oprostite na milijun tipfelera zbog žurbe, nema šansi da ih sve ispravim :oops:
Printable View
oprostite na milijun tipfelera zbog žurbe, nema šansi da ih sve ispravim :oops:
Mislim da se tu čak i radi o mentalitetu. Npr. tatina familija je izuzetno povezana, sve se radi nekako "plemenski" - kad jednom treba pomoć, svi uskaču, nitko ne pita puno. I tako uglavnom i ostale familije iz našeg mjesta.Citiraj:
fegusti prvotno napisa
Dok recimo, otkad smo u Zgb ne mogu reći da ljudi baš toliko drže do familije, više se oslanja na frendove.
Možda griješim, naravno, ovo je samo moj dojam.
Sve je prolazno u zivotu pa tako i prijateljstva.
Prijateljstva se mjenjaju ovisno o zivotnim okolnostima kao sto se mjenjaju i nase potrebe i ocekivanja od prijateljstva.
Prijateljstva me vise nemogu razocarati, samo ugodno iznenaditi ...
ovo kao da sam ja pisala.Citiraj:
trudnjača prvotno napisa
slažem se, prijatelje sam pronašla kad sam se najmanje nadala, a ona stara su prolazila kroz razno razne faze, mijenjala se, ali na kraju priče sve dođe na svoje.Citiraj:
Maxime prvotno napisa
Na ovo bih se htjela osvrnuti. Neka prijateljstva prolaze zato što su bila prijateljstva samo u određenoj etapi života (vojska, logorovanje, neka putovanja) ili zato što smo s nekim bili kompatibilni samo u određeno doba razvoja, recimo, u djetinjstvu ili ranoj mladosti.Citiraj:
spunky125 prvotno napisa
Psiholozi ističu da je sasvim normalno da nam neki ljudi odgovaraju u jednoj fazi, neki u drugoj, a neki stalno jer se "razvijaju" zajedno ili usporedo s nama.
Svi se stalno pomalo (ili više) mijenjamo, ali ne idemo svi u istom pravcu.
Zato je normalno da neki ljudi ostanu u našoj blizini, a drugi otpadnu jer više ne odgovaraju našoj "zreloj osobnosti".
I ja mislim da tu nije riječ samo o kumovima...nego općenito o prijateljima koje smo imali prije braka i djece (čitaj- prije nekih većih obaveza :mrgreen: ) Jer kao što su neki već rekli- nema se više vremena za prijatelje koliko se imalo prije djece. Pogotovo je problem ako ti prijatelji još nisu u braku pa bi oni i mogli i dalje visiti s nama kao što smo visili prije. E onda tu ponekad nema razumijevanja.
Moji roditelji su ostali dobri sa svojim kumovima. Jedni su im kumovi u Danskoj, drugi u Njemačkoj, a treći u gradu u kojem su i oni. Naravno da su s ovim trećim kumovima ostali najbolji. Sa ovim ostalima se povremeno čuju i vide, dok se sa trećima vide redovno, slave zajedno, tuguju zajedno i s njima su ponavljali kumstvo kako su djeca rasla (krštenja, krizme).
Mi smo i dalje dobri sa našim vjenčanim kumovima. Jedino što nismo u istom gradu pa se vidimo čim možemo, ali se zato čujemo redovno.
Prijatelje koji su kumovi našoj I. smo i upoznali tek otkad smo u braku...a otkad smo se pokumili, prijateljstvo se još više produbilo. Tako da tu stvarno nema pravila.
Pravi prijatelji ili pravi bračni partner su u biti nešto jako slično.
Ipak, trenutno mi je mm i jedno i drugo, a i s obzirom na obiteljske i druge obveze nemam vremena tragati za drugim prijateljima previše.
Znam neke osobe za koje sam sigurna da bi mi pomogli kad bi mi trebalo i zahvalna sam na njima.
A da su me iznevjerili prije, jesu. A od nekih sam se samo udaljila, i prostorno i duhovno. Ali jedni ljudi odlaze, a drugi dolaze. Rijetko tko ostaje stalno uz nas.
Citiraj:
trudnjača prvotno napisa
x
imam 4-5 prijateljica koje su mi jaaaaako drage i s kojima sam prijateljica 15-tak godina (pas mater jesam stara :lol: ), ali nikome ne vjerujem 100% i ne mogu reći da bi za ikoga mogla garantirati za nešto...u krajnljoj liniji, ne mogu garantirati ni za sebe 8)
Prvi korak do pravog prijateljstva je da ti budeš nekome pravi prijatelj.
Čitajući vaše postove, prvo mi na pamet padne najbolja prijateljica još iz srednje škole, kasnije smo se malo razišle( fizički- ona na faks , ja na posao, ona slobodna- ja udata ) i rijetko viđale, no ipak sam ju smatrala najbliskijom osobom ikada. Nekoliko mjeseci nakon što sam rodila D. najavila je dolazak k meni , bila sam presretna.Uz poklone za njega i prekrasno popodne , ponudila mi je i policu životnog osiguranja firme u kojoj je trenutno radila.Naravno da sam sve potpisala ( kasnije i dobro popušila, ali to je već druga tema ...).Nakon toga se više nismo vidjele , mislim niti čule.Zadnji put kad sam ju nazvala , javio se pretpostavljam njen muž i nekako ljuto i bez pozdrava odgovorio da je nema.Više ju nisam zvala, niti ona mene.Prošlo je više od tri godine...Kad je se sjetim, pri srcu još uvijek osjećam neku toplinu i želju da ju čujem, vidim.Nisam ogorčena zbog osiguranja, jer vjerujem da me nije htjela zaribati. Ne znam da li je sve to razlog što poslije nje za nikoga ne mogu reći da mi je "najbolja" prijateljica, jer je ona to bila.Oprostite što sam razvukla, ali morala sam...
ja se svaki dan razočaram jednim novim čovjekom :(
Imam dosta poznanika ali samo jednu pravu prijateljicu. Ona je bila uz mene u mojim najsretnijim trenucima; na porodu sa mojom V, kuma na mome vjencanju ali i potpora u najtezim - kad sam izgubila svoje bebice. Upoznale smo se u srednjoj skoli i iako nas dijele milje ona je za mene Bozji blagoslov i svima vam zelim jednu takvu prijateljicu !
Ovo moram potpisati! :love:Citiraj:
trudnjača prvotno napisa
Ovo također potpisujem, to mi se stalno događa :(Citiraj:
trudnjača prvotno napisa
draga annie,
tvoja priča me toliko podsjeća na moju.moja kuma,najbolja i najveća prijatelijca iz djetinjstva,osoba s kojom sam djelila dobro i zlo,osoba za koju sam bila sigurna da je kao moje drugo ja,i sad 3 godine nakon svega kada se sjetim nameće mi se neko podsvjesno pitanje-ali,zašto?
jednostavno nemam odgovora.Moja nekadašnja najbolja prijateljica jednostavno prođe na ulici kraj mene i okrene glavu zbog samo jednog nesporazuma trivijalnog(u kojem je opet ona inicirala konflikt) postala je kao druga osoba.žalila sam dugo za tim prijateljstvom koje je očito bila utopija i danas mi je žao kad se sjetim svih mojih ideala i nemalih ustupaka i žrtvovanja upravo za nju a ista me danas "ne poznaje".Ostane gorak okus čovjeku ali ja mislim da netreba gubit vjeru,ni u ljude ni u odnose.Ne volim generalizacije i svođenje svega pod zajednički nazivnik jer nitko nije idealan i svaki čovjek je jedan zaseban kompleks mana vrlina propusta različitih karakternih odlika proizvod drugačije genetske strukture i sredine koja ga iblikuje.Puno puta sam procjenila pravilno,ponekad pogrešno,uopće se ne grizem,učimo padamo i dižemo se dok smo živi i zato mislim da ljudima,uz dozu racija i nužne distance treba pružati prilike
Čitajući sve ove postove došla sam do spoznaje da je moj najbolji prijatelj i najbolja prijateljica moj muž :heart: .
Osim što nam je poimanje prijateljstva (i svega ostaloga) isto, on je jedina osoba u koju imam bezgranično povjerenje i sigurnost.
Sve ostalo je nestalno...
Ja sam dosla do zakljucka da nikad ne mozes znati kad ce ti netko zabiti noz ili motornu pilu u ledja. Zato se i zove noz u ledja. Mogu sada o tome promisljati godinu dana ili prihvatiti da u tom trenutku nisam znala kakva je i pokusati vjerovati drugim ljudima koji se nalaze u mom zivotu i koji ce, nadam se, ostati u njemu.Citiraj:
maria elena 1984 prvotno napisa
Ali, takodjer sam se uvjerila da za neke za koje sam smatrala da su mi poznanici da su vise uskocili i bili uz mene nego oni za koje bi ja bila dala ruku u vatru. Dakle, nikad ne znas. Zivi bili pa vidjeli. Nazalost, nikako da shvatim zasto se prijateljstva prekidaju zbog jedne svadje, pitam se jesmo li postali takvi da cijenimo samo jednaka misljenja i jednom kad kazes nesto kontra odmah dobijes jezikovu juhu i sto uvreda na svoj racun i shvatis: pa hej, zasto si se uopce druzio/la sa mnom ako imas takvo misljenje?
Dakle, ne znam vise sto da mislim, no potrudit cu se da ovo lose iskustvo iz ove godine ne unisti moju vjeru u ljude.
pravi prijatelj? kada ga ili nju nazovem u 3 ujutro i kažem da mi nešto hitno treba pomoći a taj se prijatelj stvori što brže može da mi pomogne....
pravo prijateljstvo mora se njegovati kao i sve u životu
i da...razočaranja su uvijek moguća...ipak svi smo mi ljudi
Ja za sada imam dvije najbolje prijateljice.
Jedna mi je još iz vrtića a druga iz srednje škole i još uvijek smo u super odnosima i moram priznati da se još nisam nikad baš nešto previše razočarala u njima.
Bilo je par nekih sitnica ali to nije ništa bitno i nadam se da će tako i ostati.
nažalost, zbog čestog seljenja i mijenjanja gradova ja sam svoje najbolje prijatelje nekako "izgubila u prijevodu"!!!!
Danas ih nemam, iako imam puno poznanika....no njihova kvaliteta varira i neizmjerno mi je žao što sam u tim nekim ključnim situacijama sama....
A inače, volim ljude i nevjerojatno mnogo ulažem u odnose.... odlazim svake godine posjećivati svoje nekadašnje prijateljice, često ih zovem i pišem im.... nije mi bitno koliko dobivam nazad (ponekada me moje ulaganje zna ugodno iznenaditi, no to su rijetki momenti), sve dok dajem...jer, davanje me ispunjava!!!!
veliki X na ovo, pogotovo sad kad sam se odselila u drugi grad (i državu ;))...Citiraj:
abonjeko prvotno napisa
netko gore je napisao kako nikad neznaš hoćeš li ( i kada) dobiti nož u leđa.u prijateljstvu,u ljubavi,na poslu..nekako se ta neizvjesnost uvukla u sve pore postojanja.
sjećam se jedne ljudske ispovjesti koja me silno dirnula,i dan danas ne razumijem takve i slične stvari,svjesna sam da se mogu desiti svima,ali zašto??
tada sam bila brucošica,pisali smo nekakve male znanstvene radove svatko je trebao istraživati neko područje i imali smo redovite konzultacije s određenim profesorima.i tako na jednom takvom dogovoru,profesorica je odjednom počela:izgledam li ja vama,kolegice,kao nesretna žena?jer,znate,ja sam jedna nesretna,ostavljena i na koncu svega sada i bolesna žena.zamislite,nakon 33 godine ljubavi i 29 godina braka,moj voljeni suprug,otac moje djece,djed moje unučice...ostavio me,zatražio razvod!A znate zašto?jer me nevoli više.
I tako šutjela sam i slušala njezinu monodramu o samoći,depresiji,utapanju iste u hrani,priču o nepravdi životnoj,sa intervalima punim čežnje i petrarkističkih opisa pejzaža i zajedničkih trenutaka od banalne kave u kavani nekog europskog grada preko umjetnina koje su zajedno kolekcionirali do rođenja djece,unuke...
Trajao je taj razgovor...
Nakon svega i sama sam pod dojmom te,danas,ne toliko neobične priče i njenog epiloga zaista se,s pravom čovjek može zapitati;u koga možemo biti sigurni?Postoji li način da ijedan odnos (p)ostane dovoljno dubok i na dovoljno jakim temeljima da ga nemilosrdne okolnosti vremena u kojem živimo nemogu modificirati?Je li zaista sve relativno?I toliko prolazno?
Oprostite na dužini,filozof u meni se probudio :lol: