Sporo, sporo, ali ide. :)
Printable View
Sporo, sporo, ali ide. :)
:D :D I mi prije dva dana počeli sa pravilnikom. M. (8.g.) je bio jako nesretan jer je imao puno slobodnog vremena a nije znao što bi s njim i onda sam mu predložila da sastavimo popis stvarčica koje tijekom dana mora obaviti. 1. Presvući se kad dođe iz škole i složiti odjeću
2. Napisati zadaću i ponoviti gradivo
3. Pročitati 5 rečenica neke knjige ili manju priču, a kad dođem doma onda mi ispriča što je pročitao
4. Dati psu hranu i vodu
5. Pospremiti svoje stvari ostavljene na raznoraznim mjestima po kući
6. Složiti torbu
7. Otuširati se i oprati zube
8. Pospremiti svoj radni stol i sobu
9. Igrati se
Za obavljenje svih zadataka ima cijeli dan na raspolaganju, ali kad dođe vrijeme spavanja, ti zadaci moraju biti ispunjeni. Za svaki obavljeni zadatak sam upisuje plusić, a ja navečer kad napravim kontrolu stavljam smajlić. Kad se skupi određeni broje smajlića, slijedi simbolična nagrada. Njemu se zasad to jako sviđa. Dan mu je ispunjeniji, a zadaci su zaista jednostavni i svode se na ono što je i inače trebalo svaki dan napraviti, ali ja bih obično pol dana hodala za njim i potsjećala ga da napravi ovo ili ono. Sad sam vodi brigu i to mu između ostalog daje i osjećaj važnosti i odgovornosti. Dogovorili smo se da kad mu ti zadaci "uđu u krv", da ćemo napraviti proširenu listu sa malo zahtjevnijim zadacima.
Iako je prošlo tek dva dana, oduševljena sam koju je promjenu ova lista unijela u naše živote :)
Znam da nije konstruktivan komentar, ali Zdenka, ako mi tata izganja domovnicu, pa ja mognem glasati i za vašu zemlju, na izbore izlazim čim se tvoj sinek kandiduje, i budem lobirala za njega na sve strane!
Budućem predsjedničkom kandidatu je drago da već ima glasače! ;)
Kad bi naši to prihvatili,njima je broj 1. igrati se pa onda sve ostalo,badava hodat za njima i podsjećati ih,meni je prvo bilo zadaću napisati kad sam bio klinac.Meni se čini da su današnja djeca previše razmažena :?Citiraj:
Jazzarella prvotno napisa
Pa tko vam odgaja tu "današnju djecu"? :)Citiraj:
Gustavo prvotno napisa
ovo s pravilima uopće nije loša ideja. samo ima jednu slabu točku, a ta je da treba jaaako dobro razmisliti prije donošenja završne verzije. jer već vidim proteste ukoliko bi zaboravila u pravilnik uvesti nešto što bi poslije zahtjevala od juraja. a on sa svojim argumentima...sve mi se više čini da je odvjetnička profesija ono što mu za sad najviše leži. :lol: pa aj ti pregovaraj u takvoj situaciji s njegovom argumentacijom kako nešto nije u pravilniku.
ili dopustiti uvođenje aneksa...
ovo s obiteljskom misijom mi je totalno bezveze. gledam ova pitanja i uopće ne znam što bi na njih odgovorila. i još se postupak ponavlja iz tjedna u tjedan i još u nedelju o tome treba raspravljati i još u krevetu treba o tome razmišljati. :roll:
dosta mi je takvih američkih gluposti i self-help s..nja na poslu - svako malo neka radionica o misiji, viziji, ciljevima, što misliš o šefu, što on misli o tebi, tim bilding. i tako još i doma, majko mila katastrofe.
Ovo s pravilima je po meni sasvim normalna i uobicajena stvar. Imale smo ih sestra i ja dok smo bile male - ne vidim razloga zasto ih moj sin danas ne bi imao.
Osim toga, on je dosta slican Zdenkinom M :heart:. I da, on je pred koju godinu, kad sam ja od njega nesto trazila (tipa, prije spavanje spremamo igracke), prokomentirao u stilu - moze mama, ja pospremim igracke, a svaki dan je pravilo obaveznoga igranja sa mnom :love: (nes ti pravila :heart: )
I da, neki red i granice se moraju znati. DJeca granice naprosto trebaju - ne moze im zivotni prostor svakodnevno i cijeli dan biti posve otvoren. To im je neki period pripreme za skolu, ma za zivot ako bas hocete.
Evo, moj mis ce u rujnu napuniti 6 - i ima svoje obavezno pravilo - u slobodno vrijeme zeli biti doma. I ja to postujem, kolikogod mogu. On je trenutno u fazi kad mu je najljepse biti kod kuce. Imali smo fazu kad uopce nismo bili u kuci pa fazu kad je stalno netko bio kod nas... i tako se vrtimo u krug.