Re: Spolno odgoj- o apstinenciji
Citiraj:
dijanam prvotno napisa
Ja imam dojam da se opcenito uvrijezio stav da je nemoguce djeci ozbiljno prenijeti poruku o dobrobiti i potrebi apstinencije (do braka, zasto ne?). I mediji i skola i drustvo vrsnjaka, pa cak i mi roditelji smo totalno odlucni u tome da djetetu prenesemo poruku kako znamo da je to nemoguce (ta hajte molim vas).
mislim da se radi o tome koliko je dobar odnos roditelja i djece, koliko se medusobno cijene i postuju. ako to stima i roditelj smatra da je apstinencija prije braka dobrobit, onda mislim da tu poruku djetetu moze i prenjeti.
pretpostavljam da ima dovoljno onih koji apstinenciju prije braka ne smatraju nekom dobrobiti samu po sebi, pa nisu ni zainteresirani za prenosenje takvih poruka.
inace su moja razmisljanja o spolnosti moje kceri na tragu BB i flower.
i ovo sto je napisala vertex je meni vrlo pametno.
sve sto je sfera postovanja sebe i drugih, ljubav i emocionalno, nadam se da joj ja i mm svojim zivotom pokazujemo, tako da mislim da je to najbolji nacin "prenosenja poruke".
nadam se da ce uz nasu podsku , te pametne knjige, filmove, umjetnost, u kratko sve ono najbolje sto je ljudsko bice u intelektualnom, kreativnom i spiritualnom smislu stvorilo razviti samosvjesan, samopouzdan, kritican, pametan, ispitujuci , sirok i tolerantan duh i stav, koji ce je u zivotu voditi i formirati njen, jedinstven zivotni put. koji ce ona sama izabrati. (nadam se sa srcem, pamecu i u skladu sa samom sobom i svojom misijom)
sto se tice seksualne komponente citirala bih vertex: one imaju puno finesa, osobne su i svatko ih definira za sebe.
prakticne upute osim svima nam poznatih mehanizama zastite, dodala bih
[/quote]
ono što bih željela prenijeti djetetu, od praktičnih uputa, je da ne pristaje ni na što što ne želi. Ali ja mu ne mogu govoriti što treba željeti, to je tako različito i nema ispravnog.
[/quote]
ps.
zvucim jako teoretski i "uzviseno" :lol: , sto ne znaci , da nemam strahova i nedoumica. ali namjerno ne pisem nikakve dobne granice ni "scenarije", jer mislim da to ne pogada bit i nije garancija ni za sto.
Re: Spolno odgoj- o apstinenciji
Ni samoj mi ne bi palo na pamet apstinirati do braka pa tako to ne želim niti svojoj kćeri. Želim joj da to čini s ljudima koje voli (ne za jednu noć), jer će sigurno tu biti više ljudi - ma što mi pričali(mislili)o tome, naravno, da se dobro zaštiti i od neželjene trudnoće i od spolnih bolesti, te ako je ikako moguće da to ne učini prije 18. Ali budući da znam da nikako neću moći utjecati na godine stupanja u spolne odnose onda ću bar non stop tupiti o ljubavi i zaštiti. I ne znam kako vama, ali meni uopće nije bauk to da će moje dijete imati seksulane odnose...