Ja ću vas na Filozofski kutak.
Printable View
Ja ću vas na Filozofski kutak.
žao mi je da ste imali takva iskustva
znam kako je roditelju i samom nervoznom, uplašenom, žalosnom, kad gleda bolesno dijete i onda se još otresaju na njega
nije to u redu
mada je stvarno kod nas (a i vani) takva organizacija da su ljudi premoreni, preopterećeni poslom i nekad jednostavno ne mogu u sebi naći potrebno strpljenje
samo da se osvrnem i na ovo
i ja bi rekla da je ovo dobar vic i :lol: da nije zapravo :(Citiraj:
icyoh prvotno napisa
ja nisam nikada ostala doma kad mi je dijete bilo bolesno
a niti kad sam ja bila bolesna
nemam dana bolovanja
ne jer sam jako vrijedna, nego zato što ne mogu
i kad sam bolesna, žalosna, umorna, ljuta moram raditi
trudim se biti ljubazna
koliko mogu
:(Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
ma nije tako žalosno :)
srećom smo dosta zdrave
ali, sad idem OT
liječnica moje mame je slomila zdjelicu
leži doma nakon što se vratila iz bolnice
i nema je tko mjenjati
a kako je privatnik sa ugovorom za HZZO dužna si je osigurati zamjenu
i sad je u svoj onoj muci iz bolnice tražila i organizirala tko bi je mjenjao
DZ joj je osigurao jednog dr na 3h dnevno samo dok se ne snađe i sad je našla jednu dr u mirovini iz grada udaljenog 200 km i koja sad kod nje živi i ona je mjenja
evo to je naše zdravstvo
Ja mijenjala dr u DZ koja je imala gadnu upalu pluća i završila u bolnici. Za par dana dobila je i ja. Mene više nitko nije imao za mijenjati. Pa sam s temperaturom, kašljem, lošim općim stanjem radila, uredno po 60-70 pacijenata u smjeni. Nemojte se ljutiti što nisam bila nasmijana "jer radim s dječicom".
... jer imam pametnija posla širiti zarazu.
joj Davor :/
drag si dečec, ali stvarno se nekad znaš prosrati
Davore, Davore :nope:
Stvarno si svašta dozvoljavaš.
No, on topic, mislim da si prelako uzimo za pravo tražiti od drugih da budu nadljudi, iako mi sami to počesto nismo. Daleko od toga.
Ne, ne želim time reći da opravdavam bezobrazluk, ali, kao što reče Cookie na drugom topicu, ponekad najprije trebamo pomesti ispred svojeg praga ;)
Kad smo kod dr. opće prakse i bolovanja, vjerujem da im je stvarno problem otiči na bolovanje, ali vidim u našoj ambulanti da ipak povremeno otiđu na bolovanja.
Imamo 3 dr. i kad je jedan odsutan drugi prima pacijente od prvog.
Isto tako za GO, oni po ljetu koriste 6 tjedana GO, ne znam koliko vi ostali dr. koristite.
Idu po 2 tjedna jedan pa drugi, i tako se izmjenjuju (samo 2 dr.), tako da nam 12 tjedana ambulanta radi samo u jutro, a popodne hitna. Da li je to uobičajena procedura?
Čekaj, a što sam krivo napisao? Ljudi koji su u kontaktu s drugim ljudima bi trebali imati priliku koristiti bolovanje kada su bolesni UMJESTO da koriste priliku zaraziti sve u svojoj okolini na poslu.
Ovako glumatanjem nadljudi se radi ipak nešto veća šteta.
Citiraj:
čokolada prvotno napisa
A ja bogme na pdf Izazovi roditeljstva. ;) Tema po ničemu ne pripada Filozofskom kutku, ali predstavlja veliki izazov za roditelje prilikom posjete doktoru. ;)
Uopće ne govorim o iskazivanju žalosti / zabrinutosti i sl. Uostalom i tako ne očekujem od nikoga, posebno ne doktora ako dođem na hitnu da mi se cereka i valja viceve.
No da se jednom desilo na dođeš doktoru, a on/ona bezobrazan ili šutljiv (na to poludim, ono kad ga ispituješ, a on odgovara preko neke stvari), neugodan...
