eh, da :) , suprotno od kazaljke na satu.
Printable View
eh, da :) , suprotno od kazaljke na satu.
Ja ih rucno vadim nasoj kujici. Treba ih odvrtati malo duze. :)
A koliko jako zavrtite? (45 stupnjeva, 90 stupnjeva, 180 stupnjeva)? :/
Jel se povuce polako ili naglo?
Kak znate da vam nije pinceta preostra pa ga u stvari slomi?
Kak znate da nije glava ostala?
Sve hocu znati :mrgreen:
Jucer smo skakutali oko kuce, pridvecer usli u kucu, kad ono krpelj na glavi. Hladni znoj, pa temperatura, pa panika, pa...A cijepili smo se prosli tjedan. Gamad jedna sitna. MM me smirivao, a ja sam samo trcala ko muha bez glave. Otisli smo do doktorice ona je to ljepo skinula i kraj. Pa..., jesmo se cijepili, ali rekla je da slijedecih mjesec dana pazimo na nekakve crvene krugove. To je neka druga bolestina koja se moze ljecit samo antibioticima. Super. Bas imamo srece. Ma, sva sam u ........Sad svaki put kad cemo ici van cu samo gledati jel nekaj plazi po njemu i branit mu da se baca po travi. :/
ja sam se tek poslije onog svog posta sjetila da sam i ja jednom MMu vec skidala krpelja :mrgreen: .Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
daklem, primis ga s pincetom, ali ne prejako da ga ne slomis i lagano krenes kruzit u smjeru suprotnom od kaz. na satu i tako dok se ne pusti.
sve treba radit njezno i polako i vampircic je vani :) .
onda pogledas kako izgleda krpelj (makar je sitan, moze se vidjet jel glava na mjestu), pa pogledas mjesto uboda i ako vise nema nikakve crne tockice, znaci da je ok.
normalno je da je ubodeno mjesto nakon vadjena malo crveno, ali bi to za par sati trebalo proc.
ali ako se ne usudis sam vadit, to ti isto moze dok napravit u ambulanti, gotovo za minutu.
malo je off topic,
ali pošto smo se odlučili cijepiti zanima me da li ste uzele račune za cijepljenje za iduću poreznu prijavu
koliko sam skužila iz topica kad je porezna prijava bila aktualna, računi za djecu bi prošli ako na njima stoji samo prezime :?
Pojma nisam imala. Nisam dobila racun.
račune ne daju sami, treba ih tražiti :roll:
ja sam tek poslije trudnoće saznale za to, a kad se sjetim koliko sam mogla imati računa što sam svaki mjesec plaćala kod privatnog doktora
sad znam za drugi put :D
i kad ides privatno kod ginica?
ja sam shvatila da mogu i računi od ginića :)
ako griješim ispravite me...
imaš nešto o tome ovdje:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=8108
evo da malo podignemo ovaj topic posto zivim u maticnoj zemlji ove bolesti :x
da li netko zna(mozda Davor ) da li je cjepivo preporucljivo i za male bebe,sjecam se da sam Roberta cjepila nesto sa godinu i pol,pa ne znam da li sa Filipom jos pricekati ili ne
I mene interesira to cijepljenje pa sam nazvala svojeg pedijatra.Uglavnom , cijepe se djeca od godinu dana nadalje i to u tri navrata. Prva doza , druga doza nakon mjesec dana i tada se postiže 80% zaštite i treća doza nakon 9 a najkasnije 12 mjeseci od prvog cijepljenja.
ja sam prošle godine zaradila krpelja i već i ove god. jednoga,al se bojim cijepljenja.
ja se ovdje gdje jesam ne bi igrala sa time
poznati smo kao leglo ovih otrovnih bestija :evil:
davore, jesi li odgovorio negdje koji repelenti su najucinkovitiji i koji su najbolji za djecu?
ja sam godinama koristila autan, ali kako me zadnje 2 nije bas bilo u prirodi nemam pojma postoji li trenutno nesto bolje ili kvalitetnije.
kako mislim na djecje trke u orijentaciji s klincem, a i ja bi mogla koju otrcat, razmisljam i o cijepljenju samo nisam ziher jel vec prekasno za to...
sandra evo iskustva i "maticne" zemlje.
mi smo nasu inu, uprkos medijskoj kampanji u austriji protiv krpelja, cijepili tek kad je imala 5 i pol godina.
razlozi:
mi smo vise urbani tipovi i nismo bas isli puno u bespuca waldviertela. a parkove i blizu okolicu beca bas ne racunam
kad je bila mala nije bas puno puzala po zelenilu, imala je sesiric i rukave i slicno. i mi smo uvijek pazili, mazali i tako...
ljetne mjesece i sve one praznike u kasno proljece smo vecinom bili u prirodi u hrvatskoj.
i najvaznije:
postoje neoficijelne studije i statistike (akh bec), da iz nekih (strucnjacima nejasnih razloga) djeca do otprilike sedme godine ne oboljevaju od krpeljnog meningitisa.
sad smo cijepili, jer sa vrticem idu na razne cjelodnevne izlete (gdje nema nas da bi kontrolirali), a i sa skolom ce ici na neka logorovanja, pa smo procijenili da bi cjepljenje bilo ok.
postoje i neka hoomeopatska sretstva koja bi kao bila pandan cjepljenju. misljenja o njihovoj ucinkovitosti se (sto drugo ocekivati) se prilicno razlikuju, tako da covjek na kraju mora sam odluciti cemu ce se prikloniti.
Najučinkovitiji repelent je (nažalost) kemija i odaziva se na kraticu DEET. Nalazi se u skoro svim industrijskim repelentima i zapravo je OK.
Sva prirodna sredstva su manje-više uskog spektra i ne znam da krpelji baš bježe od njih - DEET mi je nekako bolji izbor (dietil-nešto i nešto drugo, znatiželjni kemičari neka guglaju)
Nazalost, netocno je da mala djeca ne oboljevaju od krpeljnog meningoencefalitisa. Prema onome sto je do sada objavljeno najmladi pacijent s tom bolescu bila je beba od samo 6 tjedana.
Postoji posebno cjepivo za djecu od 1. do 11. godine. Djeca starija od 11 godina cjepe se cjepivom za odrasle.