Susjeda je isprobala tretman limunom i kaze da ovaj put nije imala nikakvih teskoca s bradavicama. Meni su prvi put bradavice bile u strasnom stanju pa sam sad voljna proci i kroz limun, a poslije mogu dati izvjesce je li djelovalo.
Printable View
Susjeda je isprobala tretman limunom i kaze da ovaj put nije imala nikakvih teskoca s bradavicama. Meni su prvi put bradavice bile u strasnom stanju pa sam sad voljna proci i kroz limun, a poslije mogu dati izvjesce je li djelovalo.
drugi put nije imala problema najvjerojatnije zato što je bilo - drugi put.Citiraj:
jacman prvotno napisa
Baš.Citiraj:
tibica prvotno napisa
To isto je i meni mama tupila.
A onda se sjetila kak je imala problema s dojenjem, bradavicama is svim mogućim..
Ja sam lijepo poslušala savjete iz tekstova s portala i samo sam se lagano brisala (tapkajući) nakon tuširanja i niš nisam trljala, gnječila ni gnjavila svoje bradavice. Ma ne bih ni mogla jer su mi bile jako osjetljive.
Kad je krenulo dojenje, nisam imala nikakvih problema osim onih klasičnih poteškoća s početka dojilačkog staža (kad boli, dok se ne navikneš na bebino sisanje, pa i ona početna iziritiranost koja brzo prestane). Samo sam prvih par dana mazala s nekom kremicom (mislim (kršitelj koda)ova baš za bradavice) i čim nije bilo iritiranosti prestala sam. Samo poslije podoja malo mlijeka razmažem po bradavicama i pustim da se osuši. Nikakvo pranje ni ispiranje prije ili poslije podoja. Normalno tuširanje i to je to.
Potpis od a-ž.Citiraj:
zhabica prvotno napisa
Mene je ona spasila, stvarno se isplati svaka kuna.
Ja ću si za drugi put apsolutno pripremiti tu kremu (Purelan) za bradavice. Naime, imam loše iskustvo s prvog poroda. Mlijeko mi je nadošlo tek 4-5 dan, do tada su mi Ivana stavljali na cicu, on bi (jadničak mamin, bio je gladan :cry: ) vukao, a ono - ništa. Tako mi je poslije jednog "podoja" bradavica bila toliko uništena da je jedan komadić (znam da je odvratno i čitati) visio na stranu (ne moram ni govoriti koliko me to boljelo). Sestra je rekla da takvo što još nije vidjela, a ta ista sestra mi je savjetovala melem ( :roll: ) koji sam prije podoja brisala tako da su mi bradavice bile još više iziritirane. Uopće ne znam kako bih pregrmila to razdoblje da nisam koristila one šeširiće. Uza sve to, podrška u bolnici je bila katastrofalna - nemate mlijeka, loše, loše, dobio je samo xy grama..., a ja sve očajnija. Ali zato smo doma moja srećica i ja došli na svoje - nikakvih upala, ragada, mastitisa. Uspješno dojili do 30 mjeseci. I da, majčino mlijeko pomaže, njime namazati bradavicu poslije podoja, ali ja to u bolnici nisam mogla jer, kao što sam već napisala, mlijeka nije bilo.
Što se tiče razlike između Purelana i lanolina koji se prodaje u apotekama,
nazvala ja apoteku.
Tamo su mi rekli da se bradavice mogu mazati s njihovim lanolinom, ali da ne bi smio ići na ranice i da bi ga trebalo obrisati s bradavica prije dojenja - tako da nula bodova!
(Nisam uspjela baš detaljno ispitivati, ali pretpostavljam da nije dovoljno čist)
Ne bih se pouzdala u savjete ljekarnika na temu lanolina. Niti jednog ljekarnika do sada nisam cula da je s odusevljenjem reagirano na lanolin. Vecinom su to ovakve reakcije :shock: kad spomenes za sto ti treba.Citiraj:
Fana prvotno napisa
Cisti lanolin (bez kemijskih dodataka) kupljen u ljekarni je ok za bradavice. Ne mora ga se ispirati niti brisati s bradavica. To je preporuka svjetske lige za dojenje (cijim preporukama se mi vodimo). Jedino sto taj lanolin zna biti malo cvrst, pa uzmete malo medju prste i omeksate trljanjem prstiju i onda stavite na bradavice.
