To je to.Ne znam da li sam negdje to napisala,ali i mi smo dobili identične preporuke.Dopustiti (samostalno) kretanje pa makar i ne po školski,a putem usmjeravanje izvođenja na pravi način.Citiraj:
Alyssa prvotno napisa
Printable View
To je to.Ne znam da li sam negdje to napisala,ali i mi smo dobili identične preporuke.Dopustiti (samostalno) kretanje pa makar i ne po školski,a putem usmjeravanje izvođenja na pravi način.Citiraj:
Alyssa prvotno napisa
e, pa to je to, zato ja kažem genetika, ako su mi se oba dečka digla sa 6 mjeseci (mi smo se trudili da budu u prostoru gdje se ne mogu dići, no ako dijete samo sjedne i digne se, činjenica je da se razlikuje od djeteta koje to ne radi do 11 mjeseci....i te se razlike s vremenom izgube, evo manji je, bez obzira na rano dizanje, prohodao sa 14 mjeseci (stariji sa 10)Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Ono što dijete radi krivo ili neispravno se naziva u stručnom nazivu "patološki obrazac" i treba ga ispravljati kod SVIH vježbača, jer ih može odvesti zbilja ozbiljnim problemima.
Djeca koja ne vježbaju uvijek imaju određena odstupanja koja se ne nazivaju "patološkim obrascima" logično je da dijete koje se samo razvija ne radi sve kako treba, to je dozvoljeno, to je normalno i kad nema većih odstupanja ne smatra se problematično.
Kad govorim o odstupanjima onda mislim prvenstveno na ono što se MORA ispraviti, jer ako pustite dijete s jednim istegnutijim mišićem vrata da to SAMO ispravlja, NEMA ŠANSE da će se to samo ispraviti, a posljedice su veće, kod hipotonaca se specifično i sve više zakomplicira.
ana.m moram te potpisati i dodati da ni moja nije imala pristup stvarima koje bi je mogle ubrzati.
Danas također izbjegavamo rubove poput naslona peterosjeda i sl. upravo da ne bi došla na ideju da se podiže, a koliko vidim imat ćemo problem s tim da će htjeti na noge prije vremena :/
Alyssa i moja je tvrdoglava da ne može biti tvrdoglavija. Namučili smo se da je motiviramo da surađuje.
Tu smo na forumu da iznosimo svoja mišljenja, ja volim čuti tuđa, ali moje je formirano.
Definitivno sam za to da se djeca NE PUŠTAJU da sama rade što mogu, ako to nije pravilno i odgovarajuće njihovoj dobi.
Samo jednom sam jednoj osobi rekla da mi se čini da s bebom nešto nije baš ok i da kasni u motorici, rezultat je bio naša svađa, ali nažalost imala sam pravo, jer ta beba sada vježba, imaju problema jer su došli kasno :(
Moj pedijatar je meni rekao da je s L sve uredu, ali meni nije dao vrag mira. Tražila sam uputnice i dobila ih. Na kraju sam svom djetetu napravila dobro, jer smo počeli vježbati na vrijeme.
Bila bi najsretnija na svijetu da moja L propuzi sa 11 mjeseci, a stane na noge iza godine dana.
Njeno puzanje sada je katastrofalno i nepravilno. Široke noge, šire postavljene rukice, itd, itd...
Kako je spriječavam???
Nosamo je, u kolica je više ne vozimo jer se hoće dići sjesti, a ne može još sjediti jer joj kičma nije za sjedenje. Ležati više ne želi, logično, sada je već starija i želi gledati svijet iz druge perspektive pa je nosamo, malo mei tai (protiv nosiljki sam pa ga koristimo samo malo), a malo na ruke, pravilno, onako kako to treba biti.
Teško je, mogu misliti kako je mamama pravih vježbača, ali trudim se, jer me koji mjesec više ništa ne košta, a da moja mala blaga hipotonka poslije ima problema, ma ne bi si oprostila do kraja života, uh, nikad.
Alyssa neke stvari trebaju forsirati da se rade ispravno, kao npr. okretanje koje spominješ. To jest sputavanje nepravilnog kada ti paziš da on radi to kako treba.
Pepita ja se nikako ne slažem sa tobom,tvoja teorija vrijedi za djecu koja imaju problema i koja motorički nisu spremna.
I kako možeš uspoređivat stavljanje u hodalicu i SAMOSTALNO podizanje?
U hodalicu ih stavljamo MI,bez obzira mogu li to ili ne,,a dižu se samostalno,zato što to mogu.
To su dvije velike razlike.
Ako beba može,zna,i dobro to radi,ne vidim zašto bi je sputavala u razvijanju.
Moja najstarija kčer je prohodala sa 9mjeseci,srednji sin sa 13mjeseci,a mlađi evo sa 6 niti ne puže,niti se posjeo.
Tri totalno razlićita stvorenja,od iste majke i oca,nema tu ni genetika neku veliku ulogu,svaka beba je drugaćija.
Ali branit djeci nešto što SAMI mogu,NE.
Zaboravila sam napisat,da moja kčer koja je prohodala sa 9mjeseci ima savršene noge,čvrsta je,ne pada,spretna.Tako da to što govoriš da ne smije hodat prije godine dana,oprosti ali to su gluposti. :love:
Naravno,NE učit djecu,ali dozvolit im da rade ono što mogu,sloboda kretanja.I držat ih što više na podu,neka se razvi9jaju,nek se kreću.
donna30 ma to je uredu da se ne slažeš s menom, ja samo iznosim svoje mišljenje :love:
Ako sam negdje napisala da NE SMIJE hodati, možda sam se malo prestrogo izrazila, ispričavam se, htjela bi naglasiti da po meni nikako NE BI TREBALO DOZVOLITI djetetu na noge prije godine dana.
Mogu biti gluposti, ali nisam ih ja izmislila, ja se samo s tim glupostima slažem.
Nisam do sada pronašla link gdje piše da je uredu kada beba od šest mjeseci stoji na nogama.
Mislim prije stajanja ide četveronoški, sjedenje, puzanje (vrlo bitno) itd. p
hm, da, valjda je četveronožni prije sjedenja - malo sam i zaboravila te stvari, a kod Lee je to sve došlo istovremeno, pa mi se i zato miješa. Tj. definitivno je puzala prije sjedenja, ali je to puzanje isforsirano.
Pepita gdje ideš fizijatru? Iz čiste znatiželje pitam.
Tamo gdje živim, ST :mrgreen:
Mima kod djece koja su zdrava, to što puze prije posjedanja neće izazvati neku štetu, to nije pravilno što se tiče motorike, ali nije ni neko odstupanje i mislim da niti jedan fizijatar ne bi branio djetetu puzanje, ako je dijete uredno.
To je kod vježbača drugačije, strožije i nas gledaju po knjigama i sve im je trn u oku, jer sitnica veže sitnicu pa bum ispadne problem.
Naposlijetku, majke koje nemaju vježbače niti pola toga ne znaju. To i jest uredu, jer s motorikom se ne bi trebalo zamarati ako je dijete zdravo.
Kod zdravog djeteta se zaista neke stvari zanemaruju jer ne postoji dijete koje ide sto posto po knjizi.
Pepita da bi se dijete diglo na noge mora prvo puzat,posjet se i zatim stajat,pa hodat uz namještaj i tek onda samostalno hodat.Sve to treba sam savladat bez ićije pomoći.Mislim da je nebitno kad to dijete uradi,dali sa 6,7,10,12,14 mj,važno je samo da to uradi SAM,da ga se ne "uči" hodati.
Otkud ti to da dijete ne smije na noge prije godine dana?
Većina djece prohoda i prije prvog rođendana.
Sorry,ali mislim da ti brkaša 2 pojma,a to su razlike SAMO i uz NEČIJU POMOĆ.
Pepita, moje je dijete bilo vrlo ozbiljan vježbač. Ranije je rođena i nije vježbala preventivno nego iz stvarne potrebe, bila je hipotona. Preporuke i upute su nam međutim bile posve drugačije od onih koje ti imaš - puzanje ne da nije bilo zabranjeno nego je dapače forsirano.
