a mozda je i zato sto ga u situacije u kojima znas da ce se primjereno ponasati cesce dovodis (jer su to situacije u kojima je njemu ugodnije)? Moze biti i jedno i drugo.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Luna Rocco, skuzile smo se.
Printable View
a mozda je i zato sto ga u situacije u kojima znas da ce se primjereno ponasati cesce dovodis (jer su to situacije u kojima je njemu ugodnije)? Moze biti i jedno i drugo.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Luna Rocco, skuzile smo se.
Da, mislim da je to samo pitanje stila.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Mozda je pitanje i dobi djece. Meni je lako sad voditi malisu svugdje, dok je jos mali i vecinom mirno sjedi na meni i razgledava, ali na primjer da znam da idemo negdje u skucen prostor, bez njemu primjerenih sadrzaja i zabave, a on recimo u istrazivackoj i zahtjevnoj fazi - radije ga ne bih vodila nego citavo vrijeme glumila policajca. Zato ce sve ovisiti o prigodi - nema gotovog i univerzalnog pravila.
Nama su inace svi dolazili s djecom i tu, osim zdravlja, nismo postavljali nikakve uvjete.
Kad gledam iz svojeg kuta...kad sam rodila, općenito mi nisu odgovarali posjeti. Sa djecom ili bez njih. Više sam bila oduševljena druženjem u šetnji.
No, isto tako dolazili su nam u posjetu sa klincima. Moji nećaci su bili fantastični. Ali bila nam je jedna (tada) dvogodišnja curka koju nisam mogla držati dalje od Lovre (ne mislim "dalje od xy metara", već dalje u smislu ljubljenja, grljenja i sl.) što mi je smetalo.
No isto tako, ne bih išla sa Lovrom u posjetu sigurno prije djeteovih navršenih 2-3 mjeseca, ne toliko zbog djeteta već zbog majke.
Ako bi se majka složila sa Lovrinim dolaskom, mogla bih otići bez problema, jer znam da bi Lovro ionako bio blizu mene. Ali tada se ja ne bih mogla totalno "posvetiti" razgovoru sa majkom.
Da je Lovro malo više "živo" dijete, ne bih ga vodila.
Rezime: radije idem u "ogledni" posjet maloj bebi sama, a grupno ogledavanje preferiram vani, u šetnji ili doma ako majka tog djeteta na tome inzistira.
I moram reći da kad bi mi majka bebe rekla ovo:
" ...i rekla je da mi najbolje poznajemo svoje dijete i da sami odlučimo, njoj ne smeta"
meni bi to značilo: "povedite ga ako baš morate, ali nisam oduševljena". :)
meni ne smeta ako je djete živahno,ali volim da ga njegovi roditelji imaju na oku,da sebi nešto ne napravi.evo nedavno nam je bio dječak u posjeti sa tatom,mali je super,pa ne očekujem da dijete sjedi ko stup ...logično je da ga sve zanima,ali tata na njeg viče kao da je mali divljak,dijete se naglo okrene i padne na cvijeće,koje uopće nije na putu,nego tata,umjesto da ga zainteresira sa nečim,dok mm čuva našu curu,a ja kuham ručak,on na njeg još viče...to mi je bilo koma :( ,...
mamma san je ovo jako dobro povezala...Citiraj:
mamma san prvotno napisa
nju uopće ne zanima zdravlje djeteta, inače bi rekla: vi najbolje znate koliko je zdrav i sl.
sama činjenica da ni drugi nisu dolazili sa svojom djecom k njoj nešto govori...
koga ne smeta da ti netko drugi slini po novorođenom djetetu? :x
ja misim da ljude ponesu osjećaji, ima li ljepšeg od malog tek rođenog djeteta? pa ne razmišljaju glavom, nego srcem!
kod mene je stalno bilo ljubljenja, onda je moj tata uvijek glasno komentirao kad bi bilo tko došao: "ja je još ne ljubim, neka malo poraste itd" i onda su ljud razmislili i sami su počeli na taj način razmišljati i glasno to govoriti...
