Meni je tot ak smješno!
Ja sam s brega, a recimo da jedva krpam kraj s krajem.
Samo ja sam domorodac s brega, a ovi svi kaj se tam šepure su dotepenci.
Btw, iznad moje "rodne" kuće žive gospoda T. :mrgreen: :P
Printable View
Meni je tot ak smješno!
Ja sam s brega, a recimo da jedva krpam kraj s krajem.
Samo ja sam domorodac s brega, a ovi svi kaj se tam šepure su dotepenci.
Btw, iznad moje "rodne" kuće žive gospoda T. :mrgreen: :P
:roll:Citiraj:
ruza prvotno napisa
icyoh, malo oftopičarim - da su to Švicarci, vjerujem da bi dobili puno manje medijskog prostora i da bi se problem nasilja rješavao kod školskog pedagoga/psihologa/defektologa umjesto da se u novinama postavljaju senzacionalistički natpisi (ponavljam nisam ih vidjela ali ih sasvim dobro zamišljam). Bojim se da su ovdje roditelji prebrzo povukli djecu iz škole. Želja za odvajanjem u posebne razrede? Kao u Međimurju? Možda i nisam toliko ot... samo što ovo nije nova već prilično stara pojava. O kojoj je nažalost uzalud raspravljati jer se nikakav pomak u glavi većinskog stanovništva neće dogoditi.
Nisam niti ja, jer u njemu nismo kupovali (nije ga niti bilo), ali sam npr. kao mala znala da se cipele kupuju u Borovu i Peku.Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Zar to nije isto?
I kakve to ima veze sa kastama?
Pa dijete od 4. god nije bedasto. Ako ga je mama dvaput uvela u Benettonov dućan onda je valjda zapamtilo naziv. A i ne kužim zašto je to čudno. Pa neki kupuju u Benetonnu, neki u Escadi, neki u Getrou - pa zato postoje različiti izbori prilagođeni različitim džepovima.Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Ili je problem u tome što je djetetu uopće kupljeno nešto iz Benettona?
I još nešto - čemu (od više forumašica) tako posprdan stav prema dotepencima iliti dojdekima iliti novopečenim bogatašima? Što narušavaju "čista" starozagrebačka naselja i kvare kajkanje svojim dotepenskim naglascima? Na stranu tajkuni, kriminalci i sl.
No, zašto je novopečeni bogataš iz npr. Tomislavgrada predmet poruge? Jer vozi bijesan auto i oblači djecu u skupe krpice? Pa ako je novac za to sam (pošteno) zaradio, što je ikoga briga kako ga troši. Pa meni više pozitivnog govori o čovjeku koji samostalno iz ničega (pošteno) zaradi svoj novac i dođe u Zgb radi boljih mogućnosti nego osoba koja je novac naslijedila i spada pod "staru lovu". I onda još s visoka gleda ove "nove".
ne bih se složila - ponavljam u medijima je bilo puno članaka i o konkretnim slučajevima kada se majka žali novinama da dijete maltretira vršnjak.Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
I stojim kraj toga da nije poanta u nacionalnosti nego u nasilju. Ispada da se čovjek ne može niti požaliti ako ga ne daj Bože, zlostavlja pripadnik nacionalne manjine jer ga automatski proglase mrziteljem te manjine.
A da novinari idu na senzacionalizam - to su stare vijesti.
Konkretno u ovom slučaju meni je ispalo ovako:
- djecu maltretiraju vršnjaci (slučajno jedne manjine)
- roditelji se žale i traže ispis nasilnika ili neće slati djecu u školu
- roditelji ispadaju "bad guys" jer diskriminiraju i trakavica se pretvara u borbu za manjine (a ne u borbu za zaštitu zlostavljane djece).
je li baš pošteno? :) ne poznam ga osobno ali ako je pošteno zaradio tako silan novac u posljeratnoj Hrvatskoj, mora da se radi o jako neobičnom izuzetku. U tom slučaju ja bih mu donekle oprostila čak i neljubazno ponašanje i loš odgoj djece.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Potpisujem pak kritiku posprdnog stava prema dotepencima ma gdje bili, kao i wewino rolanje (i ja sam htjela baš na istu rečenicu ali sam se nekako suzdržala :saint: )
Eh, icy, odgovor na tvoje pitanje leži u zatvorenosti "pravih" Zagrepčana, u tome da se starosjedioci još s nostalgijom sjećaju kada su po susjednom brdu krali susjedove trešnje, a sad im nečija vila zaklanja pogled na tu uspomenu i trešnju koje već odavno nema...
