Mi ujutro oko 8 jedemo mlijeko, u podne voćne kašice, oko 16 h povrće i meso i oko 20 sati ponovo mlijeko. I to je to. Noćni obrok izbacio je s 3 mjeseca. Ne vidim da mu je to premalo, štoviše cijeli je bimbo!
Printable View
Mi ujutro oko 8 jedemo mlijeko, u podne voćne kašice, oko 16 h povrće i meso i oko 20 sati ponovo mlijeko. I to je to. Noćni obrok izbacio je s 3 mjeseca. Ne vidim da mu je to premalo, štoviše cijeli je bimbo!
Evo mene ponovo. Meni je Nika u nekoj novoj "fazi" i nece bas puno da jede. Hranjenje traje po 45 min, zatvara usta, izbacuje hranu itd. Pravo je tesko i zahtjevno. Do sada je super jela, pa mi je to neobicno. Predpostavljam da je sve normalno. Danas mi je uzela komad jabuke i sama grickala, ali mene je bilo strah, jer po meni zagrize povelik komad. Navecer je pocela slabije da spava, ja se bojim da je gladna. Probala sam sa davanjem flasice, ali nije htjela.
Predpostavljam da joj rastu i zubi, pa joj i to otezava. Uglavnom, trenutno smo u moljenju, dugom hranjenju, svim kombinacijama. Pokusavam da joj dajem sta voli, iako ne zelim da izbacim "slane" obroke, jer oni su po meni veoma vazni.
Ovih dana cu ubaciti i juhicu, da se navikava.
Gluten sam mislila od 8. mjeseca. Je li rano? Sta mislite?
Svi me pitaju sto joj ne dajem keks i cokoladu, meni je to tako daleko, zar ne? Ja nisam mislila s tim poceti jos 2 mjeseca, mislim na keks. a cokolada, ne znam, nisam na nju nikako mislila.
a koliko ima tvoj bebac?Quote:
Originally Posted by frogy
Ne boj se čokolade. Naravno, nemoj joj dati tablu Brace na hrska, ali pola kockice dnevno neke čokolade s većim postotkom kakaoaoaoa je navodno vrlo korisno za razvijanje nekih spojeva u mozgu (meni rekla mama, a njoj rekla pedijatrica - kućna prijateljica). Po meni, prije čokolada nego keks.Quote:
Originally Posted by Minja
[quote="najbolji tata"]
Ne boj se čokolade. Naravno, nemoj joj dati tablu Brace na hrska, ali pola kockice dnevno neke čokolade s većim postotkom kakaoaoaoa je navodno vrlo korisno za razvijanje nekih spojeva u mozgu quote]
dobro :) kada poceti? njoj je sada 7 i po mjeseci? i koju preporucujete za pocetak?
Nikakvi slatkiši, pa ni čokolada se ne preporučuju barem dok dijete ne navrši godinu dana, a bolje odgađati što više, imat će cijeli život za to. Sad je vrijeme da dijete usvoji navike zdrave prehrane.
Sorry, ali ovakvim pristupom si stvaraš dugoročni problem od prehrane. Sumnjam da ćeš moljenjem nešto postići, pa dijete ti je još malo. Ne tjeraj dijete da jede, ali joj ni ne nudi samo ono što voli, polako će se priviknuti i na povrće. Do godine dana osnovna hrana je mlijeko, a dohrana služi tome da se dijete navikne na raznolike okuse. Nije cilj da se dijete odmah najede od obroka dohrane.Quote:
Predpostavljam da joj rastu i zubi, pa joj i to otezava. Uglavnom, trenutno smo u moljenju, dugom hranjenju, svim kombinacijama. Pokusavam da joj dajem sta voli, iako ne zelim da izbacim "slane" obroke, jer oni su po meni veoma vazni
Pročitaj tekst o nadohrani s portala, imaš puno korisnih informacija:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=272
A tu je tablica dohrane, koje su namirnice dozvoljene s obzirom na dob, pa ih postepeno kombiniraj:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ablica+dohrane
Ma naravno. Ipak mislim da je sve individualno. Ne planiram je moliti, ali eto nekad joj dopustam da bude po njenom, iako cesto mislim da sam prestroga.
Jasno mi je da je mlijeko najvaznije. Trudimo se, polako, sigurno. Nekad ima losih dana, uglavnom su dobri. I svaki dan ucimo i ucimo.
Procitala sam knjgu "dohrana", odakle dolazi tabela o uvodjenju namirnica. Sa nekim stvarima se ne slazem, pa cu opet ici po nekom filingu i naravno uz podrsku rode.
Cure i decki super je sto smo svi tu, toliko toga ucimo!!!!
Andrija isto ne prihvaća baš povrće, a voće tamani bez problema. Ja mu ponudim npr. tikvicu, pojede 1 ili nijednu žličicu i više neće. Ok, nema problema, nastavimo dojiti dok se ne najede. I sutra opet tako, pa opet za koji dan. Nekad ne otvori usta (npr. danas :mrgreen: ), nekad pojede čisto solidno. Idem polako i strpljivo, s vremenom će sve doći na svoje mjesto.
pa i kod mene je tako. Evo danas je bas dobro jela! A sutra cemo vidjeti! Strpljen spašen. :)
A šta ako ne popije 500ml mlijeka dnevno?
Kakvog je raspoloženja? Jesu pelene uredno mokre?
Tih 500ml je okvirno, ne jedu svi jednake količine. Pogotovo ako je muče zubi, normalno da jede manje, pa ni odrasli nisu ludi za jelom kad ih nešto boli.
Ako je dobre volje, ne brini. Gladna djeca se ne smiju :love: .
Budeš li dulje vrijeme zabrinuta da nedovoljno jede, otiđite kod pedijatra na vaganje.
Ma super je raspoložena, ponekad bude nervozna, jer je zubići muce. Međutim, slabije spava do prije 10 dana bi mi spavala od 20h do 06-07h. Sada se non stop budi, okrece se kao mali crvic. Ne razumjem. Ja to prepisujem zubicima, jer ne znam. Probala sam joj tada dati bocu, ali nije htjela, tj. popila bi 10-20ml, i to je to.Quote:
Originally Posted by martinaP
Pelene su uredno mokre, naravno nekad vise, nekad manje, ovisno o dodatnoj tekucini koju pije (voda, caj, sokic).
Kada smo bili kod pedijatra prije 15 dana, imala je 9350 gr. Jucer sam je vagal i ima 9900 gr, tako da mislim da je dobro.
Vjerovatno je jos samo jedna faza rasta. A mozda sam zabrinuta, jer sam se taman naviknula da ponovo spavam citavu noc, pa sad kad ne spavam u cudu sam.
Martina, kada planiras poceti sa glutenom? Je li 8 mjeseci prerano? Ja jos nisam mislila, ali ne znam.
Sa navršenih 8 mjeseci ih se može početi uvoditi, ali pošto mi nismo baš prihvatili ni ove bez glutena :mrgreen: , ostale će još malo pričekati.
Pitanje za MartinuP i druge mame koje doje:
Kako mu spremiš obrok navečer: sa svojim mlijekom ili nekakvim 'tuđim'?
M je isključivo dojen do 6 mj. Sad smo (7,5mj) na dva dodatna obroka (voće ujutro oko 9,30-10 i povrće+meso+žitarice poslijepodne). Dojim ga na zahtjev.. to je nekad svakih sat a nekad prođe i 4, a noću svako cca 2 sata.
Noću zaista sisa (ujutro su sike ispražnjene) pa se bojim da mu je 'slaba večera' i mislim se da mu napravim konkretniji obrok uvečer. Vidim da je uobičajena praksa mliječna kašica ali ne znam kako bih je spremila - s kojim mlijekom? :?
Inače M voli žlicu - voće nešto slabije, ali povrće/meso/žitarice pojede slasno obrok od cca 2,5 dcl.
Hvala puno.
:*
Moje mijeko, naravno :) . Uvečer kad A. zaspe imam jedinu priliku za izdajanje, nakon dugog praksiranja uspiijevam izdojiti 60-70 ml (s izdajalicom, ručno mi nije išlo nikako, nisam uspijevala potaknuti let down), a ako mi pofali tekućine za razrijediti žitarice, onda dolijem vode koliko mi fali.
Mi smo probali proso, i nije jos se bas svidjelo. Nije znala sta ce s njim, pa je nisam puno mucila. krenuli smo i sa juhom, ali je bila smjesna, drzala bi je u ustima, a usta bi ostavila otvorena.
Mozemo li koristiti rizino mlijeko?
Danas nam 8 mjeseci! :D
i mene zanima kada se može ponuditi rižino mlijeko :?
Imam malca od skoro 8 mjeseci, s dohranom smo započeli sa 6, do tada isključivo dojen. Nakon 2 mjeseca on i dalje ima jedva 1 obrok (čitaj: pojede nekoliko žličica) dohrane. s obzirom da i dalje cica k'o lud i dobro napreduje nemam neke posebne brige, ali ipak mi se čini da bi već mogao lagano početi jesti... Pogotovo kad čitam vaše jelovnike- za nas je to nekako daleka budućnost, čini se!
E-mama, ako je malac zadovoljan i dobro napreduje, ja se na tvom mjestu ne bi ni zabrinjavala ni zurila. :)
Ma nema brige, samo sam se iznenadila da vasi klinci ovako dobro prihvacaju dohranu. Marko uopce ne kuzi da bi se mogao najesti zlicom, samo cica je njemu klopa, a zlica je igracka :-)
Rižino mlijeko se može dati odmah sa 6 mjeseci, kad i riža. :)
Super! Probat ćemo i to. A s čim da dajem rižino mlijeko?