mi smo bili dva puta u posjeti novorođenima otkad je Gizel s nama, i pazim na sve moguće... zdravlje, čistoća, ne približavanje bebi, već gledanje s daleka... ako se ja približavam, ona sjedi udaljeno s tatom i suprotno...
općenito nebi dala djetetu da se igra s bilo kojim djetetom koje još nema bar godinu dana...
da mi netko veli da ostavim Gizel doma, to bi bilo kao da mi kaže da ostavim mm doma... došla bi valjda na 15 minuta i otišla svojoj curki jer bi me to povrijedilo...
a šta kad ta mama bude imala drugo dijete? ovo prvo će zatvorit u sobu? neće mu dati da se igra s vršnacima da ne pokupi neke zaraze il slučajno ne dovede najboljeg prijatelja doma? to je samo malo preosjetljiva mama, bude došla k sebi...ma to su hormoni :lol: svi smo ih imali :lol:
a i uvijek se doma može povući i reći da beba ide spavat u svoj krevetić ili da će je ići dojiti u drugu sobu... (ako baš primjeti da dođe do situacije koja joj nije baš)
ako je tebi bilo normalno da dijete uzmeš sa sobom, ne moraš udovoljavati njezinim egoističnim zahtjevima, a svoje zanemarivati?
njezina beba mora biti pod staklenim zvonom, a ti ispaštaj zbog odvojenosti sa svojim djetetom u tako lijepim prilikama koje naravno želiš podijeliti s djetetom? pokaži joj šta znači prikladno ponašanje tvog djeteta i da joj nećeš isterorizirati dijete!
a prvi puta čujem za takav slučaj, nikada nebi rekla nekome da ne smije doći sa djetetom... :?
čak i da se neprikladno ponaša... šta sad? obožavm i svoju i tuđu djecu!
Na kraju me Sven riješio dileme, iako sam na kraju definitivno odlučila da ide s nama. Izjasnio se da ne želi ići jer je već vidio T. (druga beba) i da zna kako mala beba izgleda :lol:
Kaže da će nas čekati kod bake i da ćemo mu mi poslije ispričati šta je bilo.
Dakle, odluka je pala ako se do subote ne predomisli.
Hm :? mi ne poznajemo ljude koji imaju male bebe :mrgreen:
Ajme meni, pa Lea uopće neće vidjeti malu bebu :(
Btw. ja sam bila u strahu od posjeta kad je Lea bila mala, i nisam baš bila oduševljena da na dolaze djeca, ali moji mali nećacu su navodno sanjali Leu po noći pa sam im morala dozvoliti da je dođu pogledati :lol:
Mima, sve se vraća, sve se plaća :lol:
šalim se malo, nemoj me krivo shvatiti :heart:
ma vidi Lea i na ulici dok se bebe šeću :) nije velika razlika dok dođeš u posjetu (barem za nju)
ali ako ćemo za ugođaj koji je stvoren oko male bebe... sreća, vselje, nada, ljubav, toplina, i sreća i sreća... to treba doživjeti... ispunjenje !
Nemoj tako, pa vidiš da se sorcie sprema, nikad nije kasno (ni tim ljudima koje poznajete ni vama) :lol:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Meni je bilo draze da ne dolaze s djecom, barem prvih 2,3 mjeseca. Ni ja ne idem s H u babinje, ostavim je doma. Mislim da svatko treba napraviti kako misli da je ispravno.
Naravno da su i meni dosli neki s djecom, i bilo je svakavih situacija. No, oni roditelji koji su i inace odgovorni, tako su se i ponasali kad su dosli s djetetom. Oni "drugi" su dopustali svasta, da sam ja H morala sklanjati u drugu sobu.
Načelno sam protiv posjeta djece maloj bebi, ali... u našem slučaju bilo je nekoliko različitih situacija:
1. mama (moja bliska prijateljica) je rekla da neće dovodit dijete dok bebica ne ojača (posjeta djetetu od 20-tak dana).Uz to mi je bilo dragocjeno s njom porazgovarati i izmijeniti iskustva što s djecom ne bi mogle
2. posjeta cijele obitelji s malo većom djecom koja su čekala da se mali (star 10 dana) probudi, a to je meni trajalo predugo...i da je bio netko od mojih lijepo bih ih bila zamolila ...
3. djeca nisu u igri - ali neki odrasli (k tome još najuža rodbina) koji ne operu ruke i ulaze u cipelama u sobu s djetetom)- to me je posebno izluđivalo pa sam nakon nekog vremena s vrata vikala: Operite ruke...i sl.
4. posjete s djecom koje mi ni najmanje nisu smetale jer su djeca bila dobro pripremljena na pravila u kući s malom bebom
Bilo je još posjeta bez djece ili s djecom, ali nakon 3 mjeseca (iako sam i tad bila osjetljiva) koje su uglavnom bile u granicama mojih želja i očekivanja.
Otežavajuća okolnost je bila što je MM bio daleko pa nije mogao igrati obrambenu ulogu i otklanjati neke situacije na koje je meni biloneugodno reagirati.
Nakon svega, naravno da su mi točka 1. i točka 4. najprihvatljivije, bolje rečeno poželjne,ali mije najpoželjnije da mi drugi put MM bude doma. Onda mi nitko i ništa neće smetati.
ne njegujem odnose u kojima se ide gledati dijete ako se i inače ne družim s tim ljudima, a valjda i odašiljem takve vibre pa nikom tko nam inače ne dolazi nije ni palo na pamet doći gledati moju djecu. vidjeli su ih ili će ih vidjeti u onim prigodama i na onim mjestima(ne kod nas doma) na kojima se inače sretnemo.
a s prijateljima s kojima se redovno viđamo su nam takvi odnosi da unaprijed znam što bi ih smetalo, ako ne znam otvoreno pitam i dobijem odgovor bez okolišanja (isto mislim da je "ti najbolje poznaješ svoje dijete" lijepo upakirano "rađe dođi bez njega") .
isto tako i sama im mogu reći što i kako osjećam, bez da se itko ljuti. kad sam rodila prvo dijete, mislim da dva mjeseca nisam htjela da mi bilo tko dođe, a onda nisam primala nikog ko je prošli tjedan jednom kihnuo, s vrata su se prale ruke, dijete se nije diralo po ručicama, kamoli ljubilo. djecu nitko nije imao, ali mislim da onda ne bi bila dobrodošla. i svi su to prihvatili. nitko se nije ljutio.
kad sam tri godine kasnije rodila, deseti dan smo svi skupa u dvorištu roštiljali, a s mjesec i pol ju je prepipala čitava vrtička grupa moje starije kćeri jer ju svakodnevno skupa vodimo u vrtić. k nama od početka dolaze njeni šmrkavi prijatelji i jurcaju po kući, svako malo dođu do bebe i ljube ju, a meni to (uglavnom) ne smeta. sve si mislim procijepit će se pa kad krene u jaslice neće biti stalno bolesna (starija je uz sve spomenute "sigurnosne mjere" donedavno bila više bolesna nego zdrava)
Ja u babinje ne vodim svoju djecu zbog eventualnih virusa koje bi mogli prenijeti bebi.
mi smo do sada išli gledati samo jednu malu bebu i tada smo vodili N jer i ti prijatelji imaju veću djecu. kad ćemo biti u prilici gledati prvo dijete u nekoj obitelji, nemam pojam da li ćemo voditi N., ovisi o kome će se raditi i kakve ću vibre imati za te mlade roditelje i moju N (u smislu tko je u kakvoj fazi, dakako). Moram reći da je meni bilo draže da nam prijatelji ne dođu s djecom, ali su uglavnom dolazili. Naime, sve je ok ako roditelji imaju kontrolu nad djecom, ali kad se posjet koji je recimo dobra prilika da se a) mladi roditelji osvjedoče da dileme koji onim imaju su prolazili i drugi, b) da se prijatelji podsjete tih prekrasnih početaka i/ili c) da se svi istračaju o nekoj trećoj temi, pretvori u trčanje za malim gostom po stanu, a on bi mazio bebu, ljubio je i navlačio bebine igračkice, onda mislim da je poanta tog posjeta promašena.
Btw, i ja mislim da ono što je rekla mama da vi najbolje poznajete svoje dijete, blablabla, znači samo jedno - draže mi je da ga ne vodite, ali mi je to neugodno reći!
Mi smo u sve posjete do sada vodili Patrika no on je još mala beba tako da se mi uopće ni ne razdvajamo. Ne znam kako bi sa većim djetetom
Kad sam rodila svi su počeli ispitivati kad mogu doći. Rekla sam da dođu kad hoće jer sam se stvarno osjećala dobro. U biti jedva sam čekala da neko dođe!
Djeca mi nisu uopće smetala, normalno mi je da onaj tko ima djecu dođe s njima. Čak me začudilo pitanje prijateljice da li može dovesti djete.
Iznervirala me sljedeća scena:
Prijateljica s trbuhom do zuba jedva hoda, ja (rodila pred deset dana) trčkaram za njenim dvogodišnjakom jer ona više ne može, a NJM zasjeo i pije pivu. Situacija ga uopće ne tangira! :shock:
Moje pravilo je da ne posjećujem rodilju prvih mjesec dana tj. 6 tjedana ako je u pitanju bio carski. Nakon toga , posjećujem samo uz prethodnu najavu (primjetila sam da svi ne prakticiraju najavu posjeta, nego da znaju samo banuti) Isto pravilo sam primjenila kad sam ja rodila. Da mi je netko nepozvan došao na vrata bogme i se lijepo okrenuo i otišao doma. Pa makar se nikad više ne vidjeli i ne razgovarali.
A kad posjećujem, naravno da vodim i svoje dijete ako je zdravo. Ako mi dijete nije zdravo, čekam dok ne ozdravi pa onda idemo zajedno. Ne mogu zamisliti da idem gledati neku bebu a da svoje dijete ne povedem. Zapravo čak mi to nikad nije niti palo na pamet?!? Vjerujem niti ljudima s kojima se družim. Inače ne volim izoliranje djeteta od nekih prirodnih situacija, više volim situaciju prilagoditi tako da bude pogodna i za dijete.
Naravo da u posjetu rodilji neću ostati 5 sati, jer to nije ispravno ponašanje prema rodilji. A u obzir ću uzeti i uzrast svog djeteta i ocijeniti koje je vrijeme najpogodnije za posjet i ostati ću relativno kratko. Pri tome uzmem igračke, slikovnicu ili crtić, tako da i svom djetetu dam neki sadržaj. Fasciniraju me roditelji koji npr. od 3-godišnjaka očekuju mirno sjedenje 2 sata i onda pričaju kako je dijete nemoguće.
Do sada nismo imali problema s ovakvim načinom posjećivanja.
Nisam jos rodila, ali kad budem imala dijete, ici cu s njim u babinje kad dodje vrijeme za to. Mislim da cu svakako ici malo kasnije, ne nakon mjesec dana, nego nakon par mjeseci. Isto tako pretpostavljam da se ni meni nece najavljivati prijatelji s malom djecom dok je beba jos jako jako mala. A kad budu dolazili, zelim da dodju svi, ukljucujuci i djecu. :heart:
Mi smo bili jučer u posjeti bez Svena. Ispoštovali smo njegovu želju da ne ide sa nama nego da bude kod bake. On je s bakom i tetom uživao u šetnji a mi smo se lijepo ispričali s novopečenim roditeljima i nagledali prepreprekrasnog kosatog dječaka. Bili smo tamo 2 sata i svi sreti otišli kući :)
Ja bih išla s djecom, prethodno instruiranom kako se ponaša prema bebi. A mlađu bih držala na oku i to je to.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Tako mi i treba kad idem odgovarati prije nego što pročitam topic do kraja. :PCitiraj:
Brunda prvotno napisa
I mi smo jučer išli gledati jednu medenu djevojčicu staru 3 tjedna (roditelji su nas pozvali, nismo samoinicijativno išli tako (relativno) rano). Išli smo samo MM i ja, a N. je ostala u šetnji sa bakom, didom i svojom sestričnom. Ne moram ni reći da smo svi uživali i bili u cijelosti opušteni, a igrom slučaju je N. ranije tog dana vidjela tu bebu dok smo se šetali u gradu - svi zadovoljni!
Luna Rocco, ovo sam pročitala i čula prvi puta u životu...Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
moja Gizel ima malu sestričnu od 3 mjeseci i bili smo kod nje skoro svako jutro par dana... nisu bile u doticaju jer se igrala s bratićem koji je star 2,5godina.
To je bilo prošli tjedan, cjepljena je prije 2 tjedna Priorixom i danas je dobila osip :? ospice :?
uglavnom, ima nuspojave!
ima li straha?
sad mi je tak grozno zbog toga, nisam znala za to ni ja ni mama :cry:
potpisujem sanju.Citiraj:
Sanja prvotno napisa
dite ide sa mnom u svim kombinacijama osim ako je bolesna ili prehlađena (tad ni mi ne idemo nikome u posjetu)
dovoljno je velika da kuži kako oko malih beba nema skakanja i diranja di ne smije (njoj ih je dovoljno gledat i divit im se :heart: )
meni nije smetalo da mi dolaze sa malom dicom kad sam rodila. ustvari meni su počele babine 10 dana od poroda, odnosno 2 dana od kad je mala došla iz bolnice. i jedva sam čekala da netko dođe vidit moje malo čudo. :heart:
Ma, ne, ne, ne brini, kod živog polija postoji mogućnost da se necijepljeno dijete zarazi jer se on izlučuje u stolici i onda ako dijete dođe u dodir sa stolicom cijepljene bebe...Kužiš? Ovo što vi imate je reakcija na Priorix :/ , ima ih po forumu na onom topicu koliko hoćeš istih.Citiraj:
Adrijana66 prvotno napisa
Sve je ok s Gizel. :love:
Hvala, umirila si me...
bilo me strah za malu bebicu... :*
moram se pohvaliti da me moje djete ugodno iznenadilo...bili juče u posjeti jednoj obitelji koja ima troje djece,,,djeca su predivna,a ja se bojala da moja ne pokvari taj kratki posjet,kad ona počela sve redom grliti,ljubiti,maziti...inače uvjek plače na nepoznate likove,a juče sve super :D :D
Zvuči mi nevjerojatno ovo što čitam, da se ide u posjet bebi tek nakn 2 mjeseca... To važi i za bebu prvog rođaka?
Mali se rodio ima 7 dana carskim rezom, rođak nam je poslao slike ali ne pušta da ga vidimo još bar mjesec dana. Rodbina je konsternirana, prijatelji ga se odriču. Pa nismo šugavi? I nećemo nabacit sjedeljku nego ga samo vidjeti na minut, da upoznamo najmlađeg člana mnogobrojne familije???
Čak ni rođenoj sestri ne dopušta da ga vidi, a kad ga vidi, ne smije ga taknuti a nedajbože uzeti.
Nije li to malo paranoično? :shock: :shock: :shock:
Moj Lovro je neki dan doslovno samo u gacama usetao kod susjede koja je rodila prije 2 tjedna, da malo baci oko na bebu. :lol:
Nekim ljudima smeta, nekima ne. Samo treba pitati.