Meni je počela opadati 4 mj. nakon poroda, bilo ju je svuda, ali se nasreću smanjilo, već sam mislila da ću ostati čelava :lol: .
Printable View
Meni je počela opadati 4 mj. nakon poroda, bilo ju je svuda, ali se nasreću smanjilo, već sam mislila da ću ostati čelava :lol: .
drage curke, kad bi od koprive rasla kosa, šampon bi koštao 500 eura, a ne 2 eur-a. nažalost, bojim se da disa jednostavno ima sreće, dobru genetiku da joj se nakon poroda relativno brzo oporavila kosa.
Daklem, ja sam sad trudna i užasavam se perioda poslije trudnoće, jer inače nemam baš neku kosu i probala sam stvarno svašta. šampona za 300 kuna, nije mi bilo žao dati, ali ne pomaže.
sve promjene na kosi uglavnom su hormonalne prirode. u trudnoći je većina vlasi u fazi rasta, što nije slučaj inače i puno manje opada kosa. tako da nakon poroda opadne ono što je trebalo prirodno pasti tijekom trudnoće.
ovo da pranje kose šteti su bapske priče, sebum koji se nakuplja na tjemenu guši korjen kose - treba prati kosu, ako se masti pogotovo, ali ne onda s agresivnim šamponima.
većini vas će kosa se vratiti na staro stanje kad prestanete dojiti (jer od prolaktina povišenog dosta opada). iako, opet, ne mora svima opadati od dojenja. ako je ima puno, nećete ni primijetiti da sad nešto jako pada.
onima koje su i prije imale slabu kosu, moglo bi se desiti da bude još gore ili isto, nikako gušće, nažalost.
što se tiče preparata, netko je gore spomenuo pilfud. to je 2% minoxidil i to je jedan od rijetkih preparata koji su učinkoviti protiv opadanja kose (i kao takvog ga priznaje američka agencija za lijekove - FDA - koja baš ne priznaje bilo što). ima ih još nekoliko. koji god da koristite, mora vam ga prepisati dermatolog i morate ga koristiti jako dugo (Bar 6 mjeseci) da bi se vidjeli rezultati.
željezo i njegova apsorpcija također je važna za kosu - anemija često uzrokuje opadanje.
da skratim, zaboravite na šampone. they don't work. samo specifični preparati, koji većini vas neće trebati.
nadam se da sam pomogla - možda i malo razočarala, ali nemojte davati novac na kozmetičke preparate, jer oni stvarno neće pomoći. s vremenom će se sve vratiti na svoje, jer trudnoća je ogromna hormonalna promjena za tijelo i to se sve vidi na kosi. ja sam se toliko nahodala po dermatolozima, nasurfala, pročitala, natrošila novaca - nemojte i vi. pusa. :)
Matsa,ti si probala samopn od koprive,prala si sa njim kosu i vidjela da ne djeluje pa si sad tako samouvjerena?
Nisi dobro procitala moje postove,nigdje nisam pisala da sam rodila :)
Druga stvar,pises da ne bacamo pare na kozmeticke tretmane,opet vidm da nisi dobro procitala sta sam pisala :( i ja sam protiv toga. A samopn od koprive nije kozmeticki tretman, :/ .
matsa slažem se. Šamponi nisu djelotvorni u postporođajnom opadanju kose. Problem nije na vlasištu, nego "unutra" (hormoni). I to uopšte nije "problem" nego normalna pojava. Samo što djeluje stravično kad ujutro sa glave skineš šaku kose, a drugu šaku skupljaš po stanu i vadiš djetetu iz usta. :roll: Zbog toga sam ja napisala da dobro iščetkam kosu i još je pride isfrotiram. Da u toj "seansi" ispadne šta je planiralo ispasti taj dan, ako je to ikako moguće. To mi je jedini način da spriječim dijete da nakon što mi dira kosu u usta ponese bar tri dlake. A kosa će opadati i ovako i onako dok ne završimo dojilački staž. Ionako imam punu glavu kose, pa mi to ne smeta sa estetske strane. Samo mi smeta što "prznim" po stanu :lol:
Disa, oprosti ako sam te uvrijedila, ali reci bilo kojem dermatologu da od toga raste kosa i umrijet će od smijeha. ISto za mješavine maslinovog ulja, jaja i meda i ostale gluposti. Nije važno jesi li ti rodila ili nisi, ovdje su uglavnom trudnice i cure koje su rodile i to je uglavnom uzrok njihovog opadanja pa sam se zato na taj način nadovezala. Meni kosa nije baš nešto bila odavno pa godinama idem kod liječnika, a ne u "dm" kupiti sredstvo protiv opadanja.Citiraj:
disa prvotno napisa
Kad malo guglaš pa potražiš medicinski (ne kozmetički) dokazano učinkovite tretmane i tamo koprive nema. ona sigurno ima blagotvoran utjecaj na korijen, smanjuje mašćenje i tako. ali ne pospješuje rast.
Sa šamponom od koprive sam u životu oprala kosu milijun puta, zato što je dobra za kosu koja se često masti, tako da imam neka iskustva. A i mogu reći da ne postoji šampon koji nisam probala - od pantenea, elsevea, do j.f.lazartigue, vichy, rougj, johnsons baby, sebamed - you name it.
KAd kažem kozmetički - mislim na sve što možeš dobiti u drogeriji i apoteci bez recepta. zašto je to bitno? zato što da bi se nešto medicinski prihvatilo kao učinkovito, mora proći izuzetno puno strogih istraživanja na velikom uzorku, s placebo grupom itd, itd. A kozmetički tretmani su dokazani otprilike ovako - na uzorku od 200 žena, 70% ih je "primijetilo" da im kosa manje opada. To ne znači ništa. nažalost. DRago mi je da je tebi i tvojima pomogla kopriva, odn. barem misliš da tije pomogla, ali neće drugima. zato samo ispravljam neke navode, da se ljudi ne zanose previše.
evo ovdje ukratko opisano zašto opada i spominju čime riješiti. to je bio prvi site koji mi se otvorio pod "hair loss causes" - pa vjerujem da bi i svi ostali napisali slično. i odmah spominju rogaine (odn. minoxidil, kod nas pilfud, a proizvode ga i gradske ljekarne zagreb pod minoxidil imenom) i propecia. To su JEDINA dva LIJEKA za kosu. ostalo nema dokazanu učinkovitost na medicinski način.
http://familydoctor.org/online/famdo...neral/081.html
znam da moja samouvjerenost zvuči bahato, ali rastuži me iskreno kad pročitam ove neke "savjete" kad znam da kod pravih problema s kosom ne pomažu. pa eto, nadam se da to ne vrijeđa druge, ali zaista moram reagirati. :)
:x Mislim da ovo nije nimalo korektna izjava. Ja sam napisala samo ono što mi je rekla dr med. spec. dermatolog. A s terapijom smo imali uspjeha! :DCitiraj:
matsa prvotno napisa
I ne šteti pranje kose, nego prečesto pranje kose.
dutka_lutka je napisala:
Citiraj:
Meni je kosa ispadala prije nekoliko godina, zbog stresa. Spec. dermatolog mi je savjetovala da kosu skratim, jer težina vlasi vrši pritisak na korijen. Rep ne nositi nikako, steže, nema cirkulacije u korijenu vlasi. Propisala mi je Vichyjeve ampule, ali ne znam koliko idu uz dojenje, jer preko korijena kose ulaze u krvotok.
Kosu prati samo jednom tjedno (ako se masti, to se rješava istim ampulama - stvarno mi se više nije mastila). Na dan pranja, naime, ispadne do 200 vlasi, a inače do sto. No, jednom tjedno se mora oprati.
Inače, oni kojima se kosa masti i prhuta trebali bi vlasište izlagati sunčevom svjetlu (prilika - ljetovanje). Naravno, ne u podne!
Ovo je točno (osim pravopisne pogreške :P ). Zato treba djelovati protiv pretjeranog izlučivanja sebuma (masnoće) - ampulama.Citiraj:
sebum koji se nakuplja na tjemenu guši korjen kose
Što se češće pere, brže se masti, pa se ulazi u začarani krug mašćenja i ispadanja. :(Citiraj:
treba prati kosu, ako se masti pogotovo,
Takvi šamponi općenito nisu dobri.Citiraj:
ali ne onda s agresivnim šamponima.
Minoxidila ima i u Vichyjevim ampulama.Citiraj:
to je 2% minoxidil i to je jedan od rijetkih preparata koji su učinkoviti protiv opadanja kose
U ampulama koje sam navela piše 2 ili 3 mjeseca.Citiraj:
morate ga koristiti jako dugo (Bar 6 mjeseci) da bi se vidjeli
rezultati.
To ti ne daje pravo da ono što kaže neki drugi dermatolog nazoveš bapskom pričom. :roll:Citiraj:
ja sam se toliko nahodala po dermatolozima, nasurfala, pročitala, natrošila novaca - nemojte i vi.
Žao mi je zbog toga, ali neki od nas imaju i drukčija iskustva. :DCitiraj:
probala sam stvarno svašta. šampona za 300 kuna, nije mi bilo žao dati, ali ne pomaže.
Isto tako, ako je disi pomogao onaj šampon, možda će još nekome.
i da budem iskrena, baš sam se "zguštala" :) dok sam pisala prvi post. jer tu ima toliko na ovim stranicama napisanih samouvjerenih bljezgarija da sam naprosto bila izazvana. sori curke :) , al tolko sam se napatila s tom kosom, naplaćala preparata i svega, nasurfala, naistraživala, narazgovarala s doktorima, napravila hormonalnih pretraga, trihograma (kladim se nitko ne zna što je to uopće) i ostalog, da stvarno znam što govorim.
inače, ni aminexil, aktivni sastojak vichyjevih kapsula i šampona protiv ispadanja nema dokazanu medicinsku učinkovitost, samo onu "kozmetičku" koju sam gore napisala. Ali ga dermatolozi često propisuju, jer barem nije toliko agresivan za tjeme i tako. ok je šampon.
I rest my case ;)
Šteti prečesto pranje kose - slažem se, možda sam se krivo izrazila. A inače ovo s čestim pranjem kose je obično teorija "starijih" dermatologa. Ta je teorija napuštena.
Minoxidila NEMA u Vichyjevim ampulama, nego je njihov glavni sastojak AMINEXIL - možda ne znam kak se piše korijen, al barem čitam uputstva onoga što stavljam na glavu. :P
Sigurno neće odmoći kopriva, ali kod ozbiljnih problema neće puno pomoći. To je bio moj jedini point. :)
Masta,osisaj se na celavo,to ce ti sigurno najvise pomoci. A koprivu i nasa "baljazganja"kako ih nazivas ostavi pa neka svako za sebe odluci.
Točno. Moja greška i ispričavam se.Citiraj:
matsa prvotno napisa
:roll:Citiraj:
napravila hormonalnih pretraga, trihograma (kladim se nitko ne zna što je to uopće)
Ne, draga, samo ti i tvoj dermatolog... :joggler:
I ta tajna će umrijeti s vama. :aparatic:
joooj kad se sjetim...meni je jaaako dugo opadala kosa ma u pramenovima ! ni danas nije baš nešto ali puno manje opada..puna mi je kuća dlaka(ne psećih nego mojih :shock: ) !!
sjećam se koristila sam onaj vichy šampon ali neznam baš da li je djelovao :/
Da otpada!? Još bih i periku mogla napraviti od izgubljenih vlasi. I da sve bude još luđe - počela sam sijediti. (nepune 32 godine. Sami procijenite je li to rano ili kasno)
Ja sam prve sijede dobila s 18, govorili su mi da su 1 ili 2 sijede vlasi sreća :roll: . Zato sam (valjda od silne "sreće" koja me u životu pratila) s 25 postala plavuša (da prikrijem sijede), a sad (još malo pa 36) se ispod farbanih kriju prirodni pramenovi. :mrgreen:Citiraj:
kulenova_seka prvotno napisa
Ma, još mi je ostao nekakav socijalni repić, kada se prefarbam režem i to :/
meni opada godinama i uopće ne znam kako još imam kose :)
meni je pocela opadati ima par tjedana u sve vecim i vecim kolicinama, kosa mi je stalno u repu a ipak dlaka svukuda ima, a sad je pocela opadati i malenome kosa pa i njegovih dlaka po krevetu....(mm isto pomalp opada ali je to old news)
u obje trudnoće mi niti dlaka s glave nije otpala, ali nakon poroda sam mislila da ću očelavit
frizerka mi je preporučila vichyev crveni šampon i kapsule
sad neznam jel su kapsule i šampon pomogli, ali nakon pola kure je kosa prestala ludo opdadati, mislim sad se linjam u granicama normale ( proljeće i jesen pojačano )
ja se hvala bogu ne linjan....barem ne u velikoj mjeri!! :)
kaj mi s nogu dlake ne popadaju, nego s glave :roll: :x
da, linjamo se svi. i mali i ja (nadam se mi privremeno) i MM. stariji klinac čuva čast familije :mrgreen:
najgore mi je kad si namažem usta s labelom ili sjajilom, pa se zaboravim i poljubim maloga u glavicu; onda pol sata pljuckam i gutam dlake :roll: