Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
jasličarcima je od bilo kakvog društva važniji kontakt jedan na jedan i osoba koja će većinu vremena biti posvećena njima. poželjno član obitelji.
jaslice su nužno zlo i služe roditeljima a ne djeci.
vrtić (nakon cca treće godine) je nužno zlo ako traje 5x8 sati tjedno. djeca bi iskoristila sve prednosti vrtića (a jasno da ih ima, itekako) i sa znatno kraćim boravkom.
Ja ne vjerujem da su djeca od jedne do tri godine ikad u povijesti čovječanstva imala osobe koja je većinu dana bila posvećena jedan na jedan kontaktu s njima.
Mislim da djeca imaju veliku sposobnost da prihvate pravila svijeta u kojem žive, a na roditeljima je da paze da to ne bude na štetu djece. Smatram da dijete može odraditi i jaslički i vrtički 5*8 staž, a da to ne bude na njegovu štetu. Život se ne mjeri samo u satima, iako sati nisu nevažni.
Naravno, ne pada mi na pamet tvrditi da su u jaslice išli radi socijalizacije. Išli su jer smo mi, roditelji, djelomično prihvatili i djelomično odredili da je takva naša realnost. A oni su divna, snažna i voljena mala bića koja su u stanju nositi se sa životom.