kad se poćne s dohranom jel bolje ribati jabuke i mrkvicu ili smiksati. dal se ne dave ako im je naribano. i kako se nariba na onaj najsitniji ribež ili malo veće :oops:
Printable View
kad se poćne s dohranom jel bolje ribati jabuke i mrkvicu ili smiksati. dal se ne dave ako im je naribano. i kako se nariba na onaj najsitniji ribež ili malo veće :oops:
Ja ribam na najsitniji ribež
Za nekih mjesec dana počinjemo sa dohranom pa pomalo "učim" i imam hrpu pitanja. Sad mi se to sve čini užasno komplicirano!
Zanima me jel stavljate maslinovo ulje u kupovne kašice od povrća? Znam da se za bebe koristi ekstradjevičansko maslinovo ulje, al me zanima jel koristite domaće ili kupljeno u trgovini (mislim da se ta ipak bar malo miješaju s drugim uljima)?
Ne znam za kupovne, ja sam mu nekidan u mrkvicu stavila domace masl. ulje. I nije mu šmekalo. :roll:
zar se sve te pahuljice moraju kuhati? koliko dugo?
Ja rizine i prosene kuham 5 min. Al prosene nam nisu bas...
Ja rizine i prosene kuham 5 min. Al prosene nam nisu bas...
Možda ulijećem bezveze pa se odmah ispričavam na početku, mi smo počeli s dohranom jučer (dakle 2 dana) i to s rižinim pahuljicama (od (kršitelj koda), sori na reklamiranju) i ja njih uopće ne kuham nego ih samo izmiješam s MM kojeg neposredno izdojim.Citiraj:
Mum2Be prvotno napisa
Djetešce uživa i jede ko ludo, za sad.
Pitam se da li griješim što nisam kuhala. :?
E da, napravila sam i rižinu sluz (od integralne riže) s 2 cm kombu alge. To je zapravo rižino mlijeko koje može trajati 4-5 dana u frižideru. Uglavnom, to sam mu dala večeras onako 2 vrha žličice i isto je pojeo bez negodovanja. Davala bih samo te pahuljice i sluz jedno tjedan dana. Jel to OK? Hvala unaprijed na vašim odgovorima...:love: ...odsad ću i ja aktivno sudjelovati na ovom pdf (Dohrana) :*
Draga Prihonja, i ja se malo čudim tom kuhanju rižinih pahuljica...
čak i na pakiranju piše samo pomiješati s prokuhanom i na 50 stupnjeva ohlađenom vodom...?
Mi smo počeli prije 2 tjedna, s pet i pol tjedana jer je moj P toliko navirao da nisam imala srca više mu uskraćivati!!!
Prvo smo imali rižine pahuljice (isto (kršitelj koda)) koje sam pomiješala pola sa zagrijanom vodom (Jana, Bistra,...) i pola s izdojenim mlijekom, tek toliko da ima poznatiji okus... P je bio oduševljen i samo otvarao usta i gutao! Nisam očekivala tako dobar početak pa nisam znala koliko smije za početak uopće pojesti, a pojeo je skoro dvije velike žlice pahuljica!
Ostalih šest dana pahuljice sam miješala samo s vodom, mlijeko tako i onako poslije dobije na ciki, a još uvijek cikamo svaka 2, max 3 sata...
Sljedeća na redu je bila jabuka. Prvih par dana sam oguljenu, narezanu na tanke ploškice kuhala cca 5min u maaalo vode i onda sve skupa izmiksala štapnim i dodala rižine pahuljice... popapao je cijelu jabuku!
Onda sam mu dala samo jabuku, oguljenu i izmiksanu štapnim, ali nakon par minuta, kad je malo potamnila (po savjetu); i to mu je bilo jaaako fino, zapravo je više pio sok...
Sad smo na kruškici; ogulim, izmiksam štapnim i ubacim u kašicu od rižinih pahuljica (s vodom). Čini mi se da mu je to još bolje od jabuke...
E, sad, mene samo zanima kako je kod ostalih s kakicom??
Mi smo do sad, samo na mlijeku, imali poprilično tekuću, ali s prvom kašicom se počelo mijenjati, boja je ista, samo je kašasto kruta.
Malo me zabrinuo na dan i pol (kad smo papali samu jabuku) - dobio je malo zelenkasti proljev koji je prošao čim sam mu opet dodala rižu. Inače je sve ostalo bilo OK, raspoloženje, dojenje....
Je li to normalno, s obzirom na ovo vrijeme promjena i prilagodbe?
Koliko vaše bebe papaju, možda ja P dajem previše, ali kad samo zijeva i traži još!!??
Ja dajem koliko hoce, a nije bas da hoce puno! Jucer je probao blitvu, i na moje cudjenje, odmah mu se svidila, tako da sam mu davala dok nije poceo gurati jezikom.
Sto se tice kakice, nema bas neke promjene, mozda je malo gusca...
Jedino sto me brine, nakon sto je 4 dana jeo jabuku ((kršitelj koda)ovu) zadnji dan je 4 puta kakao i na kraju mu je bila sluzava. Pretpostavljam da je to bio proljev. Sad me zanima da nije mozda alergican?! Jel ima netko takvo iskustvo s jabukom?
Otada je vise nije jeo i cisto me stah opet mu ponuditi.
I je li vi bebicama dajete jabuke (tipa zlatni delises kojeg ja obozavam) iz Plodina i inih trgovina?
S obzirom da u Zadru nema bas bio ducana... nemamo neki izbor, ili kupovne, ili te.
Da, i mi imamo takvo iskustvo s jabukom, ali to smo riješili s malo rižinih pahuljica u jabuku... a onda smo počeli s kruškom i rižom; jučer (kršitelj koda)ova jabuka i kruška (prvi put kupovna kašica jer smo bili na putu - pojeo sve!) i danas je već dva puta napunio pelenu, ali sve je normalno... pretpostavljam da je ono bilo ipak samo stvar privikavanja...
Voće kupujem u trgovini, nemamo baš drugog izbora, ali pazim da je hrv. porijekla (imam više povjerenja u naše, možda sam u krivu, ali...), dok opet ne sazrije nešto domaće...
Ma ja sam vec luda!Od kako je bio bolestan jednostavno nece kasice bilo kojeg okusa.Voce smo prihvatili i onda nas bolest zeznula!
Evo danas sam ujutro pocela s mrkva jabuka to je pojeo tri zlicice onda sam mu za rucak skuhala mrkvu,rizicu,krumpir s maslinovim NISTA!
Kako sam mislila da je gladan sam mu ponudila voce sa rizom isto nista.Iz ovog svega ja mozda ispadam luda,mozda malo pretjerujem ali ja se malo brinem.Meni je jedinom bitno da on dobije sve sto mu treba da ne stoji na jednom mjestu.
E da i naravno da je nakon svega toga kada sam mu ponudla da to sve sto nije pojeo zalije s mlijekom prihvatio u veliku srecu! :love2:
Mene zanima ako ima netko tko ima sl. "problem" ili se slatko smije na sve ovo i prozivljava proslost da me malo smiri...mene zanima kako vaga kod ovakvih malih sisavaca reagira na odbijanje dohrane?
Ma ja sam vec luda!Od kako je bio bolestan jednostavno nece kasice bilo kojeg okusa.Voce smo prihvatili i onda nas bolest zeznula!
Evo danas sam ujutro pocela s mrkva jabuka to je pojeo tri zlicice onda sam mu za rucak skuhala mrkvu,rizicu,krumpir s maslinovim NISTA!
Kako sam mislila da je gladan sam mu ponudila voce sa rizom isto nista.Iz ovog svega ja mozda ispadam luda,mozda malo pretjerujem ali ja se malo brinem.Meni je jedinom bitno da on dobije sve sto mu treba da ne stoji na jednom mjestu.
