Potpisujem Anchicu. A za sve ostalo se suzdrzavam od komentara, jer vidim da se nekim ljudima neke stvari ne daju objasnit. Tek toliko od mene, a svim skolarcima, sretno! I roditeljima, of course!
Printable View
Potpisujem Anchicu. A za sve ostalo se suzdrzavam od komentara, jer vidim da se nekim ljudima neke stvari ne daju objasnit. Tek toliko od mene, a svim skolarcima, sretno! I roditeljima, of course!
Naravno, i ja se slažem s tim, ali želim svoje vrijeme potrošiti da naučim dijete onim vještinama i znanjima koje ne uče u školi. Npr. zašto bih ja objašnjavala djetetu kako se pišu riječi iz lekcija engleskog koje su obradili u školi na način da im prof. kaže da si to pročitaju?? Zar ne bi bilo bolje da kod kuće s njom razgovaram talijanski koji u školi ne uče? Hoću reći da nisu svi roditelji koji ne žele ispravljati propuste učitelja i profesora nezainteresirani za školovanje svoje djece. Ja itekako volim učiti sa svojim djetetom, ali ne školsko gradivo. To nije moj zadatak. Netko za to dobiva plaću. Srećom pa nam je učiteljica savršena i nema rupa u znanju niti propusta što se tiče ostalih predmeta. Moja M. je naučila zbrajati razlomke i decimalne brojeve prošle godine i to je naučila od mene zato jer ju je zanimalo. Da smo morale potrošiti vrijeme na učenje pravog školskog gradiva iz matematike ona to ne bi znala, a željela je. I slobodno mi recite da nisam u pravu, ali za 4.500 kuna netko može odraditi svojih 5 sati kako treba. Eto, Maria71 je profesorica koju učenici vole, vjerojatno i njihovi roditelji. Zašto i ostali ne bi bili takvi? A jednako su plaćeni.Citiraj:
mim, bez obzira jel mislis da je nesto posao ovog ili onog, na kraju je za tvoje dijete najbolje da se njime bavis koliko god mozes, ukljucujuci i akademski aspekt.
u skoli (i u zivotu), bez obzira na kvalitetu nastavnika, najbolje prolaze ona djeca cije obrazovanje roditelji ne prepustaju u potpunosti nekom drugom vec se i oni ukljucuju u nj. dijete koje je okruzeno pozitivnom atmosferom prema ucenju i s kojim i njegova obitelj uci i dijeli entuzijazam za ucenje (i tu ne mislim uopce na dobre ocjene, nego bas na ucenje) je dijete koje ce cvjetati. to je cinjenica. na roditelju je odluciti se u koju grupu zeli da njegovo dijete pripada.
@annie, nije problem u tome da mi dijete ne zna engleski nego u tome da pregledam diktat koji su pisali u školi i da uočim n grešaka koje uopće nisu registrirane (čitaj: diktat bez greške, dobila je 5). Onda pogledam kako su to napisali u bilježnici i vidim da je i tamo krivo napisano. Pitam je od kud joj te riječi. Kaže da je tako prepisala s ploče. Kad su joj bile frendice na pisanju zadaće bacila sam oko na njihove bilježnice i vidjela istu svar. E, sad, nemoguće je da baš svi prepišu krivo s ploče, ali je očito moguće da u školi radi žena koja nema osnovno znanje jezika kojeg predaje. Eto, to me ljuti. I institucija koja joj je dala diplomu (ako je uopće ima ). Ili ja griješim pa postoji neki novi engleski u kojem se piše bal, sandwitch, robott...
Ne mogu razglabati naširoko, ali moram reći par na ovo:
"Radi sa djetetom na zadaćama, zar je to tako tesko??"
Da, teško je. Mojim prijateljima koji rade od 8 do 16h svaki dan + prekovremeni sati, imaju dvoje djece od kojih je jedno prvašić. Dijete je u školi od 9 do 13, vraća se teti čuvalici gdje ruča i piše domaće, zatim dolaze roditelji koji usput moraju pokupiti mlađeg klinca iz vrtića. Nakon toga mama sprema ručak koji je ujedno i večera, spremaju stan.
Ostane joj vremena SAMO za nadziranje djetetovih domaćih radova, nikako i rad s njim.
Kad zaškripi, ipak radi s njom - ali do 11 navečer....
Dijete je neki dan došlo kući s dvije jedinice, ponavljam, prvašić. A nije riječ o nesavjesnom djetetu, niti preopterećenom izvanškolskim aktivnostima.
Zato nemojte suditi o onome kroz što sami niste prošli.
Ljiljana, u istoj sam struci i potvrđujem da bi sve ovo napisano trebala proslijediti ministarstvu ili prosvjetnim inspektorima. Ovdje gubiš energiju objašnjavajući svoje stavove nekome tko ih ne može razumjeti.
Ali već vidim što me čeka......
...odraditi 5 sati...!!! ...poznaješ li privatno neku učiteljicu? Znaš li što radi od 23 pa nadalje dok većina spava?
ne trudi seCitiraj:
urša prvotno napisa
nitko te osim nas iz struke neće razumjeti
Ja razumijem. Nisam iz struke, ali imam sestru, profesoricu fizike koja od 23 nadalje radi priprema nastavu i pokuse, ispravlja zadaće, nakon što odrinta cijeli dan i pospremi svoje dvije kćeri u krevet. I onda ujutro rano ustajanje, razvažanje djece, škola....
hoće :mrgreen: .Citiraj:
maria71 prvotno napisa
:*
:shock: Ajmeeeeeeee... :shock:Citiraj:
mim prvotno napisa
Ja se slažem sa Ančicom. Adrian ide u boravak, pametno je dijete koje gradivo lovi u školi ali to ne znači da sa njim ne radim doma. Iako znam da i učiteljica poznaje njegove dobre i loše strane, ne vjerujem da ima vremena da se bavi sa njim indiviudalno da i da sustavno radi npr na njegovoj koncetraciji ili brzopletosti. To osjećam kao svoju odgovornost, ista stvar je i ako mu neko gradivo nije leglo u školi.
Što se tiče radnog vremena nastavnika, ja bi rekla da je to jako individualno kao i u svakom drugom zvanju. Svaki nastavnik koji želi dobro odraditi posao (a takvih je sigurno večina) radi puno, to svatko sa malo mozga može shvatiti. Ja imam 2 školska sata tjedno sa studentima, za pripremu mi ode dobrih 5 sati tjedno, a nakon toga da pregledam radove zapišem rezultate još barem 2-3 sata. Ali vraćam se na prvu rečenicu znam ljude u svojoj struci (tu mislim na informatiku) koji rade 5-6 sati na dan a znam i ljude koji rade 12 sati na dan svaki dan a ponekad i vikendom
Btw i sada u jednom prozoru imam otvorene rode, a u drugom planove za ožujak, ispred sebe hrpetinu bilježnica, na privatnom printeru se printaju listići...sunčano nedjeljno popodne... muž je s djecom vani....goste sam morala pristojno odbiti jer za sutra (za školu) moram pripremiti.... No ja ću već u 13,30 sutra biti doma, a doma opet ista priča kao i današnja...Naravno, to je moj izbor, to ja volim, mislim da dobro radim, ali me ipak sve više boli ono "odraditi tih par sati".
zdenka,sorcie,alamama,urša :heart:
btw spavam 6 sati dnevno od 1 do 7
ja bih se vratila na prvi razred. pa drugi, možda i treći... ako treba i dalje...
kikica je pametna cura. u prvom i drugom razredu je bila u boravku. i tamo pisala zadaće. SVAKI dan, nakon svog posla - radila sam s njom. radila, a ne samo kontrolirala zadaće. cijeli prvi i drugi razred. u trećem manje, jer je već bila dosta samostalna. u četvrtom sam još kontrolirala zadaće.
u višim razredima, dolazila mi je tu i tamo - da samnom porazgovara o ovom ili onom.
dakle, potrebno je raditi od prvog razreda, kao što je napisala alamama. ako se to propusti - onda i kasnije šteka.
mi smo jednoroditeljska obitelj. nema me tko zamijeniti. ni na poslu, ni u kući, nabavi, kod majstora ili mehaničara. SVE moram sama. ono što dva roditelja naprave u jedan sat - meni oduzima dva. stoga smatram da dva roditelja na dvoje djece - ipak mogu nešto odraditi. klia?
mim, maria71 je među rijetkima. ona je uzor, (nažalost ne i pravilo).
za svaku stvar za koju smatram da nije u redu - ja idem u školu. i tamo kažem na najprihvatljiviji način ono što smatram da nije kako treba. ponekad su to razlike u percepciji, ponekad mi ljudi zahvale (jer nemaju povratnu informaciju o tome što ne štima). ponekad stvari ostanu iste - ali ja ne odustajem.
prema tome, put pod noge - i na razgovor. ovdje možemo do sudnjeg dana, i ništa se neće promijeniti.
Sorciere, u potpunosti se slažem s tobom. I ja sam radila sa svojima prve četiri godine pa znam kako je teško. Ali, ti si u obitelji jedan roditelj -jedno dijete, a ja dva roditelja - troje djece, od kojih je jedno tromjesečna beba. Pa kad me pitate cure da li je tako teško raditi zadaće s djecom - odgovor glasi - da, bilo bi vrlo teško da moram. Da ih nisam od petog razreda privikavala na samostalan rad, prije tri mjeseca, kad sam morala biti dva tjedna u bolnici u drugom gradu i nakon toga mjesec dana 24 sata dnevno s novorođenim djetetom, s blizancima bi nastao raspad sistema.
Treba reći nastavnicima direktno što nije u redu. Učinila sam to, već sam opisala kakva je bila reakcija.
Uglavnom, nije mi žao što sam ovaj svoj vapaj ovdje izložila. Dosta vas mi je pružilo podršku, ovdje na forumu ili pp. A i oni koji se nisu složili samnom, hvala im što su iznijeli svoje mišljenje jer je već pozitivno to da ga imaju, jer znači da razmišljaju o svojoj djeci i bave se njima. Isti nam je cilj, a različiti putovi.
Svaka vam čast, i sama namjeravam raditi s djecom, ali ne možete reći da vam je to - lako, kako bi se iz citata koji sam navela dalo zaključiti. I na što sam reagirala.
Usput, nisam ubrala o kakvom boravku govorite?
Ako je u njemu organizirano barem pisanje domaćih, to je super, jer ostavlja roditelju vrijeme za rad na onome što "šteka". A ako možda ima i topli obrok, još jedna briga manje. Nažalost, u školama u Zd to još nemamo (možda privatna).
Nadalje, zaboravljate da svi roditelji nisu jednako brzi/organizirani/uklopljeni. Apsolutno mi zvuči neprihvatljivo da roditelj mora raditi sustavno svaki predmet s djetetom, nakon što je dijete odslušalo predavanje u školi, pogotovo sada, nakon uvođenja HNOS-a s kojim su se nadležni puhali da će oslobađati dijete, stvarati ga sretnim u školi, individualizirati pristup... itd... itd..
Mislim da bi nastavnik, osobito razredne nastave, morao svakom roditelju precizirati koje je područje problematično, što je on dosad učinio s djetetom, što roditelj konkretno treba raditi, koliko i kako. I onda pratiti napredovanje.
Ok, ima predmeta koji zaškripe, ima cjelina unutar predmeta gdje je potreban veći rad, ali da je baš sve problem i da dijete ne može samo npr. prepisati nešto ili nacrtati.... to ne razumijem.
Svejedno super izledaš :D Ako te vidim u gradu, prepoznat ću te i pozvati te na kavu. :lol:Citiraj:
maria71 prvotno napisa
ok sad zamisli namrgođenu crnku sa 10 kg viška....
to sam ja
:mrgreen:
i veselim se kavi
Apsolutno mislim da je ovaj primjer bezveze. Sta to znaci da roditelji koji imaju manje od troje djece moraju sve stici? Ti bi imala ista razmisljanja cak i da imas jedno djete. :)Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
Mozgam o ovoj temi vec par dana i bas ti zelim napisati kako to ide u zapadnim zemljama ali sad nazalost nestignem jer moram pomoci Annabel oko zadace(koju ni sama nerazumijem, pa moram prvo sebe malo poduciti a onda njoj pomoci). Inace imam dvoje djece i muza koji nije sa nama po tri tjedna u cugu.
Meni je taj rad sa mojom djecom blago koje mi nista i nitko nemoze zamjeniti i oduzeti. :heart:
Ancice :* :* :love: :heart:
Naša profesorica radi pola radnog vremena. Dakle, kad kažem 5 sati onda to i mislim: sumnjam da se za satove priprema-vidi se iz svega priloženog.Citiraj:
urša prvotno napisa
Poznam tri: profesoricu geografije, matematike i hrvatskog. Ni jedna ne radi pripreme-dobile su ih na CD-u od nekoga. I sve tri kukaju kad imaju 6 sati žive nastave, a drugi dan imaju cijela 3 sata. Ja svaki dan radim 9 sati, pripremam se navečer kad M. zaspi, uz kuhanje ručka za sutra, prevodim, radim raspored.... I zato nemam razumjevanja za stalne i tako kardinalne greške na poslu, ne želim raditi umjesto bilo koga. Želim moje dijete učiti botanici, talijanski, ručni rad, želim s njom provoditi vrijeme kako ja mislim da treba, a ne objašnjavati gradivo koje je morao objasniti netko drugi. Srećom pa sve razumije od prve, uči iz želje za učenjem i da nema ovog problema s engleskim ne bi me brinulo. I napominjem da je to dijete koje gleda Gospodara prstenova u originalu bez titla i razumije. Dakle, da joj netko samo jednom ispravno kaže kako se nešto piše ona bi to zapamtila. Nažalost, za to nema prilike u školi.Citiraj:
...odraditi 5 sati...!!! ...poznaješ li privatno neku učiteljicu? Znaš li što radi od 23 pa nadalje dok većina spava?
E, kad bi bar svi razmišljali tako: roditelji koji ne vole učiti s djecom i nastavnici koji bi nam, radeći svoj posao kako treba, mogli ostaviti više vremena da ga s djecom provedemo kvalitetnije.Citiraj:
Meni je taj rad sa mojom djecom blago koje mi nista i nitko nemoze zamjeniti i oduzeti
mim ajde na pp pošalji koja je to škola
Nemoj me zafrkavati! Pa ti si opisala mene! :D Samo da ovo moje najmanje prorijedi potrebu za mojom sisom, pa da mogu na sat-dva u grad, srest ćemo se mi.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
dogovoreno :)
Tebi je to primjer bezveze, a meni je to cijeli moj život. U kojem se maksimalno trudim i na radnom mjestu dok radim (trenutno na porodiljnom), i sa mužem i sa djecom. isto bi bilo da imam i jedno dijete - maksimalno bi se davala, jednako kao i većina majki. To nam je svima na ovom forumu zajedničko - da se jako trudimo. Samo što netko mora uza sve i zarađivati, a netko ne mora. I nemojmo da jedni drugima mjerimo količinu truda, jer će to raspravu učiniti besplodnom, uslijed silnog samohvaljenja.Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
ljiljan@
vjerujem da se trudiš i radiš sa svojom djecom i daješ im cijelu sebe(kao i svi mi).ja sam učiteljica pa se tako trudim u svom radu dati što više mogu i vjerujem da mogu svako veče mirno zaspati znajući da sam učinila taj dan najbolje što mogu,a ako sam nešto ukenjala da ću već sutra tu svoju grešku(ili je grješka?) i ispraviti.
Vjerujem i da frustrira kad vidiš da netko radi svoj posao preko one stvari i još dobiva pare za to, a na burzi čekaju ljudi koji bi puno više dali.
Ali generaliziranjem nećeš ništa postići ,dotaknut ću se samo prve rečenice:valjda od 13-14 nastavnika u toj školi ima neko zdrave glave, osim toga uopćavanje je bljaki.Citiraj:
Dragi nastavnici moje djece:
Pokaži djeci da se svaki problem može riješiti,kao što si ih i do sada rješavala,hladnom glavom i puuuuuuuuunooo ljubavi.
Cuj ovaj ti je komentar jos vise bezvezan. ;) Predpostavljam da znas koji.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
Potpisujem sve tvoje postove :)Citiraj:
annie84 prvotno napisa
Potpisujem milun puta :)Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Cuncicina cica, svaka čast!
Inače, ovo mi sve oduzima već previše vremena. Ne želim zbog foruma propuštati osmjehe i prve glasove moje bebe.
Rezime:
-jedni roditelji misle da obitelj treba pomagati u svladavanju gradiva svojoj djeci, a spolni odgoj je stvar nastavnika
- drugi misle da nastavnici trebaju raditi svoj posao i savladavati svo gradivo za školskih sati, a spolni odgoj treba biti stvar obitelji.
U svakom slučaju djeca i njihove obitelji snose posljedice ukoliko se jedno i drugo ne odradi kako treba. Zato trebamo pružiti moralnu i svaku drugu podršku dobrim, vrijednim i savjesnim nastavnicima i ne štedjeti vremena koje provodimo sa svojom djecom i truda koji u njih ulažemo. Amen. Lijep pozdrav i Božji blagoslov svima!
Ljiljana se malo pojadala, a gle sad rasprave. Kad dijete ide u redovnu besplatnu školu, gdje ima 20-30 đaka u razredu, nitko se ne može posvetiti baš svakome ponaosob. Većina nas će se pomagati djetetu u zadaćama. Ali, valjda se može čovjek malo požaliti a da se ne važe svaka riječ.
Rezime:
-jedni roditelji misle da obitelj treba pomagati u svladavanju gradiva svojoj djeci, a spolni odgoj je stvar nastavnika
- drugi misle da nastavnici trebaju raditi svoj posao i savladavati svo gradivo za školskih sati, a spolni odgoj treba biti stvar obitelji.
Ja mislim i jedno i drugo. Kombinacija. :)
Coccinella da, odskora, ponovo ali ne puno radno vrjeme. Inace volontiram u skoli svoje djece od 15-20 sati tjedno. Muz mi radi u Nizozemskoj a zivimo u Canadi i nemamo more para i moram paziti sta gdje ide.
Danima se nisam htjela javiti na ovaj topic jer sam tocno znala sta ce me se pitati i kakvi ce se zakljuci zakljuciti ako se javim a mislim da apsolutno nemaju smisla.
Moja djeca idu u privatnu skolu ovdje u Canadi. Placamo je malo blago. Annabel donosi more zadace koju uopce vecinu vremena nerazumijem. Recimo donese francuski koji ja neznam beknuti i sad ona uci i ja je nakraju prije testa moram ispitati. Ali kako kad neznam ni kako se izgovara? Ukucam si u komp i pustim komp da mi procita da bi znala. Ono sto neke uzme sat vremena mene sigurno uzme dva. A imam Noah koji trci okolo i trazi paznju.
Od sljedece godine i on zapocinje sa malo ozbiljnijim radom i sa zadacama. Valjda se budemo nekako izorganizirali.
Ja neocekujem da nastavnici ili profesori sve nauce moju djecu. Smatram da oni postavljaju temelje a djeca onda sa roditeljima zajedno na tome rade. Moze jedan nastavnik objasnjavati neke stvari danima ali koliko ce djete to upiti zavisi i od djeteta i od roditelja koji ga uci kod kuce radnim navikama.
