Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Sta si mislila pod ovim samo formalno obrazovane zene? Na zene koje su se intelektualno zapostavile nakon skolovanja ili nesto trece?
čitaj po vuku, zorana, kako piše... rekoh "NE samo formalno", tj kad pričam o "obrazovanim" ženama ne mislim samo na one koje imaju formalno obrazovanje tipa srednje/više/faksa, nego i neke koja to možda nemaju formalno, al ne znači da su time neobrazovane nego su možda autodidaktinje.
Citiraj:
Ne znam o cemu konkretno govoris kad spominjes sve ove zene, ali ja ne mogu zamisliti da npr. zena u jednoj Svicarskoj ili Njemackoj nema omogucenu mogucnost rada uz imanje obitelji.
govorim o manjku jaslica/vrtića ili barem takvih satnica koji bi ti omogućili da radiš onako kako želiš. džaba tebi i najbolji posao, kad nemaš kome ostaviti dijete na brigu. tad si možeš priuštiti tetu čuvalicu. moja kuma je znala svojevremeno plaćati tetu 18.- fr po satu, a ona sama je išla raditi za nekih... 22.50 il eto nek bude 24. fr. (radila u cvjećarni, ništa spektakularno) ne računajući da bi na to ona još platila porez, ne računajući na troškove prijevozda do posla, odjeće i sl.
Citiraj:
Ono sto malo vise, pak, mogu zamisliti je, veliki, ogroman broj djece koja su po citave dane u vrticima jer im roditelji ostvaruju profesionalne uspjehe. Mozda sam u krivu, mozda nije svugdje to uredjeno tako da npr. roditelj moze raditi pola vremena i biti s djecom vise itd.
evo ti pa pogledaj...
Citiraj:
In Deutschland gibt es 50% weibliche Studienanfänger im Fach Medizin. In Regensburg promovieren von den Studentinnen die das Studium abschliessen 58%. Dann kommt es zu einem dramatischen Rückgang vom Anteil an Frauen die habilitieren - lediglich 20% gehen diesen Weg. C4-Stellen sind mit weniger als 5% Frauen besetzt. In der Türkei hingegen sind diese Stellen zu 20% von Frauen besetzt. Europaweit sind BRD/Schweiz und Österreich absolutes Schlusslicht, was arbeitende Frauen anbelangt. Frau Dr. Neumann führt das auf die in diesen Ländern immer noch starke klassische Rollenverteilung zurück. Auch gelten im Allgemeinen arbeitende Frauen als schlechte Mütter. Da die BRD immer noch ein relativ reiches Land ist, herrscht landläufig die Meinung, Frauen gingen "zum Vergnügen" arbeiten - Männer, weil sie müssen. Auch sei es immer noch so, dass Frauen nach "oben" heiraten (sollen). Männer hingegen haben kein Problem damit, die Wenigerverdienende zu heiraten.
jako zanimljiva rasprava između lječnica...
http://www.thieme.de/viamedici/studi...in_mutter.html
te... tekst iz 2008.
Citiraj:
Welches sind die neuen Probleme?
Ich sehe zwei Bereiche mit einem riesigen Konfliktpotenzial. Erstens: der praktische. Die Betreuungsinfrastruktur in der Schweiz ist für arbeitende Eltern eine immense Hürde. Der Kindergarten ab viereinhalb Jahren, mit Betreuungszeiten von 8 Uhr bis 12 Uhr: Das ist ein Konzept für Mütter, die aufräumen, einkaufen, kochen. Die Tatsache, dass es an den meisten Schulen zudem keinen Mittagstisch gibt, spricht die gleiche Sprache. Für zwei arbeitende Elternteile ist dieses System eine Katastrophe! Eltern müssen einen grossen finanziellen und organisatorischen Aufwand betreiben, wenn sie beide erwerbstätig sind – aber wenn sie es nicht sind, wird das Geld, gerade bei mehreren Kindern, oft knapp. In Ländern mit niedrigeren Löhnen wie Deutschland rutschen viele Familien in die Armut ab. Ausserdem ist die weibliche Arbeitskraft, etwa im Dienstleistungssektor, sehr gefrag
evo ovo je zanimljivo: http://science.orf.at/science/schroeder/18222
o tzv. staklenom krovu.
Citiraj:
Deutschsprechende Länder schneiden am schlechtesten ab. Hier ist der Prozentsatz der Frauen in der obersten Etage am niedrigsten. Frauen in höheren Positionen sind in der Schweiz, Deutschland und Österreich fast abwesend und nach wie vor Ausnahmeerscheinungen.
Citiraj:
Jednako tako, zene su valjda bioloski uvjetovane da snose veci dio brige za dijete u prvim mjesecima ili godinama i tu me nitko ne moze uvjeriti u suprotno.
osim poroda i dojenja - sve ostalo što pruža majka u biti može pružiti i otac. s tim da ja smatram (sto je naravno krajnje blasfemično na ovom forumu, al eto to je moje mišljenje) da formula nije zlo i da od 6. do 12. mj života tata itekako može preuzeti svoju roditeljsku ulogu. ne znam po čemu bi majčin zagrljaj bio manje vrijedan od očevog?!
zanimljiva je bila rasprava na mliječnoj konferenciji o tome kako si zamišljamo dojenje za nekih 100 god. tj. što bi bilo (ako se dobro sjećam) savršeno dojenje... ja sam dala primjer da recimo muškarac može dojiti ili da postoji formula koja se može napraviti ista po uzoru na mlijeko dotične rodilje. i samo što nisam dobila tintarom po glavi. :mrgreen:
Citiraj:
Npr. mene i muza bi jedino financijska kriza teze vrste mogla natjerati da oboje odemo raditi i djecu ostavljamo na brigu nekom trecemu cisto radi ispunjavanja vlastitih snova, ambicija itd.
ja u ovakve rasprave ne vodim uvoditi osobne primjere, i meni je drago što ste se ti i tvoj muž dogovorili. no, ako bi uslijedila ta financijska kriza o kojoj govoriš to ionako ne bi bilo "ispunjavanje vlastitih snova i ambicija", to bi bilo preživljavanje. mada, u zadnjoj polurečenici osjetim kao neki blagi ton prezira. "čisto radi...". možda griješim. al eto, ima ih i žena i muškaraca koji ne idu raditi samo kad su u financijskoj krizi, nego baš da ispune svoje snove i ambicije.
Citiraj:
Znaci, nije da bas ne postoji takva mogucnost izbora.
ok, ti to tako smatraš, statistike vele drugačije.