onda sam rodila lumena! :DCitiraj:
tridesetri prvotno napisa
prohodao sa 9 i pol mjeseci.
jučer smo ga našli u kuhinjskim elementima - izbacio je sve lonce i najdaljeg nije uspio dohvatit. otišao do njega i zapeo unutra.
Printable View
onda sam rodila lumena! :DCitiraj:
prohodao sa 9 i pol mjeseci.
jučer smo ga našli u kuhinjskim elementima - izbacio je sve lonce i najdaljeg nije uspio dohvatit. otišao do njega i zapeo unutra.
evo vam neki linkovi:
http://www.gifteddevelopment.com/What_is_Gifted/pg.htm
http://www.hoagiesgifted.org/
http://www.austega.com/gifted/preschoolers.htm
ovdje bas ima tablica
još sam nekaj zaboravil priupitati ....... to inteligentnije-šta smatraš pod time i još nekaj me zasmetalo....po ovom tvom bi se zaključilo da ako neko dijete ima kakvu fizičku manu(invaliditet)......mora biti i intelektualno blago rečeno slabijeCitiraj:
evita prvotno napisa
Sa 16,5 mjeseci ?Citiraj:
anima prvotno napisa
Hebem ti miša pa ja bi se morao potrudit za 50 riječi nabrojat u šusu bez ponavljanja !
Ako je ovo istina onda svaka cast na genijalku !
Moram priznat da mi je totalno bedasto pisat kaj moje djete moze a kaj nemoze...pa nije pas ili tuljan. :/
nisi valjda na mene mislio? :?Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
gle, a kako onda usporedit i znat jel ti inteligentno/napredno? po pogledu kako se i počelo u ovoj temi?
da, toliko riječi - sve smisleno, pa ti vidi. I meni je glupo hvaliti, ali za potrebe teme morala sam malo, ali samo malo :*Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
Bravo, bravo...pa prema ovoj tablici http://www.austega.com/gifted/preschoolers.htm ti je dijete super turbo na kubnu intiligentno jer kolko vidim za 21 mjesec je normalno 20 rijeci dok je za napredno dijete to moguce sa 14,7...ali stara moja tvoje prica 50 rijeci sa 16 !Citiraj:
anima prvotno napisa
Jel moguja biti njen prijatelj ? ;)
Andora...nisam mislio na tebe nego na sve !
U usporedbi sa svim onim tablicama kod djete može ovo ili ono, moja je također bila ranija i po mjesec i pol, odnosno naprednija :D . ali čini mi se da današnja djeca jesu puno naprednija i inteligentnija, od recimo nas (70 te), ipak imaju više poticaja i stimulacije. mi nismo imali ni pola svih tih stvari i stvarčica, tehnike itd. a da ne uspoređujem naše roditelje i naše bebe.
Evo jedna besmislica. Mene je sveki stalno drilala kak to beba nije uopće u jastuku, kad su oni svoje držali tamo do par mjeseci. Jadnog svezanog i bespomoćnog.
A i više se bavimo našom djecom, više se ulaže u njih :D
Stoga, zašto i ne bi bili mali genijalci 8)
zakaj bi to bilo bedasto?Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
ja sam takodjer bila fascinirana brzim razvojem svoga djeteta pa sam si zapisivala...
sa 14 mj. je govorila 70-ak rijeci, a sa 17 mj. 200 rijeci (nakon toga sam naravno prestala zapisivati) i spajala recenice od tri rijeci.
i sad bi me jos trebalo biti sram da sam to negdje napisala? bas naprotiv, ja sam ponosna na svoju kcer, oduvijek bila.
i super da postoji forum gdje i takve stvari mozes s nekim podijeliti, a koga to iritira, pa ne mora citati!
Ma svaka cast malim genijalcima...da ih je bar više !Citiraj:
Samo sam izrazio svoje mišljenje...a ono je...opcenito mi hvalisanje ide na jetra..u stilu...svaki cigan svoga konja hvali.
Razumijem u jednu ruku roditelje ali sve u svoje vrijeme u na pravom mjestu.
po meni nema bas nista cudno u tome da hvalimo svoju djecu.
i ne znam koje bi mjesto bilo bolje za to nego ovaj forum.
O.K. 8)Citiraj:
meni ne smeta to da roditelji hvale svoju djecu.
ali mi je cudno da nekog tko ima bebu od nekoliko mjeseci brine hoce li ta beba biti inteligentnija i naprednija od drugih i po kojim se znakovima to moze znati.
moja djeca su takva da oboje imaju podrucja u kojima su od malena naprednija od prosjeka i podrucja u kojima zaostaju za prosjekom.
Za tonceka sam uvjerena da je natprosjecno inteligentan, ali ne i genijalan. I sigurna sam da je to objektivna procjena. Istodobno znam da je motoricki vrlo ne-napredan.
Za tonku mi je jos tesko procijeniti: motoricki je dosta napredna za svoju dob, pokazuje za sad zavidnu prostornu ifizicku inteligenciju, dok verbalno mozda zaostaje ili ulazi u prosjek.
Ima vec gotovo dvije godine, a ja jos uvijek mislim da je rano da to objektivno procijenim.
Osim toga djeca se razvijaju skokovito, pa su predvidjanja prilicno nezahvalna stvar.
U svakom slucaju, vaznije mi je da su oni sretni, da su zdravi, da ih nitko ne gnjavi, da su znatizeljni, zaigrani...
Prema sjecanjima mojih roditelja ja sam trebala biti genijalac: prohodala sa 10mj, pricala sa 15mj, ostavila pelene sa 12mj, pisala Tito (molim ne smijati se :lol:, to su bila ta vremena) i Tata sa 18mj, tecno razgovarala prije 2g, ali nista od toga :mrgreen:
Tata mata, pa cime punimo stranice Ljetno-jesenskih beba, Zimsko-proljetne djece i sl. nego hvaljenjem ;)
Ja mislim da je anima zaljubljena u svoje dijete :* , pa je to htjela podijeliti s nama. Kao što smo i mi (barem ja) zaljubljeni u svoje i mislimo da je ono naj-naj. Samo kaj ja mislim da to druge ljude ne zanima, i ne treba zanimati. I doista se može shvatiti kao hvalisanje.
Meni sva djetetova dostignuća i divljenja istima ostaju u krugu šire familije. Za ostale prezentiram samo probleme i tražim pomoć :mrgreen:
Ne znam da li je ovo citirano znanstveno utemeljeno, ali ja sam uvijek mislila da pamet nije nasljedna, kao (na sreću) ni glupost. :mrgreen:Citiraj:
thalia prvotno napisa
pamet i inteligencija nisu isto.
inteligencija je znanstveno dokazano nasljedna, iako i uvjeti u kojima dijete zivi i razvija se imaju nekog utjecaja.
A zakaj hvala na odgovoru, ali mislim da će većina shvatiti što sam htjela reći. ;)
:?
A zakaj imaš PP.
ajmo se vratit na pocetak. evita cak nije pitala za svoju bebu, nego je postavila opcenito pitanje:Citiraj:
ali mi je cudno da nekog tko ima bebu od nekoliko mjeseci brine hoce li ta beba biti inteligentnija i naprednija od drugih i po kojim se znakovima to moze znati.
po meni je pitanje na mjestu jer postoje znanstvene studije koje to potvrdjuju. ako ima i suprotnih teorija, molim lijepo navedite.Citiraj:
Zanima me da li će dijete biti inteligentnije ako je fizički i psihički naprednije od drugih (4 mj. trenutno, ali kao da je 6-7)?
inace mi bas nije jasno zasto se na ovakvim topicima cesto naglasavaju stvari u stilu:
to se podrazumijeva, mislim da je to svakom normalnom roditelju vaznije od inteligencije.Citiraj:
U svakom slucaju, vaznije mi je da su oni sretni, da su zdravi, da ih nitko ne gnjavi, da su znatizeljni, zaigrani...
ali kao da jedno iskljucuje drugo.
i precesto to ispada kao neki tabu, govoriti o natprosjecnoj inteligenciji ili nadarenosti.
a na forumu ima toliko tema tipa "koje ce mu boje biti oci?", "kada ce mu izrasti bujna kosa?". zasto je to ok, a nije ok raspravljati o inteligenciji?
OK, onda ja mogu dati odgovor iz svog iskustva. Moj stariji sin je bio izuzetno motorički napredno dijete, samostalno se posjeo s 5 mjeseci i samostalno prohodao s 9 mjeseci i 11 dana, komunikacija s okolinom mu je bila odlična, isto su svi mislili da je stariji.
Bez obzira što je moj sin, realno gledajući ne bih rekla da je inteligentniji od svojih vršnjaka niti je u nečemu iznadprosječan. Kratko i jasno. :)
Možda ću nekome zvučati kao nemajka ali samo sam realna. A vjerojatno nije imao od koga naslijediti inteligenciju. :lol:
evita je definitvno pitala za svoju bebu, sudeci po njenom potpisu.Citiraj:
teme tog tipa su mi isto bedaste, na njih se niti ne javljam.Citiraj:
a na forumu ima toliko tema tipa "koje ce mu boje biti oci?", "kada ce mu izrasti bujna kosa?". zasto je to ok, a nije ok raspravljati o inteligenciji?
ja nisam previse znanstvenih studija o navedenoj tematici citala, ali u inicijalnom pitanju definitivno pronalazim nekoliko problematicnih tocaka.