E da i naravno da je nakon svega toga kada sam mu ponudla da to sve sto nije pojeo zalije s mlijekom prihvatio u veliku srecu! :love2:
Mene zanima ako ima netko tko ima sl. "problem" ili se slatko smije na sve ovo i prozivljava proslost da me malo smiri...mene zanima kako vaga kod ovakvih malih sisavaca reagira na odbijanje dohrane?
otislo dva puta...dva puta sramote sisavaca :oops:
Evo malo i našeg iskustva, Mi dakle počeli s rižinim pahuljicama na MM ili na rižinom mlijeku, sve super, čak 2x dnevno to papa, ostalo cica.
Stolica redovna, za zericu jačeg mirisa, al zato se pelenski osip pojavio, a to liječimo brišući toplom vodom + kap dvije eteričnog ulja od lavande.
Danas ću mu ponuditi par žlica Kukuruzne kaše od Lina, a za 3-4 dana mrkvicu.
Za sad smo voće pustili na stranu. U Rijeci se može doć do eko voća i povrća ili barem onog što bakice uzgoje u svom vrtu pa prodaju na placi.
Ma to je super!Moj Noa nece otvorit usta kada vidi zlicu.Na pocetku nam je super islo cak smo jedan obrok zamijenili...ali od kada je bio bolestan nista! :cekam:
choko, kažu da kad je dijete bolesno da se sve zaustavi pa čak i nazaduje, stoga neka prođe bolest pa ćete onda dalje. Meni je Toni imao virusni bronhitis s 5 mjeseci i bilo je grozno, samo je cicao, pio antibiotike ( :evil: ) i preboljeli smo, sad nam je super, veselim se unaprijed novim namirnicama, a on s guštom otvara usta. Evo, sad smo s kukuruznim prije pol sata i uživao je....
dajte mi recite kada se pocne s dohranom, konkretno s (kršitelj koda)ovim onim najmanjim kašicama, da li da damo da cijelu pojede ako može ili bolje malo po malo?
jučer moja pedica kaže, dva dana po pola kašice pa onda treći dan može i cijelu malu kašicu. a ako beba neće toliko... pojedi ti :mljac:Citiraj:
bublica1 prvotno napisa
eto i nas na ovom pdf-u, danas službeno krećemo... i malo sam tužna zato :/
A evo i nas tu...mi poceli prije dva dana, jeli jabuku i dosta dobro je islo fino otvara usta, a sutra idemo na krusku. Nisu kasice nego sam ribala jabuku na onom najsitnijem ribezu.
voda, voda... marina me na jesenskim podsjetila na vodu. jel potrebna dodatna voda ako ima samo jedan voćni obrok dnevno i cicu po želji?
pitam ovdje jer je i marina tek na početku ;)
I ja imam pitanje: danas je I prvi put jela kupovnu kašicu od jabuke i kruške jer nije kakila dva dana. S obzirom da krušku ionak nemam domaću (do sad je papala sve domaće) zaključila sam da mi je sigurnije kupiti kašicu nego krušku u voćarni. Pojela je na dva puta cijelu kašicu!!!! Pretpostavljam da je to zato što su te kašice ipak slađe nego domaća jabuka, pa sad pitam, smijem li joj i čime zasladiti domaću jabuku? Sa svim smo se dosad natezale i više bi bilo oko nas hrane nego kaj je ona pojela.
Dojenčetu nikako ne treba u kašice dodavati šećer (osobito ne sol - do godine dana zbog bubrega!).
Jabuka nije tako kisela ako malo odstoji naribana, da potamni ili ju kratko skuhajte na pari ili u malo vode i izmiksajte, dodajte pahuljice ili neku drugu slađu voćku (krušku, bananu...).
Mi vode pijemo malo, iz čašice, više iz zabave i znatiželje, da polako uči, žeđ ionako utaži na ciki kad poželi...
A što se količine tiče, mislim da dijete samo zna koliko hoće i može; P samo zatvori usta i onda znam da je to to! Makar sam i ja prvih dana mislila da mu dajem previše, ali valjda smo mi među sretnima koji vole sve papati...
Još samo da podsjetim na super brošuru o dohrani - imate link pod temom Dohrana - Brošura o dohrani (zadnji post 03.03.07.)....
enela i ja rade kupim kupovnu krusku nego pitajbogaodakleje
onda ja lijepo pomjesam kiselu jabuku sa njom ili sa bananom koja je extra slatka
probaj tako, ja imam domace jabuke koje su ful kisele i jedino ih tako pojede
sto se tice soli....mene zanima zasto nesmiju sol kad je to natijev klorid, a te sastojke koji se nalaze u drugim namjernicama smiju :?
zbog cega je to tako? zna li netko strucan odgovor?
Da, i ja isto imam domaću kiselu jabuku. Jede ona to, ali jako malo u odnosu na ovu kupovnu kašicu kaj je jučer pojela. I mene malo muči ta sol. Pa zar nije čak i dobro malo soli staviti zbog joda? Koliko znam, nedostatak joda izaziva probleme sa štitnjačom, ili sam ja to nekaj pomiješala?
istina je za jod i gusavost, nisi nis pobrkala
joda jos ima u jajima i u morskoj ribi, te mlijeku
Evo i mi se polako informiramo sa dohranom jer uskoro cemo krenit iako ne mislim odmah sa navrsenih 6 miseci nego kad vidim da mu mm nije vise dovoljno...mislim se cime je najbolje da mu zapocmem dohranu.Zadnja 2 dana sam mu 2 put dnevno dala po malo rizolina na vodi jer je imao 5 dana proljev pa nam je tako pedica rekla i eto pomoglo je.Sad cemo ga naravno izbacit.Moram priznat da sam se jako iznenadila kako ga je prihvatio.On je to sve pojeo u roku keks :shock: I lipo jede na zlicicu,gotovo nista ne izbacuje jezikom nego cim je vidi otvara sirom usta i guta!Sad se dvoumim s cim pocet dohranu...vidim da se dosta spominju rizine pahuljice,povrce,voce :? Vise ni sama ne znam...po nekoj mojoj logici bi trebalo uvest prvo zitarice.Dali ih mogu spremati na vodi,mislim dali je to dovoljno kaloricno za bebaca jer na adaptiranom mi ne dolazi u obzir a ja stvarno tesko izdojim dvi kapi...i ako se pocinje sa zitaricama u koje doba dana ih je najbolje dat?
Zabice, i mi počinjemo s dohranom uskoro, za 2-3 dana. Al vi ste u biti već počeli, ako ste papali rižolino. :)
Ja mislim počet s rižinim pahuljicama, a radit ću ih s vodom ili rižinim mlijekom. Ne želim uvodit adaptirano jer ionako imamo 100 podoja dnevno.
A kasnije ćemo pahuljice miješat sa voćem, povrćem...kako već bude.
Ivanna evo mi bili u pedice i ona nam rekla da zapocmemo sa vocnom kasicom jer mi on tako dobro napreduje pa da nema potrebe uvodit nesto kaloricnije.Onda da uvedem povrce popodne i tek na kraju zitarice.
Vise ne papamo rizolino,samo smo par dana dok nismo zaustavili proljev.Eto uspili smo nakon 2 dana :D Sad smo opet samo na sikici.Znaci i vi imate puno podoja.Mi svaka 2 sata a cesto zna bit i svakih sat :/
:yes: Ista situacija!Citiraj:
Zabica prvotno napisa
Ma po toj logici bih i ja onda trebala počet s voćem jer super napreduje.
Ali me zapravo najviše "strah" da će teže prihvatit povrće i žitarice nakon voća koje je ipak slađe i finije! :/
Ja ću počet sa rižinim pahuljicama pa neko povrće (vjerojatno mrkva) pa možda jabuka.
Mislim, ja sam to tako sebi nekako isplanirala, al vidit ćemo kako će nam ić!
Ivanna u svakom slucaju zelim vam puno dobre papice! ;)
Ja cu jos uzivat ova 3 tjedna...bas ce mi bit nekako tesko stavljat mu zlicicu u usta,obozavam dojenje i nije mi problem sta tako cesto papa!Ah te mame emotivke... :mrgreen: