moram podići ovu temu, ne zamjerite gadljivi 8-)
http://forum.roda.hr/threads/72809-M...t=#post2120435
na ovoj temi, nemilice zatvorenoj, mikka je napisala slijedeće
Citiraj:
beti jesi ti probala pregristi pupcanu vrpcu? ja iskreno ne znam kak bi nesto tako zilavo pregrizla s ovim tupim ljudskim zubima, pa mi se samim tim namece da je mozda kod ljudi posteljica s pupcanom predodredena da padne sama. ionako bi nekim zenama (npr. meni :mrgreen:) bilo bolje da ta 3 dana odmaraju, nego da landraju okolo.
meni je baš zanimljivo to pitanje što je za nas prirodno ili ne, bar na teoretskoj razini
za sad ne razmišljam o opciji nošenja posteljice s kilom soli uz dijete, ali evo dat ću mikki šansu da me uvjeri.
Dakle što je za nas prirodno? Ili za praljude?
Rodi se dijete ljudima koji žive u pećini ili u šumi bez ikakve tehnologije, bez puno teoretskog znanja, samo nešto iskustva i puno više instinkta. Pupkovina je žilava, ali oni vjerojatno često žvaču i žilavije stvari. Majka se treba odmarati ako je to moguće, ali treba biti i spremna pobjeći s djetetom u slučaju opasnosti. Pupkovina otpada za cca 10-tak dana, ako me pamćenje dobro služi, ne za 3. Posteljica je velika i krvava, miris krvi može privući mesoždere, a ako praljudi o kojima govorimo nemaju uz sebe vrećice i koju kilu soli (a ja bih rekla da nemaju), usmrdit će se.
Ja bih ipak rekla da će naši praljudi pričekati da se dijete odmori, malo posiše (za to vrijeme pupkovina odpulsira ali se ne stvrdne do kraja) a onda će majka ili netko prisutan pregristi pupkovinu i posteljicu ukloniti, bilo pojesti bilo zakopati.
Ako tome dodamo ono što je već toliko puta ponovljeno, da svi sisavci, pa i biljojedi, jedu posteljicu nakon poroda, meni nikako ne stoji tvrdnja da bi posteljica mogla biti predodređena da otpadne sama zajedno s pupkovinom. Placentofagiju tako mogu razumjeti, ali lotus birth ne.
Očekujem kvalitetnu raspravu :angel::mrgreen: