Vrijeme koje provodimo s djecom
Da ne bih otvarala novu temu, osvježavam postojeću.
Kako se nosite s činjenicom da smo s djecom (već nakon njihove prve godine života) samo u naše slobodno vrijeme i vikendom (ovdje ne ubrajam roditelje koji iz bilo kojega razloga (majke-domaćice, roditelji s većim materijalnim primanjima, nezaposleni, roditelji s djecom s posebnim potrebama) moraju/mogu s djetetom biti i duže).
Kako ste organizirali vrijeme/vaš život da ste s obitelji što više (da li ste uspjeli naći posao sa skraćenim radnim vremenom).
Da li vam vaš posao ima smisla kada znate da bi u to vrijeme mogli biti s djetetom - igrati se, smijati se, gledati ga kako raste i mijenja se
Ako uzmemo za primjer (prosječnoga) roditelja koji svakodnevno radi 8 sati (i zanemarimo prekovremene, noćne sate i dežurstva), a dijete ide spavati od 21 sat proizlazi da je s djetetom oko 3-5 sati (ovisno o vremenu koje se gubi u prometu) i vikendom, te da i u to vrijeme obavlja i poslove koji nisu direktno/indirektno vezani uz dijete.
Nastojim sve poslove koje mogu prebaciti za vrijeme dok sin spava, a u vrijeme dok smo zajedno izabrati zajedničke aktivnosti (npr. boravak u prirodi: vožnja biciklom, a on u sjedalici na biciklu). Međutim, i dalje ostaje činjenica da je to vrijeme prekratko (tako da razmišljam i o poslu s drugačijim radnim vremenom - npr. u prosvjeti), pa me zanimaju vaša mišljenja i iskustva.
Re: Vrijeme koje provodimo s djecom
Citiraj:
Nikolina-Zagreb prvotno napisa
Da ne bih otvarala novu temu, osvježavam postojeću.
Kako se nosite s činjenicom da smo s djecom (već nakon njihove prve godine života) samo u naše slobodno vrijeme i vikendom (ovdje ne ubrajam roditelje koji iz bilo kojega razloga (majke-domaćice, roditelji s većim materijalnim primanjima, nezaposleni, roditelji s djecom s posebnim potrebama) moraju/mogu s djetetom biti i duže).
Kako ste organizirali vrijeme/vaš život da ste s obitelji što više (da li ste uspjeli naći posao sa skraćenim radnim vremenom).
Da li vam vaš posao ima smisla kada znate da bi u to vrijeme mogli biti s djetetom - igrati se, smijati se, gledati ga kako raste i mijenja se
Ako uzmemo za primjer (prosječnoga) roditelja koji svakodnevno radi 8 sati (i zanemarimo prekovremene, noćne sate i dežurstva), a dijete ide spavati od 21 sat proizlazi da je s djetetom oko 3-5 sati (ovisno o vremenu koje se gubi u prometu) i vikendom, te da i u to vrijeme obavlja i poslove koji nisu direktno/indirektno vezani uz dijete.
Nastojim sve poslove koje mogu prebaciti za vrijeme dok sin spava, a u vrijeme dok smo zajedno izabrati zajedničke aktivnosti (npr. boravak u prirodi: vožnja biciklom, a on u sjedalici na biciklu). Međutim, i dalje ostaje činjenica da je to vrijeme prekratko (tako da razmišljam i o poslu s drugačijim radnim vremenom - npr. u prosvjeti), pa me zanimaju vaša mišljenja i iskustva.
Kod mene je još svježe rješenje tog gordijskog čvora, pa volim o tome diskutirati :)
Bila sam u svim taborima, uvijek podjednako militantna u pojedinim fazama - što vjerovatno može značiti da nikad nisam bila posve sigurna u svoju poziciju.
Sada, s malim, malim odmakom, kada sam odlučila staviti obitelj na visoko prvo mjesto (s time, da budem iskrena, ja nešto od doma radim, nešto što je hobi, nešto što uzdiže, povremeno kapne kinta - kad mi se da potruditi) i kad sam upoznata i sa situacijom u ovom "taboru", i kada mogu otvoreno pričati sa svim ženama sa svim životnim situacijama i izborima - jer ništa mi više nije strano - vidim nekoliko aspekata koji su mi prije bili nepoznati. A čini se da su i općoj javnosti također - ako je suditi po diskusijama, člancima, novinama i ostalim općim medijima...
Ako se mora raditi, ili ako se želi raditi uz djecu, okej... sve dok taj posao ne crpi previše energije. Ako daje, ako oplemenjuje, ako čuva, i umnaža.
Mislim da je loše po ženu, djecu i obitelj ako je posao ubija.
Ne znam što pametna reć u slučaju kad žena mora radit posao koji je ubija zbog neke emancipacije i bakrača, nego zbog novaca... to je posebno tužan i težak moment. Neke su anti-feministice pedesetih godina prošlog stoljeća upozoravale kako će ta emancipacija na koncu otjerat žene iz kuća i prislit ih da rade i tu i tamo, i izmrcvarit ih naživo (što se i dogodilo, na žalost...) i da će žene tu izgubit...
Valjda je jedino slijeganje ramenima na ovaj nepravedan svijet pun bola, i čiji je neizostavan dio odricanje i trpljenje, u ovom ili onom obliku... mi vjernici tu ipak imamo zadršku - sve podnošenje kad je iz ljubavi ima viši smisao. I sve može, i sve hoće, izaći na dobro.
I ako dolazimo premorene, i ako nemamo snage za djecu - oplemenjeno vjerom, Kristovom prisutnošću isto tako na neki način, iako bolan, težak... sve to može izaći na dobro. Ne znam... pokazati djetetu snagu, vjeru, ili ukazati na to da je ovaj svijet nepravedan - i tako stvoriti snažno, pravedno biće koje će imati jasan sustav vrijednosti, i bude jedan od onih ljudi koji doprinose svijetu... ne znam... lupam, čisto za primjer. Al sigurna sam da ništa ne može uništiti roditeljsku ljubav, i vjerujem da svaki roditelj koji voli djecu može podignuti sretnu, dobru djecu - ma kakve ga okolnosti zapale u životu.
Ipak, ako je nekog izbora (a često ga ipak ima) uvijek je ja vjerujem za nas žene dobro da se okrenemo prije svega toj djeci i obitelji.
Čujem da neke žene odlaze na posao, ali u glavi znaju da je od 15 h polako svičanje; gase komp, i posao rade nekim primozgom, a već su u djeci; povezuju se s njima u mislima, planiraju dan, i dolaze doma ko da su bile na bazenu. I super! To mi je divno.
A onda opet je tu pitanje podrške.
Nije isto kakav ti je muž. I ma koliko mi nastojale objasniti muževima gdje smo i kako nam je - neki kuži više, neki kuži manje. Uz nekog muža se može sve, uz nekog skoro ništa. I onda je naša generacija sklona tome da mijenja muževe, da se ritamo u toj (nepravednoj, naravno!!!) situaciji, svađe, rastave... koješta... I tu stradaju svi.
Da mi je muž drugačiji, tko zna, možda bi i mnoge moje odluke bile drugačije. Ali naš brak je samo naš; naš odnos, djeca, interakcija. I lako je tuđim rukama kestenje vaditi, ali snaći se u realnosti svog života i učiniti najbolje - to je ono što možemo, i trebamo. Ideal iz neke serije, ili iz susjedove kuće - to nas može samo utuć. Netko je rekao da su usporedbe zlo same po sebi, jer Bog stvara originale, a ne kopije.
Pa onda imaš li sveki, mamu, svekra, tetu, strinu, sestru, šogoricu, kumu, susjedu, ili više njih koja će uletjeti i pokriti te. I žive li preko puta, ili na drugom kraju grada.
Tako male stvari, a zapravo mogu utjecati na ishode velikih odluka.
I koji si kvart, i koliko putuješ na posao... nije isto gubit dnevno sat i pol u svakom smjeru ili petnaest minuta... Tri sata putovanja su tri sata koje uzimaš djeci. Ponekad ti samo to i ostaje.
Može se nać bliži posao - i opet smo na terenu ustupaka, i one očite činjenice da muškarci i žene jednostavno nisu u istoj poziciji.
Bili je dana kad mi je to bilo gorko; i ja bih kao oni. Odgajane smo tako da virimo k njima i da sebe gledamo kroz prizmu njihovog sustava vrijednosti... a to je zapravo najtužniji i najtemeljitiji geto koje smo same sebi mogle nametnuti.