prvo, sto tocno znaci da je dijete od 4 mjeseca psihicki napredno, sto tocno obuhvaca psihicka naprednost? Kako se manifestira?
i u kakvoj su tocno vezi inteligencija i fizicki napredak?
ja cak dozvoljavam da su naprednost u ranim mjesecima i kasnija inteligencija u nekoj vezi, i da je to mozda potkrijepljeno znanstvenim studijama, ali ta veza sigurno nije tako jednoznacna i stroga da bismo na temelju nje mogli raditi predvidjanja u pojedinacnim slucajevima.
i ja ne mislim da je inteligencija tabu. meni su primjerice, izmjerili (vise puta pa je valjda pouzdano) natprosjecni IQ. pa zato znam koliko to malo u zivotu znaci.
da te pitam nesto. da se tvoj sin kao sto si navela samostalno posjeo s 5 mjeseci i samostalno prohodao s 9 mjeseci i 11 dana, te da je jos uz to progovorio s 10 mjeseci, da je sa godinu dana vec slagao recenice, da je s 18 mjeseci pjevao cijele pjesmice i prepoznavao sve boje, da je sa dvije godine znao vecinu slova i brojao na dva jezika.Citiraj:
Amelie32 prvotno napisa
bi li i dalje mislila da nije inteligentniji od svojih vršnjaka i da nije iznadprosječan?
ne treba iz toga raditi famu. ako je prema razvojnim tablicama normalno da dijete prohoda sa 12 mjeseci onda je prohodavanje s 9 mjeseci iznadprosjecno.
jednako tako ako je dijete u svim podrucjima po nekoliko mjeseci ispred vrsnjaka onda je ono iznadprosjecno. bez obzira na to da li je njegova mama sklona hvalisanju ili ne.
istina, nije bilo potrebe da to naglasavam.Citiraj:
Skroz se slažem. Zašto čovjek ne bi bio sretan ako ima inteligentno dijete? Nema to veze s ljubavi. Svog sina bih jednako, a možda i više voljela da nije tako pametan, ali me njegova pamet beskrajno raduje i ne znam zašto bih se pravila da nije tako. Inteligencija je dobro svojstvo, predispozicija temeljem koje dijete u životu može daleko stići. Potrebno je uz to još mnogo toga drugoga, ali potrebna je i inteligencija. Stvarno ne vidim zašto bi to bio neki tabu, maltene kao da je nepristojno govoriti o pameti djece. Dapače, o tome treba itekako govoriti i ne samo govoriti nego omogućiti iznadprosječno inteligentnoj i nadarenoj djeci da se razviju u skladu sa svojim mogućnostima. To je, nažalost, u našem obrazovnom sustavu samo iznimno moguće. Prevladavajuća situacija je nažalost takva da najpametnija djeca najviše nastradaju u sustavu od vrtića nadalje.Citiraj:
pa recimo ako je normalno da beba u dobi od 4 mjeseca poseze za igrackom, onda je beba koja to radi u dobi od mjesec dana psihicki napredna.Citiraj:
sto tocno znaci da je dijete od 4 mjeseca psihicki napredno, sto tocno obuhvaca psihicka naprednost? Kako se manifestira?
ili ako je normalno da beba od osam mjeseci premjesta igracku iz jedne ruke u drugu, onda je beba koja to cini sa 4 mj. napredna.
ja mislim da je evita mislila na motoriku (ili se varam?), a motoricki razvoj je totalno povezan sa inteligencijom.Citiraj:
i u kakvoj su tocno vezi inteligencija i fizicki napredak?
istina, veza izmedju naprednosti u ranim mjesecima i kasnije inteligencije nije jednoznacna ni stroga, ali je vrlo velika vjerojatnost da ce beba koja je u svim podrucjima napredna, biti osoba sa natprosjecnom inteligencijom.Citiraj:
ja cak dozvoljavam da su naprednost u ranim mjesecima i kasnija inteligencija u nekoj vezi, i da je to mozda potkrijepljeno znanstvenim studijama, ali ta veza sigurno nije tako jednoznacna i stroga da bismo na temelju nje mogli raditi predvidjanja u pojedinacnim slucajevima.
slazem se da natprosjecni IQ ne znaci puno u zivotu i da je bitnija emocionalna inteligencija ali to je vec druga tema i nema bas previse veze s ovom raspravom.Citiraj:
meni su primjerice, izmjerili (vise puta pa je valjda pouzdano) natprosjecni IQ. pa zato znam koliko to malo u zivotu znaci.
Je, znanstveno utemeljeno. Stalno se lome koplja oko utjecaja genetike i/ili nasljeđa, al sad su se ipak izjasnili za nasljeđe.Citiraj:
Amelie32 prvotno napisa
No, to ne znači da je set in stone, jerbo takva je znanost fluidna :mrgreen:
A ako si pitala za samopouzdanje/samopoimanje, to je definitivno znanstveno utvrđeno.
i da napokon odgovorim eviti.Citiraj:
evita prvotno napisa
ako ti je beba u gotovo svim podrucjima naprednija od drugih i ako je uz to neuobicajeno budna i svjesna, ima dugacku koncentraciju, ako je izrazito znatizeljna, ako je izrazito aktivna i ima visak energije, ako se rano pocela smijati, ako je hipersezibilna (npr. smetaju joj etikete na odjeci), ako spava manje nego sto je normalno za dob, ako je fascinirana knjigama, ako intenzivno reagira na buku, bol, frustraciju...onda ce vrlo vjerovatno biti i natporsjecno inteligentna. barem je tako prema onome sto sam ja saznala na onim linkovima koje sam prije navela.
Ne kuzim ovo?Citiraj:
A ako si pitala za samopouzdanje/samopoimanje, to je definitivno znanstveno utvrđeno.
da na tome treba budno raditi do treće godine. inače imam problema s izražavanjem, a tek sad... ufCitiraj:
Bubica prvotno napisa
Meni je skroz ok kad se roditelji ponose pametnim djetetom.
ALI.
Postoji nešto što se ne zove bez vraga roditeljska subjektivnost ;)
Počesto sam imala prilike vidjeti navodne male genijalce u akciji i redom je bila riječ o simpatičnoj, slatkoj dječici po svemu u okvirima svoje dobi. :mrgreen:
Jedna me poznanica stvarno znala uveseliti s navodnim postignućima svog genija. O čemu se radilo? Ajmo reći da je malo slobodnije tumačila neke slučajnosti. ;)
Pravih je genijalaca vrlo, vrlo malo.
Ako se ne varam pitanje je bilo da li će dijete biti inteligentnije u budućnosti ?Citiraj:
Da, moje dijete u dobi koju sam navela i je bilo naprednije od ostale djece, ali sada kao skoro osmogodišnjak on je sasvim normalno prosječno dijete.
Eto sve što si opisala mogu potpisati u svezi ponašanja mog sina u toj dobi, osim duge koncentracije. Baš naprotiv ona je bila gotovo nemoguća i trebalo je puno rada s njim da se to popravi. Čak smo zbog toga i tražili odgodu upisa u osnovnu školu, dobili ju nakon opsežnih psiholoških testiranja.Citiraj:
Problem je u tome što su roditelji skloni preuveličavanju. Npr., Kaleb već mjesecima govori "ajde" kad me požuruje (tj. kad čeka da izvadim ciku :mrgreen: ). NARAVNO da kao šestomjesečnjak nikako nije mogao znati značenje te riječi, slučajno je potrefio taj uzvik s tim kontekstom (i nastavio ga koristiti u tom kontekstu).
Isto tako sam negdje na internetu vidjela snimku djevojčice od nekih dvadesetak mjeseci koja za svojom mamom ponavlja složene riječi - meni to uopće ne imponira, to može i papagaj. No, ima ambicioznih roditelja koji drilaju djecu i onda ih proglašavaju genijalcima. Ne kažem da je tomu uvijek tako, ima iznimno inteligentne djece, ali osobno sam do sad upoznala samo jedno za koje je iste sekunde vidljivo da odskače od prosjeka.
Potpisujem a zakaj i Lunu.
I roditelji ce vecinom tvrditi da je njihovo dijete natprosjecno inteligentno, u manjini su oni koji tvrde da je prosjecno, dok nikad nisam srela nikog tko bi bar se pozalio kako misli (ili se boji) da je ispodprosjecno - u najgorem slucaju su lijeni ili tako nesto. A odraslih koliko hoces...
muhur i potpisCitiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Koliko se ja sjećam gradiva iz psihologije, postoji 7 vrsta inteligencije..
E, sad, kod tako malo djece mislim da se baš ništa ne može predvidjeti. neka su djeca jednostavno motorički naprednija, neko vrijeme, a onda ustale svoj neki ritam.
Mislim da kod inteligencije vrijedi ono pravilo, "kad na jednu rupu začepiš, na drugu pušta". primjer, MM je s 1,5 god :shock: čitao SVA slova, s 2,5 je već čitao knjige. Danas je sav u knjigama. Ali je zato imao 8 mjeseci i nije samostalno sjedio. Rušio se k'o kruška. I danas ima dvije lijeve...
Ne zamaram se time koliko mi je sin napredan/genijalan/inteligentan, bitno mi je da to što ima u životu dobro iskoristi. Batali svu inteligenciju ako čovjek prokocka život i spava na klupama...