To je ono što si ne bi smio dozvoliti - ma kako bio bolestan, živćan, u gužvi i sl.
I zaista je više nego sramota kad se takvo ponašanje tolerira.
Ja kod doktora idem jer mi je stvarno hitno, uglavnom radi djeteta - ne da namjerno stvaram gužvu u čekaonici. I očekujem da se prema meni ponaša kulturno, da mi objasni što je i ne ispoljava svoju ljutnju što je, štajaznam potplaćen, bolestan, umoran i sl. Jer mu ja osobno za to nisam kriva.
Citiraj:
Davor prvotno napisa
ljudi bi trebali imati priliku iskoristiti bolovnje
ali nemaju tu priliku
nitko ne glumata nadljude jer žele, nego jer moraju
"privatnici" u primarnoj, u ugovoru koji potpisuju s HZZO, obvezuju se osigurati zamjenu za vrijeme GO i bolovanja
jer se ambulanta ne smije zatvoriti
ajde gdje je više liječnika u nekoj ambulanti pa oni uskoče kad se netko razboli
ili se mijenjaju za GO
jer kod nas je GO takav da je netko na GO, a drugi radi svoju i njegovu ambulantu
znači duple ambulante, po 70 ljudi dnevno
ogadi ti se godišnji
ali moja kolegica u mjestu udaljenom samo 5-6 km od Novog Vinodolskog već godinama nije bila na GO jer ne može nikoga dobiti tko bi joj došao bar 10 tak dana raditi
kad je bila na operaciji jedan dr u mirovini joj je izašao u susret pa joj je dolazio 3x tjedno po nekoliko sati
i vratila se raditi nakon 2 tj, još ni šavove nije bila izvadila
ne zato što želi
nego jer MORA
jedan kolega sad radi sa napuknutom zdjelicom (je dvoje različitih dr je u roku 2 dana slomilo zdjelice :/ )
jer ne može naći zamjenu
pričao mi jedan susjed kako je išao kod njega i kaže
"ajme kako on izgleda
pa kako da mu kažem da me boli kad njega boli više"
evo Davore to je naša realnost, pogotovo u malim mjestima
još u gradu nekako
ako se netko razboli mora ga netko pokriti
nekoliko puta mi se desilo da me u podne zovu da dr u smijeni popodne neće doć na delo i da ja moram produžiti na cjelodnevnu
i onda ajde organiziraj tko će paziti dijete popodne
sorite na OT
Mi smo u malom mjestu i dr. unaprijed obavijesti i stavi raspored njihovog 12 tjednog godišnjeg. Onda se recepti i uputnice planiraju unaprijed, a i redovna terapija i uputnice se mogu naručiti na mail ili telefonom, na preglede se isto tako naručujemo telefonom ili na mail, zar drugdje nije tako?
I dalje ostaje da jedan dr. onda pokriva 2 ambulante, ali nama je ljeto "izvanredno stanje" i toga se večina ljudi drži.
ma je gdje ima tko zamijeniti
ali gdje je samo 1 dr u ambulanti tko će ga mijenjati?
ili dr na moru
kakav godišnji ljeti
al sad sam fakat otišla totalno OT
žao mi je još jednom zbog lošeg iskustva
grubost i bezobrazluk su nedopustivi
ali nekad bi trebali oprostiti zdravstvenim djelatnicima ako se ne smiju od uha od uha
Dakle, nešto kao Alan Ford.
Nakon svega što pišeš jako sam sretan sa svojom obiteljskom liječnicom, jer je za razliku od svih gore popisanih nadljudi nekako puno ljudskija: ako je bolesna ode na bolovanje, koristi godišnji u komadu i ... strašno je topla i draga osoba sa svim svojim pacijentima. I prihvaća alternativu. I ljudi ju vole.
Osjećaj prevelike važnosti je vjerojatnije simptom opsesivno kompulzivnog poremećaja ili nečeg sličnog, nego okrutne stvarnosti.
ne radi se o smijanju od uha do uha. Radi se o tome da se dosta mama (pročitaj par uvodnih postova) žali na nečovječno postupanje u komentare sestara i doktora prema djeci.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
I zaista mogu shvatiti da je netko umoran, bolestan, potplaćen, u gužvi, pod stresom pa mi se ne smješka. No da je bezobrazan i neukusan, to ne mogu progutati.
