Duju sam prvi put ostavila samog sa 4 godine da odem u dućan (cca 5 min)...ponovilo se odtad x puta.
Printable View
Duju sam prvi put ostavila samog sa 4 godine da odem u dućan (cca 5 min)...ponovilo se odtad x puta.
pa jesam, ali bez kruha bih vjerojatno i dalje bila gladna, gladna, gladna i nervozna :roll:Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
Ja sam od 5 godina nadalje bila sama doma otkad mi je stariji brat otišao u školu pa dok se mama nije vratila s posla. To je bilo od 12.45 do 14.15 negdje.
Ja sad mislim da ja svoje dijete ne bi tak ostavila, ali ja sam bila dosta savjesna i znala sam što ne smijem i nije bilo problema.
Ja znam Teu kad spava ostaviti i otiči pustit psa na vrt ili pokopkat malo cvijeće ispred kuće, ali uvijek imam babyphone i neidem dalje nego lovi. Ako moram u dućan, kad spava odnesem babyphone preko puta kod svekrve. Tamo provjereno lovi.
Ali gledam obavit kupnju s njom dok je budna.
U svakom slučaju, bez problema hodam s babyphonom do kuda god lovi.
Znam i otrčati preko ceste kod svekrve ak nekaj zatrebam a da ostavim Teu u dnevnom boravku i kažem joj kamo idem i da ću odmah doći.
Isto tako znam ju ostaviti da se igra sama u dvorištu na pijesku i slično dok kuham i svako malo provjerim što radi s tim da zaključam ulična vrata. A ona i sama zna doći unutra i kad ju viknem kroz prozor uvijek se javi.
Znam skoknuti na donji kat ili u podrum obiteljske kuće dok M. spava ali to se radi o dve minu te,tri.Isto kao što se znam ići tušurati pa me ,eto nema i duže a da ga ne vidim i da ne mogu istog trena reagirati.Ali nekako otići van same kuće,kao objekta ,e to mi je već moja osobna blokada i nekako nesvjesna granica kada smatram da sam ga pustila samog(to govorim o slučajevima kada isključivo spava,kad je budan previše je neprevidiv i u childproofed okruženju a i tip je od penjanja,tako da se tu ne usuđujem ni maknuti).
Ja sam smatrala da je to zdravo razumski,ne odvajati se od djeteta dok ste negdje vani, sve dok mi nedavno nije MM povjerio dilemu koja ga je taj dan mučila dok se je vraćao autom iz grada s malim a trebao je samo skočit u dućan po neku sitnicu.On ga je htio pustit samog unutra(valjda bi bio zaključao auto!?),samo taj tren,jer muka mu je živa od tih pojaseva od autostolice(bar je usvojio da je to apsolutni must).Ja sam se sablaznila! Nadvladao je lijenost i ipak ga uzeo.Taj dan održala sam mu kratko predavanje
:mrgreen:
Jednom sam ga ostavila dok je spavao u kreveticu sa cca tri mjeseca dok sam se spustila u ducan jer sam pocela rucak a falio mi je bitan sastojak. Pojela sam se od muke zamisljajuci upravo ovo sto je Apri nabrojala - lift, pad, nesrecu - da ne spominjem da sam kljuceve od stana drzala pred nosom i opsesivno-kompulzivno provjeravala vidim li ih ja to stvarno prije nego sam zatvorila vrata. Dosla sam zadihana za par minuta i zakljucila da to nije sport za mene.
Mada, kad tako gledas, ako ostavis dijete u kreveticu/vrticu/sobi/whatever dok ides nesto obaviti po kuci, u wc i slicno, uvijek mozes pasti na plocicama, slomiti vrat, ubit te struja i slicno - ali imam dojam da manje 'izazivam' sudbinu, nego ostavljajuci ga samog u stanu.
Nikad nisam ostavila Leu samu, niti bih, i to mi je priličan problem kad smo same kod kuće duže vremena jer mi je problem npr baciti smeće. Sad više i nije toliko jer ona hoda po stepenicama, ali kad je bila manja mi je bilo nemoguće nositi nju, kolica i vreću sa smećem. Bio mi je problem i oprati kosu jer ju nisam voljela niti toliko ostavljati bez nadzora u sobi kad je bila manja.
Ajme ne sjećam se jesam li to čitala na forumu ili mi je netko pričao da je tako ostavio bebu samu doma i otišao u dućan a ona električna vrata u dućanu su se zaglavila :shock: - srećom samo na kratko vrijeme.
ja ne osuđujem nikoga tko je izjavio da je ostavio bebu / dijete na par minuta same. i ja sam bila sama, i samo dragi bog zna kako mi je bilo.
ostali nisu ni pitali, a kamoli pomogli...
Mene bi šorala totalna paranoja da ga ostavim samog doma dok spava i da skoknem nekam... ne mora značiti da bi mu se nešto dogodilo, ali kaj da se meni dogodi, a nitko ne zna da je beba sama doma? Kaj da se zaglavim u liftu? Da bude požar u zgradi (neki dan je gorilo u našoj zgradi dva kata iznad)?? Da me pokupi auto na ulici? :/
kad sam imala jako malu djecu, bilo je svega... makar ja sam stvarno uvijek muzu davala popis za ducane, tu u USA stvarno nije za saliti se sa ostavljanjem djece same :/ .... u biti, nije im niti za dati da se sami igraju vani, bar di ja zivim :( . ALI sad kad imam jedno vec veliko odgovorno dijete od 9 godina, to je cisto druga prica :). njoj se bez pol frke usudim ostaviti i ovo najmanje dijete dok idem u podrum prati ves, nema me i do pola sata... a ona uziva i igra se mame :lol:
Ja svoga ne mogu ostaviti ni sekund bez nadzora,a kamoli samoga :mrgreen:
Međutim,svatko ima svoja uvjerenja da li će i zašto ostaviti svoje dijete samo i ja uopće ne želim ulaziti u to...
Svako od nas živi svoj život i zna koje su moguće posljedice....
Međutim,nikad ne reci nikad,jer ne znaš što ti se u životu može dogoditi a da ti moraš ostaviti dijete na 5 min.
Ja se nadam da ja neću morati ,a i da ni drugi to neće morati napraviti !!
A do tada,samo se nadam da će to proći bez ikakvih posljedica za sve !!
A. ima 5 mjeseci i ja se do sad nisam usudila ostaviti ga samog niti minutu.Citiraj:
anima prvotno napisa
trenutno zivimo u zgradi gdje su vesmasine i susilice u podrumu, i nema teorije da odem staviti prati ves a on ostane sam u stanu na 4.katu. kad sam razmisljala o tome da ga ostavim na 5 min, nisam znala kako - da li ostaviti otključan stan (zbog požara) ili ga zaključati?
kupovina namirnica - trudim se jednom tjedno obaviti veci shoping, tako da kupujem samo sitnice usput u setnji. ako ne mogu ici s malim van, a nemam nista za jesti onda naručim pizzu.
i ja mislim da beba od 6 mjeseci ne može učiniti apsolutno ništa u krevetiću. ali ta beba u slučaju požara ne može napustiti stan. ako je stan na 4. katu i dogodi se požar, onda niti lift neće raditi. nece biti svjetla na hodniku. da li cu na vrijeme doci do njega? evo to je moja fobija. ne mogu se osloboditi tog straha.
a što je kad zaspu? da li sjedite kraj njih i nadzirete ih 24/7? može doći otmičar kroz prozor, dijete se ugušit kad bljucne, zaglavit se vrata, ne znam, doći zmija odnekud, krenuti požar... uvijek postoji worst case scenario. mene zanima kad kuhate,perete veš, seksate se? ja sve to obavljam dok klinci spavaju. provjerim ih tu i tamo, ali sigurno ne sjedim kraj njih svaku minutu njihova života. ako ste i to rješili, na kraju krajeva i vi morate spavati. a tko ih onda nadzire? makar vi spavali s njima u krevetu, uvijek se može nešto desiti?
ja ne bih mogla živjeti s tolikim upitnikom iznad glave. :/
treba znati povući granicu. meni je lako jer živim u istoj kući sa svekrvom koja je u penziji, pa ako moram hitno nekud, nju zvrcnem, ona dođe pričuvati klince (čak i ako obojica spavaju).
dzizus, apri... prestrashi ti mene... :shock: ajd, lift nisam imala, bila sam na prvom katu, susjed mi je imao ptsp, al mi je bio naklonjen :mrgreen: , jedino ovo za pljacku... :/Citiraj:
apricot prvotno napisa
sve to stoji sto velis, al ja tad nisam o tim stvarima razmisljala na taj nacin... inace, mogla sam se i tusirajuci omaketi, mogla sam pasti u nesvjesti, komu sto vec... sve se to moglo desiti dok sam bila sama s djetetom... ova prica s pozarom... mogla sam s djetetom zaspati, pa i ne osjetiti da je pozar...
uf... vec sam ionako sva izludjena sa svim mogucim scenarijama, al vidi ti nje... ima bolju "mastu" nego ja. :*
Tusiranje sam obavljala kad je MM doma, ili mi je mama dosla. . . to isto nisam radila sama. Za sve ostalo imam babyphone i cujem ako se javi dok kuham ili radim nesto dok mi dijete spava.
Nikad, nema te sile da bi ostavila malo dijete samo doma ili u autu, od gladi necu umrijeti dok se ne probudi pa cemo onda skupa u pekarnu ili ducan . . .
Potpisujem Kajsu, u slucaju takve silne gladi postoji i dostava. Ali da BAS NISTA nemam doma za jesti tesko. . . :/ Sorry anima, no hard feelings. . . ali kruh mi nije vazniji od sigurnosti mog djeteta.
Moje dijete ima manje od 1,5 godine pa pricam sa te pozicije, kada cu ju prvi put ostaviti samu. . .daleko je to.
Potpisujem!Citiraj:
sorciere prvotno napisa
Joj kad se samo sjetim kuda sam sve moju Reu vukla.Od kad se rodila pravi je putnik i stalno sa nama,ali neposredno nakon poroda,muž je bio dva tjedna na godišnjem,od toga je jedan tjedan prošo dok sam bila u bolnici,a drugi s nama doma.Mama živi na drugom kraju grada i doslovno mi veli da bi ona došla,ali da sam joj daleko,ali kad bi možda Štef(moj dragi)došo po nju i vozil ju svaki dan sim i tam,onda bi ona došla :evil:
Muž je reko,gle,jeftinije mi je da unajmimo pomoć i platimo,nego ovo,ja sam,naravno bila ljuta na mamu,ali šta da joj radim?
I tako,muž radi po cijele dane,ja sama s djetetom,pored gomile žive i zdrave familije,ja sama.Jedina svjetla točka mi je bila terenska sestra s kojom sam se odmah skompala i dan-danas smo si dobre,žena mi jednom čak i u dućan skoknula.Jednom sam Reu ostavila na 5-10min jer je tvrdo spavala i skoknula sam samo prekoputa do DM-a,imala sam babyfone kod sebe i izludila od brige i muke tih par minuta i rekla sam nikad više,ovo fakat nije za mene.
A kad bi razmišljala šta mi se sve može dogoditi,pošto sam kronični bolesnik i sve je moguće...poludila bih.
Nisam pristaša ni da je starije dijete samo doma,pa zato će i moja Rea u boravak,barem prvi razred dok ne vidimo kako će to sve ići,jer ja sam cijelo djetinjstvo provela sama i imala hrpu strahova zbog toga,a to zbilja ne želim svom djetetu.
To sa školom je btw. stvarno veliki problem; ja se dobro sjećam kako sam se ponekad bojala biti sama kod kuće kad sam išla u školu. Znala sam se leđima nasloniti na neki zid i ne micati se od straha. I to čak nije bio prvi razred OŠ jer me u prvom čuvala jedna žena.
Kad je Tin bio mala beba, jedino je ostajao par minuta sam spavajući u krevetiću dok sam ja išla u špajzu u podrum po namirnice za ručak. Tad sam sa sobom vukla babyphone.
Sad idemo skupa i u špajzu, i otvoriti vrata poštaru, ako moram u dućan pričekam da se probudi.
A kad će moći ostati sam budan u kući, tko zna :?
kikica je prvi put ostala s 3 godine, na 15 minuta. i javila se na telefon, i prenesla mi poruku kad sam se vratila :mrgreen: .
zvala je teta čuvalica, i ja sam joj se javila kad sam došla. pitala je što sam radila kad se kikica javila - jer je kikica rekla da sam u dućanu. kad sam ja to potvrdila, žena me htjela istući :mrgreen: .
nije mi bilo svejedno, ali procijenila sam da toliko može ostati sama, i da će sve biti u redu. i bilo je.
Ne da mi se sve više ni čitati, ali ne razumijem takvu paranoju da se dijete koje je zaspalo u svom krevetiću i ne može nikamo iz njega ne može ostaviti na 5 minuta dok se ode u dućan. U mom slučaju je bio i bolestan (upala pluća) i nije smio van ni pod razno. Mm je bio na službenom putu nekoliko dana. Dućan mi je udaljen 30 sekunda. Ne vidim tu takvu katastrofu. Pa naravno da ne idem usput na kavu. Sve skupa traje 5 minuta, a dijete mi spava 2 sata.
ajme, cure :shock:
ljutite se koliko hoćete, ali ne vjerujem da se ne može organizirati vrijeme kada je dijete budno za otići u dućan.
Nikada mi nije palo na pamet ostaviti dijete samo u kući, a isto imam samo 5 minuta za obaviti dućan. Radije bih bila gladna cijeli dan, nego da riskiram....a za glad uvijek postoji riješenje - nitko nije umro od naručene pizze...
našoj tweety se dogodilo da je potrgala nogu ispred svoje zgrade. bubamarac nije bio sam doma ali i ona i mi još po glavi vrtimo pitanje: a što da jest? :heart:Citiraj:
apricot prvotno napisa
a ovo :(Citiraj:
anima (napisa):
ali beba od 6 mjeseci ne može učiniti apsolutno ništa u krevetiću bez nadzora 5 minuta
osim što može plakati, biti tužna ili prestrašena?
Ovog se još uvijek sjećam, samo sam bila zaboravila o kome se radilo...Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Potpisujem MC u potpunosti. Nisam za ostavljanje djece na duge staze, ali zašto ne ostaviti djete od 5 godina na dalje makar na kratki period. Moja curica je ostajala od 4 godine po 5 minuta pa onda na sve duže periode. Sada kad ima 8 godina sama više ne želi ići u dosadne kupnje već ostane kod kuće sa ključem na stolu i napomenama kome smije otvoriti vrata i slično.
ne bih se upustala u komentiranje raznih opcija (razni ljudi imaju razne razloge), ali ja spadam u ovu "strasljivu" frakciju.
tako da ja i mm nismo nikada ostavljali inu samu.
sada kad ima 7 godina znam ponekad otici nasto pokupiti u ured koji je u istoj kuci, ili otici na 5 minuta u ducan preko puta kuce, ako ona ne zeli sa mnom. ali imam mobitel, a i poznam svoje dijete i zanm da ona nije sklona nekim igrama sa sibicama ili slicnome.
bez ikakve lose namjere (pretpostvljam da su ljudi i jadni i cemerni i izvan sebe) cudno mi je zazvucala prica o roditeljima otete djevojcice koji su troje tako male djece ostavili same u sobi spavati.
restoran je u blizini, ali nije na oku, a pola sata (isli su svakih pola sata provjeravati u sobu) je za malo dijete vjecnost.
to je valjda moja osobna slika. ina se je (a i sada ponekad) znala probuditi oko 11 navecer i dobauljati k nama u dnevni boravak. pa mi je ideja, da se dijete probudi, makar na kratko, ili nesto lose sanja, a nikoga nema, pa se uz to jos i preplasi, vrlo nedraga.
Pa što se tiče mašte i paranoje, potpisujem MC. Vani padneš ili te udari auto, dijete je samo doma (naravno ona mala beba- nakon 4-5 mjeseci ga nisam ostavljala)- nazoveš nekoga na telefon ili zamoliš da to učine umjesto tebe. Preko puta mog stana je privatna poliklinika, a u stanu iznad moja sestra i nećaci.
Naravno, procijeniš koliko će još dijete spavati. Meni se nikad nisu probudili sami doma.
S druge strane, doma se oklizneš pod tušem ili ti padne tlak/šećer i zvizneš u nesvijest...
Apsolutno sam protiv ostavljanja mobilne male djece same doma. Ok mi je ova granica od 8,9 godina, naravno prilagođena karakteru djeteta: ako ga je strah biti samo doma, nema šanse da bih ga ostavila.
Ima ima,.... ni ne nadas se tome...Citiraj:
Pina prvotno napisa
Marin stariji sin je bio beba oko 6 mjeseci, i igrao se u ogradic s nekim visecim medekima...te posto je bio otvoren prozor put ulice, sam cula škripu kočnica i plač, nisam razmisljala, ostavila sam njega u ogradici i istrcala vani, sva sreca, djetetu sto je stalo ispred auta nije bilo nista, jer momak koji je vozio je sporo isao.. djete je istrcalo na ulicu po loptu.. uhvatila sam djete i odvela ga kuci svojoj, te zvala njegovu mamu da dodje..
Ostavila sam Marina na 15-ak minuta i nisam se bojala sto ce bit s njim jer je bio siguran u ogradici.. a to sto je mogao plakat.. nisam ni pomislila od straha za susjedino djete...
Ja identično ovako razmišljam.Citiraj:
Mene bi šorala totalna paranoja da ga ostavim samog doma dok spava i da skoknem nekam... ne mora značiti da bi mu se nešto dogodilo, ali kaj da se meni dogodi, a nitko ne zna da je beba sama doma? Kaj da se zaglavim u liftu? Da bude požar u zgradi (neki dan je gorilo u našoj zgradi dva kata iznad)?? Da me pokupi auto na ulici?
Nikad ih ne ostavljam same.
A kolica, vrećice, torbe, dvoje djece, drugi kat bez lifta..... sve mi je to jaaaako poznata svakodnevica.
Ja nisam mogla naručiti pizzu jer sam dojila :) i uglavnom sam morala jesti kruh i nešto jer nisam uspjevala niti kuhati od visuljka na cici i zato svima :mrgreen:Citiraj:
Pina prvotno napisa
Ja živim u kući pa nisam toliko prestrašena, a možda bi drukčije razmišljala da sam u zgradi!
Nema ni svaka zgrada deset katova i lift. Uopće nema smisla sada ovako filozofirati. Svatko ocijeni situaciju i zbroji sve za i protiv. I nitko (barem, mislim, nitko od nas) ne ostavlja dijete bez nadzora (ako ga ostavlja) zato da bi išao u provod, nego radi potrebe, i sigurno se pritom nitko ne osjeća dobro i mirno, nego mu je puls na 200 i žuri se sve obaviti što je moguće brže.
I vi koji osuđujete, ugrizite se za jezik, jer nikad ne znate što vam život nosi.
Angie75 Nitko ovdje nikoga ne osudjuje, samo pricamo. Svatko radi kako misli da je najbolje.
anima, kakve veze dojenje imas jednom pizzom?? Ja sam dojila 14mj. . . pa nisam jela samo kruh pobogu. Uostalom dostavljaju se i druga jela pizza je bila samo primjer. Ne da mi se uopce ulaziti u dublja razglabanja o dostavi hrane.
Sretna mama, a sto te sprjecavalo uzetii svoje dijete sa sobom :? Uopce ne ocekujem odgovor na ovo pitanje, nije bitno. 15min samo dijete od 6mj . . . :shock:
Sretna mama, a sto te sprjecavalo uzetii svoje dijete sa sobom :? Uopce ne ocekujem odgovor na ovo pitanje, nije bitno. 15min samo dijete od 6mj . . . :shock:[/quote]
To sto onda drugo djete nebih mogla uzesti u naručje ili nedaj boze da se sto dogodilo pomoci mu, jer moje djete je bilo sigurno, lezalo je u ogradici i igralo se, i nije se moglo ozljediti, a to djete na ulici je trebalo pomoć..
Neznam kako bi s malom bebom u naručju mogla pomoci drugom djetetu...
:/
I ne mora te to šokirati, inaće ne ostavljam djecu samu, ako idem u dučan vodim ih s sobom, di idem uvijek su uz mene ako ih baka ne čuva.. al ta situacija sto sam je iznila ...vjerujem da bi puno mama tako postupilo..jer moje djete je bilo sigurno a drugo djete ne...
Slazem se. Ja zivim u kuci, imam dvoriste...Ali dok H spava nikad nisam izasla iz kuce ni na dvoriste, a kamoli u ducan. Dok je budna, nema sanse da bi ostavila samu. Mozda je to moja paranoja, i moram priznati da nekad zavidim drugima na mirnoci i pozitivnim mislima.Citiraj:
spooky prvotno napisa
potpis.Citiraj:
I vi koji osuđujete, ugrizite se za jezik, jer nikad ne znate što vam život nosi.
Postupila bi ja apsolutno, ali sa svojim djetetom u rukama i zamolila nekoga da mi pomogne sa ovim drugim.
Ajme, ljudi, koje opće cjepidlačenje....
Pa dobro Pina, kad si toliko sigurna u sebe, zašto inzistiraš da se neistomišljenici slože s tobom?
ps vertex obožavam tvoje rezimiranje situacije- svaka ti stoji! :)
I ja kažem! :lol:Citiraj:
Joe prvotno napisa