Sofijin svijet, bombon od knjige! :DCitiraj:
pujica prvotno napisa
Printable View
Sofijin svijet, bombon od knjige! :DCitiraj:
pujica prvotno napisa
popis knjiga raste, hvala! :heart:
Priče o pahuljici, autor: Ljudevit Anton Maračić
:*
Možda bi ipak roditelji trebali voditi djecu jer čekajući da oni odluče mogu ih tako zvati dječak ili djevojčica pa kad narastu neka si sami daju ime koje im se sviđa! Teško mi se složiti sa Zoranom.Djeca su maloljetna i ne mogu odlučivati.Ona se ponašaju po modelu i odražavaju sliku iz svoje obitelji. :)
A sta fali slikama obitelji onih koji ne idu po crkvama? Niti ja idem niti cu voditi djecu. Bas zato sto su djeca maloljetna ne zelim im nametati vjerska uvjerenja. Barem uvjerenja nikad nije kasno steci, a stvarno ne mislim da ce ista propustiti ako ih ne odgajam u vjerskom duhu.
Posudila sam nedavno iz knjižnice lijepo opremljenu slikovnicu s pričama Oscara Wildea. Savršeno!Citiraj:
Zoila prvotno napisa
Drago mi je vidjeti da topic ide u pozitivnom smjeru :)
interliber je skoro tu!
neki dan je moj 9.5 godisnjak filozofirao vezi uskladjenosti price o nastanku prema Bibliji i osnove znanja o evoluciji i znanstveno-temeljenim teorijama nastanka. joooooj.
nakraju sam drzala malo predavanje o osnovama kvantne fizike i o mogucnosti pjesnickog znacenja rijeci tipa "mrak" i "7 dana" te "prvi"....
:mrgreen:
oj vi filozofe - nije lako s toddlerima u kuci, no bogme nije lako i kad rastu dalje.
Meni Zorka postavlja prilicno cesto pitanja na koja nemam konkretne odgovore. Ona vec odavno ima u glavi nekakvu predodzbu da se mi uvijek iznova radjamo. I onda me cesto zna pitati gdje je ona bila prije nego se rodila, gdje sam ja bila prije nego sam se rodila, poznajemo li se mi vec otprije i hocemo li se prepoznati kad opet umremo itd. :/
Moj 8,5 godisnjak na to ne trza... aliiiii imam ja i 7,5 godisnjaka koji me doslovce izbezumio sa slicnim pitanjima. Naime, doma ravnopravno koegzistiraju na istoj polici knjiga o velikom prasku i postanku svemira i djecja Biblija. I sad... dakako - dijete postavlja pitanja.Citiraj:
Zoila prvotno napisa
Kazem ja njemu da su ljudi nekad vjerovali i da je zemaljska kugla zapravo ravna ploca. I bili su SIGURNI da je to istina. (Nisam rekla da su spaljivali na lomaci one koji bi se usudili tvrditi suprotno...) Rekoh djetetu da NITKO NE ZNA TOCNO kako je to bilo, bez obzira da li se drzimo velikog praska ili 7 dana stvaranja svijeta. Pa onda izmisljamo razne price. Jedna je opisana u Bibliji, a druga u ovoj drugoj knjizi.
Mhm, nije bio bas zadovoljan odgovorom, jer u toj dobi ih jako zanima kako stvari nastaju i nestaju, ali je rekao da bi volio postati znanstvenik i sam otkriti kako je stvarno bilo! :heart:
zaboravila sam reci da je meni bio duhovni dozivljaj citati obje knjige Davora Rostuhara. I Zen i umjetnost odrzavanje motocikla (R. Pirsig) bi se mogo svrstat u kategoriju razvoja duhovnosti - samo kaj sve tri knjige nisu za djecu mladjih od recimo 15 godina....tak da njih preporucam za stariju djecu ovog foruma.
Malo drugacija tematika, ali rado bih preporucila slikovnicu link. Sa zanimanjem su je pratili svih troje klinaca (3.5 do 7.5 g.), ali i ja (malo me sram priznati, ali zavrsila sam u suzama pred njihovim znatizeljnim pogledima :oops: ).Citiraj:
Zoila prvotno napisa
Ako se sljedeci put pojavis na izletu, mogu ti je donijeti :mrgreen:
obavezno, kanga, obavezno!!!
ja cu ti donjeti Wendy Rose - Bone dance - zbirka poezije koju sam si kupila ovo ljeto :heart:
pod dojmom sam da su neke vise sile u pitanju vezi nas dvije i izleta. kao neka vrsta karme.....kud kanga, tud ne zoila - i obratno :lol:
i sad kad smo kod razmjene, jeli continuum concept jos na mojoj polici ili se ipak vratila tebi?
:D :love: :DCitiraj:
Peterlin prvotno napisa
moram priznati da sam se totalno pogubila u raspravi o vjeronauku u skoli, i izdvojila bih ovaj post s te teme, i nastavila bih ovdje.
dakle...
Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Price iz Biblije su duboke i teske, koliko god okrutne zvucale - kad se povrsno gledaju. I puno mozemo iz njih nauciti, no nisu to povrsne price za laku noc tipa Piko i sarena lopta ili miffy, nego su to price s poukom i porukom. I zato treba biti jako jako pazljiv pri prezentiranju tih prici MALOJ djeci. Lakse starijoj koja su puno toga vec i vidjela i prosla, i skojom se moze filozofski lamentirati satima. Zato je od FUNDAMENTALNE vaznosti upravo pojedinac - i to taj pojedinac koji prezentira price djeci, kako ih prezentira, kako ih objasnjava, i bome KADA ih prezentira.
npr.
pa sta roditelji rade kada poljube svoje sinove prije nego odu u rat?Citiraj:
Meni stvarno zvuci jako okrutna prica o covjeku kojeg Bog "testira" tako sto trazi da ubije svoje dijete i tako dokaze svoju vjeru
sto radi roditelj kad potpise pristanak za kompliciranu operaciju s malim postotkom sanse da prezivi i s jednako malim postotkom sanse da ozdravi? Jeli se oni tada osjecaju da ih Bog testira (ako vjeruju u Boga...) kako se oni tada osjecaju kada moraju odluciti o nacinu moguce smrti svoje djece, sve u vjeri da ce prezivjeti, ozdraviti, ili u slucaju rata - pomoci svojoj domovini?
citaci Biblije, ispravite me ak treba....
e kad tako tumacim Bibliju, onda kako prezentirati takvo tumacenje maloj djeci?
Sve to sto si spomenula se moze jednako dobro nauciti i ako se izostave te teske i okrutne price. Kao sto je vec netko ustvrdio, moralna i eticka kategorija nisu u posjedu institucionaliziranih religija nego produkt razvoja covjecanstva. U tom smislu mi nije ni na kraj pameti opterecivati sebe ili djecu pricama takve vrste.
Mogu samo pretpostaviti kako se tko osjeca u zivotnim krizama, ali to uopce nema veze sa svjesnim poducavanjem djece moralnim vrijednostima putem prica o ubijanju, otmicama, ratovanju itd.
potpis.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
i još bih nadodala da su sve ove moralne dvojbe puno bolje od biblije opisali velikani svjetske književnosti.
i zato bih voljela da, kad za to dođe vrijeme, moja djeca uživaju čitajući npr. dostojevskog i njegove opise ljudskih patnji, ispitivanja morala, ljudske slobode, odgovornosti i sl.
da se razumimo, Abrahamu bi socijalna odavno uzela sina (pokušaj ubojstva) a on bi bio na psihijatriji - čuje glasove i prema njima donosi odlukeCitiraj:
Price iz Biblije su duboke i teske, koliko god okrutne zvucale - kad se povrsno gledaju
:mrgreen:
xCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
dajte ne pretjerujte.
lijepo sam rekla da je vazno upravo TKO tumaci price iz Biblije djeci, KADA ih tumaci dijetetu, tj u skladu s dobi dijeteta, sposobnosti shvacanja itd. te KAKO ih se tumaci.
ako idete s takvim tonom prema svom dijetetu vezi Biblije, bojim se da cete povecat sanse da stvorite jednu atmosferu averzije prema Krscanima kome je Biblija sveta knjiga....
Sto se tice tumacenja price iz Biblije, ja na to gledam nekako kako gledam i na stare bajke koje nisu nista manje krvolocne i likovi u njima su nekad cak teze kategorije, ajmoreci - psihopata.
koliko samo roditelja ostavaljaju svoju djecu u sumi pri pocetku price...
pa div koji jede djecu
pa...itd itd.
Bajke u originalu su bile namjenjene odraslima - i pricali su ih pripovjedaci, i kako su im ljudi prilazili s odredjenim dilemama, tako su im pripovjedaci prepricavali odredjene price s odredjenim poukama...
jel cete se sada buniti kad vasa djeca krenu u skolu i krenu citati bajke tipa crvene cipelice, djevojcica sa sibicama, suma striborova...?
Pa kada vasa djeca procitaju za lektiru sumu striborova - jeli cete se zgrazati - koja budala - zenio se za GUJU?
pa da DANAS covjek ide se zenit s gujom, zavrsio bi u Vrapcu, tj. nakon sto provede jedno vrijeme u bolnici zbog ugriza zmije...jel.... :/
ne da mi se vise stvarno svadjati niti prepucavati....
ja idem dalje.
otkrila sam da osim Kosulja Sretnog Covjeka - postoji cijeli niz prekrasnih knjiga od Vesne Krmpotic. Prekrasne su jos i njene knjige:
Bajke
Basne...
Bajke su, ipak, samo bajke. Nisam bas sigurna da Krscani smatraju price iz Biblije bajkama.
Kod mene doma nema averzije prema vjerskim knjigama. Ali, jednostavno se ne opterecujem time da ih moram citati djeci osim ako ne pokazu interes za njih. Znaci, nema tona, nema losih atmosfera, to je jednostavno lektira koja u mojoj glavi zauzima mjesto kao i svaka druga knjiga i tako je tretiram/o.
Zoila, krasan post. (nadam se da smijem pisati na ovom topicu). Sad isto čitamo basne od V. Krmpotić i moja mala ih obožava.Citiraj:
Zoila prvotno napisa
xCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Biblija kao prepričava stvarne događaje
Stari zavjet bi trebao imati oznaku 18+
osim toga ne može se uspoređivati div koji jede djecu
i otac u pokušaju ubojstva sina kao istinita priča
negdi, mislim u 5.razredu, pitala sam vjeroučiteljicu šta je s dinosaurima u Bibliji (ja sam uvik imala neka pitanja za ispalit) - među ostalim ona je odgovorila kako neke dijelove Biblije moramo shvatiti kao alegoriju :?
Potpuno točno :DCitiraj:
štrigica prvotno napisa
Različite književne vrste nalazimo u Bibliji. Književna je vrsta određena nakanom kojom pisac piše neki tekst. Neće tako rabiti isti način (stil) pisanja pišući poslovno ili ljubavno pismo. ;)
U Bibliji prepoznajemo povijesne knjige, knjige zakona, pisma, proročke knjige, pjesme i knjige mudrosti.
Knjiga Postanka (glede pitanja o dinosaurima :) ) nije povijesna knjiga :love:
sletila nam kutija karata Magic Wood (na hrvatskom, makar je naslov na eng.) - i mom prvasicu je uzivancija citati ih. a i meni takodjer :heart:
Tokom dana kako prodje pored kutije, tako izabere jednu kartu, procita, malo kontemplira, onda odseta dalje svojim putem po stanu. Kaze da su fora. A poruke su predivne.
vise o tome tu:
http://www.magic-wood.com/
J je negdje nacuo o Noahu i arki, pa je htio da mu pricam o tome. Rekla sam mu da meni osobno ta prica nije narocito zanimljiva ili poucna, ali da je mnogim ljudima bitna zato jer kroz nju uce o Bogu u cije postojanje vjeruju. Ispricala sam mu sto je i kako zapisano u Bibliji. Najvise ga je zapravo mucilo zasto je Bog u toj prici odlucio napraviti poplavu i poubijati sva bica na Zemlji (osim onih na arki). „Pa rekla sam ti - bio je jako ljut jer je ocekivao da ce se ljudi ponasati onako kako je on smatrao da je za njih najbolje, a vidio je da se oni tako ne ponasaju“. „Ali zasto se nije potrudio naci neko bolje rjesenje?“ . „Pa ne znam,...“. „Sto jednostavno se nije mogao kontrolirati od ljutnje?“ „Pa ne znam,...“ Ja svoj odgovor znam, ali on evidentno nije ono sto Jerka zanima u ovom trenutku – njega zanima kako tu Bozju odluku tumace oni koji vjeruju u Boga opisanog u toj prici. Molim malo pomoci u razbistravanju. Moze li se uopce dati obajsnjenje koje u svojoj srzi nije ideolosko, tj. ne svodi se na vjerovanje da taj Bog zna najbolje (sto bi ujedno bio i krajnji poucni cilj price)?
Inace, bilo mu je drago sto se zivot na Zemlji sacuvao :D , iako nije propustio primjetiti da su braca i sestre morali imati djecu, i kako sad to :shock: . Raspravu je ipak zavrsio u za mene smirujucem tonu :mrgreen:: “Znas mama, ja isto kao i ti mislim da ta prica nije istinita – kako bi Noah uopce i mogao sagraditi arku ako nije bio brodograditelj?” :shock: :lol:
slažem se sa malimCitiraj:
Kanga prvotno napisa
Joj, s ovim sam se srela nastojeći pojasniti mojoj kćeri neke biblijske priče. Apsolvirala je "legendu" o Adamu i Evi i sve do tog trenutka nije imala primjedbi, ali ipak je ona dijete zdravstvene djelatnice ( :mrgreen: ) pa je na daljnju priču o djeci skočila i rezolutno ustvrdila da je sve što se dalje događalo incest :roll: .Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Kako to danas djeci objasne na vjeronauku? Nakon Adama i Eve dođe-tko i na koji način?
MGrubi, znaci slicna si pitanja postavljate :love: . voljela bih cuti savjet vjeroucitelja (ili malo promocurnijih vjernika) kako da Jerku pojasnim na koji nacin vjernici interpretiraju dvojbe koje si je on postavio. zelja mi je da ne razvije averziju prema krscanstvu nego da kroz shvacanje njegovih postavki izgradi tolerantan stav o krscanskoj interpretaciji stvarnosti.
mim, kod nas za pojavu tog pitanja nije bila odgovorna moja struka (iako bi i to mogao biti slucaj), nego Jerkova mlada sestra koja je imala ideju da ce se ona i J kad narastu vjencati i imati djecu :mrgreen:
i ja.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
interesantno je kako i moja kcer ima/imala je slicna pitanja.
doslovno: dođu Kain i Abel, pa onda kasnije SetCitiraj:
mim prvotno napisa
tumačenje: Knjiga postanka se nikad ne tumači niti shvaća doslovno, ona (vjernicima) samo pokazuje da je Bog stvoritelj (kaj vas nika klinci ne pitaju o stvaranju u šest dana?)
Mislim da ovdje još nisam spomenuo knjigu "Spirituality for dummies" koja obrađuje pitanje duhovnosti na način nevezan sa bilo kojom posebnom vjerom već na višoj, zajedničkoj ravnini ... a što je najbolje, radi to na vrlo ugodan i jednostavan način (kako već to rade knjige iz "for dummies" serije).
