@n@, u tvom slučaju potrebne su min 3 isplate prije onom mjeseca u kojem ideš na porodni,/komplikacije. potrebna je i potrvrda o produljenoim koju daje vjerovatno firma jer je kod nje zaleđeno mirovanje, pitaj firmu????
Printable View
@n@, u tvom slučaju potrebne su min 3 isplate prije onom mjeseca u kojem ideš na porodni,/komplikacije. potrebna je i potrvrda o produljenoim koju daje vjerovatno firma jer je kod nje zaleđeno mirovanje, pitaj firmu????
Da, imam Rješenje o mirovanju radnog odnosa.
Dakle, u obračun neće ući mjeseci mirovanja... hvala!
jošprovjeri u firmi i HZZO
Pomagajte,
Planiram drugo dijete i radim dvije godine (plaća 6000 kn).Imam problem što mi je situacija u firmi loša i mislim da će nam kasniti plaće.Kako se onda obračunava naknada?Zadnjih šest mjeseci isplaćenih plaća kalendarskih znači npr. 10 9 8 7 6 5 ili zadnjih isplaćenih bez obzira na koji se mjesec odnose.Kolegica u firmi koja obračunava plaće mi je rekla da će nastati "rupe" i da će automatski biti smanjena naknada. Zbunjena sam :?
U obrazac ulaze isplaćene plaće u šest mjeseci koji su prethodili mjesecu kad si otišla na bolovanje. Normalno da će neisplaćene plaće u promatranim mjesecima utjedati na visinu naknade.Citiraj:
magela prvotno napisa
S druge strane, ako se dogodi da je isplaćena samo jedna plaća ili niti jedna plaća u tih promatranih šest mjeseci rada, onda se kao osnovica za naknadu plaće uzima plaća isplaćena do dana početka bolovanja radi kompllikacija u trodnoći, oodnosa plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, koja NE MOŽE BITI VIŠA od propisane najniže osnovice osiguranja koja slući za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je počelo bolovanje, umanjena za doprinose iz osnovice, porez i prirez. Ta osnovica za 2008.g. iznosi 2441,25 kuna.
Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Zahvaljujem na detaljnom odgovoru!ako budu isplaćene dvije plaće u jednom mjesecu onda se automatski naknada izjednačava iako je preskočen mjesec?npr.dobila sam protekle godine u prvom mjesecu dvije plaće(za 11 i 12 mj) jer nam nije bila isplaćena u 12 mjesec plaća za 11 mjesec.za sada su nam plaće uredne ali situacija je ozbiljna.nadam se da ću što prije zatrudniti!
u obračun ulaze SVE isplaćene plaće U zadanim mjesecima.
Pokušat ću ovdje jasno postaviti pitanje.
Kad sam otišla na komplikacije uzet mi je prosjek zadnjih 6 plaća. No međutim tih 6 plaća nisu iste, jer mi se plaća u zadnje 3 plaće povisila znatno. Ali mi to nije niti bitno sada, jer svejedno mi je limit oko 4200, zar ne?
Ali me zanima kd odem na porodiljni i kad budem imala pravo na punu plaću, da li ću je imati? Koji prosijek ćemi uzeti? Jer ako mi nastave uzimati prosjek zadnjih 6 mj. kad sam otišla na komlik. onda ću biti zakinuta, jer je moja plaća bila veća kad sam otišla na komplikacije :( Nadam se da ste me razumijeli :?
Ako ćeš na rodiljni dopust otići direktno sa ovog bolovanja uslijed komplikacija u trudnoći, prosjek ti je već izračunat (ušle su ti plaće isplaćene prije bolovanja). SAmo će se maknuti limit.
I kad mi se makne limit, opet će mi plaća na porodiljnom biti manja od moje plaće kad sam otišla na komplikacije. Baš mi je to bezveze, što mi se ne uzme sadašnji prosjek plaće, po ugovoru kad sam otišla na komplikacije
dakle, uzet ce ti se prosjek place izracunat na temelju ER-1 obrasca koji je ispunjen i predan prije odlaska na komplikacije. ako je taj prosjek satnice veci od nekih 25kn/h max isplata na komplikacijama ce biti 4257kn, dok ce na porodiljnom racunati naknadu po principu broj ranih dana x 8 x satnica
tak je svima. da ti uzmu samo zadnju placu ili zadnju satnicu onda bi svi mogli zicati poslodavca da nam zadnji mjesec digne placu nebu pod oblake pa bi imale visoku naknadu...zao mi je sto ti ulazi i 3mj nize place u prosjek, al recimo meni je uslo samo 15 dana place kod poslodavca koji je isplacivao minimalac na racun a ostalo na ruke pa mi je to opako srusilo satnicu...al tak je kak je. svima po istom principu
REbeca, ne uzimaju se UGOVORENE plaće, već ISPLAĆENE u mjesecima (njih šest) koji su prethodili (mjesecu) bolovanju / rodiljnom.Citiraj:
rebeca prvotno napisa
Ok, i pretpostavila sam da je to tako. No, ako je tako za svakoga, ne bum umrla od gladi ;)
Danas sam saznala da nemam prava na nikavu naknadu za trudnocu i porodiljski s obzirom da nisam zaposlena i nisam prijavljena na burzu. Moram reci da me to malo razocaralo ali eto nista me ne cudi s obzirom na cijeli sistem nase drage nam drzave. Ne zelim se bedirati, no eto nije da nam ne bi dobro doslo nesto novcica extra. Stoga blago Vama koji dobiva ista, jer kaze stara narodne "Bolje ista nego nista"
Kaos, jako mi je žao zbog toga. :/ No, naš sustav rodiljnih naknada temelji se na (zdravstvenom i mirovinskom) osiguranju.
S druge strane, raspitaj se da li imaš pravo na naknadu za opremu djeteta od HZZO-a (ako ti je suprug osiguran on je može podići), naknadu za opremu djeteta od grada, te eventualno dječji dodatak.