joj ra pa Rijeka nije malo mjesto
imaš skoro sve što i u Zg (osim zoo) uz bolju klimu i pristupačnije ljude
Printable View
joj ra pa Rijeka nije malo mjesto
imaš skoro sve što i u Zg (osim zoo) uz bolju klimu i pristupačnije ljude
Super je za djecu dok su mala, ali što onda?
Imam ja u obitelji primjer ljudi koji su otišli u malo mjesto, i sve je bilo odlično, dok nije došlo vrijeme da djeca studiraju.
MM-ovi su se, pak, roditelji doselili u Zagreb iz malog mjesta (Lobora, btw. koji je kao mjesto iz bajke) radi djece i školovanja. MM je htio svirati, a i ostali, a za to nije bilo mogućnosti u malom mjestu.
Taj moj Santa Cruz ima 77 kuća u tri ulice,jedan dućan i veliko nogometno igralište. I nitko od mojih nije umro zato jer sam otišla na par godina u ZG studirati! Na to gledam kao na dobro životno iskustvo,barem na vrijeme naučiš brinuti o sebi,što ćeš jesti,hoćeš li imati čistu odjeću i bogami,hoćeš li imati novaca za kartu za doma...U veći šoping se ide 1-2 puta tjedno,do Čk-a je 15 minuta autom,ima Konzuma,Mercatora,KTCa,Presoflexa,Betexa,Kauflanda ...biraj! Mentalitet...hm,koliko mu dozvoliš da na tebe utječe..i na selu i u gradu.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Ma nebih mijenjala svoje "malo misto" za nikakvu vrevu grada!
MM je kao klinac išao u muzičku pkolu u VT. Pa ako je bilo tada im a valjda i sada.Citiraj:
Mima prvotno napisa
:)
na selu je puuuuno ljepše... Split mi zna zafalit ali ne prečesto (najviše nedjeljom)...
ali jučer gledam taj isti Split sa trogirske obilaznice i nekako si mislim - ne bi tamo živila da mi plate... cili u nekoj omarini, smogu i imu iz Željezare... fuj...
moje misto je malo, i nemam di poslat dicu na vannastavne aktivnosti aali ima puno više dobrih strana nego loših... dobro sam organizirana i za sve blagodati velegrada odem 2 put mjesečno do Grada... to me samo podsjeti koliko sam sretna što živim na selu.... :)
nećeš ništa propustiti u zagrebu,ako imaš priliku bježi što dalje iz grada.i mi smo otišli i nismo požalili. :D :D :D
Ja živim u malom mjestu i nebi ga mjenjala ni za koji grad.
Tako je mirno, djeca se mogu igrati u dvoru bez da ti strahuješ svaki sekund, nema strke, trčanja na tramvaj, beskonačno traženje parkinga, 1000 ljudi na ulici... brrrrr
Kad se zaželiš lako se zaletiš do svojih u Zagreb, nisu ti previše daleko. A opet imati ćeš svoj mir, kućicu u cvijeću i vjerujem da ćeš se preporoditi, a i tvoja djeca.
Daj sebi vremena da se privikneš, ako si oduvijek u Zagrebu biti će to velika promjena.
Želim ti svu sreću u vašem novom domu. :love:
Vidim da si ti ZA preseljenje prema tome, čemu diskusija...svejedno nam život nosi ono što nosi..
..imati će djeca gdje studirati Bože dragi...pa mi ako smo u malom mjestu ne znači da nemamo kuda...svi smo dobro ispali iako nismo imali sve pred nosom...Citiraj:
Super je za djecu dok su mala, ali što onda?
ja sam sa sedam godina došla u zaprešić iz jednog maaaaaaaalog mjesta Bogu iza nogu!
tamo mi je kao klinki bilo super, a vjerujem i starcima jer nemaš kud otići, nemaš se gdje izgubiti, svi se poznaju i naravno svi sve znaju!
ali stvarno je predaleko i bez nade u budućnost i napredak pa smo došli u zpršć.
tamo mi je bilo ok, ima ljudi, infrastruktura je kompletna a opet je mirno, sve na dohvat ruke, zg blizu, mrak!
a ja sam cijelo vrijeme maštala o stanu u centru zagreba, na asfaltu...
sad živim skoro pa u centru zagreba i imam dijete, to mijenja sve!
da mogu, sutra bi otišla u tamo neku viroviticu u kućicu gdje ću biti bez brige kako će mi ćupi do škole, gdje će se igrati...
a ne ko tu, ne mogu ju pustiti iz kuće od straha da ju auto ne pobere ili pas ne popiša!
ako trebas plusic na listi, onda kao sto ra rece dodaj koliko gubis u prometu svak dan, dakle odlazak i povratak s posla. a ako imas potrebu dodjes vidis i odes :mrgreen: . mi smo razmiasljli takodjer o selidbi proljetos, ali ipak je zastekao posao. vi to imate, dakle sta vec niste spakrani :D
i cekamo poziv na rostilj, jer i nama iz zgb-a nije tesko potegnuti sat i pol da bi vidjeli raj na zemlji naseg grofa i carice
A što da kažem? Meni malo mjesto ni po čemu ne odgovara i kad sam završila srednju školu, objeručke sam prihvatila tatin prijedlog da idem na studij u London. Jedva sam čekala da se maknem i nisam se vratila kući 12 godina. I kad jesam, otišla sam iz našeg malog mjesta, živjeti u grad. I ne, nikad se više ne bi vratila tamo, sve dok imam izbor - biram grad! Mogu samo reći da mojima dvije kuće (na 2 kata, kraj mora i predivne plaže) zjape prazne, a ja plaćam stanarinu u gradu.
bar imas gdje na ljetovanje :mrgreen:Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
iz rijeke došla u zagreb. samo i jedino zbog posla...
u početku sam svaki vikend tračla doma, kasnije sve manje, pa manje...
i dobro mi je tu, i ne bih se više vraćala u rijeku, ali ipak me štrecne kad prođem tuhobić i vidim kvarner :)
ako ćete poslovno i stambeno biti bolje zbrinuti, ja ne bih razmišljala...
ždjeca imaju sve - škole, muzičku, mogućnosti bavljenja sportom...žmm je iz vt i odemo tamo... ja osobno ne bih tamo živjela, ali ne zbog malog mjesta nego nekih ljudino to je već offtopic
a kad ti klinci budu za faks - neka idu, neka se osamostale (meni je to bilo najbolje vrijeme)...
a da li će se vratiti...
to će već biti njihov život i njihova odluka
da, i meni nije jasno zašto ljudi traže mjesto za živit di ima faks, kao zbog djece...pa kome je u interesu za vrijeme faksa ostat doma sa starcima :mrgreen:
tocno to.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
svi vi sto se zbog faxa brinete: nemojte se brinit. to je najbolje vrime da van dite malo ode ća :)
Ako to obitelj može financirati.
mislim da je to prvenstveno stvar prioriteta.Citiraj:
Mima prvotno napisa
kad pogledam kako danas zive studenti u zg - pa to je veliko bogatstvo spram vecine ljudi koja je tu studirala prije 25 godina (tada su moji roditelji tu studirali). mama je brala maslacke i skupljala puzeve po nasipu, tata bi se pocastio kolacem u menzi samo nakon polozenog ispita. roditelji mnogih prijatelja imaju slicne price. ne znam nikoga tko tako studira danas. znam hrpu ljudi koja kao nema love, to se uopce ne moze usporediti.
ma sve ti je stvar navike. i stvar stava. ak si stvoriš film u glavi da je to to, i tak se postaviš, neće biti problema. najbitnije je da ste vi, kao familija, složni u odluci.
...jer, ako baš želiš, uvijek ćeš naći i za i protiv. za sve situacije.a meni se čini da ti zapravo samo tražiš potvrdu već donešene odluke :mrgreen:
anki u pravu si...
A faks? Ma gdje je još faks, tko zna hoće lu uopće ići na faks, o tome ne razmišljam. Kažem jedino mi je btino da mi s 14 (srednja škola) ne ode od kuće, to mi je ipak malo prerano. Ali ima tamo pun srednjih škola. Raspitala se ja :mrgreen:
spajka pa naravno da ću vas sve pozvati ako jednog dana to stvarno bude tako. Nemoj uopće sumjnati u to. :*
moja nećakinja ide u glazbenu u VTCitiraj:
Mima prvotno napisa
Pa nemojte biti toliko doslovne :mrgreen: Virovitica je gradić, nije selo, normalno da ima muzičku školu. Ali Zagreb ih ima nekoliko, pa se može birati i instrument, i profesor, i metoda. O tome se radi - o izborima, o mogućnostima, kojih u većem gradu jednostavno ima više. I ne mislim, naravno, da će radi toga nešto faliti djeci koja rastu u manjim mjestima, ali ovdje se radi o donošenju odluke o odlasku ljudi koji već žive u većem gradu. A kao plus za takvu odluku uvijek se navodi dobrobit djece - e pa ja mislim da dugoročno to nije baš posve za dobro djece.
A šta sada? Da idemo svi živjeti u ZG da možemo birati glazbenu školu i ne odvojimo se nikad od djece?
I stavljam veeeeeeeliki upitnik na H&M u Pečuhu :?
Dođite u Karlovac :D
Meni se čini da "manjak" mogućnosti/aktivnosti u malom mjestu je samo opravdanje. zapravo sve ovisi o tome što ti od svega iskotirstiš i aktiviraš se. Koliko ljudi živi u Zg, pa niti koriste bazene, niti idu na jarun, niti obilaze muzeje, niti upisuju klince na športoce/radionice....i dalje da ne nabrajam.
OK, možda tvoj klinac neće moći ići na bejzbol trening, ali će imati tamo likovne i nogometne škole.
Ja sam se prije 3 g iz centra preselila u predgrađe; i preporodila se! A sad mi je i tu već prevelika gužva i orijentacija na vrevu grada. Tako da planiramo (kad dođe lulu) kupiti kućicu na selu (možda nešto kod zaprešića).
Ali svatko ima svoje prioritete, način života..tako da mogu razumijeti da nekima ne paše "miran, seoski" život, i obratno.
Ja nikad ne bih mogla živjeti u Zagrebu, a niti u nekom malom selu daleko od grada. Varaždin mi je baš idealan. Nisam bila nikad u Virovitici, ali mislim da nije baš puno manja. :?
Prednosti manjeg grada su definitivno manje stresa, gužve u prometu, sve ti je nekak bliže i usput pa imaš više slobodnog vremena. U zagrebu je npr. normalno da ljudima treba jedan sat na posao i s posla, a u manjem gradu će ti možda trebati 10-ak minuta pješice.
A ako baš moraš u neki veći shopping ili spec. pregled kod doktora nije Zagreb tak daleko.
Danka, u pravu si. Djeci ne treba mama na prvoj godini faksa da im pere gace. Ali, to jos uvijek ne znaci da ne bih voljela da su mi djeca negdje u blizini kad odrastu. Ako sam u velikom gradu, zakljucila sam da su mi vece sanse da ce djeca imati sve u blizini i eventualno imam manje sanse da ce se morati negdje odseliti radi skolovanja, posla....Ali, to su samo moji strahovi, moje kalkulacije itd.
ja ljetujem cijelu godinu - živim u Rijeci :mrgreen: (a moji imaju 2 kuće u Mošćeničkoj, a sad se gradi i treća na 3 kata - za koga, ja ne znam :? )Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
Ja sam iz Opt došla u Zg na fax, dobila posao i ostala, udala se... Ali da mm hoće, ODMAH bih se vratila u svoj gradić... Pogotovo sad kad imam djecu, moje mi djetinjstvo izgleda totalno idilično u usporedbi s djetinjstvom djece u velikom gradu. Zato sad odlazim dolje češće nego ikad (a moji su se u međuvremenu preselili u susjedno, još manje mjesto). Moja se sestra vratila, sad joj na tome zavidim. Razina stresa s kojom ona živi (iako radi ne baš lagan i opušten posao) nemjerljiva je s našom...
ček, čekCitiraj:
Angie75 prvotno napisa
ja sam iz Opt, ja sam išla na fax u Zg, ja imam djecu rođenu '05-te i '07-e :shock:
ali ja sam na kraju završila u Rijeci :D
i svugdje mi je bilo podjednako dobro
ono čega se ja ježim je koliko sada vremena provodimo u autu, a koliko sam kao dijete pješačila... sve mi je bilo na najnajnajviše pola sata.
ono po čemu bih ja sada birala mjesto življenja: očuvanost okoliša, dostupnost pitke vode, .... Dućani i ostalo :/
Studiranje u ZGb evo baš sada:fax djabe ili 6-7 tisuća kuna godina.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Hrana 200kn mjesečno.
Dom 200kn mjesečno
Dijete te duplo više košta ako živi i jede doma i troši struju i vodu.
Neznam šta će bit za 15 godina, al je sada povoljnije da ide na faks u drugi grad:ako dobije dom.A mjesta u domu imaaaaaaaa.
samo da dodam da su meni roditelji za pokaznu kartu i hranu u menzi kad se zbog vjezbi ne bi mogla vratit kuci, trosili jednako kao roditelji mojih prijatelja koji su studirali u zg za dom i hranu. a ja san kao bila doma :roll:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
inace ja bi radje zivjela u malom mjestu (sad vise ne mogu rec da zivim u malom mjestu iako imam osjecaj da zivim, a i mentalitet je takav...) tako sam navikla pa valjda zato. i definitivno u kuci sa sto vecom okucnicom, a ne u stanu.
ovca, drugo je Zagreb kad studiraš, a drugo kad juriš između posla, jaslica, nabavke namirnica i kuće... Katastrofa. I stvarno se ne mogu pomiriti s tim da barem dva sata dnevno provodim u autu (ok, moja je greška što sam izabrala jaslice koje mi nisu najbliže domu, ali htjela sam biti sigurna da su kvalitetne koliko to mogu biti).
Upravo to govorim, bilo mi je dobro biti dijete u Opatiji, bilo mi je dobro biti studentica u Zagrebu i sada mi je dobro to što sam sada u Rijeci.Citiraj:
Angie75 prvotno napisa
A da život u velikom gradu jest šizoidan, što je ponekad predivno, ali isto tako jako umara.
Off t., još mi nisi odgovorila poznajemo li se :)
Pa ne znam znamo li se :?
Poslat ću ti pp
Malo misto - da, ako je blizu velikog, a Virovitica to definitivno nije :(
Ja sam živjela u Baranji i uživala sam u miru, ali mi je Osijek bio pod nosom. Živjeli smo u Sisku i bilo nam je prekrasno, ali nam je Zgb bio pod nosom. Virovitica je na pola puta do ničega, i zbog hrpe stvari šizimo. Osijek je grad koji je po mjeri, ni prevelik niti premali, sveučilišni grad i ima sve što treba, uz to puno parkova, mira, odmora i sve nadohvat ruke. Ako možeš birati... ja ti ne bih Viroviticu preporučila :roll:
Slažem se da je malo daleko razmišljati hoće li djeca na studij u Zagreb ili ne. Ipak kad se stvar posloži na papir, pa ti ispadne da imaš napr. troje djece koji NISU jedan drugom do uha, čeka te bar 10 godina financiranja stanovanja, hrane i svakodnevnih sitnica, a to uopće nije jeftino! Nemaju svi sreću dobiti dom ili stipendiju, a ma kako dijete bilo skromno platit će stanovanje bar 200€ u kompi s nekim, pribroji još putovanja kući, pokaz, knjige i školarinu koje će sigurno biti do tada i još bar 150€ na ostalo...ispadne prosječna HR plaća.
Pa ne moraju svi ni studirati u ZGu. U Osijeku su jeftinije stanarine, nema pokaza, jeftinija karta za vlak...
a i nije svima cilj da im djeca studiraju, nekim je cilj da im sa 19 budu ekonomski i stambeno samostalni i eventualno dolaze 2 puta mjesečno na ručak :mrgreen:
Ma, OK, govorila sam iz primjera mojih roditelja :)