Mene su moji dečki u zadnjih nekoliko dana (otkad je završila školska godina) tako ugodno iznenadili da ne mogu doći k sebi.
Djeca pospremaju krevete, pisaće stolove (sve ono što sam kroz godinu vojevala bitke s vjetrenjačama, ali nije išlo). Sad - kad su jedan dio dana sami, niti se svađaju, niti ima bilo kakvih problema!
Mi ih nadziremo (i susjedi) ali taman toliko da ne osjete naš nadzor kao tlaku. Uvijek je netko u blizini, ali ne i za vratom. Ako što treba - mogu uvijek nazvati. Izgleda da je ključ u povjerenju i samopouzdanju. Sad su kao "veliki i ozbiljni" pa znaju da ne treba buljiti u tv cijeli dan. Sami si štopaju vrijeme, tj. pogledaju jedan film dnevno i to im bude dosta. Izgleda da puste godine uvježbavanja odgovornog ponašanja ipak daju rezultate...
Sami su sredili svoje pisaće stolove i školske knjige, odabrali što će se sačuvati, a što se može dati dalje. Nismo im ni rekli - sami su došli na tu ideju. Kreativno se igraju i iznenađujuće su odgovorni.
Došla samo do zaključka, iako će to mnogim roditeljima starije djece biti "topla voda" da im treba pustiti komad vremena i prostora da se sami organiziraju, dati komad odgovornosti koji će ponosno nositi, ali istovremeno biti dostupan za sve što treba. Znam da će još biti svakakvih dana, ali tako mi je drago što smo se usudili imati povjerenja u svoju djecu. Opravdavaju to! Zaslužili su :love: ...