Znaš onaj Bandićev predizborni spot, gdje prikazuje kako je ZG izgledao prije samo 10 godina? A u npr. Markuševec sam i ja kao klinka išla na izlet :mrgreen:
To nije opravdanje, samo objašnjenje.
A rijetko kad čuješ priču o nekome tko je svoje preveliko bogatstvo stekao baš poštenim radom, uglavnom je riječ o nekim muljažama u privatizaciji, pa ako je još k tome taj netko na svoju nesreću iz Tomislavgrada, eto ti generalizirane slike :(
Ja potpuno razumijem o čemu pričaš, jako me to smeta, pa i zbog toga što je MM dijelom Hercegovac, koji blagorođene veze ni sa kakvim bogatstvom, bahatlukom ili sličnim - nema.
bilo je, ali nisam još čula za slučaj grupnog bojkota škole, eventualno bi djetetu koje je bilo žrtva iznimno teškog oblika nasilja tražili drugu školu. I nije se govorilo koje je nacionalnosti zlostavljač.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Čovjek se može požaliti na zlostavljanje, ali navođenje nacionalnosti u medijima (!!!) ne doprinosi baš ničemu, osim raspirivanju mržnje i poticanju "kastinskih" težnji.
Ok, niste me shvatili a objašnjavati mi se neda.
Gle, nismo baš slaboumne da ne bi shvatile... :mrgreen:Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Ne da ti se ili nemaš baš nekih argumenata?
Moji su doselili u Zgb prije dvadeset godina. I otvorili firmu (ne bi vjerovali, ali pošteno :roll: ). I iz južnijih krajeva smo.Citiraj:
je li baš pošteno? :) ne poznam ga osobno ali ako je pošteno zaradio tako silan novac u posljeratnoj Hrvatskoj, mora da se radi o jako neobičnom izuzetku. U tom slučaju ja bih mu donekle oprostila čak i neljubazno ponašanje i loš odgoj djece.
I zato mi je lagano uvredljivo pročitati da je izuzetak da došljaci u Zgb pošteno zarade lovu. Kao da ja napišem da je izuzetak naići na (bezveze bubam) ljubaznog i poštenog Turčina.
Istina.Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
no, ovakvim prepucavanjem gubimo ono bitno. Na stranu što su novinari napuhali - roditelj brani dijete od nasilnika. A ne od određene manjine.
A ovdje ispada (ponavljam, na stranu šta su novinari pisali) da su roditelji proveli linč na manjinu samo jer je manjina.
nisam govorila o došljacima u Zgb ni o bilo kojim drugim došljacima...Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Pa koliko sam shvatila pričali smo o
i komentar se odnosio na njega.Citiraj:
o čovjeku koji samostalno iz ničega (pošteno) zaradi svoj novac i dođe u Zgb radi boljih mogućnosti
I ode rasprava u vode ko je dojdek, a ko domorodec.. :mrgreen:
Citiraj:
ana.m prvotno napisa
:roll:
biće da ima razlike - u krvnim zrncima
Da vratimo stvar na početak... ako mi uspije.
Ne radi se o kastama nego o razlikama u sustavu vrijednosti (kako je do toga došlo druga je stvar - tko ima, a tko nema... tko je iz kraja A, tko iz kraja B, tko je došao u ovoj ili prošloj generaciji, a tko u stoljeću sedmom itd...)
Ako nam te vrijednosti nisu iste (a često nisu), imamo malo temelja za dobru komunikaciju. Jednostavno se teže razumijemo nego sa "svojim jatom".
To se može primijeniti i na opisanu situaciju s Romima - ono što je u njihovoj zajednici prihvaćeno kao normalno (relativno visoka razina nasilja) nije prihvatljivo u državnim školama. Ne radi se o činjenici da su Romi, radi se o činjenici da oni smatraju prihvatljivim nešto što drugi s pravom odbacuju. Rješenje je često moguće tek u idućoj generaciji kad se nađu neke zajedničke vrijednosti... taman to bile igrice za mobitel. Mali Romi koji su u školi vidjeli i druge načine rješavanja problema osim nasilja manje će mlatiti svoju djecu i jedni druge.
Malo ću se vratiti na temu...
Mislim da ponašanje kakvo si opisala - tjeranje drugih sa svoje zemlje i iz svog dvorišta jer ono nije njihovo "okretište" - nije karakteristično za neki određeni društveni ili imovinski status, nego za iskompleksirane ljude koji se iz nekog razloga osjećaju ugroženima pa onda takvim bahaćenjem nad drugima sami sebi pokušavaju dokazati koliko su važni. Takvih se može naći "in every walk of life", samo im se ponašanje možda razlikuje ovisno o društvenom/ imovinskom položaju.
A sa susjedima je, po mom mišljenju, situacija ista kao i s rodbinom: i jedni i drugi su ljudi koje nismo birali, nego su se spletom okolnosti našli u našim životima. S onima među njima koji nam "odgovaraju" se možemo družiti, a s onima drugima nastojati ne imati više posla nego što moramo.
Moram komentirati da mi se ne sviđa ton u kojem se rasprava kreće, ali mu i ja moram dati svoj obol-svojedobno sam bila u vezi s dečkom iz imotskog kraja, koji je doselio u split kad je krenuo u srednju školu. Iako je dakle veći dio života proveo u Splitu, on je vječito za sve bio i ostao "Vlaj". Sigurna sam da vam je taj pojam poznat. Dakle-mentalitet je takav u cijeloj nam državi. Dotepenci uvijek ostaju dotepenci.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Moji su, s jedne strane, iz Dubrovnika i, eto, isti primjer - ako si iz Zupe dubrovacke, mozes sto godina zivjeti u Gradu, ali iz Grada nisi. Samo si seljak iz Zupe. Isto tako, taj isti dubrovacki djed je tamo dolje - dotepenec iz Zagreba. Rodjeni dubrovcanin, samo, eto, otisao davno trbuhom za kruhom i od tada na rodnoj grudi samo ljetuje.
tko hoće okladu da će nas zaključati? :mrgreen:
a taman postade interesantno
Mislim da Peterlin pametno kaze.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Problem te romske djece (i njihovih skolskih kolega) nije samo obicno vrsnjacko nasilje, vec ipak ima specifican izvor u nacinu zivota i odgoja velikog broja pripadnika romske manjine (a i u odnosu citavog drustva prema toj manjini). I rjesavanje problema mora takodjer uzeti u obzir cjelokupnost problema koje ukljucuje suzivot manjinskog (u ovom slucaju romskog) i vecinskog stanovnistva.
Praviti se da je svako nasilje samo nasilje, i da ga uvijek treba na isti nacin tretirati, nikome ne pomaze.
xCitiraj:
a zakaj prvotno napisa
e da, u rijeci pojam dotepenaca ne postoji 8)
malo se nešto sušačani pokušavaju furati na te spike, ali im ne uspjeva previše. :mrgreen:
XCitiraj:
Peterlin prvotno napisa
ono što sam i govorila na početku - unutar velike skupine ljudi, formiranje podskupina je normalno. No podskupine moraju međusobno funkcionirati normalno.
A očito je da kod pojedinaca vlada animozitet prema a) došljacima b) "novobogatima".
A ako ćemo zapravo, situacija s "moja zemlja nije parking niti okretište" je u redu reakcija vlasnika - ako sam dobro shvatila.
Jer ja bih prva digla buku da mi se susjedi starosjedioci parkiraju pred kućom jer je, eto, to zemljište koje sam ja platila, nekad bilo divlji parking. Pa zašto oni ne bi i dalje tu parkirali?
Inace mi se cini da je Mima odlicno sumirala jos na pocetku rasprave ono sto i ja mislim:
Dobro se sjecam da se i nekad, u zlatno doba socijalizma :mrgreen: , sasvim jasno znalo sto ciji tata radi, gdje se tko oblaci, i koliko tko ima barbika. I nije nam to bilo sasvim nevazno, samo sto su razlike izmedju najsiromasnijih i najbogatijih ipak bile drasticno manje nego sad.Citiraj:
Mima prvotno napisa
E, jeste babe, a baš sam zamolila Kaae da šuti :lol: , sad ću promijeniti profil i napisati lokacija - Osijek. Ja sve pisala istinu ne sluteći prepoznavanje, ajme meni, pa nije ovo Extra i Story. :lol:Citiraj:
ivy prvotno napisa
Argenta, di je ta Riječanka s 5 djece, molim na pp (nemoj još i adresu da mi napišeš :mrgreen: ).
Dakle, nisam uopće opterećena susjedima, htjela sam pitati misle li ljudi da je toliko otuđenje, bilo zbog snobizma, imovinskih ili nekih drugih razlika, postalo toliko uobičajeno da je samo meni čudno i nenormalno.
Sa svojim bivšim susjedima smo bilo toliko dobri da smo međusobno imali ključeve od kuće, kad smo odsutni da ne bi što bilo, da se zalije cvijeće ili nahrane mace, ili ako usfali baš jedno jaje za noklice, baš francuski ključ br. 17, da ne ideš u Pevec jer imaš samo 16 i 18 i sl.
S tim da smo dva različita svijeta i nikad nismo pozvali njih kad su naši prijatelji u gostima, niti oni nas, dakle, ne frendovski, već dobrosusjedski odnosi.
Da se ovima sad, ne daj Bože, bilo šta desi, mogu zamisliti, recimo, razgovor s policijom.
- Gospođo, jeste li primijetili što neobično?
-Ne, gospodine inspektore, ni obično ni neobično, ja te ljude nikad nisam vidjela.
-Pa zar ne prođu tuda?
-Samo u auto, a ne stražarim ja niti ćirim kad će tko proći, a kroz zatamnjena stakla se ionako ništa ne vidi.
- Dobro, jeste li ikad vidjeli ovog čovjeka? (pokaže fotku)
-Ne, nikad!
-Pa, koliko dugo tu živite?
-Bit će sad nekih 8 godina.
Eto, to je to o čemu sam počela razmišljati nakon tog klinca, prije sam mislila da su ljudi zauzeti poslom pa su zato zatvoreni, sad mi to ne izgleda jedina opcija.
Možda je to samo meni šokantno kad se ljudi usmrde u stanu pa ih tek onda pronađu, a drugima je postalo normalno, ja s ovakvim susjedima mogu sto godina, a ako je to normalno :? - pokrit ću se ušima.
:oops:
I vidim da ste otvorile još paralelnih tema vezanih uz ovo, upravo su i meni baš te asocijacije padale na pamet, sva ta segregacija, izdvajanje, izoliranje ljudi prije nego si s njima prozborio ijednu jedinu riječ.
[quote="icyoh"]Samo pojašnjenje, nitko se ne parkira, to je gost jednog susjeda promašio adresu pa se samo išao zaokrenuti na rikverc, a ovome je to zasmetalo, radi se samo o epizodi. Inače, drugi ne brane ni u njihovo dvorište parkirati (uz prethodni dogovor) ako netko ima više gostiju.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Meni to nije bilo potrebno jer imam dovoljno mjesta.
Mislim da to ima više veze sa karakterom, a manje sa imovinskim statusom ili kastom. Ja se ne poznajem i ne družim sa susjedima, nikad nisam posuđivala šećer i jaja, dapače, imam problema zapamtiti kako mi susjedi izgledaju. A nisam bogata, niti mislim da sam bolja od svojih susjeda po bilo čemu (dapače).
s ovim se slažem.Citiraj:
Mima prvotno napisa
osobno imam prilično normalne susjede (za sad), svi su prilično mladi (najstariji susjedi mi imaju 40-tak godina) i tu smo negdje svi po primanjima i statusu.
ALI, mm radi u jednoj našoj velikoj firmi kao informatičar i kao takav je zadužen za bedinanje uprave. e pa tu ima svega, od lika koji je izjavio da zašto bi on uzimao majstore za farbanje ograde kad ima ljude u firmi u održavanju koji njemu moraju biti na raspolaganju stalno, pa su jadni ljudi vikend proveli u farbanju ograde.
kad sam rodila J, mm je uzeo godišnji i taj ga je čovjek nazvao da njegovom klincu složi igricu na kompu, a kad mu je mm objasnio stvari, ovaj je zaključio da ga nije briga, da ga mali izluđuje.
i kakva će onda biti djeca takvog oca?
Šta ćeš, ljudi su takvi, zato sam ja odmah u predstavljanju na ovom forumu rekla da sam Dalmatinka-Vlajina, s ponosom u srcu što nosim naslijeđe vrsnih epskih pripovijedača (dolje su i stare nepismene babe dobri pripovjedači :D ) i pjesnika, a za one pojedince-negativce (a bogme ih ima :lol: ) koji su iz istog kraja, boli me briga, ne pada mi na pamet svoj obraz izlagati zbog nekog i braniti ga samo zato jer je iz istog podneblja.Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Kad sam se udala, rodbina od muža me zvala kamenjarka, i onako se smijulje misleći da me vrijeđaju. Ja kažem, nek se vesele, ali mene to ne vrijeđa 8) :)
Inače, susjed tajkun je iz malog mjesta blizu Zg, zaboravite Jug :mrgreen: i susjednu nam državu.
Neda mi se! 8)Citiraj:
piplica prvotno napisa
Sva sreća da je Nena vratila početnu temu. Otuđenje postoji i to je činjenica. Svatko ima svoje razloge zašto se otuđuje od svojih susjeda. Ni ja ne volim da mi susjeda "nosom dodiruje prozor da osjeti što kuham za ručak", ali neki ljudi, na žalost, toliko se odvajaju i izdvajaju od drugih možda ne zbog bogatstva, porijekla već jednostavno njihov ego je toliko velik da misle da su dovoljni sami sebi. Imam neke poznanike u čije dvorište i kuću nitko od susjeda nije nogom stupio, ali na ulici su sasvim OK. I imam osjećaj da bi mi takvi prije potrčali u pomoć nego netko s kim pijem kavu svaki dan.
A što se tiče priče o nasilju i malim Romima, je li netko saslušao njih. Djeca znaju biti jako okrutna. Možda je netko njih izazivao, rugao im se?Ja sam išla u prvi osnovne sa dva Roma i nikad nije bilo problema s njima. U svakoj školi postoji natpis OVO JE ŠKOLA NULTE TOLERANCIJE NA NASILJE ali nasilje se ipak događa zbog agresije koja vlada među djecom, zbog agresije koja je odraz današnjeg načina života.
Samo da se ispričam, pod dotepenci sam mislila na one koji su se doselili na breg (neovisno da li iz Novog Zagreba, iz centra ili iz Bosne) od nedavno, od kada su zemljišta gore na visokoj cijeni i od kada ih mogu kupiti uglavnom samo oni jako dubokih đepova, a ne od vremena kada je gospoda (ona prava Zagrebačka) živjela na Jelačići placu, a "seljak" podno Sljemena.
Ja se takodjer nisam prilagodjavala. Mora da mi je kultura cista nula. Ili se mozda nije imalo sto "prilagodjavati". Kakogod. :)Citiraj:
wewa prvotno napisa
Zapetljana zemlja, ta Bosna ;)
kako se moj post shvatio bukvalno htjedoh dometnuti da meni nije bila namjera u ovu priču uvoditi Rome, ili bilo koju nacionalnu manjinu ili nasilje u vezi s kastinskim/podijeljenim društvom. namjera mi je bila na tom primjeru zapitati se u kojoj točci se drugačiji način života, navike, društveni običaji, nečiji izgleda ili naslijeđe, prestaju tolerirati i smatraju se opasnim do te mjere da se zatvarmo u svoja dvorišta.
mogla sam uzeti i neki drugi primjer, ali taj mi je bio prvi na pameti. naravno da ne odobravam nasilje, niti nacionalnu netrpeljivost. upravo suprotno, gnušam se toga. primjer je mogao biti i drugačiji, sjetimo se roditelja koji su odbili slati djecu u istu školu s djevojčicama koje su seropozitivne.
To je moje mišljenje utemeljeno na viđenim stvarima iz svoje okoline. :oops: :)Citiraj:
wewa prvotno napisa
ruza, imas nekulturne rodjake. Nemoj prozivati Bosnu zbog toga. :)
Nisu samo rođaci u pitanju. 8)
Ma da, jasno mi je sve.
Srdacan pozdrav,
Danka Bosanka.