Re: Negativne trajne posljedice vrtića - ???
Citiraj:
Marpesia prvotno napisa
Srce mi se drapa pri pomisli da svoje mladunče od 28 mjeseci dam u vrtić. Najviše se bojim suza, tuge, boli i zaključaka u njegovoj maloj glavici pri tome. I ako se privikne, što se moralo dogoditi u njemu da se to dogodi? Je li odustao od traženja ljubavi? Od mišljenja da je zaslužuje uvijek? Da li se "pomirio" sa time da ne može dobiti što hoće (i što je najgore TREBA!) i kako će to djelovati na njegovo samopoštovanje i pouzdanje tijekom života?
Citiraj:
Marpesia prvotno napisa
Zanima me upravo to. Dugotrajne posljedice forsiranja vrtića.... dugotrajne posljedice privikavanja na ono što "nam" (im) se ne sviđa... kakvi ljudi postaju? Zasigurno skromniji i jednostavniji, ugušeniji i cenzuriraniji... ako su morali ugušiti svoje želje. Ne mogu misliti da je to dobro, a ja ću se zauvijek osjećati odgovornom za takve odabire.
Nadam se da razumijete moje strahove i da ih nećete osuditi. A ako ih netko može ublažiti, opovrgnuti (znanstvenim dokazima.....) biti ću doživotno zahvalna.
znanstvene dokaze nemam, ali imam konkretno iskustvo
i mogu ti samo reci da unatoc ranom polasku u jaslice i teskom prihvacanju, moje dijete jako dobro zna formulirati svoje zelje, i ni u jednom slucaju nije se pomirila s tim da ne moze dobiti sto zeli, i nikad za nju ne bi rekla da je ugusenija, cenzuriranija, skromnija zbog ranog polaska u jaslice
mislim da te taj dio ne mora muciti,nece jaslice promjeniti njihov karakter