Kad smo kod toga, meni se baš urezala slika mlade Romkinje koja prosi s bebom od par mjeseci, sjedi dolje na prometnoj ulici, ljeto, sunce tuče direkt gologlavoj bebici u glavu, a ona se ni ne obazire. :cry:Citiraj:
linolina prvotno napisa
Printable View
Kad smo kod toga, meni se baš urezala slika mlade Romkinje koja prosi s bebom od par mjeseci, sjedi dolje na prometnoj ulici, ljeto, sunce tuče direkt gologlavoj bebici u glavu, a ona se ni ne obazire. :cry:Citiraj:
linolina prvotno napisa
Otkad znam za sebe k nama su dolazile ciganke prositi i to svaku nedjelju. Bili smo na selu i nema šanse da dođu kroz tjedan ili u subotu kad su neki radovi, nego u nedjelju ujutro ili oko ručka kad su svi doma. Na samo spominjanje bilo kakvog posla, nestaju u sekundi.
E ja sam jednu pitala da mi dođe opeglat robu, i da ču joj platit 200 kn (nakupilo se :oops: )...samo što me nije u onu stvar poslala.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Ma, kako je nenaa rekla, na njihovu dušu...ja dam kad mi neko izgledao dobro i da govori istinu, a znajući sebe koliko sam naivna, garant sam masu puta dala nekim bogatijima od sebe!
Uf, a one na semaforima na Heinzlovoj i Vukovarskoj što drže bebe među ispušnim plinovima :evil:Citiraj:
LIMA prvotno napisa
Kad im NITKO ne bi davao novce, brzo bi se maknule odatle. A i CZSS tu ne radi bogznašta (ili ne radi ništa).Citiraj:
RozaGroza prvotno napisa
ja na cesti ne dajem nikome naročito otkad sm gledala reportažu kako je jedna žena posegnula za novčanikom dati koju paru prosjaku, a drugi se zatrčao i oteo joj cijeli novčanik.
Kad mi zvone na vrata ne otvaram (osim maškarama, oni su mi preslatki, ali ih više skoro uopće nema).
Imam dojam da danas ovi "pravi" prosjaci ne prose jer nemaju već im je to posao. Radije uplatim određeni iznos na žiro račun ili nazovem broj (npr RTL pomaže djeci, Ana Rukavina i sl).
Ja samo ne znam sta nase sluzbe rade.... ja bih zakonom naredila da jednom tjedno CZS i policija izadju na teren i svako dijete koje se koristi za prosjacenje lijepo oduzme isti cas i u Nazorovu....trenutno oduzimanje roditeljskih prava i na posvojenje....
...srce mi se stisne svaki put kad vidim one male bebe na raskrizjima, na hladnoci medju svim tim smogom.... a mogle bi biti na toplom, u obitelji koja bi im sve pruzila.... ma uzas....bas sam bijesna kad na to pomislim
potpisCitiraj:
Iva prvotno napisa
Citiraj:
Iva prvotno napisa
To bi im smanjilo natalitet (užasno, ali istinito), nekima su djeca jedini izvor zarade
A rodila bi si ona drugo...i treće...i koliko god joj se može i hoće...Ionako su večito trudne :/
Sa druge strane bi se punili domovi romskom decom koju, barem u Srbiji, baš nešto i ne usvajaju preterano - svi žele lepo, belo i zdravo. Ali to je već druga tema, neću skretati :roll:
kod nas se isto svako ljeto nakupi svega i svakoga, ovo lito me je zaustavila Ciganka i pita "imaš li 10 kn za kapučino ?", mooolimmm? više nije za kruh, nego za kavu u kafiću;
kad se samo sjetim ratnog i poslijeratnog perioda, nigdi ih nije bilo, a onda čim se vratio turizam, nahrupili u stotinama; i prosjaci i prodavači po kućama i oni što po kafićima na stolove stavljaju ceduljice i razne gluposti, a onda saznam za jednog od frendice iz Zagreba da ima vilu na Bundeku; na žalost, u podsvijesti mi je usađeno ono starinsko : ako ne pomogneš Ciganinu, pazi se nekih proklestava i sl. i tako svaki put dam 5-10 kn, ja neću propasti, a oni mogu popiti kavu :/
Možda na Jarunu, na Bundeku nema vila ;)
:lol: ja bih joj naručila to kapučino, bar je iskrenaCitiraj:
mandy prvotno napisa
Je druga tema, a opet je uzrok ovog problema s njima: tu prispojimo naše prerasude s jedne strane, njihove "običaje"-jer očito to tako percipiramo, čim te bebe na ulici ne tretiramo kao bijele...da ljudi (svi) koji zanemaruju djecu znaju da će im slijedeće automatski biti oduzeto, a oni kažnjeni....možda bi stvarno smanjili natalitet...teška tema, a ne mogu vjerovati da društvo u kojima se raspravlja je li zlostavljanje kad roditelj ne dopusti djetetu da odabere boju fasade kuće, s druge strane dopušta t svašta da se radi nad djecom-samo zato što su im biološki roditelji....Meni je iskreno prvi dolazaku ZG bio traumatičan, tamo odakle sam došla-nema te djece po ulicama-najgore mi je bilo to što nitko ne reagira na neku curicu od 14 godina koja ulazi starim dedekima u mercedese, onako slomljeno, kao postiđeno :( , :evil:Citiraj:
clumsy mom prvotno napisa
Nisam nikad bila u Nazorovoj, ali iskreno sumnjam da je tamo djeci lijepo, bajno i krasno...Citiraj:
Iva prvotno napisa
Ne znam, možda sam ja naivna i glupa, ali vjerujem da Romi vole svoju djecu kao i svi drugi roditelji. Prosjačenje je njihov mentalitet i način života na koji su oni navikli stoljećima i koji je teško mijenjati. Uostalom, nije da ih na svakom ćošku čeka obrazovanje, stan, posao i sve što uz to ide, da bi imali ono što mi smatramo normalnim životom.
Mislim da je djetetu bolje uz mamu, čime god da se bavila, nego u domu. Jer ga mama voli i brine o njemu kako zna i umije s obzirom na svoje životne okolnosti, a u domu bi bio samo još jedno tužno djetešce u svom krevetiću, samo i napušteno...
U svakom slučaju, smještanjem u dom možda će se riješiti trenutne djetetove potrebe u smislu da mu neće biti hladno, da neće biti gladno itd., ali problem prosjačenja i iskorištavanja djece za isto je puno kompleksniji i teži za riješiti - i zahtjeva puno novaca, kojeg naša država nema :/
:( grozno... jadna dječica!!! ja svakodnevno viđam iste prosjake sa djecom, i ne mogu se načudit koliko ih ima i da ih nikada nikakva služba ne provjerava ili barem policija otjera... BTW, svi imaju mobitele, najmlađa majka mi je rekla svoj broj- da je nazovem kad ću imat još robice...
Što je najgore-nije tu samo lova problem, tu su i neka etična pitanja, politička korektnost...hvala bogu na globalizaciji, uopće ne žalim za tim našim posebnostima i sl., ako će nestati i nečiji mentaliteti u kojima je uobičajeno da curicama od 13, 14 roditelji biraju seksualne partnere :x
Kod nas stalno dolazi ista mlada mama, izgleda kao Romkinja, a možda i nije. (Nemojte se smijati, ali ja valjda imam neki poremečaj, ne razlikujem npr. niti ljude crne rase od bijelih. MM me stalno zeza kad gledamo neki film, pita me za glumca da li je crnac ili bijelac, ja u 99% slučajeva, ne vidim razliku. Ne znam kako je to moguće). Dolazila je još kao trudnica, skupljala stvari za bebu, pa kad se beba rodila došla nam ga je pokazati (mali Gabrijel), pa navrati svakih mjesec dva po robicu i hranu za malog. Baš je bila i jučer. Dobila je nešto novaca i papuče za malog. Nekako nam je "prirasla domu", uglavnom imam za nju uvijek nešto u pripremi i iskreno se nadam da nema neke lažne, skrivene namjere. :/
danas sam bila u Vinogradskoj i na izlazu zastanem karaj žene s 4-mj. bebom, dam par kuna i iako nikada ne započinjem razgovor pitam ju od kuda je, kako živi itd.itd. Uglavnom, žena je iz Kloštar Podravskog, nema muža ( tj. navodno ima neku drugu ), od roditelja ima samo oca ( koji prima valjda socijalu ), nema škole,ne radi tj. ne čeka ju posao no smještaj ima :? ( živi u stanu ). Dala mi je broj mobitela ( tražila sam ga ) jer joj treba odjeća za malca i klokanica ( a ja jednu dala u crkvu, a drugu posudila :( ) . Živi od 500 Kn dječjeg doplatka i 300 Kn neznam čega. Bebi je iz unutrašnjosti svoje jakne izvadila flašicu s mlijekom ( tamo ju drži da se ne ohladi :( ) a mlijeko napravi u kafiću gdje moli prokuhanu vodu :cry: , tad sam zamalo pukla :cry: .Rekla mi je da ona nema mlijeka jer je malac završio s bronhitisom u bolnici i tada je presušila ( to mi nekak i ne leži ali ). I ona i beba su čiste i ne djeluje mi da malca zanemaruje ali :/ .... Stvarno mi je to teško palo i cijeli dan razmišljam o tom malcu koji joj je jadan na rukam od K. Podravskog pa do Zg i natrag.
Zašto sam to zapravo napisala ? Jer me zanima:
1. da li je moguće da joj država pomaže samo sa tih 800 Kn
2. gdje bi se ona mogla javiti a da joj se stvarno pomogne i makne od prosjačenja ( one jednokratne pomoći mi se ne čine nekim rješenjem u ovakvim slučajevima )
3. jel netko možda iz Kloštar Podravskog ( molim da me pp-a )
kod pothodnika na GK stalno prose žene sa djecom. Vrlo često ista žena sa djevojčicom, a danas je na njenom mjestu bila trudnica. Djeluje kao organizirani biznis, kao da netko stoji iza toga. Jako, jako teško mi je gledati i vidjeti djecu u takvoj situaciji, vidjeti oči te curice :( Ne znam niti sama što bih napravila, nikako nisam od ljudi koji bi se bili u stanju umiješati (ja sam više kao Kafka koji je trčao pet krugova oko zgrade da dade novac prosjakinji). Kupovala sam curici čokoladu, čokoladno jaje, štapiće, kao - da ju razveselim, jer ne mislim da je gladna ili slično (vidim da svi prosjaci oko GK idu na gablec gdje i ja, pa valjda i ta mama sa njom). Sad mi se opet čini bolje dati novce jer mislim da se mama onda brže makne sa ceste. Nemam pojma, nemam baš niti toliko novaca za davati, a shvatila sam i to da ću prije dati "bijeloj" ženi nego Ciganki jer mi je valjd anormalno da Cigani prose, užas :( :/
Neki dan bila ujutro na SD. Sjedim u čekaonici, onako sva smotana jer me čekao postupak i čitam novine, kad vidim da netko stoji ravno ispred mene, a nije mm. Dignem pogled, a ono cura kojih 25 godina i drži u ruci neku cedulju, iskreno nisam sigurna kaj je pisalo, al mislim da je gluhonijema i prosi. Prvo sam bila šokirana kaj se to dopušta po bolnicama, a drugo nisam joj ništa dala, jer ne dajem nikome. Smatram da se do novca može doći i drugim putem, zakonitim, naravno. Gledala sam neki dokumentarac kako žive ljudi koji prosjače, neki imaju love kolko ja mogu samo sanjati. Ne velim da su svi takvi, ali eto... skeptik sam, ne mogu si pomoći.
pa da,stvarno, kaj ne vredi socijalna sluzba i za romsku djecu...mislim si kak su znali oduzeti blizance onom siromasnom paru samo zato jer su siromasni ...a sta je s romima? ruzno ih je vidjeti kako prose .
zaista, oni kojima je pomoc stvarno potrebna ,njih ne vidimo da prose.
