šta ti je to?Citiraj:
bibai prvotno napisa
Printable View
šta ti je to?Citiraj:
bibai prvotno napisa
Sa zdravlje.hr :Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Citomegalovirus (CMV) je virus iz porodice humanih herpesvirusa, kao i virus koji uzrokuje vodene kozice, zatim uzročnik infekciozne mononukleoze i herpes simpleksa.
Svi virusi iz ove porodice, pa tako i CMV imaju sposobnost ostati u tijelu domaćina nakon infekcije doživotno. Večina se ljudi zarazi tijekom života.
CMV se prenosi izravnim kontaktom s osobe na osobu, najčešće kapljičnim putem. CMV se nalazi u slini zaražene osobe, urinu, krvi sjemenoj tekućini, cervikalnom sekretu i majčinu mlijeku, te se može prenijeti i spolnim putem, krvlju i dojenjem. Takođe se može prenijeti s majke na plod tijekom trudnoće.
Najčešće ne uzrokuje nikakve smetnje. Međutim, kod osoba oslabljenog imuniteta, tj. s oštećenim obrambenim sustavom, može uzrokovati teške kliničke simptome.
Prvi kontat s CMV najčešće ne uzrokuje nikakve simptome, tj. infekcija prolazi inaparentno. Veoma rijetko prva infekcija dovede do bolesti.
Riziku od bolesti su najviše izložene bebe majki koje se zaraze virusom tijekom trudnoće, zatim trudnice koje se zaraze tijekom trudnoće, te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (imunosupresivna terapija, nasljedni imunološki poremečaji, HIV infekcija).
Inkubacija kod onog manjeg broja osoba koje razviju bolest je 3-12 tjedana.
Bolest kod zdravih osoba može ponekad izgledati kao tzv. sindrom
infekciozne mononukleoze: dugotrajna temperatura (2-3 tjedna), zimice, umor, općenito loše opće stanje, glavobolja i povečanje slezene, ponekad i jetre.
Novorođenčad koja se zarazila od majke tijekom trudnoće također najčešće nemaju nikakvih znakova bolesti, ali mogu imati smetnje u razvoju i neurološke poremečaje. Najčešće nastaje oštećenje sluha. Iznimno rijetko novorođenče može imati generaliziranu infekciju koja može biti i smrtonosna.
Djeca koja se zaraze ubrzo nakon poroda mogu kao znakove bolesti imati natečene limfne žlijezde, oštećenje jetre, smenje disanja i slabije dobivati na težini.
Jedan od virusa uzročnika mononukleoze koji se kod trudnica i dojilja često reaktivira i izlučuje putem mlijeka. Nije problem za dijete majke kod koje se to dogodi jer dijete ima i njena protutijela već za dijete majke koja to nema.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
A pošto većina od nas ne zna svoj serološki status bilo bi dobro takve stvari izbjegavati.
Inače asimptomatska CMV infekcija rane dobi je jedan od najćešćih uzroka smetnji sluha, kocentracije i učenja u školskoj dobi.
Bravo :klap: :heart:
Branka1 čitajući tvoju storiju sjetim se odmah moje seke i mog dojenja njene bebice.
Najveći problem toga je što se mama onda oslanja samo na tebe, a ne više na sebe jer je sam vrlo nesigurna u svoje sposobnosti kao dojilje, a ti kao stara dojilja briljiraš.
Najlakše bi bilo da joj ti bebu dojiš, a to ne funkcionira na duže, nego mama mora profunkcionirati.
Ako se odlučiš na ful dojenje moraš si organizirati vrijeme za to i svakako to zajedničko vrijeme provedeno s mamom iskoristiti za izdajanje i olakašavanje stanja njenih grudi. Moraš zbrinuti i svoje dijete ili se preseliti kratko kod nje. Izađite svakako s bebom van.
Nadam se da će prevagnuti bitnost isključivog dojenja majčinim mlijekom. Mnogi se odlučuju na adaptirano jer stvar ne mogu držati pod kontrolom, drugu osobu nežele gnjaviti ili dijete gubi na težini.
