-
Cuj, neznam sta bih ti rekla :/
Nije to samo do tebe da zahtjevas da te ne rezu... bitno je da babica/doktor to razumije... i da ti porod odrade kako treba...
A ako ti zahtijevas pod svaku cijenu da te ne rezu, mozda ce sve biti ok, a mozda ako se njima zuri i nemaju strpljenja pa te natjeraju da izguras bebu u 1-2 truda, pritom ti skoce na stomak - sigurno se medjica nece stici prilagoditi i popucat ces.
Tako da je bitno da je babica ta koja razumije zasto ne zelis da te rezu, da radi izgon polaaaako i kontrolirano. Da ti tocno kaze kad da tiskas a kad da se suzdrzis. To je ono sto se trazi. U tom slucaju stvari idu svojim tokom.. A ako oni furaju film u glavi da ti moras roditi u 5 min, djaba onda molbe da te ne rezu. :cry:
-
Baš ti je tako kao što Anchie kaže:
mene su prvi put porodili u dva truda uz skok na trbuh pa sam zaradila masnu epi i još puknula (beba 3380), drugi put je procjena bila da je beba 3 kg i rekla sam doktoru i babici da sam radila perinealnu i da ću surađivati da probamo bez epi-zato je izgon trajao dobrih pola sata, tiskanje pa ne tiskanje, babica me masirala uljem, na kraju dobila maaali rez i bebu od 3500 (neš ti UZV procjene) :mrgreen:
-
Nadam se da ce me poslusati ili barem saslusati moj zahtjev al sto je nezgodno jest da sam prvorotka a i same znate da je prvi porod neiskusan a doktori u vecinom slucajeva rade po svom.
-
Mostarka, ne mora biti tako. ;) Puno citaj, kopaj po netu i knjigama. U tome ti mozda i jeste zamka za mnoge prvorotke, sto misle da su neiskusne i ne znaju nista jer im je prvo dijete. U biti, zna zena puno toga, samo sto se ponekad ne usudi osloniti na sebe. Ja sam prvi porod "odradila" u tri sata, bez epi, bez pucanja, bez icega. I mogu reci bez pretjerivanja da je najvecu ulogu igrala informiranost, citanje o porodu, cak i gledanje slika po netu kako to sve skupa izgleda itd. Vazno je samo doci pripremljena tako da babica i doktor vide da imas informacije i da si ti ona koja radja dijete, a ne samo pasivni pacijent koji se prepusta doktoru u ruke.
za pocetak ti predlazem da iskopas sve o porodu, opcijama koje ti pruza bolnica u kojoj ces radjati, o babicama, mozda postoji recimo mogucnost da biras babicu koja ce ti biti na porodu itd. Ako ti se nesto ne svidi, mozda mozes naci bolnicu sa boljom ponudom.
Ovo sto doktor kaze za epi, pusti ti njega ;) . Doktori su ti takvi da, iako vecina ima znanje i iskustvo, svaki vodi svoju politiku. Moje osobno misljenje je da ti je za porod puno vaznija babica. I kad stignes u bolnicu razgovaraj s njom.
Ne znam ovako napamet jer ne znam kakvi su uvjeti radjanja tamo kod tebe, ali jako ti je vazno da se prvo o tome raspitas jer to ti je polazna tocka. Prvo moras upoznati bolje situaciju da bi uopce znala kako se kasnije nositi s tim i da bi sto bolje prosla.
-
Da, imala sam ep., ali samo 5 savova, iako je beba bila ogromna. Super sam se oporavila, mogla sam sjediti vec nakon tjedan dana. Mislim da sam bila dobro sasivena ( nisam ni osjetila ), pa je sve tako dobro zaraslo. Ipak cu drugi put pokusati izbjeci "noz".
-
A jel se koliko bolno osjeti epizotomija kad je prave ?
-
ja je uopće nisam osjetila. :mrgreen: kad sam rodila Lovru, pitala sam jesu li me rezali..bila sam jako iznenađena kad su rekli da jesu... :?
-
Draga Mostarka, ništa se nemoj bojat ;)
Kad su me rezali sam osjetila, ali ne u smislu boli već sam jednostavno "skontala" da su me zarezali.
Netko je već napisao da u tom trenutku nije imao kontrolu nad tiskanjem i mogu reći da je i meni bilo tako. Sigurna sam da bih bila popucala da me nisu rezali jer je taj dio tako brzo prošao.
Nako 15 dana sam na kauču sjedila "na turčina" i dojila bebicu - ne kažem da je tako svima, ali ja sam imala sreću.
Jedino je teško, a čudi me da nitko o tom ne piše, prva stolica.
Moj savjet - nemoj sjedati već se malo podigni (ako te budu rezali), a isto vrijedi za mokrenje jer se puno lakše isprazni mjehur; btw. mokrenje ništa ne pecka.
Samo 8) i sve će biti ok. :*
-
Ja nisam osjetila rezanje, zašili su me uspavanu radi komplikacija i šav nisam nijednom osjetila. Više sam nego zadovoljna radi toga.
-
A da li postoji mogucnost da popucaju savovi kod prve stolice ??
-
meni nisu, ali ja sam to obavila s tabletama. a i rekli su mi da tiskanje za kakanje nema veze sa šavovima. ne znam je li to točno.
-
Mislim da više nije rutina raditi epi prvorotkama, barem u Vinogradskoj gdje sam ja rodila. Bila sam malo iznenađena sto je vec dosao taj dan i sto sam u rađaoni tako da nisam ni razmisljala o rezanju, nisam se sjetila reći da necu, a mozda sam mislila i da ne bi uvazili moje misljenje i zahtjev. Uglavnom, babica je sama odlucila da me nece rezati, rekla kad da tiskam, 2 puta sam "fulala" jer nisam skuzila sto trebam raditi pa ispustila zrak, a u 2 tiskanja je Stella bila vani. Imala sam dva šavića. I ja bi rekla da puno ovisi o babici... A sto se tiče UZV procjene meni su pogrijesili. Procjena je dva dana prije bila 3580, a Stella je bila 3000.