Ti svi koji prose su emocionalni vampiri koji se spominju u drugom topicu.
Čula sam da se socijalna baš i ne želi zamjerati nekim problematičnim ljudima pa žmire u nekim slučajevima. Tak je pogotovo u manjim sredinama gdje ti takav bane u kuću i ne želim ni napisati kaj bi se sve moglo dogoditi. Ima puno prijetnji, a niko ne želi riskirati život zbog posla.
pa da,stvarno, kaj ne vredi socijalna sluzba i za romsku djecu...mislim si kak su znali oduzeti blizance onom siromasnom paru samo zato jer su siromasni ...a sta je s romima? ruzno ih je vidjeti kako prose .
zaista, oni kojima je pomoc stvarno potrebna ,njih ne vidimo da prose.
Ti svi koji prose su emocionalni vampiri koji se spominju u drugom topicu.
hm,ovo ponavljanje postova mi nejde u glavu...neka greska u radu foruma....precesto se to dogadja i ide mi na zivce
Ma pusti, bolje tak nek kak je meni danas, napišem post malo poduži i onda baci neku grešku i nema posta više... :mrgreen:Citiraj:
Demi prvotno napisa
tinaka moraš dok si na toj grešci stisnit refresh, i post se pošalje kako treba
dosta OT,
jučer slušam na stojedinici speakers corner ili kako već, jedna žena je zvala da pitaju pravobraniteljicu za djecu čemu ta diskriminacija, da nitko ne šljivi romsku djecu koja se bosa se skitaju po ulicama i ne idu u školu, ili školu upisuju sa 9 godina i tako dalje. ja sam se baš pitala je li to netko s ovog topica :)
odgovor ćemo valjda čuti u ponedjeljak ujutro!
ja ne dajem - mislim da skoro svatko od tih prosaca može naći neki posao da hoće, čišćenje, spremanje, kopanje, štogod. Oni ovako prošnjom puno više zarade za malo vremena. Vjerujem da uspiju minimalno izvući 50 kn dnevno - i to za najviše 3 h. To je 1500 kn mj - a izvuku oni i više. Puno puno više. A da rade 8 h na dan - čiste za hm. neš sitno ..... ne da se to njima.
Ne - ja im ne dam i nimalo me savjest ne peče, je - žao mi djece ali ja im pomoći ne mogu - oni i dalje imaju roditelje koji prose i vjerojatno ih zanemaruju.
Da ne otvaram drugi post - kaj je s onima kaj dolaze na vrata s hrpom papira (nalaza i koječega od doktora) i traže za operaciju djeteta? Evo ja njima uvijek dam i poslije se pitam - jel me prevarila????
Nije li se za neku curu iz Kloštra ovdje skupljalo što novaca, što odjeće i ostalih potrepština?Citiraj:
tajchi73 prvotno napisa
Ne mogu naći topić, ali sigurna sam da je bilo na druge udruge u akciji.ž
Mislim da se cura zvala Slađana.
XCitiraj:
DiLala prvotno napisa
Nama se nikada nije desilo da nam netko tako zvoni na vrata.
Takvi prosci sa hrpom papira o bolesti kolaju centrom grada, tako da sam potpuno uvjerena da su njihovi papiri krivotvoreni i ne dam im novce.