Preporučam knjigu!
ja o tome razmisljam malko drukcije. i ne opterecujem se mogucim averzijama ili ne averzijama.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
mislim da se tolerantnost razvija na jedan opceniti, stalno prisutni nacin - to znaci ono sto ja jesam i sto radim, kako postupam (puno vise od onog sto govorim) ima najveci utjecaj na moje dijete u smislu odgoja.
dakle tolerancija se zivi na mnogo nacina i nije "izvediva" na nekakvom "banalnom" nivo. ako je jedino tako "zivljena", sumnjam da ce takav nacin dati puno plodova. u tom smislu mislim da "nerazumjevanje" nekih biblijski prica, ne znaci da ce dijete ili neka druga osoba razviti averziju prema krscanstvu
tolerantnost ne znaci, da nemas jasne i cvrste stavove ( a moji i od mm-a ,u odnosnu na religiju i puno toga oko nje) su sasvim jasni.
oni su dio naseg sustava vrijednosti koji zivimo i koji jesmo i kojeg prenosimo nasem djetetu. u tom smislu nije nuzno da imas sva moguca objasnjenja o svim mogucim "interpretacijama stavrnosti" (kako si lijepo srocila) da bi imao tolerantan stav da razliciti ljudi imaju pravo na razlicite interpretacija stavrnosti ili bilo cega drugoga.
ona takode ne znaci da moje dijete pogotovo u ovoj dobi u kojoj jest, nuzno mora "razumjeti" sve razlicite nacine na koji drugi ljudi razmisljaju. to je proces koji traje.
to znaci da ce ona u svom zivotu sigurno neke stavri ljubiti, neke razumjeti ili podnositi, a prema nekima ce i osjecati i averziju. raditi ce greske, mijenjati ce stavove... naprosto zivjet ce.
a ako joj nesto zelim u zivotu, to je da taj proces stvaralackog, slobodnog i kreativnog razmisljanja bude sastavni i vrlo vazan dio nje i njenog zivota.
ako bi je konkretno ta pitanja morila (a ne more ju za sada), onda bih joj savjetovala da o tome razgovara sa ljudima "drugacije interpretacije stvarnosti", cita knjige...itd
kuzim naravno da je jerko mali, ali opcenito ne mislim da je nuzno da ja/mi kao roditelji budemo "svakom loncu poklopac". te da svaka takva misaona "dvojba" ili "trojba" mora biti popracena sa mnom kao moderatorom.
mislim (a na primjeru svog djeteta sam se puno puta u to uvjerila) da naprosto podcjenujemo djecu u smislu toga da oni mnoge stvari jako dobro razumiju, bez da im mi stalno sluzimo kao "prevodioci".
i jedno od tih stvari koje oni tako dobro razumiju, pa i na intuitivnom nivou, jest razlicitost. i postojanje puno "paralelnih svemira". ponekad mi se cini da se u tome puno bolje snalaze od mnogih odraslih.
možda bi Stari zavjet trebao imati oznaku 12+
:lol:
ja mislim baš kao seni.
jedino što nikad to ne bih uspjela tako dobro objasniti. :mrgreen:
ja sam imala upravo istu dilemu kad je moj stariji sin trazio da skupa citamo pricu o Kainu i Abelu - kad je bio negdje u prvom razredu osnovne. I sijecam se razgovora o tome s jednom prijateljicom....zapravo, sijecam se par detalja razgovora samo....Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
bili su braca. DOSLOVCE braca? jesi siguran? Mozda su bili braca po tome sto su ljudi. Svi smo mi ljudi "braca" ... "sestre". zar ne? ...
takav pristup je meni bio nekako prihavljiviji za tumacenje price iz Starog Zavjeta.
islicno i s pricom o tome da je svijet stvoren u 7 dana. Pa kad je rijec "dan" bila definirana tako da je to vremenski period od 24 sata? Vrijeme je relevantna stvar, minorna i sasvim nebitna u odnosu na vijecnost, zar ne?
Zamisli samo 1 dan proveden u gostima kod nekog turbo dosadnog
i 1 dan proveden ispunjen aktivnostima koje te vesele i ispunjavaju - taj dan prodje brze od onog dosadnog, zar ne? Mi slavimo Nedelju kao 7. dan za odmor jer nama ljudima treba nesto "materjalno" ili "mjerljivo" da bismo mogli imati nekakav "ritam" .....
sto me podsjetilo - knjiga "tihi zov australije" - Marlo Morgan
preporuka preporuka i jos jednom - preporuka za citanje - bas kao duhovni dozivljaj. Po mome i starija djeca bi ju mogla procitati bez problema :heart:
I ja mislim kao seni, na ovoj temi. :mrgreen:
Nemam sve odgovore na ovakva pitanja i priznam djeci da i sama nekad nesto ne razumijem i da odgovore trazim. (ako ih trazim)
Seni, sviđa mi se kako razmišljaš. :love:
Kanga, u priči o Noi se radi o starozavjetnom, dakle judaističkom Bogu. Jahve je imao ugovor s izabranim narodom o kojem se govori na mnogo mjesta u Starom zavjetu. Kršenje toga ugovora imalo je svoje posljedice – a jedna od njih je i (simbolični) potop.U načinu razmišljanja koji odražavaju starozavjetni tekstovi ključna je teocentričnost – sve, baš sve se odnosi na Boga i proizlazi iz odnosa s njim. Jahve je Izraelcima, kao malom monoteističkom narodu kojeg okružuju mnogo veći i moćniji politeistički neprijatelji, značio bitan dio identiteta. To je vidljivo u svakom elementu njihovog društvenog uređenja, pa i propisa o svakodnevnom životu (hrana, odjeća). Starozavjetni Bog je prije svega zakonodavac i voditelj židovske povijesti. Drugo o čemu treba voditi računa jest da je Biblija i povijesna knjiga – to jest ona odražava kulturu u kojoj je nastala. Mnoge stvari koje su za nas danas šokantne bile su samorazumljive u to vrijeme (npr. žrtvovanje/napuštanje djece). To je stara semitska kultura, a ne naša današnja europska/angloamerička kultura. Stari zavjet, a posebice Petoknjižje (Tora), nema samo religijski, već i društveni značaj i to treba imati na umu kad se razmišlja o tim tekstovima.
Stari zavjet je prihvaćen i u kršćanstvu, ali kao upravo to: Stari zavjet, promijenjen Novim zavjetom, novim ugovorom s Bogom, u kojem je sve starozavjetne zapovijedi i propise zamijenio zakon ljubavi i u kojem Bog više ne traži žrtvu od vjernika nego postaje čovjek i kao Bogočovjek se sam žrtvuje za njih. »Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom. To je najveća i prva zapovijed. Druga je toj jednaka: Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe! O tim dvjema zapovijedima ovisi sav Zakon i Proroci« (Mat 22,37-40). Praktički se nijedan starozavjetni zakon ne odnosi na kršćanstvo, osim deset zapovijedi, od kojih je devet ponovljeno i u Novom zavjetu (izostavljena je zapovijed o suboti). Za kršćane je Stari zavjet samo najava Novog, odnosno najava Isusa koji je s nama sklopio savez (zavjet) ljubavi i dao povijesti spasenja puni smisao.
U priči o Noi odražava se realna povijesna problematika – propast Židova nakon pada Davidova kraljevstva, kada gube slobodu i domovinu i odlaze u babilonsko ropstvo. Priča o Noi nastala je nakon babilonskog ropstva i u sebi sadrži utjecaje i motive iz Gilgameša i Enuma Eliš. U tom smislu priča o Noi simbolizira obnovu židovskog naroda nakon povratka iz babilonskog ropstva. Što se tiče samog odnosa prema Bogu, Noa je primjer starozavjetnog pravednika koji je održao savez (ugovor) s Bogom. On se spasio, jer je to izabrao.