Ja znam da ima i drugačijih metoda vježbanja, i da su neke od njih regresivne. Meni osobno takve metode ne bi bile prihvatljive.
Bas i ja citam i nije mi jasno....
Ja sam sa starijom kcerkom mjesecima morala vjezbat zbog hipertonije i vrlo rano se pocelo intenzivnije radit na puzenju.
Ni govora o tome da bi se zabranjivalo.
Nasa fizijatrica je govorila da je to najbolja vjezba da ojaca sve misice koji su potrebni za hodanje.
I ako se dobro sjecam,puzenje bi trebalo ici (a i kod nas je bilo tako) prije sjedenja.
Cijenim ja vaša mišljenja, nema to problema ;)
Nemojmo brkati dva pojma, vježbači i normalni motorički razvoj.
Ponovit ću, kad je dijete uredu, onda se djetetu NE BRANI ništa.
Ali uz to ja ne bi dala na noge sa šest mjeseci i to je to i opravdanje što mi se dijete diže sa šest mjeseci ne bi nalazila nigdje, već bi poslušala savjete starih i iskusnih fizioterapeuta.
Mima ako si imala hipertonca onda ti se zaista čudim i tebi i onome tko ti je vježbao dijete :? :? :?
Da se ponovim ako netko nije dobro pročitao.Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Hipertonija i hipotonija su dvije različite stvari, samim tim i vježbanje.
Pa moje je dijete bilo hipertono,kao sto sam i napisala.
I mjesecima sam morala na vjezbe s njom.
Za razliku od tebe npr. koja kazes da vjezbate jer ti to zelis.
Dakle imala sam dijete vjezbaca , a ipak (takoder stara i iskusna) fizijatrica je cak moglo bi se reci forsirala puzenje,a ne zabranjivala.
Meni je samo taj dio iz tvojih postova nejasan,zato jer smo,kako kazem,imali drukcije iskustvo.
Draga Pepita,oprosti ali ja sam tražila slična iskustva a ne mišljenja.
U pravu si, oprosti.Citiraj:
katjenka prvotno napisa
Samo bi voljela da razmisliš o tome da iskustvo svake majke i djeteta nije ni isto ni slično, svako dijete je za sebe.
Sagledaj to statistički, ako većina djece prohoda oko godine dana, plus ili minus dva mjeseca, onda znači da je šest i pol mjeseci nekakvo odstupanje.
Ali eto, ja nemam dijete koje je stalo na noge sa šest i pol mjeseci pa ti ne mogu ništa reći iz iskustva, oprosti još jednom što sam skrenula s teme, smatrala sam da će nekom možda dobro doći.
Jok!!!Prvo ide puzanje,zatim sjedenje.Tako je pravilno i tako treba ici.Citiraj:
Alysa prvotno napisa
Jer dijete nakon sto se namjesti cetveronoske onda se prebaci na bok i sjedne.
Katjenka-budi ponosna na svoju mrvicu,motoricki je odlicna, :love:
Ne sputavaj je u njenom razvoju,osim ak ne vidis da radi nesto krivo.
Ja sam ti rekla svoj primjer...Moj A.propuzao sa 5mj. sa 6je bio na nogama i hodao uz namjestaj a sa 8 samostalno,cvrsto i spretno hodao,kao jednogodisnjak.
Ima savrsene noge,nikakvih problema,spretan je i napredan.
A izgleda da je i tvoja curka na tom putu, :love:
I koliko sam skuzila Katjenka nije rekla da je njena malena hipertona ili hipotona,vec jedno sasvim zdravo,motoricki napredno dijete,koje smije sve sto moze sama, :love:
ja ću ti reći svoje iskustvo 8)
moja M. je sve radila puuuuuno prije nego što je to 'predviđeno'. kad je prvi put samostalno sjela samo smo u čudu gledali. nije nam bilo jasno zašto zadnja 2 tjedna više ne stoji na sve 4 nego jednu nogu drži u zraku, ko antenu. onda smo shvatili da je tako pokušavala sjesti :shock: Imala je malo više od 5 mjeseci
sa 6 mjeseci je stala na noge. mi smo ručali, ona se igrala na podu. u jednom trenutku pogledam prema njoj a ona stoji. :shock:
prohodala je sa oko 10 mjeseci, skoro 4 mjeseca nakon što je stala na noge. do tada je hodala uz namještaj ali nije nikada pokušala hodati sama. prve korake (po 2-3 koraka) je napravila sa oko 8 mjeseci, ali nije bila još spremna za hodanje.
jedne večeri nije htjela spavati pa se igrala na podu. u jednom trenutku je ustala (tad se več jako dugo ustajala bez ikakve potpore) i krenula. napravila je, ako se dobro sjećam, 12 koraka. i to je bilo to.
ja sam, kao i ti, bila dosta zabrinuta kad je sve to tako rano krenulo. čitala sam na ovom forumu svakakve savjete i priče, o tome da su neka djeca išla na vježbe jer su se počela prerano dizati ali mišići nisu bili spremni na to, o tome kako djeca koja se rano počnu dizati na noge imaju razne posljedice...od hodanja na prstima pa do štatijaznamčegane. imala sam paranoje neko vrijeme pa sam onda odlučila otići do ortopeda i fizijatra jer sam zabrijala da sigurno nešto nije u redu s njom :roll:
dobila sam iste odgovore i od jednog i od drugog.
1. da prestanem čitati forume :lol:
2. da nikako ne treba uspoređivati vježbače i nevježbače
3. da sve što dijete može samo da to treba dopuštati
4. da ne potičem stajanje ali da ga ni ne sprječavam. dijete će stajati koliko može. kad mu dosadi, prebacit će se na neku drugu aktivnost.
ovo su nam rekli da se ne bi smjelo raditi jer ne koristi ničemu. pitala sam je za to (ja nisam nikad dizala dok se nije sama posjela, ali zanimalo me). kaže da ne služi ničemu osim davanju lažnog samopouzdanja djetetu, dijete misli da može sjediti a zapravo ne može :/ Usporedila je to s vježbama za trbušnjake...kad radimo trbušnjake (a svi smo ih valjda jednom radili 8) ) dižemo se iz nultog položaja i najteži dio je početni, kad se treba odići od poda. kad bi radili trbušnjake tako da ležimo pod kutom od 30, onda bi puno lakše radili trbušnjake ali ne bi imali nikakvog efekta :/Citiraj:
Mimah prvotno napisa
I to je to. dijete puno više dobiva kad se iz ravnog položaja pokuša pomaknuti nego ako mu se omogući poluležeći položaj...
Već je stvarno i previše puta spomenuto da se svako dijete razvija svojom brzinom. Osobno smatram iznimno lošim sputavati dijete u razvoju jer neki zbunjeni fizijatri smatraju da dijete ne smije hodati prije proslave prvog rođendana i slično (da malo karikiram). Kao što su mnoge mame već napisale; ako dijete pokušava i trudi se i može, po psihološki, ali i motorički razvoj štetno je braniti mu to. Ukoliko i neke od radnji radi na neispravan način uz pravilno poticanje i to će savladati. Žao mi je dječice koju roditelji sputavaju svojim čudnim idejama jer na taj način im se još u najranijoj fazi odrastanja šalju pogrešne poruke (nemoj, ne smiješ, mama zna najbolje i sl..) za koje se zna koliko su pogubne u pozitivnom razvoju ličnosti, samopouzdanju i osjećaju da dijete može samo, da vrijedi, da ga se poštuje itd..itd..
:cry: :cry: Čudne su mi nauke koje nešto što djetetu dođe prirodno spriječavaju..pogotovo u vrijeme kada sve više shvaćamo kako je prirodno najbolji odabir..
Naravno da sve što sam rekla smatram da vrijedi za djecu bez poteškoća u motoričkom razvoju.. 8)
Otišlo predaleko :mrgreen:
Nije istina da je puzanje prije posjedanja i puzanje nema veze s četveronožnim.
Istina je da iz tog položaja ide u posjedanje, isto tako se vraća, ali za puzanje treba još jedna stepenica više, a to je da nauče prebacivati težinu na bokove, jer tako idu u puzanje.
