ne smije se u solarij za vrijeme trudnoce
Printable View
ne smije se u solarij za vrijeme trudnoce
Evo ga svašta zanimljivoga. Ima li nešto posebno na što bi trebalo obratiti pažnju prilikom stimulacije i poslije transfera. Debljaju li lijekovi za stimulaciju? Hoću li nabaciti koje kilo?
Pazi na znakove hiperstiulacije - pročitaj novu Rodinu brošuru o neplodnosti. Da, lijekovi za stimulaciju u pravilu debljaju, nabacit ćeš koju kilo - 2-3 do 4, sve to brzo poslije opet brzo ode uz malo discipline (ako postupak, ne daj Bože, ne uspije, mislim).Citiraj:
rebeca prvotno napisa
ja ne bih nikad isla u solarij generalno, a kamoli u postupku. Neke dvostruke kovalentne veze su osjetljive na UV zračenje i ukoliko se nešto sastoji od biomolekula koje sadrže takve veze, one će se umrežiti (stvara se slobodan elektron koji traži svoj par kod druge molekule). Sunce zrači veliki spektar, različite valne duljine, dok UV aparati samo neku UV (cca 400nm) koja definitivno djeluje na neke molekule. ne znam koji su to intenziteti, jesu li usporedivi s intenzitetom zračnjem sunca. UV svjetlo najvjerojatnije neće prodrijeti na dubinu od nekoliko mm, ali ja bih se suzdržala za svaki slučaj barem u postupku i prva tri mjeseca trudnoće. sigurno je sigurno. osim toga UV zračenje je toplinsko, a zna se i to da biomolekule denaturiraju na povišenim temperatrama iznad 40°C. vjerujem da je moguće da se npr. samo lokalno zagrije na iznad 40°C i to baš tamo gdje ne treba (ovo lokalno je samo moje razmišljanje). a kažu i da su majke djece s downovim sindromom često imale povišene temperature iznad 38°C u prva tri mjeseca trudnoće.Citiraj:
Superman prvotno napisa
znamo i da se UV zračenjem mogu liječiti neke kožne bolesti tipa psorijaza, ali znamo isto da je rak kože česta posljedica takvog tretmana. jest da se i tu sve zadržava na površini-koži, tj. do malih dubina, ali očito je da biomolekule reagiraju na UV zračenje.
Down sindrom je kromosomska nepravilnost i nastaje u trenutku začeća - znači takav embrij je već stvoren npr. u labu ili nastao inseminacijom, ne može nastati zato jer je majka imala povišenu temperaturu. Evo malo iz udruge roditelja djece s down sindromom:Citiraj:
Jelena prvotno napisa
"ŠTO JE DOWN-OV SINDROM ?
Down-ov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisustvom jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća."
Link:
http://www.udrugapuz.hr/down1.htm
Što se bicikla tiče, ja sam u prvom postupku išla cijelo vrijeme biciklom i na posao i u kliniku. Budući da su korjeni drveća izbili dio asfalta, bilo je tu drmuskanja i kad sam se požalila svojoj dr da vozim uglavnom stoječki jer fest osjetim jajnike, ona mi je na to rekla samo da je to normalno kad su mi jajnici nekoliko puta veći, nego inače, ali mi nije rekla da prestanem voziti sve do transfera kad mi je preporučeno 4 dana mirovanja.
Grad je bio pun žena s trbusima na biciklima (tamo je sve prilagođeno biciklima, i malotko ide autom bilokamo na udaljenost manju od 10km).
Evo još s iste stranice:
"DA LI SE MOŽE SPRIJEČITI DA NAŠE DIJETE IMA DOWN-OV SINDROM ?
Važno je zapamtiti - niste Vi krivi što Vaše dijete ima Down-ov sindrom. Ništa što ste učinili prije ili za vrijeme trudnoće nije ga uzrokovalo.
Ma da.. Užasno se razlikuju te upute od klinike do klinike. Voženje bicikle, drmusanje, potencijalan pad s te visine - sve to može biti faktor rizika. 4 dana mirovanja - u Mariboru kažu da se normalno sutradan može na posao. Iskreno, ja sam uvjerena da je samo pitanje vremena kad će MPO struka ukinut sve zabrane jer se i tretiranje MPO trudnoće sve više približava tretiranju normalne trudnoće. Jedino bih u stimulaciji ja više pazila jer stvarno postoje jedino ti rizici - uvrtanje jajnika, hiperstimulacija u kojoj treba ipak odmirovat itd.Citiraj:
Jelena prvotno napisa
moguće ina. ja sam tu informaciju dobila od jedne starije defektologinje iz obitelji pa je moguće da je to zastarjela teorija, zato sam i napisala kažu da se ogradim.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
ne znam ništa o biotehnologiji, odnosno o kromosomskim promjenama, ali znam podosta o biofizici i sigurno je da molekule denaturiraju na povišenim temperaturama i to je reverzibilno ukoliko je niska koncentracija, ali ako je visoka koncentracija kao u kokošjem jajetu (a vjerojatno i u ljudskom) onda je ireverzibilno.
ina, super je što si se javila, jer je ružno ispalo to što sam ja napisala, pogotovo ako je neistinito. hvala ti.
mislim si da i kod inseminacije može doći do promjene DNK zbog povišene temperature. doduše nitko ne radi inseminaciju u solariju pa onda to ovdje nema veze, ali čisto si razmišljam (ja sam dr. prirodnih znanosti,a pogodila me UV tema pa možda previše dosađujem :oops:)
ina33 kako mislis " paziti se u stimulaciju " ? sta to zanci ? ja na pr. idem redovno na posao , nakon toga kuci odmaram,i spavam puno neznam dali je to od ovih hormona ali mnogo mi se spava. paziti se znaci sta? da mozda ne dizem tesko, da se ne stresiram, da neidem na posao? cure koje su u fazi stimulacije molim nek odgovore , dali su uzeli odmor ili ide na posao? neznam koje su pravila kako treba da se ponasam s ovim molim folikulcicima :lol: ? kod nas danas je neko glasanje, izbori , pa bas sam mislila da ih prosetam do tamo :lol:
ja se mackam kremama stalno ali u postupku ću vjerojatno napraviti pauzu nakon transfera(ako dođe do njegaJa imam dojam da se kod prvog postupka sve cure čuvaju od svega i svačega a kako postupci odmiču(kod cura koje nemaju sreću da uspiju iz prve) tako se popusta s nekim čuvanjem.
u biti u prvom postupku se zivot vrti oko postupka a kasnije se postupci počinju uklapati u normalan život.
Čini mi se da maratonke mogu reći:" Pripazite mi na ručak da nepregori idem ja trknuti na punkciju /transfer..."
;) ;)
:mrgreen: joj laky bas si me nasmijala sa ono za maratonke..... a ja dizem pravu famu oko toga
i ja sam ali valjda vremenom malo smanjim :/
Paziti se - pod to sam mislila ne ić' na pilates, step aerobik, ne vozit brdski bicikl - u stvari, mislila sam ne prakticirat hevi sport. Normalno posao, normalno ić na izbore, kino, kuhat ručak i sve drugo normalno, jedino ne jače sportske aktivnosti da ne bi bilo belaja.Citiraj:
lila_mk prvotno napisa
Nikakvo bolovanje ne treba u fazi stimulacije (osim ako nije nužno potrebno jer je žena iz drugog grada pa joj treba zbog logistike). Ja više nisam niti uzimala poslije transfera (normalan uredski posao), jedino za dan punkcije i jednom 3 dana kad sam imala hiperstimulaciju.
ina 33 pa di nađe izbore :lol: :lol:
skužila sam sto si pisala ali ovo mi je +5
Mislim da si možete dosta pomoći čitajući Rodinu brošuru o neplodnosti (mislim da ima to o ponašanju tijekom stimulacije) ili downlowdajte mariborsku brošuru (lako se nađu stranice klinike preko googlea, onda ima upute pacijentima, ima i na hrv) - sve piše što oni preporučaju (većinu normalnih stvari, normalan život), a što treba pripazit (veći tjelesni napori u smislu jakog sporta) tijekom stimulacije.
ako ja neodem na bolovanje morat će cijela firma otići jer sam elementarna nepogoda a već sa svojim ponašanjem :oops:Citiraj:
ina33 prvotno napisa
obećavam drugi put ću biti bolja ;)
Može li stres imati negativan utjecaj tijekom stimulacije, kao i nakon transfera?Recimo ako konstantno živite u jednoj stresnoj atmosferi, bilo na poslu, u obitaejskoj ili bilo kakvoj društvenoj okolini.
Nije znanstveno dokazano da može, pače, čitala sam linkove di se baš istraživalo i utvrdilo se da uopće ne utiče. Ne zamaraj se stresom u kontekstu MPO-a - nemoguće je napravit MPO bez ikakvog stresa, sam postupak je stres. Bolje se, općenito, riješit stresa ili ga smanjith za opće zdravlje ili ići na neki trening za upravljanje stresom, pogotovo ako je konstantan (jesam moderna, ali ne znam se drugačije izrazit). Od toga imaš široki dijapazon - od autogenong treninga (vidi dolje na pdf-u Zdravlje odraslih) pa do raznih drugih tehnika opuštanja. Uvijek ću se sjetit žene kojoj je uspilo baš kad je imala smrtni slučaj u obitelji - em stres, em se fizički naradila zbog toga i padala s nogu. Nemoj se samo još grist i krivit da je razlog eventualnog neuspjeha stres pa si onda u začaranom krugu - nerviraš se zbog nervirancije pa još dodaš malo nervirancije.Citiraj:
rebeca prvotno napisa
ja isto nezadovoljna tijelom nakon 1 stimulacije, dobila 3kg pa malo lagano vjezbam kod kuce i ne osjecam griznju savjesti iako sam na hormonima sad...
mene jedino brine koliko vino moze bit lose, prekjucer bila na otvaranju objekta pa sam pila gemist, koliko to moze skodit stimulaciji?
ina33 ma divna si , hvala na odgovoru.
regina78,........... vino bi samo opustilo folikulcice da se dobro snadzu :lol: ( ma salim se nadam se da ce ti strucno odgovoriti ina33)
Neće ti jedan gemišt napravit ništa, ali nakon transfera nemoj baš po vinu.Citiraj:
regina78 prvotno napisa
Znam da sami postupak po sebi nosi dopsta stresa. Nisam mislila na taj stres, nego ako živiš pod stresom, ali konstantnim. Recimo ako te netko maltretira na način da te optužuje za sve, igra ti na savjest da se osjećaš krivim, i to tako stalano. Onada se to i pretvara u jedan konstantan stres. Može li taj stres utjecati na JS da ih zbog toga nude manje, ili da se ne razviju dovoljno, ili ne daj Bože da uopće zbog toga ne dođe do trudnoće?Citiraj:
Nije znanstveno dokazano da može, pače, čitala sam linkove di se baš istraživalo i utvrdilo se da uopće ne utiče. Ne zamaraj se stresom u kontekstu MPO-a - nemoguće je napravit MPO bez ikakvog stresa, sam postupak je stres. Bolje se, općenito, riješit stresa ili ga smanjith za opće zdravlje ili ići na neki trening za upravljanje stresom, pogotovo ako je konstantan (jesam moderna, ali ne znam se drugačije izrazit). Od toga imaš široki dijapazon - od autogenong treninga (vidi dolje na pdf-u Zdravlje odraslih) pa do raznih drugih tehnika opuštanja. Uvijek ću se sjetit žene kojoj je uspilo baš kad je imala smrtni slučaj u obitelji - em stres, em se fizički naradila zbog toga i padala s nogu. Nemoj se samo još grist i krivit da je razlog eventualnog neuspjeha stres pa si onda u začaranom krugu - nerviraš se zbog nervirancije pa još dodaš malo nervirancije.
Ja znam vikendom po jednu čašicu vina, 1 dcl, primjetila sam da mi pomaže otkako to prakticiram a ne nikako da mi može naškoditi. Zašto ne nakon transfera?Citiraj:
Neće ti jedan gemišt napravit ništa, ali nakon transfera nemoj baš po vinu.
Nakon transfera se računa da si trudna, a alkohol je štetan u trudnoći, trebalo bi ga, po mogućnosti, skroz izbjegavat, to ti je kao i pušenje - bolje je skroz svest na 0.Citiraj:
rebeca prvotno napisa
Ne, ne može ti zbog stresa bit manje jajnih stanica. Ali, općenito ti za (duševno) zdravlje i za eventualne psihosomatske poremećaje koje bi se uslijed kontinuiranog stresa razvili - mislim na nespavanje i slično - to nije dobro. Općenito ti je ta grižnja savjesti malčice bezveze i nemoj dozvoljavat nikom da ti je nabija - ali, to sam ti sad sve rekla što i sama znaš, jel' da :love:.Citiraj:
rebeca prvotno napisa
Jelena, ma to sam htjela čuti! Hvala na ovako iscrpnom pojašnjenju! :) Ma i ja sam, zdravorazumski, uvijek dosad zazirala od solarija, sunčanje vrlo vrlo oprezno i umjereno, samo u kasnim popodnevnim satima, uvijek visoki zaštitni faktor, čak i za šetnju gradom... ma ne znam što me sad spopalo da sam poželjela blago obojeni ten...možda to gonadotropini govore iz mene :lol:Citiraj:
Jelena prvotno napisa
Ja sam se do prije par godina izlagala suncu bilo u podne bilo u 5 sati isto. I onda sam prošle godine dobila smeđe pjege od sunca koje niti uz nabolja sredstva ne idu sa čela. Malo sam čitala i informirala se. Kažu da koža pamti svako jako izlaganje suncu, i da to duboko bilježi u sebi. I da to vrati na bilo koji način. Bilo sad kao što je meni sa tim flekama, bilo za par godina, i puno brže stari, postane naboranija... Onda san ja odlučila da volim imati zdravu kožu do kraja života, nego tako oštećenu radi jednoga ljeta i preplanulog trenutnog tena. Tako da sam i po zimi koristila kad ima sunca 50 faktor za lice, a ukinula sam sunce između 12-16.
Baš si draga, i to je sigurno tako. Moja priijateljica je išla u postupak prošli mjesec i imala je dosta tako nekih problema, stalno je bila pod stresom. Dr. joj je rekao da to mora srediti najprije, jer jedno drugo svakako isključuje.Citiraj:
Ne, ne može ti zbog stresa bit manje jajnih stanica. Ali, općenito ti za (duševno) zdravlje i za eventualne psihosomatske poremećaje koje bi se uslijed kontinuiranog stresa razvili - mislim na nespavanje i slično - to nije dobro. Općenito ti je ta grižnja savjesti malčice bezveze i nemoj dozvoljavat nikom da ti je nabija - ali, to sam ti sad sve rekla što i sama znaš, jel' da
ja sam prije koristila anticelulitne kreme, ali sad mi ne pada na pamet - imaju dosta nepoželjnih sastojaka u trudnoći
solarij - ni u ludilu! nije poželjno ni pretjerano izlaganje suncu pa onda...
ja znam da je moja kozmetičarka odbijala trudnice koje su joj dolazile u solarij - govorile su da im je gin. rekao da mogu :? ali ona im je govorila (žena je inače medicinske struke): ako baš želite, možete, ali ne kod mene...
e sad, mene muče kreme za sunce
unazad par godina mi se pojavljuje alergija i koristila sam Eucerinove kreme za sunčanje protiv alergija i bile su mi super
sad se bojim da sve te kremice za sunčanje imaju previše kemikalija pa ne znam što ću :/
ima netko neku informaciju koje su poželjne kremice za sunčanje u trudnoći?
znam da svi govore da se opustimo, da budemo smireniji ali kako ? i moj doc. je rekao da spored najnovije americke istrazivanja rezultati kod kandidata za IVF koji su bili opusteniji. t.e. ne stresirali se , su bili bolji. kod mene je to promenlivo jedam dan sam ono puna nade, kao bice ok , znam ja to .....................a dr. dan sam ono down , placem i to. pa sad mozemo si mi dati savjete jedna drugu da izbegavamo stres situacije ali koliko uspemo u tome to je vec druga stvar. :?
ginger moje prijateljice trudnice svi su koristili one najobicnije kreme so UV zastitom one koje moze da se nadzu i u supermarketu, pa nisu imali problem. neznam dali ima neki koji su specijalnoza trudnice? nisam cula za to mozda i ima.tako da mislim da mozes da upotrebljavas one uobicajene koje i dosad koristila.eventualno ako zelis s prirodnim sastojcima onda , od bozen cozmetik - znam da su svi preparati na prirodnu bazu.
Ja sam u svojoj glavi "slomila" (nakon što sam tjedan dana ludila od staha i brige): imam dvije opcije koje mogu kontrolirati - ili ću biti smirena, ili neću. Odlučila sam biti smirena.Citiraj:
lila_mk prvotno napisa
I zaista uživam u trudnoći.
Hajde da još malo intenziviram ovu priču: kreme za samotamnjenje u postupcima.... da - ne? Ima li tko kakvih saznanja?
Mozda bi kreme za suncanje koje su za bebe (ako takve postoje) bile dobre i za trudnice. Sjecam se da postoji Nivea kids, ali mozda postoje i neke druge, s njeznijim sastojcima. Znam da je dobra Dr. Hauschka, ali njihovi preparati su dosta skupi, a pogotovo je problem s kremom za suncanje koja se dosta brzo trosi. Mozda postoji neka jeftinija varijanta u tim ducanima prirodne hrane, mada mislim da ni obicna Nivea ili Coppertone i slicne kreme za suncanje nisu neki veliki problem u trudnoci.
Ja sam se prije isto znala dosta suncati po ljeti, mada nikad bas pretjerano, ali prestala sam prije jedno 5 godina, onako, radi zdravlja koze. Nakon sto sam prosle godine uklonila madez s ledja koji je bio u predkancerogenom stanju (i tresla se od straha cekajuci rezultate biopsije), ne pada mi vise napamet izlagati se suncu. Ne idem nikud bez kreme sa zastitnim faktorom od barem 30 i sesirom po ljeti.
Inace, dermatologica koja mi je uklonila madez mi je rekla da je prije trudnoce opcenito dobro ukloniti sve potencijalno opasne madeze jer se oni u trudnoci mijenjanju, i uslijed hromonskih promjena mogu dodatno rasti i siriti se.
A sto se solarija tice, mislim da je on jos opasniji od suncanja i to nikako nebi, ni u trudnoci ni izvan nje.
Kad sam ostala trudna meni ginić rekao da zaboravim na bilo kakve anticelulitne kremice i kremice protiv strija :mrgreen: baš sam joj jedva dočekala reći da nemam ni jedno ni drugo :lol:
U svakom slučaju, ja bi pričekala do bete, pa ništa ne košta :mrgreen: :mrgreen:
hvala cure, raspitat ću se još...
ako netko ima još kakav info o kremicama za sunčanje, samo dajte!
kremice za samotamnjenje - u trudoći ne bih nikako koristila
za strije - koristim isključivo biljna ulja, naravno kvalitetna, jer za svašta pišu da je npr. bademovo ulje - a u sastavu je samo 10% bademovog ulja...
trenutno imam neku mješavinu biljnih i eteričnih pogodnu za trudnice
a ja bas mislila proslavit trudnocu :lol:Citiraj:
ina33 prvotno napisa
inace ne pijem bas, al kako mi posebna festa bila, morala sam malo :oops: