mare1, u kojem si tjednu rodila?
Printable View
mare1, u kojem si tjednu rodila?
i meni je bila , i trbuh nije bio velik. ali mozda ni ti nisi visoka 180 i nemas stajaznamkoliko kila pa nije ni cudno da beba nece imati 4 kg. Mislim, razumis sta sam tila rec? Ja iman 163cm i isla sam rodit sa 68 kg, inace imam oko 55 i nije ni cudo da beba nije prevelika. Iako je i moja stalno kasnila za 2-3 tjedna i na kraju se rodila sam 36+6 (po terminu) i imao je samo 2050 (dan prije procjenjen na 2100gr) i 44cm (procjena doktora maksimum 34 tjedna). Danas je veliki decko.Citiraj:
Leni prvotno napisa
Ne brini, ne izgladnjujes bebu (i meni su to govorili :x ), ona sama uzme sto joj treba :love:
39+6 dan prije termina.Citiraj:
Leni prvotno napisa
Citiraj:
meštrovica prvotno napisa
meni je od ovoga beba u 25 tjednu umrla , isto zastoj u ratu od 2 tjedna ...losi protoci ...
evo i mene natrag. rodila sam hitnim carskim zbog losih protoka. hvala bogu da sam bila hospitalizirana prije toga zbog visokog tlaka i da su mi stalno radili pretrage. dijete je zaostajalo samo dva tjedna, ali ocito da je potrebno pred kraj stalno kontrolirati.
nakon pretrage odmahsu me hitili u boks na nesto sto se zove "stres test" (i bome je stres! :shock: ), dali mi tek toliko dripa da dobijem jedan trud da vide moze li dijete zbog losih protoka prezivjeti porod....i pocelo se gusiti...tak da sam zavrsila na carskom.
bebo se rodio sa 2680, taman toliko na koliko su ga procijenili (ja sam bila na 38+3) i ful mi je drago da su ga maknuli od te moje lose posteljice, jer je u prva dva tjedna dobio skoro pola kile, sladak je i zdrav
ivy, drago mi je da je sve dobro prošlo... meni nikad nitko dosada nije spominjao protoke..
govore mi samo da je beba malo manja po kilaži, ali ništa za zabrinuti se..
danas je 39+5 i u četvrtak mi je 40 tjedana..
beba je vrlo vrlo aktivna svaki dan... jedini je bio neki dan na CTGu koji nije spavao, uvijek se miče, pa vjerujem da je sve ok.
tviti22, tvoja priča je stvarno sve cure rasplakala i dan danas kad se sjetim meni je teško... ne mogu ni zamisliti kako je tebi bilo
~~~~~~~~~~~~~~~~ za tebe i tvoju novu srećicu :heart: :*
Cueke, nemojte se brinuti oko procjene težine bebe...
To apsolutno ništa ne znači. Najtočnija je težina ona kad beba izađe i izmjeri se :mrgreen: .
Bitno je da su svi nalazi OK, protoci, CTG, a što se težine tiče, svi smo mi različiti.
drage cure evo bio bi red da se javim na ovaj post posto sam ga i otvorila. znaci ovako otvorila sam ovaj post jer mi je beba od 30. tjedna pocela zaostajati u razvoju, tako je iz jednog tjenda doslo do 3 tjedna zaostatka. u 35+5 tjednu sam hospitalizirana, pratili su mi ctg 3-4 puta na dan. onda 3 dan bolnice otkucaji su naglo poceli padati i hitno su me porodili carskim rezom u tocno 36. tjednu. rodila sam prekrasnu malu mrvicu od 1600 g i 44 cm. bila je u inkubatoru 21 dan, a u bolnici smo bili mjesec dana,nakon cega su nas pustili jer je ona stvarno super. dobro je napredovala i pustili su nas sa 2100g iako ne pustaju ispod 2250g, ali kako je ona vec imala mjesec pustili su nas.
sad smo kuci super napredujemo i vec je na prvom pregledu imala 2350g.
cure uzivajete u svojoj trudnoci, ali isto nemojte zanemariti problem ako ga uocite.
pozdrav svima i cuvajte se.
baš lijepo što je dobro završilo :heart:
meni doc stalno spominje zaostatak od 2tj u razvoju, a ja ga stalno upozoravam da je i termin krivi jer su mi ciklusi bili dulji i prema tockastom krvaranju implantacije sam ziher da je do zaceca doslo min 5 dana kasnije. svaki put zavrsi na tome, ali jucer je provjeravao na UZV opet sve (i dimenzije i protoke, iskusan doc, novi aparat 3D-4D UZV pa nekak vjerujem da je procjen poprilicno tocna) i beba po velicini odgovara razvoju bebe u 33tj, a ne 36+3 (35+5 po meni), koliko sam trudna.
naravno, kao hipohondra me to odmah bacilo u bed i dala sam se na citanje svega u vezi i malo me smirila cinjenica da bez obzira na iskustvo doc-a to ne znaci da je procjena tocna, niti je toliki zaostatak neka velika strahota jer se do termina malena stigne jos uvijek "nabildati". ni prvo cudo nije bilo ogromno - rodio se 40+3, 3300g, 52cm...
Joj, ja sam danas bila na UZV-u i poprilicno se zabrinula.
U 22. sam tjednu i promjer glavice kasni tjedan dana, duljina natkoljenice 4 dana, ali opseg trbuha je MJESEC DANA ispred. Boze mili, pa kako bebica izgleda - sami trbuh? :(
Zanima me ima li netko slicnih iskustava?
Ja sam ludela od svakakvih uzv mera (isto to, nesto je vece nesto manje, nesto puuuno manje), i zakljucila sam da su greske mnogo vece kad je beba karlicno.
Cim se okrene, mere su proporcionalnije :)
Moja je prema dolje pa su isto mjere čudne.
U 27 tj sam i mjere BPD odgovaraju za 27,
FL odgovara za 26, a
OA samo za 25 tjedana!-ovo me malo brine.
ja necu ni napisati koliko variraju mjere... samo se uzrujam...
prema tim izmjerenim stvarima moje cudo je cijelo u nogama :roll:
ja sam nekak ziher da je malena sasvim ok, da je glavica malcice manja jer je uglavljena u zdjelici vec od 28tj i tesko ju je uhvatiti cijelu na UZVu (doc je 5min samo narihtavao sondu da uhvati najsiri promjer glave), a da ostale mjere variraju jer smo bili na pregledu u doba kad je zenska najaktivnija pa ju se "hvatalo" za svaku slicicu...
Meni sa 37+6 rekose da nosim malisana od 3300, a ja nakon 6 dana rodila mrcinu od 4300. Spol su pogodili :)
Sto ja htjedoh reci - mazite stomake i uzivajte u lupkanju!
Bok cure! Eto kad spominjete variranje mjera, evo i mog primjera: naime na pregledu u 34 tjednu BPD je bio za 37 tjedan, AC za 34 tjedan, a FL za 33tj,a TT je procijenjena na 2400 grama- to je izmjereno kod jednog dr privatno. Tri dana kasnije otišla sam na redovan pregled kod svoje dr koja mi prati trudnoću i mjere BPD su pak bile za 39 tj, AC za 36 tj, a TT procijenjena na 3100 grama. Eto što reći osim da je to nemoguće, sad kome vjerovati, a u biti čitajući postove na različitim forumima ispada da svačijoj bebi nešto ne štima, ili je glavata, ili kratkonoga ili trbušasta ili pak sve od toga, a svi se na kraju rađaju normalni i proporcionalni. :)
za femur sam sigurna da je vise pogreski kod polozaja na zadak.
meni su skroz pogodili mjere.. na dan poroda su mi rekli da će imati od 2700 do 2800.. rodio se s 2780 gr i to na sam termin..zašto je tako mali ne znam..
no, sada nakon 1 mjeseca je natukao 2 kg, dojenjem.. tako da je sad prava buhtlica..
ja sam vec puno puta pisala o mom slucaju, no nije mi tesko opet
moj M. je imao sa nekih 32 tj. IUGR (zastoj rasta), sporo je rasao, mozda svega par milimetara tjedno, isla sam na kontrolu uzv svaki tjedan velicine femur, bpd i ac totalno drugacije :roll: za tjedne (ne znam napamet) procjena tezine je zadnja bila u 37 tj. 1700g
uz to je femur najvise kasnio, koliko se sjecam bio je 5 cm, pa su mjerili sve duge kosti ruku i nogu i zakljucili da ce mi dijete biti patuljastog rasta :shock:
bila sam narucena u bolnicu sa 38 tj. jer kao protoci su ok i sve drugo je ok i nije bilo razloga inducirati porod prije 38 tj.
sa 37,4 sam rodila prirodno, dobila sam trudove, imao je 1950g i 41 cm, rukice i nogice su mu bile ok...proporcijonalne ostatku tijela
takoder imam epi od 3-4 sava, beba nije bila na zadak
14 dana neonatologije do 2200g
e da agpar je bio 9/10
Leni, ako je preko 2,5kg u terminu, onda se ne racuna kao zastoj u rastu :)
Ma normalno da mogu i dobro da izmere, i verujem da se potrude kad odokativno procene da nesto nije po standardima, ali ipak najcesce "brljaju" s tim uzv merama.
Mojoj rodjaki su isto pogodili u 30g, a malac je imao zastoj, rodjen je sa 35 nedelja.
evo, nakon 2120g u 36tj, 2700g u 38tj, cudo je rodjeno sa 2940g, 48cm apgar 10/10 na 40+2...
sad sa 8 dana ima preko 3200g
:D
ja sam se stvarno brinula oko te njegove težine. ali mali je gladnjivac pravi :lol: i sve je nadoknadio na maminom mlijeku..
dia, poslije nije bilo nikakvih problema s marinom?pogledala sam album i presladak je
saska7, :D
kli kli, hvala za info :*
leni tnx.
zdrastveno nije bilo problema kad se rodio, nije bio u inkubatoru, nego samo u grijanom kreveticu, nikakvih respiratornih promblema
problema samo imali sa dojenjem jer nije imao refleks sisanja, malo bi povukao i zaspao, nije imao snage...pa smo presli na izdajanje i moljenje po sat vremena da pojede i to malo mlijeka
imao je lagni distoni sindrom hipertonus sa asimetrijom lijeve strane, to je otkriveno sa nekih 8 mj. isli smo na vjezbice do godinu dana, evo nedavno smo bili na kontroli kod fizijatra i odusevljena je njegovom motorikom
dia, super.. :D
moj F. je isto spavao nakon 5 minuta sisanja, onda smo ga razbuđivali i sad obožava sisati i jede poprilično.. kao što rekoh dobio je 2 kg za mjesec dana..
a nijednom mi nije uništio bradavice , baš lijepo vuče..
I meni su pred kraj trudnoće plašili da je moja bebica mala i sumnjali na zastoj u rastu.
Ja sam vjerovala svojoj intuiciji, a i bila je vrlo živo dijete u buši pa me stalno lupkala i znala sam da će biti sve O.K.
U 40. tjednu rodila se M. 3220/48 cm Apgar10/10 :D
Evo....sad je doc valjda malo bolje izmjerila....kilaža nam je s 33 tjedna oko 1950. :D
Evo i ja imam sličan problem pa podižem temu!
Moja beba je od početka bila manja za oko 10 dana, da bi na uzv prije četri tjedna bila veličine 27+6 koliko sam i ja trudna prema menstruciji i bila je teška 1192g.! Ali u petak na kontroli znači 31+6 ponovno kasni jedno 9 dana! ,težina joj jme 1633g:( Kako je to moguće, doktor nije pretjerano zabrinut, samo me pitao (kolko je kasnila na početku)ali ja bome jesam! Fl joj odgovara za 29+3, al se tješim da je to zbog toga što je na zadak, a pročitala sam da se FL onda ne može baš točno očitati!
Ginić me nije poslao na nikakve daljnje pretrage!
Jel netko imao sličnu situaciju?
Ajme sad sam još više zabrinuta kad mi nitko ne odgovara! :( :cry:
Ne znam ti ništa reći u vezi sa ovim, ali možda da potražiš drugo mišljenje.
Videlo se mnogo puta u praksi da neke UZV mere i nisu tako pouzdane. Dosta zavise i od samog lekara-dijagnostičara.
I još nešto: ako se tvoj doc ne brine možda ne bi trebala ni ti...
(Čuj ko joj kaže :lol: )
Ipak, evo ti ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da je tvoja bebica školskih mera i da se rodi i raste zdrava
Kod mene pak trudnoća odgovara za tjedan dana manje nego što sam trudna. S 37 tj mjere su odgovarale bebici od 36 tj. I kilaža je manja,ali ni to me tako ne brine. Ali me jako brine što je FL odgovarao za samo 33 tjedna!
Beba je okrenuta na glavu već dugo pa bi mjere trebale biti točnije. Uzv su mi radile 2 osobe samo u različito vrijeme i kod oba dvije doc dijagnoza je bila malen FL s tim da su probale mjeriti sa svih mogućih kuteva.....tak da ne vjerujem da su baš pogriješile. Što onda nosim neku mršavu bebicu ili nešto nije u redu? Zašto trbuh tako polako raste?????
cure drage
što se tiče procjena - ja sam imala u obje trudnoće obrnuti slučaj, oba puta je beba procjenjena kao veeeeelika...
sad, najfriškije, 2 sata prije poroda je procijenjena na 4.600 kg!!!
rodila se sa 3.790
tako da.... ne treba dizati paniku oko tih procjena
:love: :heart:
Podižem temu.
Jučer sa kontrole,suspektni zastoj u rastu-odnosno dr je rekao da je za sada usporen rast-sa 32+5 imamo 1810gr(trebalo bi biti 2kg i više). Navodno protok pupčane arterije ima malo povišen otpor(ali dr veli ništa posebno značajno,minimalno povišeno).Svi ostali protoci su ok.Trbušćić najviše zaostaje(nekih 10 dana),glavica je normalna,femur malo manji,ništa bitno(7 dana što po dr su normalna odstupanja).Dr brine jer do sad smo uvijek odgovarali mjerama.Dr ima svemirski brod od uzv-a, 25 godina iskustva i mjerio je svaku stavku 3 puta,gledao me 45 min...sumnjam da je aljkavo izmjerio. Kontrola za 10 dana,pa ako bi stao rasti onda treba porod,ako nastavi barem nešto dobivati čuvamo ga dalje u buši.
Očajna sam.:cry:Idem po još jedno mišljenje slijedeći tjedan.
Dajte javite se cure sa friškim iskustvima...
Ja sam sa prvim završila na carskom rezu zbog navodnog zastoja u razvoju. Sinko je rođen s 2740 grama i 48 dug u 36+5. Druga trudnoća, sve isto, ali sada nitko nije govorio o zastoju. Rodila sam curu vaginalno 2780 grama 49 cm u 37+1. Treča trudnoća, od početka dijete jako veliko. Prošla sam sve pretrage i sve super. Rodila sam velikog miša u 36-om tjednu 3400 grama i 50 dug.
Sandra23, jel miruješ?
Mojem malom je trbuh dosta zaostajao, a protoci i sve je bilo ok. Onda mi je dr rekao da prestanem raditi (iako nije neki stresan i težak posao) i da redovito jedem i odmaram - ležim na lijevom boku. Na slijedećem pregledu za 2 tjedna je trbušćić narastao, i dobio je 300 g (imao je 1420 g) - dr je bio zadovoljan. Trbuščić je po mjerama u 2 tjedna napredovao za + 3 tjedna...
Mirujem i ležim na lijevom boku već 3 tj i dalje ću...
u 29+5 tjednu trudnoće na kontroli dr. kad me vidio prvo je rekao rekao da imam mali trbuh :-o(inaće sam vitka i ne sklona debljanju),uzv je pokazao da beba lagano zaostaje :cry: ,kontrola za 2 tj. dobila 500 grama što je super ,kontrola za tjedan dana 200 gr. ,za još tjedan dana 100 gr. i dr nije bio baš zadovoljan ,da napomenem da su protoci bili uvijek uredni, plodne vode dovoljno što je jako bitno
na kraju kod mene je sve bilo stvar genetike a ne patologije
tako da sam sa 34+5 ostala u bolnici do prirodnog poroda sa 38+5 rodila predivnu zdravu curicu sa 2870 kg,49 cm ,koja voli papati maminu ciku koja će napuniti 5mj i ima 6.300 kg,65cm
da budeš mirna odi po još jedno mišljenje,česti uzv zbog protoka je jedino kaj se može napraviti,probaj biti što smirenija zbog bebe ,vjerujem da će sve biti ok
:love2:
sweety pitala sam i rekao je da ne...ti si uzimala?