gapi prvotno napisa
Jako su me iznenadili brojni postovi koje sam procitala. Jako je puno netocnosti i nepotpunog razumijevanja stvari. Apsolutno sam za da se dobro informiramo o cijepljenju i bilo kojoj drugoj medicinskoj intervenciji, ali oni koji su laici zaista bi trebali biti svjesni da svog ogranicenog znanja.
Kad bi sad isla demantirati brojne netocnosti gore iznesene trebao bi mi cijeli dan.
Evo, samo primjer.. Tocno je da se kao komlikacija cijepljenja moze javiti Gillian Barreov sindrom. To je vrlo rijetko, ali je moguce. Medutim neki od vas nisu shvatili da se isti sindrom javlja i kao komplikacija razlicitih virusnih infekcija pa tako i gripe. S obzirom na ucestalost respiratnornih infekcija daleko je veca sansa da cete ga upravo tako dobiti nego npr. cijepljenjem. Ponavljam, to je izuzetno rijetka komlikacija cijepljenja.
Sto mislite zbog cega se meningokokni i pneumokokni meningitisi javljaju bas u ovo doba? Jedan od razloga je epidemija gripe i drugih respiratornih infekcija koje ostecuju sluznicu disnog sustava te na taj nacin otvaraju vrata meningokokima i pneumokokima koji su kod djela populacije u odredenom vremenskom periodu normalni stanovnici sluznice nosa i zdrijela. Prema tome, prevenirajući respiratorne infekcije, indirektno se stitimo i protiv gore navedenih invazivnih infekcija.
Kad sam vec spomenula meningokokni meningitis.. Smrt djecaka iz Siska prouzrocio je meningokok grupe C. Postoji cjepivo upravo za taj meningokok i u nekim drzavama je to cjepivo u redovitom programu cijepljenja. Da je to cjepivo kojim slucajem registrirano u Hrvatskoj, da li bi cijepili dijete protiv toga ili bi radije riskirali infekciju? Sto mislite sto bi odgovorili roditelji koji su djecu izgubili zbog meningokoka?
A pro po krpeljnog meningoencefalitisa. Docjepljivanje se provodi svake 3 godine, a ne svake sezone kako je netko sugerirao. U buducnosti ocekujemo da ce se period docjepljivanje produziti na barem 5 godina, ali za sada je to svake 3 godine. Nikad dosada nije zabiljezen izostanak ucinkovitosti tog cjepiva. U Hrvatskoj prosjecno oboli 50 osoba i to su uglavnom nisu profesionalno izlozeni riziku je se te skupine uglavnom cijepe. S obzirom da postoji sigurno i ucinkovito cijepljenje i tih 50 slucajeva su previse.
Pitajte infektologe sto misle o cijepljenju. Oni koji stvarno vide oboljele od gore spomenutih bolesti itekako imaju afirmativni stav prema cijepljenju za razliku od onih koji samp teoretiziraju i lamentiraju.