Potpisujem Zdenku! :)Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Usput, i kad se ljutim, s ljutnjom u glasu zamolim (npr. MMu - 'Molim te da se malo makneš s tog kompjutera!') :mrgreen: :evil:
Printable View
Potpisujem Zdenku! :)Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Usput, i kad se ljutim, s ljutnjom u glasu zamolim (npr. MMu - 'Molim te da se malo makneš s tog kompjutera!') :mrgreen: :evil:
Prvašić je kao Lea, njoj su čarobne riječi - skokić skikić ljeto eto to. To je iz Winnie Pooha. Lea namjerno neće govoriti molim i hvala, i neće pozdravljati.
Onda priča - ja samo uđem u igraonicu i NEĆU pozdraviti tetu Ivanu. Ili: ja kažem tati daj mi, daj mi. Mi uopće nismo obraćali pažnju na molim/hvala, valjda ih je teta u igraonici to htjela naučiti pa Lea sad prosvjeduje :? Nemam pojma, nadam se da će ju to proći. Uglavnom, kupili smo joj slikovnicu o Ani i lijepom ponašanju i nadamo se uspjehu :mrgreen:
Meni je zahvaljivanje kod kuće donekle ok (a vani jaaako poželjno), i tu se moje dijete zahvaljuje do besvijesti.
Ali izraz "molim te", po meni potječe zbilja od moliti, i tu bih se složila sa onom Zdenkinom prodavačicom, barem u kućnim uvjetima, pa nemoj me moliti da ti dam soka, samo pitaj, pa ne trebaš svoju mamu moliti za soka.
A isto tako sebe uhvatim da ponekad koristim molim te, kad sam već malo pogubila živce i dižem ton. "Molim te, obuj već jednom te cipele".
I ja kao i Adiomare, ako tražim neku uslugicu obavezno koristim molim te. Ali mi je bezveze da me moje dijete moli.
Malo OT: Mima, vidim da su i vama iste slikovnice aktualne ovih dana kao i nama :lol:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Od svega što se spominje na ovom topicu, Andrej jedino pozdravlja. Ponekad ga moramo podsjetiti, ponekad ne. Sad već i sam ponovi za mnom "dojedzenja", na što se ljudi obično rastapaju.
Ali molim i hvala su vrlo rijetke izjave, a do oprosti još nismo ni stigli :/ Imam dojam da će pristojno izražavanje kod nas ići malo teže...
Dijana, u mom slučaju moljenje ima sasvim drugu svrhu, a to je molim te napravi to umjesto mene, ne molim te dopusti mi piti.
Ako moja djeca mene traže da napravim nešto umjesto njih iz raznoraznih razloga, oni svojim potrebama ili obavezama zapošljavaju mene koja: u tom trenutku radim nešto drugo ili se odmaram.
Primjer:
Ako sin koji doručkuje zamoli mene da mu natočim čašu mlijeka, napravim Divku ili odrežem još kruha, ja ću mu to učiniti. Ali ako je on odabrao poslužiti se samnom umjesto da to sam napravi, onda je tu samo molba pristala. Sve ostalo bi, po meni, bilo nepoštivanje.
Ja ovo ne kužim. Pa ne pita on mene za dopuštenje smije li piti ili jesti nego sjedi i želi da mu ja nešto donesem. Je li bolje da mi kaže: molim te, mama donesi mi vode/jabuku... ili daj mi? Ja njemu i mužu i bilo kome svaki puta kad nešto želim kažem molim - Molim te, M. dodaj mi daljinski. Izvoli, mama. Hvala, zlato. A ne: M. daj mi daljinski. M. ---- ili Na. Ja. ----. Ako mi netko kaže molim, ja ću se lakše ustati i učiniti to nego ako mi kaže daj. Ili kad se javljaš na telefon i kažeš molim to ne znači da klečiš pred onim tko te je nazvao nego da mu na lijep način stavljaš do znanja da si tu i da si spremna za razgovor. To su za mene civilizacijske norme.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
a vidis, ovo je bas greska u koracima. tj. bas u situacijama kad treba/MORA nesto uciniti, onda nema moljenja, onda se to cini. pretpostavljam da koristis tu rijec da bi ublazila svoj ton, al kao takva je u tim situacijama nepotrebna. ja svoju ne molim da opere zube, da skine cipelice kad udje kuci i sl, al cu ju zamolit da mi nesto donese, pomogne i sl.Citiraj:
A isto tako sebe uhvatim da ponekad koristim molim te, kad sam već malo pogubila živce i dižem ton. "Molim te, obuj već jednom te cipele".
moja sve navedene rijeci govori kad se ne vrsi presing na nju. recimo prije neki dan teta u ducanu joj daje bombone i veli joj: izvoli, a ona njoj iz sveg glasa:"hvala". al eto ona prica s mojim didom... tu jos uvijek izvrdava i nece da ga pozdravi kad ulazi u njihovu kucu. valjda zato jer zna da je njemu do toga jako stalo. ne znam...
da fakat
molim te soka kod nas ne znaci zedna sam daj mi piti
molim te soka znaci molim te da mi TI das soka umjesto da si ga ja sama uzmem
kuzis razliku?
A kako postupate kad vaši klinci "zaborave" zahvaliti (ne mislim kod kuće, nego vani)?
Zahvaljujete umjesto njega, podsjetite ga da zahvali, nešto treće, što...?
(ne znam sama kako je najbolje, zato pitam)
ja zahvalim
D. zahvaljuje naveliko, iako od njega još ne očekujem da bude pristojan. Ako zaboravi, zahvalim ja da usput uči. Ako A. slučajno zaboravi, što je rijetko, šapnem mu na uho da je zaboravio. On mrzi opomene pred očima javnosti.
potpisujemCitiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
po meni je to normalno ponašanje
naravno i moj ima dana kad neće pozdraviti,reči hvala,molim ali
ne forsiram ako treba zahvaliti zahvalim ja umjesto njega i gotovo
i stvarno mi nije jasno zašto se ljudi toliko čude(barem u mom malom mistu)kada je dijete pristojno :/
Tako je, mene ne treba moliti ni da napravim nešto umjesto nje, treba samo reći. A kad bude veća, valjda će si sama znati sitnije radnje obaviti sama.Citiraj:
moljenje ima sasvim drugu svrhu, a to je molim te napravi to umjesto mene, ne
Za mene je previše tih molim te, hvala u komunikaciji između ukućana donekle opterećenje komunikacije i distanciranje jednih od drugih. Sasvim razumijem da za veliku većinu onih koji su ovdje postali to nije slučaj.
Sasvim mi je u redu MM-u reći Daj mi daljinski, neću to naravno reći zapovjednim već normalnim tonom. On se neće uvrijediti, a bome ni ja u obrnutoj situaciji.
Ali eto, iako nisam pristalica moljakanja i kažihvala, moje dijete to ipak govori i to u velikoj mjeri. Za van se još malo srami, ali kod kuće da.
Nikakav bitan faktor odgoja to za mene nije.Važno mi je da ne psuje i ne vrijeđa. Jasno da je to važno i vama, ali ovo drugo mi je prilično nebitno.
Sve što ja želim reći jest da je za mene ovakva "uljudna" komunikacija kod kuće nisko na listi prioriteta, dok je vani visoko a što dijete raste, bit će naravno sve važnije.
Ja razmišljam vrlo slično Dijani.
Znaš zašto kod nas ne zaštopava komunikaciju?Citiraj:
previše tih molim te, hvala u komunikaciji između ukućana donekle opterećenje komunikacije
Zato što ja naglasak stavljam na to da svatko za sebe učini što mu treba, a da se samo u iznimnim slučajevima služimo jedni drugima.
Meni je ružno vidjeti (a nagledala sam se i sa i bez "molim") slučaj gdje dijete više puta tijekom večeri roditelja prošeta za stvar koju vrlo lako može napraviti samo za sebe, a jednako tako i roditeljskog komoditeta gdje roditelj dijete po sto puta šalje po ovo ili ono jer je on, jelte, stariji, pa je djetetu lakše.
Ni jedno ni drugo kod mene nije u redu. Zbog toga ako u rijetkim situacijama nekoga nešto tražimo, onda zamolimo.
Kako je već Zdenka rekla, lakše napraviš što te se zamoli, a ne zatraži. A ono što Zdenka nije rekla je da se čisto narogušim ako netko nešto od mene zahtijeva - a ne zamoli.
Evo, baš u tom slučaju "molim te" mod mene jednak zakon važi doma, kao i vani. U svemu ostalom smo kod kuće neopterećeniji i ležerniji.
Adiomare, u svakodnevnom suživotu, hoćeš-nećeš mi služimo jedni drugima, a najljepše je služenje iz ljubavi. Ne bih rekla da se služimo jedni drugima. Pa da želimo to svesti na neki minimum minimuma, živjeli bi sami.
Ja sam za neke ljude iz moje primarne obitelji uvijek bila spremna učiniti što su tražili (nisu trebali reći molim te) jer su mi bili dragi, jer sam znala da me ne iskorištavaju, i bila sam sretna da im mogu učiniti poneku uslugicu. I nije mi trebalo reći molim te.
A nekim drugima pak ni stotinu molim te ne bi pomoglo, jer nam je komunikacija bila loša.
Meni baš ne motivira Molim te napravi to i to. Napravit ću to i bez toga, iz ljubavi, dakle, ne treba me moliti. A vani je pristojno tako reći jer ipak, "nismo skupa ovce pasli". A doma u nekom figurativnom smislu, jesmo.
Dijana, sve 5!
Varijacija na temu i primjera je zaista puno. Ne mislimo na konkretno iste stvari.
Ali, ja te kužim i OK mi je što tako funkcioniraš ;).
AM :love:
Za pozdravljanje podsjetim i onda on pozdravi. Ako ne zahvali, ja kažem hvala, pa onda i on zahvali.Citiraj:
tanja_b prvotno napisa