Mim , ja na to ovako gledam (radi se o grubim procjenama koje sam napamet izračunao, ali sigurno nisu jako daleko od najtočnijih mogućih):
Necijepljena djevojka ima oko 10% šansi tokom svog života razviti tešku displaziju cerviksa, koja zahtjeva liječenje - operaciju.
Ako se cijepi na vrijeme, taj životni rizik joj se snizi na 5-6%.
Isto tako, necijepljena djevojka ima oko 1,5 do 2% šansu razviti invazivni karcinom cerviksa tokom života. Ako se cijepi na vrijeme, taj će joj se životni rizik smanjiti na 0,5 do 1%.
Eto, tako ja vidim korist od individualnog cijepljenja.
Nekome (npr. meni) je to velika korist za njegovu/njezinu kći, nekima nije.
-------------------------------
A ako bi se gledalo na javnozdravstvenu korist od masovnog cijepljenja, kada bi se sve djevojke određene dobi cijepile kroz kalendar obaveznog cijepljenja, te ako se ništa drugo ne bi promijenilo,....
za 20-tak godina bi postupno počela padati incidencija raka cerviksa. Za 50 godina bi obolijevalo 100-150 žena godišnje umjesto sadašnjih 350. A umiralo bi 30 žena godišnje umjesto sadašnjih 100.
A već za desetak godina bi se incidencija prekancroznih displazija teškog stupnja smanjila za 5-10%, a za 50 godina bi se incidencija prekanceroznih lezija smanjila za 50-tak%. Procjenjujem da trenutno imamo oko 2000 prekanceroznih displazija teškog stupnja godišnje.
Nekima (npr. meni) su to veliki brojevi, nekima nisu.