Obzirom da je u zadnje vrijeme sve više prosaca koji skupljaju novce za dijete, čini mi se da uistinu postoji nekakav organizirani kriminal prosjačenja u gradu... :/
da, prevarila te je, ali nemoj se loše osjećati zbog toga, ti si joj kupila namjernice sa najboljom namjerom i to je najvažnije. Ali s druge strane prestani biti naivna, u ovoj zemlji ima jako puno sirotinje, ali pošten svijet neće ići okolo prositi nego će se pobrinuti za sebe i svoju djecu. Možeš čistiti po kućama, čuvati djecu, bilo kakav posao naći... Nemoj se ljutiti što ti ovo govorim, ali nekad je ljude sram reći ne, nemam niti ja za sebe i jedva spajam kraj sa krajem. Kad počneš govoriti ne kao što to radim ja, prestati će ti biti bad takvo što reći, jer u konačnici svi bi mi mogli na ulicu, ali se snalazimo, radimo i svojoj djeci pružamo najbolje što možemo. I da, što se tiče lijekova, za djecu je zdravstvo besplatno - imaj to na umu kada te netko traži takvo što.Citiraj:
mama_jos_malo prvotno napisa
U principu ne dam osim starijim ljudima jer mi je za njih zao zato sto su nemocni i nemaju nigdje nikoga
U MK ljetos je otkriveno da neki romi rentaju svoja djeca prosjacima za dnevni nadomest ili procent od zaradjenog :shock:
Ja sam prošli tjedan dala djevojčici na Vukovarskoj iz auta i sad me debelo pere savjest jer tako potičem da se to dijete izlaže životnoj opasnosti na cesti.
A ova ispred crkve - ako je crkva Palmotićeva, onda je to možda ista kojoj sam ja prošle godine digla 400 kn s bankomata jer joj je dijete bilo u bolnici i nisu ga htjeli operirati jer joj je nedostajalo oko 400 kn. Kad je meni lakše biti naivna budala nego sumnjati u dubini srca da sam nekome mogla pomoći a nisam.
Isto tako i meni samo u Novoj bolnici. Nisam dala ništa, jer ne dajem iz principa nikome. Ako dam, dam u crkvi u Petrovoj, u škrabicu, jer znam da oni pomažu siromašnima.Citiraj:
tinaka prvotno napisa
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...7/Default.aspx
evo, malo ulja :evil: trebali bi svaku kunu vratiti onima kojima stvarno treba, a "zahvaljujući" jadnom djetetu, nitko ih garant neće to tražiti....a srama i obraza sami očito nemaju....koju su samo štetu učinili drugima
Tako, da vidimo kako ne iskorištavaju samo Romi....doduše, pitam se koliko bi se kuna uspilo prikupiti za tamnoputije dijete....uf, kako ih treba kaznit (a opet, radi djeteta....)
Joooj
Teško je suditi što jest i što nije u priči u kojoj se bivši supružnici prepucavaju i jedan o drugome žele reći najgore, po mogućnosti usput privući i medijsku pažnju :roll:
Ali vjerujem da ono osnovno stoji-da je uplaćivan novac na račun suosjećanja za dijete, a bez pravog razloga...
Još jedan od primjera kojima smo ovih dana zasipani i o kojima ovdje razglabamo.
Tužno i pretužno :(
Ma jasno za njihovu svađu, u biti, dobro je za istinu da su se posvađali-ako kockaju itd.njihova stvar, samo je pitanje čijim parama i koliko su naštetili drugim slučajevima....
Mislim, ljuta sam radi drugih, ali šta se curice tiče-ja bih čak opet dala novac jer pouzdano znam da i kad je terapija pokrivena-novaca treba, za naše bolnice i doktore u ST....(da ne ulazimo u to, nije mi namjera blatiti, govorim iz prakse). Zato.
Ali sam bijesna što će im ostati auto i sl. postoji li kakav zakon da ih kazni? Jadno, jadno dijete s takvim roditeljima, ovo je više za osudu nego oni koji su odrasli u kulturi prosječenja i zbilja imaju manje šanse za pošten posao
Poanta svega nije u tome jel vas netko prevario ili netko tu Romkinju sili da prosi s djetetom jer je masi njih to dobar izvor zarade...poanta je u tome sto nasa drzava nista ne poduzima da se tu djecu prestane iskoristavat u te svrhe i izlagat ih hladnoci, ispusnim plinovima i svemu ostalom....
...sve si mislim da cu pokrenuti peticiju za to da se svakom prosjaku isti tren oduzme dijete koje s njim prosi na ulici.....