prefina
Ja skuham manje komade i onda kada su kuhani dodam palentu koju još malo kuham, neke začine...Kao palenta krumpirica:)
Pečem u pečnici kao i krumpir - sa drugim korjenastim povrćem, ribom, mesom...
U kombinaciji sa krumpirom kao pire...
Ma, svima nam je preprepre fini!
ja sam to prvi put jela pred više od 25 godina u italiji, pred kraj ljeta ko ćips, na suho ( nareže se na tanke ploške malo prelije s uljem i peče na masnom papiru )
Podižem!
Danas sam kupila batat po prvi put i namjeravam ga pripremiti sutra. Treba mi neki recept s batatom koji nije prilog vec da bude kompletan obrok, nekakav složenac zapečeni ili sl., možda s piletinom? Ideje?
Kada nađeš podijeli. Radila sam samo juhu, i nije mi bila nešto.
Krumpir i batat narezati na ploske, dodati narezanog povrca po zelji (ja stavim tikvice, luk, papriku i paradajz), maslinovo ulje, sol, mljevenu papriku (ja stavljam i curry), sve dobro promijesati i ispeci u pecnici. Moze biti samostalno jelo ili prilog.
Batat dodajem i u gulas (kao varivo od teletine ili junetine, batata i stavim malo prosa), varivo od mahuna; u svasta se moze staviti umjesto krumpira.
Ima i na Coolinariki hrpa recepata s batatom, meni se najvise svidja topla salata s jecmom i batatom (ne mogu sad linkati jer pisem s mobitela).
Hvala Laumi, gledala sam na Coolinarici, uglavnom su bili recepti za prilog tipa pire-a ili variva.
Sviđa mi se ovaj tvoj, mislim da ću probat, možda dodat još i pancete i kurkumu umjesto curry-a.
U svakom slučaju javim povratnu informaciju!
ŽM, kako si radila juhu?
koju si vrstu kupila? u presjeku bijeli ili narančasti? ovaj prvi ti je bolji za pečenje (moš dobit crunchy koru izvanka) a narančasti je vodenastiji i gnjecaviji pa je bolji za pire isl... ja s bijelim pravim pomfri,pa ga močimo u mileram i ajvar,mmmm....
u narančasti pire ubacim dosta masla i parmezana pa umanji slatkoću...(kome smeta)
i koristim ga na ploške za musaku umjesto krumpira....
Ne mogu se sada sjetiti, ali radiš klasično kao juhu s krumpirom, i onda to dobro umiksaš štapnim da bude gusto. Slično juhi od buče, samo što ovdje ide batat.
meni je ovo http://www.coolinarika.com/recept/ba...-mediteranski/ bilo jaaako fino
zasadskulirana, kupila sam narancasti, nisam vidjela drukciji po ovdasnjim ducanima. Nesto cu smislit, javim rezultat.
zm, ja juhu od buce pripremam na podinstanoj kapuli, a bucu predhodno specem. Bude za prste polizat, moji jos dodaju kiselog vrhnja.
Maco, hvala, ovo cu nekom drug prilikom ako batat polozi sutra test!
Evo, da se nađe:
https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/r...ptima/7099425/
smijem li priznati da meni ovaj tvoj ljubičasti napose u ćips izdanju više izgleda na ciklu. ( u naravi ga nikad nisam ni vidla tolko tamno ljubičastog)
Baš sam neki dan kupila ljubičasti krumpir u konzumu.
Radila sam pire krumpir, okusom je skroz isti kao i obični.
A na tanjuru je to ljubičasto zgledalo baš efektno
Batat je punooo zdraviji od obicnog krumpira, jest da je skup ali trudim ga se upotrebljavati što je više moguce.
podižem, super recepata ima ovdje
ja ga pečem u pećnici i radim pire (u kombinaciji s krumpirom i/ili drugim povrćem tipa mrkva, karfiol, brokula ...
kako vi spremate batat?
Kao dio krem juhe, pečeni uz krumpir....
Meni je najdraži restani. Uz dodatak kurkume. Pišem o narančastom batatu
Tortilje s batatom https://www.seriouseats.com/cheese-f...sadilla-recipe
Shakshuka s batatom je na popisu, ali nikako da dodje na red. https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...ato-shakshuka/
I curry s batatom koji jedemo s basmati rizom..
Narezan kao pommes frites, premazan s maslinovim uljem, začinjen s kurkumom, đumbirom i češnjakom u prahu pa pečen u pećnici.