Ako preživite ovo startno osjetljivo razdoblje i žena se bar navikne na šeširiće vidim pozitivu u svemu.
Želim ti iskreno da izdržiš u tome što si započela, sve je u Božjim rukama.
Branka1 :klap: Lijepo od tebe sto si pomogla sestricni kada te je zamolila
No, ja moram priznati da sam slicnu ponudu za pomoc odbila. H i ja smo imale velikih problema s dojenjem, H nikako nije htjela na dojku. No, da skratim, bliska prijateljica, koja je u to doba jos uvijek dojila svog malog od tada 11 mjeseci, mi se ponudila da je ona pokusa staviti na dojku.
Ja sam se lijepo zahvalila. Nekako mi je to bio preveliki rizik, ipak je to druga osoba, sa svim svojim virusima, bakterijama, bolestima....Mozda, da sam prihvatila, H bi uspjela dojiti. No, nisam mogla preci preko svojih strahova. Upitala sam je da li se testirala na koje bolesti, a ona me pitala: a zasto, pa bolesti se ne prenose mlijekom. To mi je definitivno olaksalo odluku.
znači da bebe treba u potpunosti izolirati od ljudi?Citiraj:
CMV se prenosi izravnim kontaktom s osobe na osobu, najčešće kapljičnim putem. CMV se nalazi u slini zaražene osobe, urinu, krvi sjemenoj tekućini, cervikalnom sekretu i majčinu mlijeku, te se može prenijeti i spolnim putem, krvlju i dojenjem. Takođe se može prenijeti s majke na plod tijekom trudnoće.
ili da sva posjeta nosi maske preko usta?
Branka1 doji već jednu godinu.
Ako je Branka1 inficirana ima i protutijela, a mala beba dobiva simultano oboje. Di ćeš bolje?
Gori su onda pljučkaši koji ne nude i protutijela u aranžamnu.
branka, a da daš svoj broj moba, pa kad zagusti... :mrgreen:
ja bi te već preko nekoliko puta zvala :)
evo mene doma.
samaritanka, ja dojim već 4 godine, ne kužim. kak misliš 1 god?
ovo s CMV me malo prepalo.
Inače, WHO preporuča
1. majčino mlijeko dojenjem
ako ne može onda
2. majčino izdojeno mlijeko
ako ne može onda
3. mlijeko druge majke dojilje ili banka mlijeka
i tek na kraju
4. adaptirano
pa kaj oni onda nisu uzeli u obzir CMV?
Druga stvar, samaritanka, ja sam svjesna toga da to nije rješenje i zato sam danas kad me sestrična zamolila po drugi put da je nahranim, uzela malu i hranila je valjda minutu, onda sam je maknula i stavila mami na prsa. Malo je par puta potegnla, ali se stalno uspavljivala.
I ne želim da se navikne na mene, moj miris, želim da to sve ostvari sa svojom mamom. i to sam joj i rekla. Iako, bilo mi je izuzetno drago što sam mogla pomoći i moram priznati da mi prošlo kroz glavu da iz bilo kojeg razloga stvarno ne uspiju dojiti da bih je rado dojila neko vrijeme ili se izdajala. Ali ne ovako, dok još ima velike šanse za nju i mamu. Ovo je bilo samo u nuždi jer noćas su bili u takvoj situaciji da je malena mogla dobiti ili moje mlijeko ili bi dobila vjerojatno bočicu
Pogotovo što je ujutro to patronažna i predložila ne znajući za moje dojenje.
Uglavnom, prsa su joj bila sve gora i na kraju smo ipak nagovorili drugu sestru da dođe i ona je bila super. Sat i pol ju je naizmjence masirala, stavljala malenu na prsa i izdajala. i napravile su puno toga, puno lakše joj je bilo, a i malena je papala. Malo lijeno, ali to je i zato što još malo ima žuticu pa je jako pospana.
Uglavnom, danas je sestrična puno samouvjerenija i u ostalim stvarima oko bebe, a i ovo ju je puno podiglo.
sutra će sestra opet doći i nadam se da će se to riješiti s
par puta sam joj probala dati Lanu, ali nije htjela. čak i kad sam ja dojila Lanu, odmakla sam je od sebe i dala njoj, ali više nije htjela.
Pitala sam i Leu, ali neće ni ona :)
Mislila sam koliko dojiš od nove bebe koju imaš.
Mislim da i u ovome svemu super izreagirala, međutim teško je stvar održati, ako mala uz majčino dojenje (bez tvoga) neće dobijati na težini. Tako je bar bilo kod nas, ne znači da mora biti i kod vas.
Što se tiće ovoga virusa napisala sam što mislim o tome.
a što joj mužne bi povuka??? ima žena kojima su upravo muževi pomogli na takav način...koliko god to nama čudno zvučalo!! :mrgreen:
Moja je Anna povlačila kod moje seke sa nepunih 6 godina, ali Karlo nije htio ni u ludili sa svoje tri godine. Na kraju nije htjela ni Anna pa smo tu metodu napustili.
jos jednom da kazem da mi je ovo predivno.
a jako me zanima ovo u vezi CMV-a.
ja sam sa 16 god prelezala inf. mononukleozu,
i sad, pretpostavljam da sam nosilac
ovog virusa u svom organizmu.
ja od njega vise ne mogu oboleti,
ali bih ga mogla preneti putevima kojima je prenosiv
osobama ostecenog imuniteta
i malim bebama, ne sopstvenim, ako ih dojim?
pitam, jer ocekujem, s nestrpljenjem,
skori porodjaj svoje seke.
planirale smo da nasa deca probaju nase mleko,
i njena bebica moje, i moj sin njeno.
i sta sad, kad bi se to desilo,
njena beba bi bila pod rizikom da oboli od CMV?
bibai, ocekujem tvoj odgovor.
cure, izvinjavam se na offtopicarenju.
Svaka čast, branka! :naklon:
:klap:
Merni su ovakve stvari prekrasne za pročitati ali iskreno,ja nebi dala da moje dijete sisa ničije mlijeko osim moje
Branka :heart:
D je jako malo dojio, kad nam je patronažna rekla da je ljena beba i to je to - daj mu bocu, probaj malo i na dojku ako uspiješ, svaka čast, ali čisto sumnjam :x
Drugu bebu ću dojit kako bilo da bilo. I neće kap adaptiranog probat. nipošto. A da nam neide kako treba dala bi ga na podoj meni jako bliskoj osobi. Mm sestra je rodila prije par mjeseci, uz sve muke i dosta upalica, ipak isključivo doji, neko je vrijeme i izdajala zbog prepunjenosti. da je D bio mlađi rekla sam joj da bi ja uzela njeno mljeko i hranika ga njime - toliko sam ljuta na adapt iako je moje dijete odhranjeno na njemu.
Koliko samo bakterija nose bočice i dudice koliko god da ih iskuhavate i sterizirate, uvjek su tu. Sigurno ga nebi dala na podoj nekome tek tako, ali sestri, sestrični ili mm sestri za koju znam kako se hrani, kakva je....radije nego adaptirano
A taj se virus prenosi i kapljičnim putem, šta nebi i kihanje u istoj prostoriji dovelo do zaraze? Poljubac za dijete?
Evo vrlo seriozne njemačke stranice njemačkih pedijatara vezi citomegalovirusa i dojenja:
http://www.dgkj.de/413.html
Ukratko na brzinu o čemu članak govori za one kojei ne znaju njemački:
Preispitivani su neki navodi starih studija pa se na skupini od 151 mama ( uzoraka) radilo novo ispitivanje.
Citomegalo infekcija predstavlja problem samo kod prerano rođenih beba - nedonoščadi - ispod 34 tjedna trudnoće samo zbog nerazvijenosti organa zato se krv žene kojima prijeti prerani porod ispituju uz hepatitis virus i izvanredno i na citomegalo virus. Upute za dojenje seropozitivnih majki prerano rođene djece ispod 32. tjedna trudnoće: kolostrum treba baciti, a mlijeko majke pasterizirati do napunjenog 34. tjedna gledano po starosti prekinute trudnoće da ne bi došlo do bilo kakvih promejna na jetri, smanjena broja trombocita, leukocita ili sepse.
Nakon napunjenog 34. tjedna trudnoće po ovom članku i na osnovi studija ne postoji više opasnost za dijete jer su se unutarnji organi dovoljno razvili pa je imunokompetencija bolja. Mlijeko se ne mora više pasterizirati i nedonošće se može staviti na dojku. Naravno da se sve radi uz dogovor i želju s roditeljima i ovisno o pojedinačnim stanjima svake bebe.
Smatra se da općenito u kolostrumu ima relativno malo virusa, nego da se koncentracija povečava s vremenom u "zrelom" mlijeku zbog reaktivacije virusa. Međutim takvo mlijeko po ovim studijama kod novorođenčadi rođene u predviđenom terminu ne predstavlja više problem.
Evo teksta, a na kraju je i literatura pa se možda nešto nađe i na engleskom:
Citiraj:
Prävention von Muttermilch-mediierten CMV-Infektionen bei Frühgeborenen
Konsensuspapier der Ernährungskommission der Österreichischen Gesellschaft für Kinder- und Jugendheilkunde
Karl Zwiauer (Vorsitzender), Johannes Deutsch (Gast), Ursula Goriup, Helmut Haas, Nadja Haiden (Gast), Heidemarie Holzmann (Gast), Beate Pietschnig, Arnold Pollak, Theresa Popow (Gast), Irmin Rock, Wolfgang Sperl, Kurt Widhalm
Das CMV-Virus gehört zur Familie der Herpesviren und kann, wie andere Herpesviren auch, sowohl akute wie auch latente Infektionen, die reaktiviert werden können, verursachen.
Die Übertragungsmechanismen sind unterschiedlich: intrauterine Übertragung mit der Folge einer kongenitalen Infektion, perinatale Übertragung durch infektöses Scheidensekret im Geburtskanal, Muttermilch, infiziertes Blut und Blutprodukte und Übertragung im Rahmen sexueller Kontakte. Tatsächlich kommt kongenitalen und perinatalen Übertragungsmechanismen die größte Bedeutung zu (Alford).
Die Prävalenz der Durchseuchung mit CMV wird je nach Population sehr unterschiedlich mit 40-100% angegeben (Nuzamaki). In Deutschland liegt sie ungefähr bei 50% (Hamprecht)
CMV-Viren konnten bereits 1967 in der Muttermilch seropositiver Frauen nachgewiesen werden. In nachfolgenden Studien konnte gezeigt werden, dass Kolostrum wesentlich seltener (11%) CMV- Viren enthält als Milchproben, die nach einer Lactationsdauer von mehr als einer Woche untersucht wurden (50%). Die Inkubationszeit variiert in einem Rahmen von 4 Wochen bis zu 4 Monaten (Alford), das Übertragungsrisiko steigt potentiell zur Viruslast, wobei ein sicherer Grenzwert nicht definiert werden kann (van der Strate).
Für immunkompetente reife Säuglinge stellt eine Infektion mit dem CMV-Virus über die Muttermilch keinerlei Gefahr dar. Anders dürfte sich die Situation bei Frühgeborenen darstellen, die bedingt durch organische Unreife unter einer passageren Immunschwäche leiden: CMV Infektionen können sich in Form von Hepatopathie, Thrombozytopenie, Neutropenie bis hin zu Petechien, Pneumonie und sepsisartigen Symptomen auf das Frühgeborene auswirken.
Rezente Aspekte zum Thema:
Die Arbeitsgruppe um Prof. Speer (Hamprecht, Maschmann) untersuchte in einer unlängst publizierten Studie die Transmissionsrate des CMV-Virus via Muttermilch von CMV positiven Müttern auf ihre frühgeborenen Kinder (Geburtsgewicht <1500 Gramm, Gestationsalter <32 SSW): In dem untersuchten Kollektiv (n=151) waren 52% der Mütter seropositiv. Bei 96 % der abpumpenden seropositiven Mütter zeigte sich eine Virusreaktivierung in der Muttermilch (Nachweis viraler DNA), bei 76% konnten direkt CMV Viren nachgewiesen werden. Virale DNA konnte bei diesen Milchproben im Mittel nach 3,5 Tagen, CMV-Viren nach 10 Tagen nachgewiesen werden. Die kumulative Transmissionrate der CMV-Infektionen lag bei 37%, die mittlere Inkubationsdauer bei 42 Tagen. 50% der Kinder hatten keinerlei symptomatische Zeichen einer Infektion, die anderen aber litten unter Hepatopathie, Thrombozytopenie und Neutropenie. 12% der Frühgeborenen entwickelten sepsisartige Symptome.
Diese Studie, durchgeführt an einem relativ großen Patientenkollektiv, bestätigt die Ergebnisse älterer, kleinerer Studien (Vochem, Alford). Daraus sollte sich für das Management an neonatologischen Intensivstationen bei der Verfütterung von Muttermilch an extrem kleine Frühgeborene folgendes Vorgehen ergeben:
Vorschlag für Frühgeborene mit einem Geburtsgewicht < 1500 Gramm und einem Gestationsalter <32. SSW:
Die Erhebung des CMV-Status der Mutter stellt die Grundlage für jedes weitere Vorgehen dar und besteht in einer Blutabnahme bei der Mutter (durch den Geburtshelfer gemeinsam mit Hepatitis, HIV, etc.) bei drohender Frühgeburt.
Ist die Mutter CMV- negativ darf Ihre abgepumpte Milch unpasteurisiert an Ihr Frühgeborenes verfüttert werden. Weiters darf sie ihr Kind zu jedem Zeitpunkt anlegen.
Ist die Mutter seropositiv, muss das Kolostrum verworfen werden (Kolostrum kann aufgrund seiner Zusammensetzung nicht pasteurisiert werden - es flockt aus) und die Muttermilch pasteurisiert werden. Da in wenigen Fällen im Kolostrum sowohl Virus als auch Virus-DNA nachgewiesen werden konnten, muss aufgrund des geringen Restrisikos der Infektionsübertragung dieses Vorgehen empfohlen werden.
Die Pasteurisierung erfolgt wie bisher bei 63 Grad Celsius für 30 Minuten. Für den schonenderen Pasteurisierungsvorgang 10 sek. bei 72 Grad Celsius steht derzeit für Milchküchen in Kliniken keine Technologie zur Verfügung (Pasteurisierung im Plattenpasteur nur in Molkereien möglich)
Die Muttermilch soll bis zur vollendeten 34.Gestationswoche des Kindes pasteurisiert werden. Hierfür gibt es in der Literatur keine Evidenz, diese Grenze ist willkürlich gezogen basierend auf folgenden Überlegungen:
Jenseits der 34.Gestationswoche sind Frühgeborene in der Regel nicht mehr intensivpflichtig - ihr Immunsystem ist annähernd ausgereift. Daher kann von einer gewissen Immunkompetenz ausgegangen werden, die eine CMV-Infektion durch die Muttermilch unwahrscheinlich macht. Weiters kann ab der 34.Gestationswoche bei den meisten Frühgeborenen von einem koordinierten Saug-Schluckmechanismus ausgegangen werden - anlegen an die Brust ist jetzt möglich. Es finden sich in der Literatur keine Hinweise, dass Seropositivität der Mutter und die Gefahr einer möglichen CMV Infektion ein Stillhindernis darstellen.
Eine detaillierte Aufklärung der Eltern über das statistische Risiko nach gegenwärtigem Kenntnisstand sollte auf jeden Fall durchgeführt werden. Die Entscheidung für oder gegen das Stillen wird von der individuellen Abwägung medizinischer und psychologischer Faktoren beeinflusst werden.
Zusammenfassung:
Die Inzidenz einer kindlichen CMV-Infektion durch die Muttermilch seiner seropositiven Mutter liegt bei Frühgeborenen (Geburtsgewicht <1500 Gramm, Gestationsalter <32 SSW) bei etwa 37%.
Die antenatale Erhebung des mütterlichen CMV - Status stellt die essentielle Informationsgrundlage dar und soll bei drohender Frühgeburt idealer Weise durch die Geburtshelfer erfolgen.
Ist die Mutter CMV-negativ, darf ihre Milch unpasteurisiert an das Frühgeborene verfüttert werden. Ebenso darf die Mutter zu jedem Zeitpunkt das Kind anlegen und stillen.
Ist die Mutter CMV-positiv und ist das Frühgeborene vor der 32. SSW geboren und/oder hat ein Geburtsgewicht von unter 1500g, wird das Kolostrum verworfen, die Muttermilch in weiterer Folge pasteurisiert.
Die Muttermilch wird bis zur vollendeten 34. Gestationswoche des Kindes pasteurisiert. Danach kann die Pasteurisierung beendet werden und das Kind darf angelegt werden.
Literatur:
Epidemiology of transmission of CMV from mother to preterm infant by breastfeeding
Hamprecht K. et al
Lancet 2001;357(17) 513-518
Transmission of CMV to preterm infants through breast milk
Vochem M. et al
Pediatr Infect Dis J 1998;17(1) 53-58
Cytomegalovirus infection of extremely low birth weight infants via breast milk
Maschmann J. et al
Clinical Infectious Diseases 2001;33:1998-2003
Human CMV infection of breast milk
Nuzamaki et al;
FEMS Immunology and Medical Microbiology 1997;18: 91-98
Breast milk transmission of CMV Infektion
Alford C.
Adv Exp Med Biol 1991;310:293-9
Viral load in breast milk correlates with transmission of human cytomegalovirus to preterm neonates, but lactoferrin does not
Van der Strate B.W.A et al
Clinical and Diagnostic Laboratory Immunology 2001;8(4):818-21
:love:
drago mi je da id na bolje!
Branka draga, svaka ti čast na strpljenju i nesebičnosti!!!! :* :love:
Branka, tebi i tvojoj sestricni :heart: :heart:
:love:
Samaritanka, ovdje ( u tekstu) se radi o dojenju vlastitog djeteta kolostrumom. To je nešto sasvim drugo od dojenja tuđeg novorođenčeta zrelim mlijekom.
Djuma, pa napravite si serologiju na CMV da budete mirne.
Vjerojatno djetetu neće biti ništa, ako i dobije CMV.
Ja osobno nikad ne bih dala nekome da mi doji novorođenče, ali dala sam sestri da podoji Lea kad je imao 2 godine (makar on nije htio)
Ne znam zašto si zaključila da se radi samo o kolostrumu kad to nije tako nego se govori i o zrelom mlijeku. Nedonoščad je pogođena skupina, a smatara se da bebe rođene u terminu nisu u nikojem slučaju u opasnosti.
Evo te rečenice:
Für immunkompetente reife Säuglinge stellt eine Infektion mit dem CMV-Virus über die Muttermilch keinerlei Gefahr dar.
Ovdije se imunokompetencija pripisuje zrelosti unutarnjih organa zbog rođenja u terminu, dok kod nedonoščadi još unutarnji organi nisu dovoljno zreli ovisno o starosti trudnoće.
A onda nastavlja o nedonoščadi:
Anders dürfte sich die Situation bei Frühgeborenen darstellen, die bedingt durch organische Unreife unter einer passageren Immunschwäche leiden: CMV Infektionen können sich in Form von Hepatopathie, Thrombozytopenie, Neutropenie bis hin zu Petechien, Pneumonie und sepsisartigen Symptomen auf das Frühgeborene auswirken.
Ako je za tebe i dalje problem mlijeko druge žene ne znam zašto bi zrelo mlijeko recimo serpozitivne žene moglo naškoditi dojenčetu, ako mu ne može naškoditi mlijeko vlastite seropozitivne majke kako kažu u ovoj studiji?
meni je to tako lijepo :heart:
Moj komentar za kolostrum se odnosio na to što u kolostrumu najčešće ima manje CMV virusa (ako se izlučuje).