Ponavljam, ja zaista nisam people person i rijetko ćete me vidjeti nasmijanu od uha do uha. I pretrpana sam, pod stresom, u gužvi, nekad i bolesna itd... pa se nikad, ali zaista nikad nisam izderala na osobu koja je došla tražiti pomoć, zakolutala očima, odbila ju, kometrirala kako se ne zna ponašati, smijala joj i sl.
I naprosto to isto - znači osnovno ljudsko ponašanje - očekujem i od doktora.
Uz veliku razliku - kod mene ljudi ne dođu u bolovima, histerični od brige za dijete... Pa bi zato doktori, tete u vrtiću i sl. zanimanja još i više trebali voditi računa samo o tome - osnovama ljudskog ponašanja i pružanju pomoći.
Znači, ne radi se o smijanju, dijeljenju čokoladica i zbijanju viceva - to nitko ne traži. Radi se naprosto o jednoj "normalnoj" reakciji čovjeka od kojeg si došao tražiti pomoć za dijete.
E ako mislite da je to neljudsko ponašanje lječnika, pročitajte "zidovi od magle" (otvorila sam topik na zdravlje djece). :cry:
ovi dr sa ugovorom sa HZZ-om su u gadnijoj banani
vidim po svekrvi, nema cijelo ljeto GO jer mora naći zamjenu koju još i plaća
inače što se tiče doktorske ljubaznosti, stvar ima dvije medalje
prva je da su doktori pretrpani - mi došli kod naše pedijatrice, ženi je počela smjena prije tri sata i rekla je da joj je Sofi 40-to dijete po redu :shock:
s takvim tempom, teško je biti cool
druga je stvar da znaju biti bahati, a pogotovo sestre, neke su fakat svjetski primjerici..moje dijete primjerice dobije živčani slom već od trenutka kad se objavi da se ide doktoru..zadnji put nas je poslala na bris grla, išli smo u klaićevu, ista stvar - dajte je držite (a bogati, ima već pet godina i nije to baš tako jednostavno), pa su je ona (sestra u labosu) i MM išli tamo ščepavati kao neku životinju..ja to nisam dozvolila, to je pregled, a ne žigosanje, dijete mi je dobilo tantrum na licu mjesta, a od urlanja i straha je bila mokra kao miš
da su joj ostavili pet minuta kao čovjeku (da, i djeca su ljudi) da se privikne gdje je i da joj se objasni što će joj napraviti, sve je moglo biti i gotovo za tih pet minuta..ovako je sve trajalo puno duže, uz urlanje, svađu i frustraciju..i da, na kraju sam je morala smirivati na hodniku i kad se smirila sama je dala da joj se uzme bris..zbilja, čovječni pristup prema bolesnom djetetu je ipak imperativ, bez obzira na osobnu situaciju osoblja
ah, mrzim, mrzim bolnice :mrgreen:
U potpunosti se slažem s tobom. Ali zaista.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Jedino se ne slažem s tvojim akcentom.
Možeš koristiti bolovanje kada imaš nekoga da radi umjesto tebe, a to često nije moguće.
I nije mi/nam baš neka fora zaražavati ljude u okolini, ako ni zbog čeg drugog (da malo koristim tvoj ton) a ono da ja imam manje posla.
I treće, ipak mi je od glumatanja Uebermenscha važnije vlastito zdravlje. Nikaj ne dobijem s tim- niti me više netko cijeni, niti dobijem više para. Samo još više umora i posla.
To si se ti konačno u ogledalo pogledao?Citiraj:
Davor prvotno napisa
Mislim da je izreka od nekog Dzogćen Lame: "Kad ne znaš što ti je - pogledaj gdje ti je. Ako ne nađeš - e, to ti je."
Ljudi koji misle da su nezamjenjivi su u krivu. Svaki put.
Meni i dalje nije jasno tko ovdje misli da je nadčovjek i da je nazmjenjiv.
Pa ljudi ne mogu na odmor/bolovanje ne zato jer misle da su nezamjenjivi nego ih nema tko zamijeniti.
Usput, u situaciji kakva jest u našem zdravstvu mogu reći da imam samo dobre dojmove (ok, jedan loš, ali već zaboravljeno). Nikad se ni doktori ni sestre nisu na mene istresali, dapače, uvijek su bili ljubazni i pristojno odgovorili na moja pitanja. A jedno vrijeme smo muž i ja bome provodili dane i dane po bolnicama pa mi nije ni iskustvo tako skromno.
Citiraj:
Pcelica Mara prvotno napisa
napokon da ima i netko tko ne bi samo pljuvao po doktorima -ljudima (što li uopće naslov znači??)
lijepo od tebe PM
Citiraj:
Davor prvotno napisa
Inače se baš ti nekad postavljaš kao nadčovjek- razmećeš se stručnim terminima a baš i ne znaš kaj bi u stvari s njima i kaj u stvari znače. Osjećaj prevelike važnosti je jedan od simptoma shizofrenije, a ne OKP-a. Dvije poooootpuno različite bolesti.
Potpisujem.Citiraj:
princess puffy prvotno napisa
OK, znači kad ne ideš na bolovanje zato što misliš da si previše važna, onda je to jasan znak shizofrenije. Baš lijepo da smo to tako glatko riješili 8)Citiraj:
Stana prvotno napisa
Ti si Davore ustvari u pravu!
Danas nitko normalan neće studirati medicinu.
Ali nije u pitanju šiza,nego mazohizam sa primjesama psihoze.
:lol: odlična ti je definicija, ali mislim da se proteže na sve fakultete kojih se mogu sjetiti.
OT,jel ta doktorica pedijatrica ili opće prakse.Trebam jednu takvu opće prakse(pedijatrcu već imam :) ).Može kontakt na pp?Citiraj:
Davor prvotno napisa
Isto tako shizorfeni ljudi imaju problem s razumijevanjem pročitanogCitiraj:
Davor prvotno napisa
A jesu li i mrgudni i straaaaašno ozbiljni? :lol:
opet ogledalo ? :lol: :lol: :D :D :love: :* :*
E, da ti je znat 8)
iskreno, ja se nisam nikad susrela s ovako ružnim postupkom doktora prema mom djetetu (prema meni jesam, bit će da je nekom mama imala metastaze kad sam rađala i bila na nekim pregledima) ali mislim da ste malo skrenuli s teme. Vjerujem da su naši zdravstveni djelatnici preopterećeni i zbilja mi je žao čuti da neki rade u takvim uvjetima. Ali mislite li da je to osnovni problem ovih djelatnika koji su opisani u prvom postu (a sjetite se i onog Mucinog slučaja gdje se na još puno gori način zlostavljalo dijete u ordinaciji pedijatra, tražila sam temu ali je izbrisana)? ILi se ipak radi o bahatosti i bezobrazluku?
Mislim da ste pomješali dvije teme, jer ovako ispada da pravdate situaciju koja je opisana time što neki zdravstveni djelatnici rade u nehumanim uvjetima. No ako je tako, oni bi trebali pokrenuti neke akcije sasvim druge kategorije, umjesto da se istresaju na pacijentima.
Pomikaki u zadnje vrijeme samo Tebe potpisujem :mrgreen:Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Što se mog osobnog iskustva tiče - a bili smo 2 mj. u bolnici kad se L rodio - nije bilo ni jednog, jedinog doktora niti sestre koja je bila iole neljubazna, a kamoli šta drugo. I sa stajališta pacijenta, tj. mame čije dijete leži na intenzivnoj - vjerujte, nijedna situacija u kojoj dr može biti (bolestan, gladan, žedan, preopterećen) nije stresnija od te u kojoj sa zebnjom očekujete "presudu" za svoje dijete.
I zato ne, ne toleriram nikakvo nehumano ponašanje prema pacijentu.
Jer zaista mogu najiskrenije reći da sam sigurna bi nokautirala doktora koji bi me izbacio iz ordinacije u trenu kada je L bio na intenzivnoj.
I za ekipu iz Klaićeve i zarazne :naklon:
kod njih bi mogli dolaziti na tečaj "kako postupati s pacijentom"
Nemam nijedno loše iskustvo s pedijatrima, svi su pažljivi i puni strpljenja za djecu, ponekad me čak iznenade kako imaju dobre fore za umiriti dijete. Ali doktori opće prakse su mi se pokazali kao najisfrustriraniji liječnici od svih, ne znam u čemu je problem. Kod nas vikendom i neradnim danima nema pedijatara nego dežuraju dr opće prakse. I nagledala sam se svega. Ne mogu generalizirati jer ima super ljudi ali neki su sramota za ostatak dobrih, ruše čitavu sliku zdravstva. Od deračine na djecu, vrijeđanja mene kao mame jer su me smatrali nesposobnom za biti majka, krivih dijagnoza (što u biti nije tako čudno jer nisu pedijatri)..ma svega je bilo. Jedna me izvrijeđala tako žestoko da mi je rekla da sam nesposobna, jadna, da ništa ne znam, da ću ubiti dijete svojim neznanjem..strašno nešto. A pod te jadne i frustrirane spada i moja doktorica koja je toliko bezobrazna da me je u nekim situacijama otpilila i skoro pa odbila pregledati s objašnjenjem da sam hipohondar (ali onako omotano u celofanu, da nebi bila predirektna). Meni je jasno da su liječnici preprezaposleni i preopterećeni ali opet ne možeš se ponašati ko govno jer si umoran. ne treba meni smješak ni njinji njonji oko mene ili moje djece ali nekakva kultura nije naodmet. Uostalom ako su izabrali tu profesiju onda nek je obavljaju kako treba
I ja potpisujem pomikaki.
Stvarno ste otišli s teme. Svakome je žao ako čuje za nekoga tko ne može na GO ili još gore na bolovanje. Ali to nije ni bila tema. I liječnici su ljudi, ali i osobe koje su same odlučile raditi na takvom radnom mjestu, prema tome humano zanimanje (bi trebalo biti) = humano ponašanje. Ništa više ne tražimo.
Nebrojeno puta sam naišla na situacije gdje roditelji" smiruju" djecu izjavama tipa : "Ako ne budeš dobar,voditi ćemo te kod doktora,a on će ti onda dati veeeliku inekciju!"
I nemojte sad govoriti da to niste nikada čuli,jer je to jedna od uspješnijih metoda rješavanja situacije da bi majka mogla na miru popiti kavu,a ako je još i moguće popušiti po kutije cigareta.
I ne živim u nikakvoj selendri,već se to događa u gradu drugom po veličini u Hr.
I onda se takva majka čuom čudi kada dijete počne plakati već pri pogledu na bijeli mantil..
Isto tako,nebrojeno puta sam bila u situaciji (na bivšem radnom mjestu), da prije nego što bih uspila zinuti dobar dan i izvolite,da sam bila zasipana uvredama,psovkama,bezgraničnom bahatošću i agresivnošću (zato što ima onu hebenu zdravstvenu knjižicu) jer je taj dan bilo jako vruće ( a ja sjedim u klimatiziranoj amb.),jer je netko preskočio red (kakav fucking red na hitnoj pomoći) i još tonu glupih razloga..
Da ne spominjem telefonsko maltretiranje,dahtanje na slušalicu,psihijatrijsko zvanje na privatni telefon,krađa opijata iz moje torbe posljedično provedeni dan na policiji..
Imam li ja pravo nokautirati takve "pacijente"?
Ili da mirno obavljam posao koji sam sama izabrala?
Da, grozno je kad se zdravstveni djelatnik, od kojeg se ipak očekuje stabilnost i mirnoća, otresa na pacijenta. Ili bilo tko tko je izabrao rad s ljudima. Ako se ne mogu kontrolirati, nek ih Milinović pošalje na tečaj samokontrole. Ali, opet, bolje mi je i to, nego pogrešna dijagnoza. Nek on bude živčan, to je njegov problem, ali neka bude stručan i ne krene s liječenjem u krivom smjeru....