Moja Annabel donese domaci kuci iz matematike i gleda u njega kao da je zadaca s marsa pala. Sad bi ja trebala reci ma ko vas sisa ja vam placam more love da je naucite i vi trebate raditi s njom a ne moje vrjeme oduzimati. Ali to neide tako. Mozda moja Annabel nije bas slusala kad je nastavnica pricala i objasnjavala. Svi mi mislimo da su nasa djeca zlatna i divna ali ponekad i nije tako.
Ja se stvarno divim svim nastavnicima i profesorima i svim onima koji uce nasu djecu ali to su ipak nasa djeca i nasi zivoti i oni ih mogu samo toliko nauciti a mi ipak moramo biti ti koji radimo najvise na djeci.
Jel se kad ko zapitao kako je jednoj nastavnici koja cjeli dan uci nasu djecu( u canadi je to od 9-4) pa dok ona ode po svoje troje djece koja su od malih do onih u pubertetu i onih koji vec imaju i pitanja o seksualnom odgoju, koja mora i veceru skuhati i jos raditi sa svojom djecom?
Sto se tice seksualnog odgoja u skolama mislim da se mora barem malo o tome pricati. Sta ja znam. Kad sam ja isla u skolu nije se pricalo a moja mama je bila operisana od toga. Nikad o nicemu nismo pricale. Zamisli kako je djetetu koje nigdje nedobiva informacije, a takvih sigurno jos uvjek ima jer neciji roditelji nezele pricati o tome. Zato mislim da je dobro da skole barem malo o tome s djecom progovore a veliki ostatak trebaju roditelji.
Znaci Ljiljana ja sam ti za kombinaciju bez obzira na to koliko se djece ima i imas li para ili ne i bez obzira na to da li radis ili ne ili koliko radnog staza imas. To su apsolutno niski udarci.
Cak ako i neko smatra da nije na njemu da radi sa svojim djetetom na zadacama i ucenju ja ga nesmatram losijim roditeljem ili osobom koja se netrudi vec imamo razlicite poglede na svjet. :)
Moram samo primjetiti kako zaista ne mogu vjerovati da je ljudima jaaaaaaaaako teško raditi s djecom za školu, a nije im teško raditi 8 sati + prekovremene u nekoj firmi.
Zaista!!!!
Da li vi sebe čujete ili čitate.
Jvk, ima ljudi koji MORAJU raditi prekovremeno.
Bez ljutnje, ali ako netko ima djecu onda se s njima treba i baviti (bez obzira na prekovremene), a ne očekivati da sve napravi netko drugi, a onda se hvaliti kako smo dobri roditelji.
Želiš li to reći da bi samo ljudi koji ne rade (ili bar jedan od roditelja ne radi) trebali imati djecu??Citiraj:
jvk prvotno napisa
Da, nažalost, ja sam jedna od onih majki koje očekuju da djeca u školi obrade gradivo. I vidim da se stalno po postovima povlači jedna te ista greška. Pa, da ponovim svoj stav i time zaključim svoje sudjelovanje u raspravi: ja JESAM za učenje s djetetom, ali NE ŽELIM I SMATRAM DA NIJE MOJ POSAO da objašnjavam gradivo koje je netko u školi trebao objasniti, a to je jednostavno zbrljao. Ne želim vrijeme koje posvećujem djetetu potrošiti na to da ispravljam tuđe greške. Griješim li???
I, da, radim prekovremene, dosta putujem, držim edukacije i predavanja za koja se pripremam. Radim taj posao jer ga volim, jer me ispunjava kao osobu i, naravno, zato jer od novca koji zaradim živimo. Opet-griješim li ili bih po mjerilima nekih trebala dati otkaz zato da mogu učiti s djetetom? Hoću li u tom slučaju dobiti pola profesorske plaće koju zaradi naša prof. iz engleskog? Sumnjam.
Mim ja tebe razumijem. Ali koliko to tjedno mislis da mi ostali ucimo s djecom? Ja sad kad se razmislim sigurno nije vise od 4-5 sati tjedno.
I ja sam isto ostala.. :?Citiraj:
sorciere prvotno napisa
ljiljan@ ti zbilja to mislis?
Ne mim, nisam to mislila.
Ono što sam htjela reći je da smatram kako smo dužni ako smo se već odlučili imati djecu s tom istom djecom i baviti.
I ne mislim da im treba doma objašnjavati gradivo koje su trebali čuti u školi jer su ga ona tamo vjerojatno i čula što samim ti i ne znači da su ga nužno i sigurno zapamtila te da im je sve odmah kristalno jasno sjelo u glavice.
Ali ono što mislim je da im treba stvoriti radne navike koje im nitko drugi NEĆE (naglašavam) usaditi doli njihovi roditelji koji su im prvi i najveći uzori.
Znači. Treba se baviti svojom djecom i s njima raditi jer ste vjerojatno s njima radili i razne edukativne igre i u vrijeme kada su išli u vrtić. Ili niste???
Djeca koja ostaju u boravku sama pišu zadaću, a učiteljica im samo pregleda. To bi trebalo biti dovoljno i doma, što se školskih obveza tiče.
Mislim da je jako važno s djetetom raditi na početku, sve dok ono ne stekne radne navike. Kad vidiš da dijete ima radne navike, da ga ne moraš podsjećati da piše zadaću i uči, onda je dovoljno pregledati zadaće i pomoći kad treba.
Ne dušo, ne mislim. Ali, u današnje vrijeme nisi ostala trudna zato jer nisi nikada čula za kontracepciju. A ako je bubica trubica plod te trudnoće o kojoj govoriš, jako sam sretna i čestitam ti od srca, istinski si me razveselila svojim primjerom. Želim ti obilje blagoslova i svu sreću. Vjerojatno ti nije lako, ali sve će sjesti na svoje mjesto - vjeruj mi. ja sam vidiš ostala trudna s 39, a znam sve o kontracepciji, vjerojatno kao i ti. Uostalom, tko šljivi kontracepciju - mislimo da njome držimo život i svijet pod kontrolom, a duboko u sebi svatko od nas je svjestan tko je jedini gospodar života i smrti. A što ima ljepše od rađanja života?Citiraj:
retha prvotno napisa
Znam da će me mnogi zbog ovog razapeti, ali možete me i tući - unatoč tome veelika pusa bubici trubici i molitve za njenu mamu.
Što po tvom mišljenju znači: "Baviti se svojom djecom." ? Sjediti s njima i objašnjavati im prirodu i društvo? Raditi zadatke iz matematike? Srećom, na to nisam prisiljena. Ja bavljenje djetetom tumačim drugačije. Po mom mišljenju to je odgovaranje na milion i jedno pitanje, otkrivanje interesnih sfera djeteta, slušanje njegovog doživljaja svijeta i događaja, objašnjavanje životnih pitanja, prenošenje stečenog znanja na dijete kroz igru i razgovor....Za sve to, srećom, imam vremena samo zato jer dragocijena dva-tri sata dnevno koje imam za nju ne moram "potrošiti" na razjašnjavanje školskog gradiva. Nesretni engleski rješavamo u hodu, razgovarajući, prevodeći najdraže songove, gledajući filmove... Kakvo bi naše druženje bilo i koliko bi bilo kvalitetno da to malo vremena koje imam moram rješavati zadaće koje djeca ne znaju samo zato jer se netko nje potrudio da im objasni ne smijem ni pomisliti. Ponavljam, školski program je prilagođen prosječno inteligentnom djetetu. Ako im se dobro objasni-shvatit će. Ako ne razumiju to nije problem djeteta nego predavača. Slučajno imam iskustva u edukaciji: svojedobno studenata, a sada odraslih i znam kako taj proces funkcionira tako da mi nitko ne može reći da je nemoguće dobro objasniti neko gradivo. Samo-postoje loši predavači, a onda je to problem sustava koji takve jedinke ne ukloni iz obrazovnog procesa. Nažalost, ja sam vrlo isključiva: ne radiš svoj posao kako treba? Ima sigurno netko tko će ga raditi bolje ;) .Citiraj:
jvk prvotno napisa