i zaboravih dodati, wonderwomen i ovdje da kazem-super za nalaz :D
kod tebe NK definitivno nisu problem, mozes se opustiti sto se tog tice. :love:
ma znate sta curke, ja jedva cekam da se mi pocnemo druziti na trudnickim forumima... ;)
Printable View
i zaboravih dodati, wonderwomen i ovdje da kazem-super za nalaz :D
kod tebe NK definitivno nisu problem, mozes se opustiti sto se tog tice. :love:
ma znate sta curke, ja jedva cekam da se mi pocnemo druziti na trudnickim forumima... ;)
Hani777, sretno i ako imaš preko 35 nemoj puno čekat s odlaskom u ZG i popravljanjem NK doma itd., to bih ti ja poručila. Ali, ako se dobro sjećam ti si ono mlad curetak, jel' da :* ? Ako ti je ispod 30, vremena ima na pretek za sve.
ina, mlad bas i nisam, 33 godine 8)
vrijeme za ozbiljnije korake us vakom slucaju :)
:love:
hani777
jesi ponavljala nalaze kakvo je stanje
laky, :love: kao sto sam ti napisala na pp nisam jos...ali hocu za sedmicu dvije otici i ponovo izvaditi nalaz na NK. javnem sta bude. hvala svima. ina :love:
otisla sam da ponovim nalaz NK, misleci da su ipak negdje pogrijesili prvi put. u ova dva mjeseca sam pila maticnu mlijec svaki dan, uzimala Omega 3, Andol 100 (pola) i jela puuuno lanenih sjemenki. kad ono SOK, NK-46%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ocajna sam opet....
pa je li moguce da sam samo pogorsala stanje. grozno, bas sam u totalnom bedu, a idem na prvi IVF slijedeci mjesec...
hani šok, ne mogu vjerovati! Pa zašto onda preporučuju tu matičnu mliječ i te sastojke. Can not bilivit! :shock:
hani777
nekuim kako to :shock:
hani777,
sada korak po korak, - koliko sam vidjela kod tebe su i ANTI SS B poprilicno povecane - si otisla do imunologa po misljenje ? visoke ANTI SS i NK stanice mogu ukazivati i na autoimune poremecaje
prirodna sredstva mogu biti korisna, no nisu uvijek dovoljna, takodjer - za maticnu mlijec sam naletila da su se neke zene zalile da im je pogorsala endometriozu - nisam uspjela pronaci da li si i s tim imala problema
sretno!
hani, i nemaš neku kontinuiranu upalu cijelo vrijeme - brisevi su ti OK, nemaš neki zub koji te zeza ili nekih drugih zdravstvenih problema, jel' da? vidjet ćeš što će ti reći ZG MPO-ovac kojeg si odabrala, nadam se da si odabrala ove koji se malo bave imunologijom, ako ne - znaš kome se obratiti za čitanje nalaza i eventualnu terapiju... Postoje i teorije da te NK u perfiernoj krvi uopće nisu bitne već da su bitne one u endometriju koje se dobivaju biopsijom, ali tu ti biopsiju niko ne radi... Teško je "imunološki solirati" kao pacijent, javi se nekom od onih dr-ova što sam ti preporučila pa ćeš vidjeti što će ti oni reći. Nije ti ta matična mliječ Sv. Graal, nekom pomogne, nekome ne... Drži se i nemoj se unaprijed bedirati, prije nego što si čula što doktor kaže.
I još pitanjce - jesu li ti NK unutar referentnih vrijednosti tog laba u kojima si ih radila, tj. što oni kažu, koje su njima referentne vrijednosti?
Ajme hani 777, nemogu vjerovati!!!
Da sam na tvom mjestu odmah bi otišla jednom od MPO liječnika koji se bave imunologijom. Možda je najbolje da se javiš dr.Baumannu.
Inače, mislim da ti oni moji savjeti u vezi matične mliječi i omega 3 nikako nisu mogli pogoršati nalaz i jako mi je žao da i tebi nije pomoglo :( .
lo, laky :love:
lilium, uh, sad me bas strah, kakvi autoimuni poremecaji, osjete li se neki simptomi? :? jer ja (kuc-kuc) vjezbam redovno, hranim se zdravo, osjecam se ok, itd. itd. da li bih nesto primjetila? :?
ina, nemam nikakvu upalu (kuc-kuc). idem redovno zubaru, zubi ok. pojma nemam. sada sam umislila da mi se ove NK povecavaju iz mjeseca u mjesec jer ubijaju plod pa su svaki mjesec vece i snaznije i bore se protiv tog. mozda lupam, ne znam da li je to moguce. ina, u labu gdje sam radila ovo normalno je do 34%. nakon sto je doktorica vidjela koliko su mi se povecale od novembra, rekla mi je da ovo 'pustim, pijem macinu travu i ne bavim se vise ovim'. :roll: kaze da je sve to jos siva zona. :x hm, ali ona nije citala sve one topice o imunologiji i teorije doktora beer-a. :?
joanna, i ja mislim da nije moglo naskoditi. ali da li sam time mozda pojacala ionako jak imunitet.
curke, sta mislite, da li da idem uopste na IVF??? i da li dex ovdje moze pomoci? mozda cu se najaviti kod baumana, pa onda s terapijom na IVF...
i jos da dodam na ovo gore wonderwoman je u istom labu imala NK 6 ili 9% (ne mogu sada tacno da se sjetim). da ne znam za nju, mislila bih da je do laba... :?
slažem se da je siva zona, po tim teorijama evo jedna naša curka nije kao imala šanse uopće ostat trudna bez donirane jajne stanice ili neke LIT terapije - transfuzije krvi itd. - kao ne bi joj niti ivig pomogao - a gle, đenje, osta žena trudna :heart: ! onda ima jedna druga curka u americi, koja se liječi, istražuje NK stanice, uzima imunoterapije, pa, na žalost, ništa - od srca joj želim da čim prije uspije :heart:. daklem, pisanja dr. beera nisu nikakvo sveto pismo i bog te pita je li njegova teorija promašena ili pogođena. otiđi kod ovih doktora - bauman, duić ili radončić - koji su čitali i njegove teorije i teorije drugih dr-ova koji su kontra beera i tvrde da to nije odgovoro i koji znaju sve to kontekstualizirat. i kod nas su referentne vrijednosti do 30 (mislim) - bar u labu na rebru. najbolje neka ti ti doktori kažu što i kako dalje, stav o tome se stalno mijenja - da malo proguglaš na engl naći ćeš ovo što je našla nela37 na jednom od imunotopica di se britanski liječnici sasvim ograđuju od toga i tvrde da ta teorija nema podloge. znači nisu te teorije općeprihvaćena biblija. jesi ti ono radila laparo - nemaš endometriozu? šta ćeš sad godinama istraživat i pokušavat menadžirat NK stanice, izgubit ćeš vrijeme, a treba nešto i krenit radit - neki postupak. nije ova teorija od beera dala jednoznačne odgovore, a na neke stvari odgovora ni nema. u razumskim razmjerima i uz razumsko trajanje preddijagnostike, treba sve istražit, ali nemoj sad zapet na NK i mislit da nemaš zbog toga šanse. čuj što će ti reći bauman, duić ili radončić - ne znam kod koga si - jedino oni uopće prihvaćaju razgovor na temu NK stanica, a da odmah ne kažu to vam je siva zona, ko što je rekla ta tvoja. eto, to je moj stav - pročačkat malo, koliko ide u granicama financija i vremenskog proteka, i na kraju krenut u akciju, uz razumijevanje da garancije ni za što nema, ali nemoj puno stajat na jednom mjestu - možda ti sugeriraju neki lijek mimo matične koji će bit učinkovitiji, a to pak ne možeš sama - mora te neki dok vodit. sretno!Citiraj:
hani777 prvotno napisa
oću ti reći da ja mislim da su ove imunoteorije nešto tangentalno i pogodile, ali da je to baš onako striktno - nema šanse niko s nk preko 12% itd.... ne znam - nisam sto posto uvjerena. ok da si to odradila i da pratiš, ali obrati se s time nekom MPO-ovcu, teško ćeš sama solirat, a pogotovo što nemaš niti jedan odrađeni IVF iza sebe - još da imaš, ajde de. npr. - nekim ljudima je temperatura tijela normalna preko 37, nemaju nikakvih problema s tim niti znaju zašto... i što sad - kako, nema odgovora, a npr. ljudi normalno žive. pozitivno je tražit odgovore, ali nemoj sad ako odgovora nema odustat od cijele priče. neka potraga traje neko razumsko vrijeme. nije ti to crno-bijelo, oću ti reći - npr. i prema beeru nk stanice u perfernoj krvi nemaju nikakve veze, a što npr. znaš kakve su u endometriju. evo meni npr. kontinuirano cervikalni brisevi koma, a radila biopsiju endometrija na bakterije - kad ono sterilno. dakle, ne mora ti to što su ti u krvi velike značit i da su u endometriju velike. tu pretragu - biopsiju endometrija na nk - niko ne radi na ovim prostorima, pa ti vidi - di ćeš, kud ćeš - najbolje ti je započet s ovime što se kod nas nudi, ako baš nemaš para odletit u ameriku za odradit postupak - ni tamo nema nikakvih garancija da će uspjet.
Potpisujem inu33 i to od prvog do zadnjeg slova a puno slova napisa ona. :love:
Hani, ne znam sto ti reci. Podsjetila si me samo na to da ima (mali broj) zena kod kojih nakon imunoterapije tj. IVIG-a ili Humire NK stanice umjesto da se smanje, kod njih skoce - to zovu tzv. "flare" - ne znam koje je objasnjenje. Ja ipak mislim da ti omega-3 i maticna mlijec nece odmoc (iako mozda nece ni pomoc). Istina je da na tom podrucju reproduktivne imunologije postoji jos puno nepoznanica i tko zna sta je to zapravo sto smeta implantaciju... Ja sam isto sklona reci da kad tad trebas bite the bullet i pokusat ici u postupak pa kud puklo da puklo (mozda nakon dexa???). (Btw, mene je uvijek bunilo to koje je totalni broj NK stanica i koji je broj aktiviranih NK stanica - recimo moj doktor tvrdi da totalni broj NK stanica nije vazan, nego samo aktiviranih NK stanica - a ne znam koja je tocno oznaka za aktivirane NK stanice, CD-nesto)
E ovo je bio moj moto!!!Citiraj:
Ja sam isto sklona reci da kad tad trebas bite the bullet i pokusat ici u postupak pa kud puklo da puklo
Da sam slušala slijepo dr.beer-a onda nebi ni pomišljala ići u postupak barem bez IVIg terapije (visoke nk stanice + višestruka preklapanja u HLA tipizaciji među ostalim i DQ 1,4). Unatoč tome uspjeli smo doći do trudnoće iz devetog pokušaja s minimalnom dozom dexamethasona :).
hani, evo ti odgovor od mu s topica "dexametason" - ovo je odgovor s nekog od liječničkih foruma u hr (ne znam koji je doktor ovo odgovarao). po ovome ispada da su NK u perifernoj krvi zimi ionako veće plus se ponavlja teorija da te u perifernoj krvi nemaju uopće veze s uterusnim i s cijelom pričom. kad skužim koji doktor je ovo pisao, nadopisat ću ti. znači - zanemari NK i u postupak kreći, nemoj samo zbog toga odgađat - u stvari, ja ne bi odgađala. ovdje se kaže da dex nije za imunosupresiju, tj. je, ali u većim dozama (koje imaju ozbiljne nuspojave), nego neki lijek prednisone ili decortin itd. evo, pročitaj:
"evo cure najnovije vijesti uz kvalitetno odjašnjenje:
naime postavila sam pitanje na liječničkom forumu i dobila odgovor:
1. molim objašnjenje o imunosupresiji i ne davanju dexa, tj. za koje je onda on probleme, jer smo došli do zaključka da se daje za PCOS, i za kaj još?
Dexamethason je koritkosteroid s jako dugim djelovanjem, čak i 36h nakon jedne aplikacije; zbog toga se danas više ne daje kao imunosupresiv, i najbolji je kao lokalni kortikosteroid, uz još jedan takav sliičan, betametasone. U ginekologiji je ostao kao lijek izbora kod indukcije fetalne maturacije pluća, opet zbog toga sto jako dugo djeluje (tamo se daje kao 8 ili 12mg injekcije majci)
Doze od 0,5-1,0mg NISU imunosupresivne, ali su kortikosupresivne - odnosno, snižava razinu jednog drugog hormona, ACTH koji kontrolira rad nadbubrežne žlijezde. Ona je izvor nekoliko VRSTA hormona (mineralokortikoidi, glikokortikoidi, androgeni i dehidroepiandosteron-sulfat, koji je unikatan proizvod za nju). Povećanje rada nadbubrega daje veliku količinu skoro svih hormona, pa stoga i androstendiona, koji je supstrat za stvaranje testosterona, koji sprečava ovulaciju i čini jajne stanice manje kvalitetnijima (jer rastu u okružje puno androgena). Davanje Dexe snižava sve hormone nadbubrega (osim DHEA-S), pa time i utjecaj andriogena na jajnik.
Imunosuresivne doze su dakle puno, puno veće od ovih malih, 1mg. Prema literaturi, oko minimum 2-9mg/dan, a za indukciju imunosupresije 1-2mg/kg/dan
2. da li se daje za NK stanice ili ne?
Ne, ne daje se za NK stanice jer te doze su jako male. Osim toga za koje NK stanice bi davali? Ako mislite na CD16+/CD56+, onda to NISU uterine NK stanice za koje se smatra da imaju ulogu u implantaciji. Taj tip stanica je CD16- (negativan) i one dolazi izravno iz koštane srži, ali tek pošto se u krvi pojavi progesteron. Periferne NK stanice su one koje nas brane od virusa, i njihov povećan broj u krvi nema nikakve veze s uterinim stanicama već s virozom ili bilo kojom infekcijom, makar i supkliničkom. Zimi su češće povišeni (jasno je i zašto)
3. i koja je razlika između pronizona i dexa, obadvoje spadaju u grupu kortikosteroida, ali imaju drugačije vrijeme razgrađivanja, da li to utječe na terapiju, pa se dex ne daje za imunosupresiju, a prazinon da?? zbunjene smo
Pronison jest sintetsku klugokortikoid s dobrim imunosupresivnim djelovanjem koje opet, ovisi o dozi. Traje maksimalno 24h, (terpijski oko 8-12)i po tome je kratko-srednjedjelujući kortikosterouid.
- ako se daje kao zamjenska terapija, onda je doza oko 5-10mg/dan (prirodni kortizol je oko 20-40mg, znači da je ovaj jači za oko 4x)
- ako se daje kao imunosupresiv onda doza mora biti bar 30mg/dan, pa sve do 60mg. Kod iznimno jakih stanja, ide se na pulseve i do 100, pa nekada i 200mg/dan (odredjene leukemije itd)
- doza za održavanje je oko 5-15mg/dan (Decortin je isto jedno od imena za prednison)
Eto, nadam se da smo ovo pitanje konačno raščistili"
ina :love: utjesis me koliko toliko. da ti iskreno kazem pozelim cesto da sam prvo odradila IVF pa onda isla u ove imunoloske pretrage. jer sada, hocu da idem na IVF u slijedecem ciklusu, ali znam da cu ici pesimisticno, to jest ono 'garant nece uspjeti'. a po prirodi sam inace optimista... :saint:
narucila sam se na ragovor i kod doktora baumana. da li znate hoce li on pristati da mi prepise terapiju dok ja uporedo odradjujem IVF na IVF poliklinici? hm, meni je totalni haos u glavi.
joanna, tvoj primjer me ohrabruje. :love:
pino, je li oznaka za aktivirane NK CD 56?
poooludit cu od ovih NK. a evo vam primjer. muz je imao gripu i svi oko njega se zarazili a ja naravno NISTA (a namjerno sam ga i ljubila i priblizavala mu se)!!! u kancelariji svi prehladjeni, svima predje, meni NE!!! POOOOOLUUUUDIT CU, tako mi se nekad cini...
Hani, falila si totalno po meni, jer imunologiju u Hrv. ima smisla istraživat TEK NAKON BAREM 2-3 NEUSPJEŠNA IVF-A I NAKON BROJNIH EMBRIO TRANSFERA KOJI NISU UPALILI. Ti ovako uliječeš padobranski s neba pa u rebra odmah u najkontroverznije područje bez ijednog ET-a iza sebe. Ne trebaš tako misliti - vidi primjere od pino, Joanne itd.Citiraj:
hani777 prvotno napisa
Ako smatra da je potrebno - prepisat će ti - ako smatra da nije - neće.