Zato što novorođenče većinu protutijela dobije preko posteljice od majke.Citiraj:
Ako je za tebe i dalje problem mlijeko druge žene ne znam zašto bi zrelo mlijeko recimo serpozitivne žene moglo naškoditi dojenčetu, ako mu ne može naškoditi mlijeko vlastite seropozitivne majke kako kažu u ovoj studiji?
Od majke koja je seronegativna ih, naravno, ne može dobiti.
Nije uvijek ni posve bezopasno kad CMV dobije od vlastite majke, no tada je uglavnom asimptomatski.Citiraj:
Nedonoščad je pogođena skupina, a smatara se da bebe rođene u terminu nisu u nikojem slučaju u opasnosti.
branka :love:
Meni je ovo prekrasno i ne bih se puno premisljala u slicnoj situaciji.
Inace, nedavno sam saznala zanimljiv podatak - moju dobru prijateljicu nakon rodjenja majka nije mogla dojiti jer je dugo bila hospitalizirana zbog teskog poroda. No, u rodilistu su je zato dojile - ne jedna, nego - 4 razlicite zene!
Izasla je iz bolnice sa velikim dobitkom na kilazi (ne sjecam se brojke). Moram priznati da potiho ubacujem bube u uho dragim osobama koje planiraju majcinstvo o vaznosti i ljepoti dojenja, pa je tako i prijateljica povezala da je za taj njen skok u kilazi vjerojatno odgovorno ono najhranjivije mlijeko, obzirom da je ona dojena uvijek nakon njihovih beba :)
ma ovo je za svaku pohvalu, nesto najljepse sto sam u zadnjih par dana cula! Sva sam se raznjezila na pricu!
:D :*
Branka, prekrasno je to što radiš...
Ima li što novo, je li sestrična preuzela dojenje ili još uskačeš?
Ja sam dojila jednu malu u bolnici. Mama popila tablete za nestajanje mlijeka jer joj je patronazna rekla da nema dovoljno :evil: .a mala alergicna na proteine kravljeg. Stalno joj je visila na cici da bi doslo do relaktacije a ja nisam mogla gledati je gladnu a kod mene kipi.
To s tableticm mi je kao kad se zaputiš po mraku u posebno problematičan kvart s namjerom da kupiš ciglu. I dobiješ ciglu. (i batine)
:love:Citiraj:
triplemama prvotno napisa
znas li je li uspjela s relaktacijom ta mama?
meni je samo čudno da se to češće ne događa!
Npr. ja sam imala višak mlijeka od kojeg su mi brzo otekle cice (kad sam izašla iz bolnice bile su veličine dinja i morala sam se izdajati cijelu noć plačući od straha pred mastitisom :) i tako još dva tjedna), a obje cure u sobi do mene su čekale da im nadođe mlijeko i hranile bebice adaptiranim.
Šteta da se nisam s njima skompala, zapravo sam to saznala tek zadnji dan, a i bila sam malo u šoku od poroda i šavova. Ali mogle su recimo sestre to potaknuti, zbilja mi je čudno zašto bar ne pitaju rodilje da li bi na to pristale. Moguće da ih je strah da se dogodi neka zaraza pa da nastradaju, ali bojim se da vjerojatnije o tome ni ne razmišljaju.
moja mama je pridojila tuđe bebe, mene su dovozili situ od adaptiranog,
plakala je ko kišna godina što nisam htjela sisati :(
Lijepo od Branke da je to učinila, ali ja ne bih voljela da moje dijete doji netko drugi. Niti bih ja tuđe dijete.
Osim u iznimnim situacijama- npr. da ostanem zaglavljena u liftu sa sestrinom bebom ili tako nešto...
Ja sam nju dojila dvaput. i to prvi dan, mislim, tj noć, kako su stigle iz rodilišta
Poslije ju je sestrična dojila još 4 mj