Moja frendica ima neki strojček u koji ubacuje oprane šljive, a na drugu stranu izlaze mljevene šljive odvojene od kožice i koštica (izlazi sa strane)... Izgleda vrlo primitivno, ali učinkovito.Citiraj:
kalimero prvotno napisa
Printable View
Moja frendica ima neki strojček u koji ubacuje oprane šljive, a na drugu stranu izlaze mljevene šljive odvojene od kožice i koštica (izlazi sa strane)... Izgleda vrlo primitivno, ali učinkovito.Citiraj:
kalimero prvotno napisa
vještičica:
Potpisujem.Citiraj:
stenlijevke su velike šljive, svaka ima bar 5cm dužine, a domaće su sitne, razlika je više nego očigledna kad ih vidiš jedne do drugih
Ove domaće su mnogo slađe i njih se ne prska, nisu osjetljiive na boleštine, mislim da one još nisu zrele bar ne kod nas . Sad su najbolje za jesti a za pekmez moraju biti zrele-prezrele.
Baš sam htjela komentirati kako kod nas u Rijeci na tržnici ima samo jedna vrsta. Onda ću još čekati...
Za one koji se boje curenja pekmeza po dekama: stavite deku na pod (ili na stol, ali onda je stol neupotrebljiv satima, osim toga, s poda neće pasti), pa na deku staru plahtu ili stolnjak, pa onda boce s pekmezom ili npr paradajzom ukuhanim, pa se to sve prekrije i ostavi do sutradan. Deke vratite, a plahtu ili stolnjak operete. Mislim, ne curi ništa dok boce stoje, ali ja nisam nikad uspjela zapakirati rundu zimnice a da flašice nisu izvana bile malo pokapane i ljepljive. To perem poslije, kad se ohlade.
Inače, šećer u pekmezu ima funkciju konzervansa. Ako je voće dovoljno slatko, može se ukuhati s malo ili nimalo pekmeza, kao šljive. Ali ja sam jednom dobila po okusu grozno sladak pekmez kad sam breskve ukuhavala s malo šećera - zapravo je fruktoza slađa na okus od saharoze.
ja sam (odnosno moja mama, jer ja moram mirovati) po receptu od ponosne mame
cca 7 kg marelica, finih, probranih + 2,5 kg fruktoze (dm gesunde plus) -
+ agar agar (skoro 2 žlice sa cca 4 deca vode)
kuhalo se 2 sata
nakon toga pećnica na 50° cca pola sata
nije ispao gust, ali je jako fin
ispalo je 11 teglica
prvu sam mrknula u par dana
stara mi je dofurala drugu i na moju veliku žalost vidjela sam plijesan
drži ih u ormaru na balkonu (sada ju zovem da ih pod hitno stavi u fridge)
zar i ti, sine? ( buby)
moja se nakon tog drugog kuhanja i dodatka dvije jabuke dobro drži u špajzi. nadam se da će tako i ostati.
a probala sam raditi i marmeladu s kilom ( kupvnih-uvoznih) marelica bez bilo kakvog šećera i to je tako kiselo da sam morala dodati nešto rižinog slada, pa onda fruktoze, inače bi bila za baciti. ali je ovaj put tako fino gusta....
Meni se ovo desilo sad s pekmezom od ribizla.Citiraj:
kalimero prvotno napisa
Hm..zapravo sam skuzila da ne volim kad je tak "jaki", tak da cu sljedeci put krace kuhati.