BTW, škicni topic Dexhametason, bit će ti malo jasnije što možeš očekivati i koji su rizici svega itd i koliko je to sve još predmet rasprave, a nikakva bjelodana istina - pod tim, mislim na stav "NK tolike i tolike - nema šanse".
Sretno!
hani777,
zao mi je ako sam te uznemirila, znam zene koje brzo ostaju u drugom stanju, ne znaju sto znace komplikacije u trudnoci, no dokazane su im autoimune bolesti zato se nemoj unaprijed uzrujavati. Odgovorila sam ti na nacin kako bih ja postupila da imam nalaze poput tebe; kako si i sama postala kod tebe su ANTI SS B jako povisene kako si sama rekla "507,3 (NORMALNO DO 10)", a i NK su poprilicno povecane (preko 30 odnosno preko 40) - to ne mora ali i moze nesto znaciti, pa vec kada si napravila te testove bilo bi dobro da medicinska struka kaze svoje.
Sretno :heart:
ina :love:
lilium, ma nisi me uznemirila, a vidjet cu s baumanom sta kaze... :love:
ja sam prolongirala svoj prvi IVF :( ...znaci maribor je aBd u januaru slijedece godine (embrio transfer) tako bar rece vlaisavljevic, a do tada cu vijdeti da li cu stici doci jednom u zagreb. isla sam kod doktora ovdje i on mi je (nakon sto je pregledao sve nalaze za imunologiju) prepisao dexametason :/ (odmah poceti, 0.5 dnevna doza, uzimati navece), piti od pocetka ciklusa (sto mi je sad) a u isto vrijeme uzimati sasvim malu dozu klomifena :? (po pola ujutro i navece). E sad, doktor je rekao 0.5mg a ja nesto razmisljam da uzmem 1mg dnevno, jer ipak su kod mene jako visoke. Kaze da ce ukljuciti aspirin ili heparin poslije, a da dodjem na kontrolu 8. dan.
Pino, lilium, ina, joana kako vam ovo zvuci? 'Cisti placebo'? Navi, koja je tacno bila tvoja terapija?
hani777 - jel' ideš ti sad na nekakav postupak i na koji? Ja ti razmišljam da ti se samo za inseminaciju (pretpostavljam da na to idete) ne isplati piti kortikosteroide (znači nema već gotovog embrija koji se mora "samo" uhvatiti, ali to je samo moje mišljenje, navi će ti sigurno pričati drugačije jer je njeno iskustvo drugačije. Ajde, još nekako OK ako bi imala samo još jednu inseminaciju, ali scenarij u kojem si ti, recimo, još na 3-4 inseminacije na kojima sad recimo idućih 4-5 mjeseci kontinuirano trošiš klomifen (stanjivanje endometrija) i dex (osteoporoza) mi nije dobar. Ajde, maksimalno još jedna inseminacija s tom terapijom, ne bih ti preporučavala više, bojim se da ti ta terapija pri dugotrajnom uzimanju ne isporemeti sve toliko da se nećeš stić' oporavit do Maribora. Klomifeni su mene čak i više zeznuli od velike stimulacije, zato ja to govorim, sve ovisi kako ga podnosiš - meni je devastirao endometrij i 2x izazvao polip koji se jednom morao kirurški rješavat... Opet, ovisi di ćeš to sve radit, znaš mene. Scenarij u kojem već ideš sa relativno "žestokom" terapijom (dex, heparin) i to u nekoj klinici u BiH, a znamo da za uspjeh treba imat vrhunske uvjete (evo ti za usporedbu - tako je bar rekao jedan hrv. doktor sad nedavno u emisiji koja je bila na hrv. TV - vani (izvan Hrv.) je postupak uspješnosti čak navodno 2x veći isključivo zbog uvjeta), a uvjeti u BiH, su, bojim se, još lošiji nego u Hrv.... I inače ti je uspješnost inseminacija 8-15% (na Vuk Vrhovcu tako računaju), sad je recimo prepolovi za BIH uvjete... ne znam koliko ti se isplati ići s tom agresivnom terapijom u postupku u BiH. Neka i druge cure kažu što misle. U svakom slučaju, najviše bih od svega volila kad bi ti pobila ovo moje baljezganje - zato, sretno :heart: !