Ja sam propuzala sa šest mjeseci i prohodala sa devet mjeseci, oh i više sam nego uredu, ali sveisto, mišljenja sam da sam se prerano digla na noge i prerano motorički krenula naprijed.
Mojoj dobroj prijateljici na Goljku su rekli "da sve mame znaju kako motivirati dijete i pravilno poticati, ni jedno se ne bi diglo na noge prije godine dana i propuzalo prije vremena", ali to jednostavno nije tako.
Vjerujem ovim riječima :/
Možda bi pravilnije pitanje bilo "Vježbači kada ste prohodali" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kao sto sam vec rekla, mi smo bili samo "blago prema hiper", ali otpocetka su nam upute bile: sto vise na pod, na trbuh, da se samostalno podize u cetveronozni, upravo zbog jacanja misica. Na taj nacin si je stvarno jako ojacao ruke, pa je brzo propuzao (sam, bez forsiranja), sto mu je jako ojacalo noge i vec sa 7 je bio na nogama. Dakle, apsolutno je prosao sve faze prije ustajanja na noge. Ali prohodao je bez pridrzavanja uz namjestaj i zidove tek nedavno, s preko 11 mj., jer sam (psihicki) prije nije bio spreman - i nitko ga nije forsirao. Fizijatrica veli da hoda skroz ispravno.Citiraj:
Nina prvotno napisa
A propos fizijatara i fizioterapeuta, moje su obje vrlo strucne i cijenjene, konstantno usavrsavane, drze predavanja izvan RH, a jedna od njih je i obiteljska prijateljica, dakle jako upucena i motivirana za razvoj mog malca. Uglavnom, OBJE se slazu da je LOSE sprecavati dijete u bilo cemu sto samo radi. Kad sam ja malom prebacivala nogu preko noge i na taj nacin ga okretala, to ne znaci da sam zaustavljala i sprecavala njegovo nepravilno okretanje. Pustala sam ga da sam raadi kako zna, ali kad sam ga ja okretala, okretala sam ga kako treba. I nije tu bitna samo fizicka strana price, nego i psihicka. Iako, ako kod djeteta rodimo frustracije, one nam nece pomoci ni za bolji motoricki razvoj, naprotiv, mogu ga cak i usporiti :/ .
Ovo su isto i nama rekli!Citiraj:
puntica prvotno napisa
I jos samo puzanje vs. sjedenje: imam tablicu "Razvojne prekretnice" s Rodine stranice, ne mogu je sad naci da linkam, prema njoj isto sjedenje ide prije puzanja!
Puntica i Christy,hvala curke,ja to isto u srcu osjećam. K. je doista napredna i ne mislim ju sputavati ni u čemu. U mojoj obitelji su svi prohodali ispod godine dana a ja sa 8mj i 20 dana :love:
pusa i ottini :*
Ja ću ti samo poželjeti sreću.
Svaka čast, ja ovako nešto (gdje postoji i najmanji rizik) ne bi mogla riskirati.
Sretno!!! ;)
Tako je bilo i kod mojih, sve su radili jako rano.Citiraj:
katjenka prvotno napisa
Oboje su sjedili samostalno sa 6 mjeseci starosti.
Sa 7 mjeseci su puzili već po stepenicama.
Sa 7 mjeseci su se (naravno sami) dizali na noge i stajali.
Oboje su prohodali sa 9,5 mjeseci.
Dok djeca sama to rade i traže, sve je ok i ne šteti im.
Drugo da ih se forsira.
Treba slijediti njihov ritam.
Pepita ženo draga o čemu ti pričaš?
Ja ću ti samo poželjeti sreću.
Svaka čast, ja ovako nešto (gdje postoji i najmanji rizik) ne bi mogla riskirati.
Sretno!!!
Nisi mi jasna nikako,fulala si temu,ne kužiš se o tome,ovdje se prića o jednom potpuno zdravom i motorički naprednom djetetu,bez hipertonije i hipotonije.
Kakav rizik,kakva hrabrost,daj molim te,kaj je tebi?
I samo mi reci ime tog fizijatra koji ti rekao takve gluposti? :shock:
Branit djetetu da se razvija a ono zdravo,helou?!?! :shock:
Zdravo i napredno dijete može i smije sve što sam bez forsiranja uradi,pa makar to bilo sa 6mj.
Draga moja,ak nisi znala većina djece prohoda prije prvog rođendana.
donna30 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
...i zaboravih na ovog :?
pepita nije ni tvoj komentar bio baš ugodan, samo što je lijepo upakiran ;)
moj se isto rano ustajao i rano prosjedio i rano prohodao, strašno je motorički napredan i sposoban i nisam vidjela nikakvog problema u tome.
s godinu dana je već na veliko hodao, trčao, penjao se i skakao gdje god je stigao.
ok kad postoje problemi i kad je dijete vježbač, ali ako je s djetetom sve u redu, ne vidim razloga nekakvim zabranama.
uostalom dijete koje ima namjeru ustati se i sposobnost i snagu za to, teško je zaustaviti.
[quote="Alyssa"]Mi smo bili kod fizijatrice (palac joj je ponekad u saci bio pa smo isli za svaki slucaj, ali sve je ok) i pitala sam je jel je mogu stavljati u taj polozaj u kolicima 30 stupnjeva, kaze ona moze, mozete jos podici na nekih 70- 80 stupnjeva. Naravno da mala sjedi... Kad nije u kolicima (a to je jaaako cesto, ne posjedam je jer smatram da ona jos ne zna sjediti). Eto, tako moja fizijatrica kaze...Citiraj:
Nina prvotno napisa
Uopće ne mislim na vježbače, nego na zdravu djecu, kojoj mišići nisu zreli da sa šest i pol mjeseci stoji na nogama.
Isto tako, čudim se, jer ja znam toliko zdrave djece koja su imala problema s nogama, stopalima i sl. zbog preranog dizanja, jedan predivan mališ se sada mora vratiti na puzanje, što je užasno teško za dijete koje hoda.
Definitivno ne bi riskirala da mi dijete u tako ranoj dobi stoji na nogama.
Ali ok, da kažem da ću svom djetetu koje neće da doji dati kravlje mlijeko, naravno svi bi se pitali da li baš moram, jer postoji opasnost od alergije, a kada postoji opasnost za zdravlje u drugom smislu, onda je to ok, jer ne znam, valjda vam drago reći da vam je dijete stalo sa šest i pol mjeseci.
Meni to ne bi bilo drago niti bi to dopustila.
Ne smatram da sam bila neugodna, jer za mene je UŽAS kad dijete stane na noge tako rano, a majka to dopusti.
Eto sve sam rekla, nema se smisla ponavljati.
Pepita ti nisi neugodna,dapače,imaš pravo na svoje mišljenje,ali molim te ne daji krive informacije i ne forsiraj to.
Nisi stručna u tome,nemaš blagog pojma dok pričaš takve stvari. :shock:
Nemoj se ljutit al stvarno mi se digne tlak kad vidim šta lupaš?!
Kakve zabrane ti spominješ?Branit djetetu da se razvija???Pa da mu mišići nisu zreli nebi se mogao pomaknuti?!?!
Odi,pročitaj,raspitaj se,informiraj i onda trubi svoje,molim te.
MOLIM NEKOG ISKUSNOG/STRUČNOG DA RAZJASNI SITUACIJU,ja više nemam živaca :roll: .
Ovo je javni forum i žao mi da dosta žena čita krive informacije.
Jao,jao,jao :shock: :shock: :shock:
pepita citirat ću tvoje rečenice s kojima se u potpunosti slažem
Citiraj:
Pepita prvotno napisa
i da naravno samo se hvalim da mi je dijete sposobno :roll:Citiraj:
Nemojmo brkati dva pojma, vježbači i normalni motorički razvoj.
Ponovit ću, kad je dijete uredu, onda se djetetu NE BRANI ništa.
doduše nije stajao sa 6,5 ali blizu pa se mogu hvalisati.
Evo, zbog ovoga se i ja javljam.Citiraj:
katjenka prvotno napisa
Moja Lena je ustala sa 7 mjeseci. U roku petnaest dana se posjela, propuzala i ustala. Tim redom.
Počela se okretati sa pet mjeseci. Nakon okretanja se polako počela podizati na koljena, pa se neko vrijeme ljuljala na koljenima i rukama. Onda se jednog dana iz tog položaja, posjela. Kako sam tada čitala - čisto školski.
Onda se stalno podizala u položaj na koljenima i posjedala, dok jednog dana naprosto nije propuzala. Počela je puzati, dopuzala do kauča i podigla se rukicama uz njega. Nije stala na stopalo, već je izvrnula nogicu, i stala na tako izvrnute, što me je jako uplašilo.
Na moj upit, pedijatrica mi je rekla da je ne treba sprečavati ukoliko je to sama uradila, ali da joj kupim cipelice sa čvrstim visokim rubom. Hm, nije mi baš bilo drago, bio je sedmi mjesec, temperature iznad 30 stupnjeva, a da mi je dijete u cipelama. .. I nisam joj kupila cipele.
Trudila sam se paziti narednih dana da se ne podiže na nogice. Ali to je teško sprečiti. Bila sam je ostavila u kinderbetu dok odem do kupaone, ona se privukla i stala sržeći se za ogradicu.
Nikada neću zaboraviti ponos i sreću na njenom licu. Pri tom je već stala pravilnij, na cijelo stopalo.
Nadalje, nismo naravno forsirali, ali nismo sprečavali podizanje. Trudila sam se da joj više zaokupim pažnju na podu, pa se podizala ređe.
Nakon par tjedana podizala se uz namještaj školski, uz iskorak, na puno stopalo. I samo bi tako stajala. Prošlo je neko vrijeme dok nije počela hodati uz namještaj.
I u početku je hodala uz namještaj na prstićima. To je trajalo jedno dva tjedan, onda je hodala pravilno, punim stopalom. Na moje upite, pedijatrica je sve vrijeme govorila da je to u redu.
Prohodala je sa 10 mjeseci. Prema mom iskustvu, sa djecom koju poznajem, potrebno je najmanje 3 mjeseca od prvog podizanja na noge do prohodavanja.
Zaboravila sam spomenuti da je uvije bila penjačica. Prije se počela penjati na kauč, nego hodati iz njega. Zatim sa kauča, nakuhinjski stol i slično :heart:
Danas je spretna i okretna dvoipolgodišnjakinja, koja jako spretno trči, skače, preskače, pliva, skače na jednoj nozi .... ne mogu se sjetiti svega.
Mislim da je nemogu spriječiti razvoj, niti treba. Neka samo radi ono što može.
na žalost, moram reći da ima fizijatara koji bi se složili sa Pepitom, i ne vjerujem da je ona kriva zbog svog mišljenja, jer je isto tako vjerojatno čula od stručne osobe
No, kao i u svemu treba se utvrditi opći trend (kao i u dojenju i oko kravljeg mlijeka i sl.)
Moja fizijatrica, i to u Klaićevoj vikala je na nas- Rušite dijete, rušite, ne smije vam stajati prije godine dana. Ista nije znala ni pregledati dijete upravo zbog svog agresivnog tona, mali je vrištao cijelo vrijeme, pa ga je stavila u niži razvojni razred i dala mu da radi vježbe koje je on sam cijelo vrijeme izvodio, dakle, potpuni promašaj)
Tužno je to što žena radi na tako frenkventnom mjestu
Moja pedijatrica (vrlo cijenjena u zagrebu) zgrozila se kada je čula o rušenju djeteta
Inače, stariji mi se digao sa 6 i nešto mjeseci sam na sred poda i plesao s guzom i koljenima, tako da je činjenica da su mu mišići bili potpuno spremni za to. i na drugim područjima je paralelno brzo napredovao, evo nrecimo znao je brojati do 12 sa godinu dana. ja sam u to vrijeme o tome šutila jer mi je bilo neugodno da se hvalim. no danas, je sasvim normalno dijete kao i svako drugo