Odjednom je majčinstvo, novi život, dom neka vrsta sramote, kugle i lanca, odjednom nismo dovoljno dobre ako u tome nalazimo svoje ispunjenje, ili u to ulažemo svoje snage. Meni je to otužno!!!!
Očito nismo same sebe cijenile dovoljno.
Ne znam.
Znam da se može i raditi i ne raditi i imati dobre prioritete i dobro posložen život, i srce na mjestu.
I isto tako znam da se može raditi i ne raditi i da opet stvari ne budu kako treba.
Moje duboko uvjerenje je da bi, svemu usprkos, svaka majka ipak trebala svim srcem prije svega se okrenuti svojoj obitelji, pa što košta da košta, bez žaljenja i kalkulacija. Na koji točno način - to je već pitanje improvizacije i kombinatorike sa životnim okolnostima. Ali - djeca prvo, obitelj prvo, a ostalo - kako se može. Za mene je to najdostojanstveniji iskaz pravog feminizma. Žena sam i time se ponosim. I svime što uz to ide...
Ima stotinu teorija zašto žene nisu tako visoko kotirane u firmama i tako dalje (osim u Skandinaviji, gdje jesu, al se tamo žene ne udaju, a muškarci dovlače Kineskinje i ostale kućanice), a ja sve više mislim da je istina banalna.
Jer neće. Jer znaju gdje im je srce. Što mi ne možemo? Nakon što hendlaš kuću i djecu - di je ta firma koju ja ne bih mogla dovesti u red? Nakon borbe s liječnicima u porodu, ili zbog dječjih bolesti - što mi ne možemo ispregovarati...
Ali sve je to privremeno... a djeca... eh, a djeca...
:heart: :heart: :heart: :heart: :heart: ona nisu...
Citiraj:
Ifigenija prvotno napisa
[Ima stotinu teorija zašto žene nisu tako visoko kotirane u firmama i tako dalje (osim u Skandinaviji, gdje jesu, al se tamo žene ne udaju, a muškarci dovlače Kineskinje i ostale kućanice), a ja sve više mislim da je istina banalna.
Jer neće. Jer znaju gdje im je srce. ..
Da, ja valjda ne znam gdje mi je srce. Iskreno,mislim da je tvoj tekst pun, da izviniš nerealnog filozofiranja i i da oprostiš, ali pišeš gluposti.
I da i ja pojednostavim: Koja nema pun novčanik, ta će raditi. One koje se mogu osloniti na roditelje, ili upregnuti muža, te će biti domaćice. Kako ti se sviđa ovakvo banaliziranje?
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
One koje se mogu osloniti na roditelje, ili upregnuti muža, te će biti domaćice. Kako ti se sviđa ovakvo banaliziranje?
nekak se baš slažem s ovim
ako Ifigenija ima volje i očito mogućnosti biti domaćica, fino
samo bi bilo dobro da iz toga isključi raznorazna srca i ostale patetične dodatke
Citiraj:
Ifigenija prvotno napisa
Moje duboko uvjerenje je da bi, svemu usprkos, svaka majka ipak trebala svim srcem prije svega se okrenuti svojoj obitelji, pa što košta da košta, bez žaljenja i kalkulacija Na koji točno način - to je već pitanje improvizacije i kombinatorike sa životnim okolnostima. Ali - djeca prvo, obitelj prvo, a ostalo - kako se može. Za mene je to najdostojanstveniji iskaz pravog feminizma. Žena sam i time se ponosim. I svime što uz to ide...
Svašta sam napisala, pa obrisala.
Ovo boldano možeš govoriti samo iz perspektive iz koje taj ostanak kod kuće, okretanje obitelji stvarno ne košta puno.
I ja se ponosim što sam žena i majka. I svime što uz to ide.
Citiraj:
sofke prvotno napisa
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
One koje se mogu osloniti na roditelje, ili upregnuti muža, te će biti domaćice. Kako ti se sviđa ovakvo banaliziranje?
nekak se baš slažem s ovim
ako Ifigenija ima volje i očito mogućnosti biti domaćica, fino
samo bi bilo dobro da iz toga isključi raznorazna srca i ostale patetične dodatke
I ja se slažem. Ifigenija očito može birati, ali ima puno onih koji ne mogu, nego moraju raditi. I nemaju baš puno mogućnosti kombinatorike