E, i apropos uzimanja dexamethasona, mislim da je u Hrv. preporuka da se uzima ujutro, ali to još trebaš provjerit sa drugim ženama koje su pile dex, možda sam ja to i pobrkala. Taj doktor koji ti je dao tu terapiju je MPO-ovac u Sarajevu ili?
Terapija ti je, inače, standardna s kakvom ovdje pokušavaju, je li ili nije placebo to sve skupa, zasad nema jednoznačnog odgovora (znaš da imunologija nije jednoznačno prihvaćena, a pogotovo NK u perfirenoj krvi kao indikacija bilo čega), ali ja bih rađe (iskreno) da si u nekoj klinici koja ima osnovnu razinu uspjeha nego klinika u Sarajevu (čitaj - bolji laboratorij), plus da ideš na nešto malo "jače" od inseminacije (čitaj - IVF ili makar IVF u prirodnom ciklusu), kad već trošiš tu terapiju za imunologiju.
"koja ima osnovnu razinu uspjeha" = "koja ima veću osnovnu razinu uspjeha", znači koja je bazično uspješnija u defaultnim stvarima. Ali, mislim da si me skužila :love:. Nemoj sad samo mjesecima na dexu, heparinu i klomifenu vrtit još 3-4 inseminacije, to ti stvarno nema smisla.
ina, doktor mi je rekao da ce mi mozda uraditi inseminaciju. vidjet cemo. on je mpo-ovac ovdje u sarajevu, kod njega sam skoro od pocetka.
Terapija ti je, inače, standardna s kakvom ovdje pokušavaju, je li ili nije placebo to sve skupa, zasad nema jednoznačnog odgovora (znaš da imunologija nije jednoznačno prihvaćena, a pogotovo NK u perfirenoj krvi kao indikacija bilo čega), ali ja bih rađe (iskreno) da si u nekoj klinici koja ima osnovnu razinu uspjeha nego klinika u Sarajevu (čitaj - bolji laboratorij), plus da ideš na nešto malo "jače" od inseminacije (čitaj - IVF ili makar IVF u prirodnom ciklusu), kad već trošiš tu terapiju za imunologiju.Citiraj:
Ajde, maksimalno još jedna inseminacija s tom terapijom, ne bih ti preporučavala više, bojim se da ti ta terapija pri dugotrajnom uzimanju ne isporemeti sve toliko da se nećeš stić' oporavit do Maribora.
ina, i ja bas ovako razmisljam. nema sanse da pijem klomifen ili dex duze od jednog postupka. cak razmisljam da odustanem i od ovog postupka.
znam i ja bas tako sad razmisljam. i koja sam ja KUKAVICA!!! kupila dex i trebam ga poceti piti veceras i evo sjedim i gledam u njega. :lol: ma meni se cini da ja ovo necu ni popiti. :lol: onda kada uhvatim sebe da tako razmisljam pitam se da li ja zaista toliko zelim bebu da bih uradila sve? izgleda da ja nisam jedna od takvih hrabrih, divnih zena. :shock: :? to sam maloprije rekla i muzu, neka zna s cim ima posla. :lol:
ina, hvala ti za sve savjete :love: naravno da necu ovo raditi duze od jednog ciklusa (a mozda niti jedan). :heart:
e sto ja zabrljah s ovim citiranjem. :lol: nevjerovatno kako nikada to ne znam uraditi kako treba. i evo sva se preznojih pokusavajuci da to ispravim, pa ni to ne znam. :lol:
ina, znam da ces znati sta sam pisala ja a sta ti. :)
Ne brini, sve smo to prošle - ja sam kolegicama na poslu prije prvog šmrkanja suprefact spreja (standardan u IVF kratkom protokolu), rekla - evo, ovo ću ušmrkat, da znate ako padnem u anafilaktički šok (to je jedna od kao mogućih nuspojava) reć' hitnoj kad me budu reanimiravali. To ti je sve normalno :love:.
hani777, sretno :heart:
Eh, sve bi bilo dobro
kad bi netko mogao izmjerit i te NK stanice u uterusu ... :roll:
Hani draga, sestro po imunologiji, sretnoooooooooo ... :love: :heart:
hani777- moj ti je savjet da kreneš u postupak, barem inseminaciju.
Od odgadjanja postupaka i samog kontroliranja nk nema neke vajde.
Što se tiče dexa, neznam. Ako sam dobro shvatila tvoj dr nije siguran ni hoćete li ići na inseminaciju u tom slučaju ja definitivno nebi pila dex a pogotovo ne duplo veću dozu od preporučene.
Sve mi to nekako :/
Mislim da bi prije bilo kakve imuno-terapije trebalo napraviti kompletnu obradu i tek onda odlučiti.
Vidim da ti doktor spominje uvodjenje heparina.
Je li pronašao neki problem u vezi koagulacije ili bi ti dao onako napamet?
To i nije terapija koja se standardno daje svim pacijentima.
Oprosti ako sam malo stroga.
I na kraju šta bi s onim konzultacijama kod dr. Baumanna?
POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!
Dobila sam imunoloske nalaze i nista mi nije jasno!!
Na kraju svega pise da nemam genetskog defekta za faktor V i II (Leiden Mutation und Prothrombin Polymorphismus G20210A)
Nalaz:
Krvna slika:
Eritrociti-broj 4.0 T/L.(4.1-5.1)
Hemoglobin: 11.3 g/dl (12.0-16.0)
Hematokrit: 34.1 (36-4
MCV: 84.4 fl (80-96)
MCH: 28.0 pg (28.0-33.0)
MCHC: 33.1 g/dl (33.0-36.0)
Leukociti: 6.96 G/L. (3.50-9.80)
Trombociti: 252 G/L (140-400)
__________________________________________________ ___________
Koagulacija:
PZ:114% (70-130)
PTT:27 sekundi (26-40)
Fibrinogen:447 mg/dl (150-450)
AT-III: 89% (80-120)
D-Dimer: 0.21 mg/ I FEU (<0.50)
ProC-GLOBAL: 0.91 Ratio (>0.80)
APC-Resistenz: 0,91 Ratio (>0.70)
Protein C: 135% (70-140)
Protein S: 86% (58-128)
freies Protein S: 109% (58-130)
Faktor VIII: 134.9% (50.0-149.0)
Lupus Antikoagulans 1: 36.99 sekundi (34-44)
Cardiolipin-AK-IgG: <10 Units/ml (<10)
Cardiolipin-AK-IgM: <7 Units/ml (<7)
Homocystein: 5.32 µmol/l (6.00-12.00)
Dijagnoza:Leichte normocytäre normochrome Anämie
Polyvalente Allergie
Ako se netko od vas imalo kuzi u ovo, molila bih komentar! :love:
Bebomanka, sorry ja ti ne mogu pomoci, meni je ovo sve 'spansko selo'. :) ali znam da curke znaju, pa ce ti se javiti. meni se cini da ti je sve ok.
lilium, hvala. :love:
tigy :love: cesto mislim na tebe i sve se nadam da ces nam uskoro objaviti radosnu vijest. :love: i ja bih voljela da se mogu provjeriti NK u uterusu, ali sam citala na nekim americkim stranicama da, ako su NK jako povecane u krvi, da je 99% da su povecane i u uterusu. a vice versa ne vazi. tako da ja mislim da ja imam kilerice i u uterusu. mrzim ih. :x
Joanna, nisi uopste stroga :love: , meni puno znaci sto me ovo pitas. Ja se nadam da ce mi uraditi inseminaciju, mada mi je propisao da pijem pola klomifena ujutro, pola navece, a ja uzimam samo navece pola, jer mrzim klomifen. a dex svecano uzimam veceras. :shock: 0,50 mg i nista vise, i samo ovaj mjesec. Ja sam napravila kompletnu obradu imunologije (i kariograme i sve ostalo) ili mozda nisam? :? meni se cini da jesam. heparin je spominjao ako bi doslo do trudnoce, sto je meni naravno sada SF. :? a spominjao ga je mozda zbog visokih anti ss (duplo povecane). niko mi nikada nije uspio objasniti sta su te anti ss a kada ukucam na internet, ne izadje nista. :?
ina, ti si rekla kolegicama za superfakt sprej a ja cu da kazem muzu veceras da pazi na mene. malo dexa, malo klomifena, ko zna kakva se probudim ujutro :lol:
I da zaboravih Joanna nisam otisla na konsultacije kod Baumana jer nisam stigla. :( Kasno smo dosli u Zagreb i stigla sam otici samo na IVF polikliniku i pricati s doktorom T. I on mi je rekao da ako budem dolazila kod njih na IVF da ce mi dati terapiju za imunologiju i dva puta je podvukao ono anti ss. :? On mi je mislio dati pronison ili decortin i aspirin (pocevsi s danom aspiracije). Tako da mislim da svi polako prihvacaju imunologiju...
DOk doktor R. mi odgovara da mi on ne bi nista jos davao bez par odradjenih IVF. On je zaista divan!!! :heart: Odusevljena sam sto se kratko ukljucio na ovaj forum. :love:
Jeste li isle na Immune Forum? Ja se ubijem u pojam kada vidim kako se lijece imunoloski problemi u Americi :( ...God njih je IVig jedina terapija za visoke NK. Dex daju onako usput (i rijetko kome pomogne).
Hani, oli ste ti i doktor niste dogovorili na koji postupak idete - ne kužim kako se ti sad to nadaš, nije ti rekao (a ti nisi pitala) koji mu je sad plan s tobom? To bi trebalo unaprijed definirat, sve te what-if scenarije. Ako ideš na insemin., ne možeš tako samoinicijativno smanjivat dozu klomifena jer ga "mrziš" itd. - trebaš se dogovorit s doktorom i s njim porazgovarat - ako ne ovuliraš, šta će ti onda sva plejada ovog ostaloga - od dexa pa nadalje... Nix verstehen (ne razumin) koji je sad plan i kako to ide s tim tvojim doktorom - treba i s doktorom razgovarat, mislim, svaka čast nama, ali on je tvoj doktor pa ne možeš mu terapiju smanjivat bez dogovora, kako ćeš/ćete tako na zelenu granu... Ako nisi za klomifen (imaš prirodnu ovulaciju) onda opet treba s njim popričat i reći da ne bi zato i zato i dogovorit se. Ako je on neki mrgud tip i ništa ne govori nego ono ja sam Herr Magister Primarius Doktorum Doktor, a vi pacijenti šic, onda moraš promijenit doktora i doć' u ZG ili ST, na primjer. Ajde, pamet u glavu, komuniciraj s doktorom i sretno :heart:.Citiraj:
hani777 prvotno napisa
Ma, sve ti je to... Zato ja tebi kažem ajde više na taj IVF pa makar da imaš to iskustvo iza sebe, da se vidi kakve su ti jajne stanice itd. Inseminacije su pucanj na slijepo više-manje. S jedne strane, ovo bez ijednog urađenog IVF-a zabrijat na NK je onako - specifično - a s druge strane koliko jedan "trial run" IVF par emotivno, financijski (lijekovi + postpuak + smještaj + putovanje - ajmo računat nekih cca 2.000 EUR pa naviše), vremenski (minimum 6 mjeseci u outu od drugih pokušaja) i zdravstveno košta (izlaganje hormonalnom udaru pa onda posljedično neovuliranje itd.).... Treba nać' zlatnu sredinu. I zato IVF treba radit u klinici koja ima makar 30% uspješnosti - a znaš već koje su to (nisu u BIH). Imam dojam da ste vas dva nekako rastegnuti i ne znate što i kako, pohvalno je da si ti to sve odradila, ali, opet, sad te bacilo u stote vode iz kojih je teško isplivat. Ja bih na tvom mjestu čim prije na neki IVF, imunolgiju si sad za svoj slučaj maltene "doktorirala" i vrijeme je za ozbiljnu akciju i žao mi je što se trošiš s tim inseminacijama, ali ajde, nisi ni njih puno napravila, zavrti još tu, a onda se ti i muž morate sjesti i složiti neki plauzibilan plan - ako ne uspije (a dao Bog da uspije) onda u neku IVF kliniku izvan BIH koja će vam se svidjeti (ja bih ti savjetovala jedan IVF prije Maribora, ako ga možete fin. priuštit - i to barem 8 mjeseci prije Maribora jer računaš da s mariborskim punim protokolom počinješ često i nekih 2,5 mjeseca prije dana kad je određena punkcija).Citiraj:
hani777 prvotno napisa