U tom slučaju, imamo dakle 2u1 proizvod. Malo na cice, malo na vuneni cover :mrgreen:
Vidis, vidis :lol:Citiraj:
Fana prvotno napisa
Možete mazati i zmijskim znojem, al kad malo čudo prvi put prione, vidjet ćete sve zvijezde! Možda bi ribanje čeličnom četkom pomoglo! :lol: Ja sam se iznenadila kako beba može jako stisnuti. Cijeli život postupamo sa bradavicama nježno i pažljivo, a onda ih odjednom netko žvače i nateže ko da smo ih dobile na lutriji. Šalim se, naravno, dojenje je predivno iskustvo i mi uživamo u njemu već 8 mjeseci i ne mislimo prestati tako brzo. Samo mislim da mazanje kremama unaprijed nema nekog smisla. Puno je važnije informiranje o dojenju, da se znate nositi sa situacijama kako se redom javljaju: što kad dođe mlijeko, kada treba masirati, izdajati, kako staviti bebu na prsa...jer nisu sve sestre u svim rodilištima raspoložene za pomoć mladim mamama. Ja sam u rodilište nosila bepanthen mast, ali nije mi trebalo.
ne mora uopće biti takoCitiraj:
Možete mazati i zmijskim znojem, al kad malo čudo prvi put prione, vidjet ćete sve zvijezde!
mene ni prvi, ni drugi put dojenje nije ni najmanje bolilo, jedva da sam ga osjećala
Ispravan polozaj je taj koji omogucuje da dojenje "ne boli". Ako mama doji i vidi sve zvijezde, e onda je to znak da nesto ne stima i da bi trebalo nesto popraviti (najcesce polozaj djeteta na dojci).
meni je baka (!) rekla da bi ja trebala poceti ispirati bradavice u nekakvoj bor-vodici... nemam pojma sta je to, rekla sam joj, bako, kad je to bilo, kad si ti dojila...!
nego, ja poslije svakog tusiranja mazem trbuh i cice s uljem (bademovim, ili nekim njemackim, ekstra za trudnice, sve prirodno) protiv strija, pa to kak mazem dodje i do bradavica. sad me zanima, mozda bi njih trebala izbjegavati, da ne dodje to ulje do njih? mislim ne znam, sta bi bilo, al eto, da vas priupitam.
mene takodjer prvi podoj nije niti najmanje bolioCitiraj:
Lutonjica prvotno napisa
bradavice nije potrebno mazati niti u trudnoći niti poslije poroda. cure su sve napisale ranije na ovom topicu. samo da ti skrenem pažnju da mazanje grudi (i bradavica) nakon poroda može odbiti bebu od dojenja ukoliko ulje ili krema imaju miris. tvoje mlijeko i čisti lanolim, prema potrebi, sasvim su dovoljni za bradavice.Citiraj:
manal prvotno napisa
Mali je od početka pravilno sisao, nikad nisam imala oštećenje bradavica. Jednostavno mi je taj podražaj bio prejak i trebalo mi je dva dana da se bradavice naviknu na nove senzacije. I moje bolničke cimerice su stenjale prva dva dana, tako da vjerujem da to nije rijetkost.
bor vodica je borna kiselina
otrov
katastrofa
ali to se prije preporučalo za dezinfekciju
kao, mama mora dezinficirati cice prije nego ih stavi bebi u usta
(ne znam da li bi plakala ili se smijala na to)
Meni je patronažna na grupi za dojenje preporučila Bepanthen mast. Koliko sam shvatila, to je lanolin i b vitamin i jestivo je, to jest, ne treba se brisati s cica prije podoja.
Bepanthen mast treba oprati s bradavice prije podoja, pise i u uputstvu
ja mažem bradavice sa kremom koju rade u mojoj apoteci baš za bradavice, neznam točno sastav. ja izvlačim bradavice sa (kršitelj koda)ovim niplettama jer su ravne, pa su u početku bile dosta iziritirane, a krema mi je super.
Ispričavam se na dezinformaciji, tako mi rekoše :oops:Citiraj:
emily prvotno napisa
malo OT, ali da ne stavljam novi post: ja mislim da imam madeze na bradavicama. smeta li to za dojenje? mislim ako se (ne daj boze) jave neke ranice... ?
mehanička trauma ne uzrokuje pojavu melanoma. općenito nisu opasni madeži manji od 5mm (ako gumica na olovci površinom prekrije madež).Citiraj:
manal prvotno napisa