ovo što je seni opisala, ja sama pojedem
već vidim da me ove godine neće zvati
Printable View
ovo što je seni opisala, ja sama pojedem
već vidim da me ove godine neće zvati
lako mi je s tobom, dovoljno je da te netko izivcira prije, pa da ne jedes nista :PCitiraj:
Maja prvotno napisa
pa ne zove vas zena na rucak. :mrgreen: kod sebe kuci.
nego na djecji rodendan sa malom zakuskom. :) zezam se. ne znam kakve su ivaricine navade glede hrane na rodendanima, ali nije specificirala da li mora biti kuhano, peceno, jusno, hladno, itd...
meni se cini (a ja sm obozavateljica slanih srdela) da ih bas ne mozes pojesti vise od 3, 4, 5. tu dode i kruh koji supas u uljeko, pa masline, rukola...a osim toga napravis velike tacne. a ni sir bas nije lagan.
elem, sto zelim reci. meni se cini, posto se sve odvija vani, a ne u kuci, pa treba svu hranu i prevesti, da je bolje uzeti nesto jednostavno i efektno. osim ako covjek ne zeli bas cijeli dan prije peci te kiflice i ostalo.
doduse ne znam kad ivar ima rodendan, ali ako je skoro, onda je to ili kasno ljeto ili rana jesen. eksplozija boja, voca, povrca....
pa ako su srdele i co malo, moze se dodati jos nesto dipova s povrcem ala ms ivy.
pa recimo da upotpunimo skalu boja:
mladi kukuruzi nasjecen na kolutove od 2-3 cm debljine, naravno kuhani.
to djeca jako vole.
pa recimo (opet boje) narancaste bundeve narezane na kriske pecene u pecnici. one su onako slatkste pa mogu biti i kao poludesert. ok, to se mora peci, ali nije neki posao. samo se mora paziti da ne bude pregnjeckavo.
a ako se boji, da ce biti gladi, moze se jos "pojacati"sa:
mladi grah (sve je sezonski) na salatu.
ili skuhani slanutak na salatu sa uljem, octom i lukom po zelji.
ili ako se ima smrznuti bob, pa isto na salatu.
meni se bas uklapa u godisnje doba jeseni, da je priprema namirnice na bazicnom nivo, da se namirnice "vide", da se boje "posloze"... pogotovo za djecu.
pa recimo ako netko ima neku vocku u vrtu, sljivu, jabuku, krusku, grozde ili mmmm smokve (ok to narucis sa juga :mrgreen: ) nabere voce, lijepo ga aranzira u neku pletenu kosaru...i donese.
zasto bi desert morali biti neki kolaci?
pa ne mora uvijek biti kao alternativa smokiju, svinjece pecenje i lisnato tijesto sa hrenovkama, ili one kakti zasitne salate s puno majoneze i slicno.
i obicnu vodu mozes staviti u neke velike bokale, ubaciti kriske narance, limuna, par boba grozda, krisaka jabuke i saku svjeze metvice (nju obavezno) iz vrta ili ako ima u ducanu. to ima super aromu, odlicno izgleda, djeca vole, a ne moras kupovati one groznomorne sirupe.
sad vidim da sam se rastrkeljala :shock:, kao da sam catering firma, pa radim reklamu.
skuzajte :oops:
ivarica je zaboravila napisati da je na njihovim rođendanima:
- prisutno pedesetak ljudi
- proslava traje skoro cijeli dan
- razmazila nas je nekim kulinarskim izmišljotinama
- djeca su cijeli dan na zraku pa pojedu više no što bi inače
- dođe puno Roda koje su poslovično - izjelice
ima toga još...
možda je stvarno vrijeme da se vratimo na one rođendane od 17-19, kada je vrhunac bio sendvič kruh namazan margom, gore šnita "ekstravuršta" i dvije ploškice kiselog krastavca. onaj zavijutak od majoneze kao ukras, obavezan!
pio se malinovac i lero od naranče, za razmućivanje.
ivarice, poslušaj ti mamu.
jer ni sa čim manjim i skromnijim nećeš biti sretna. ionako svake godine kuhaš do 4 sata ujutro.
bolje da to prerežeš u startu i održiš ono na što si navikla, ako ti se već pruža takva mogućnost.
hm..hm... :mrgreen:
nakon ovog posta od apri, vidim da je moj s kuhanim kukuruzima prilicito promasen. :lol:
hahahahahhaha, samo da znaš
ja sam jedne godine odvalila na neke rimske kuglice sa sirom i makom, predobro nešto i naravno da sam onda to uvijek očekivala :oops:
eto ti što je razmažena g...ca!
Hadna salata od paste:
2 kg paste-pene ili fusili, nasjeckane kapule, nasjeckanog korjena od seleni, pomadora, nagratanog sira ili feta sir, kuhanih jaja, kukumari, kukuruza...začiniš samo s malo maslinovog...odvaljutka, svi obožavaju.
A neko je spomenuo gore finger food, smučkaš Humus, svi ga vole, gvacamole (u koje uvališ ABC sira da ih ima više) ili chili sos od pomadora, i to sa sirovom mrkvom i papirkom.
Ovo oboje u masovnim količinama možeš napravit za otprilike 200 Kn a prefino je...
Kolač - 2 paketa piškota, 2 tegle višanja i 2-3 pudinga od vanilije
u 2 pleha posložiš piškote, preliješ kompot i sav sok preko, i poviše zaliješ pudingom (ja napravim puding sama), ohladiš i serviraš...iako možda zvući prejednostavno, savršeno je i svi vole. Kolač te isto košta možda 80-90 KN a imaš ga masu (2 velika pleha), full je zasitan.
A ovo je možda ipak pre jeftinoza :/
Eh i ja ga prekasno pročitala! Čini mi se da moja siromaška večera nema šanse da prođe :mrgreen:Citiraj:
seni prvotno napisa
pa trazim bas jeftina rjesenja
ali da nisu na razini studentskih recepata
plus ustede na polju opreme i ostalog (lani smo zaoravili svjecice, ne mislim ponoviti takve ustede :lol: ), zato sam stavila na kreativni, ne na recepte
senino mi se svidja, npr
ali zamislim kolut sira od 300 kuna i maju.... pa odustanem :lol:
zljevanka i to jeftina varijanta bez jaja s naribanim tikvama unutra, od dvije padele, nahraniš skoro dvadeset ljudi, a koštat će te tridesetak kuna.
pera, malo skuplja, jer je tijesto prhko i sir je gore, ali to je poslastica, jedna padela košta oko 20 kuna.
uz to poslužiš na štapiće rezano tvrdo povrće, paprike i mrkve dobiješ za bagatelu ili salatu od šljivarica i kapule. roge i šljivarice su po 4 kune. mrkva je skuplja, ali i manje će se jesti, a glavno da je stol šaren.
skuhaš najjeftiniju paštu, jer u salati se neće kužiti da nije barilla, i dodaš konzerviranog ili svježeg povrća, dvije veće zdjele toga ne bi trebale biti skuplje od 30 kuna.
za slatko nisam ekspert, ali šta fali običnom i opet jeftinom mramornom kolaču ili bilo kojem drugom biskvitu. napeci više padela, a od jednog napravi tortu s jeftinim filom od pudinga.
za piće za klince limunada vulgaris i domaći ledeni čaj. odraslima sklonima alkoholu napravi dobro rashlađenu sangriju od najjeftinijeg vina, neće se kužiti, a bit će fino.
kus-kus s povrcem na kockice, nema jeftinije, a super osvjezenje
rolada od hljeba, ima recept na coolinarici, nesto mastovito, jeftino, ukusno: ocisti se vekna od kore, nareze tako da se dobije pravougaonik, valjkom poravna i malkice spljosti i premaze cime hoces - ajvar, sirni namaz, pasteta od tune, poredas dodatke po zelji tipa kuhane piletine, ribanog sira, uz rub stapice povrca i zarolas. ucvrstis providnom folijom i ostavis par sati u frizideru, kasnije samo narezes na snite debljine 1 cm - pun pladanj od jedne struce!
salata od kukuruza i tunjevine, s malo majoneze i kiselih krastavaca, uz to krekeri
slana torta od palacinaka - fil biras, sirni namaz, vise vrsta sira, povrce ili zacinsko bilje, a sekunda za sloziti. isto moze i slatko - zgodno se iskoristi puding, vanilija i cokolada, ribana cokolada, orasi, ljesnjaci
taratur - kiselo mlijeko s krastavcima (i bijelim lukom) i koprom - moze se posluziti uz one mini-hrenovke s lisnatim tijestom (umjesto hrenovki moze se napraviti smjesa od pileceg filea i topljenog sira.
lokumi/ustipci - bilo koji oblik dizanog przenog tijesta, super zahvalno ako se radi s integralnim brasnom - mogu se rezati casom pa izgleda uredno. mozes ih kasnije i puniti pa budu poput krofni
mmmmmmmmm... njammmmmmmmmmmi
wewini mi favoriti za sad
cuj, nismo mi bez razloga u istoj BMI kategoriji :lol:Citiraj:
Mukica prvotno napisa
kad usporedim wewine i moje prijedloge, jasna mi je i moja bmi kategorija :lol:
još da je wewu dovući...
eeeeeeeeeeeee, i tata bi, sine!
Može link, ne mogu naćCitiraj:
wewa prvotno napisa
http://www.coolinarika.com/recept/savici-s-pastetomCitiraj:
makita prvotno napisa
http://www.coolinarika.com/recept/sp...u-by-kuma-nena
Bez ovoga ne prolazi niti jedan tulum, izlet, roštilj...potražnja je ogromna :D
Izdašno je, lako se prenosi, lako konzumira...prefino... mrzitelji špinata obožavaju.
Btw. ja sam ta snaha koja to stalno radi 8)
:lol: :lol:Citiraj:
seni prvotno napisa
još kad presječem sa slatkim...
ja ću se sa svojom voćnom salatom i krastavcima umočenim u jogurt povući s topica. :mrgreen:Citiraj:
seni prvotno napisa
ali zovite me kad će wewa kuhati. 8)
Ivarice, da znas da ces biti kriva za moj 3. obrok danas - a nisam ni stigla do kuce :roll:
od promisljanja o hrani krce mi crijeva! i jos se ove twiggice javljaju, kuku meni!
ali sjetila sam se jos necega - hladne varijante jela koje mi u BiH zovemo keske: kuhana psenica s mesom kokosi, ti mozes dakako upotrijebiti piletinu. zacinis po zelji, a cini mi se da bi aceto balsamico bio jako dobra varijanta, s maslinovim uljem. sve low cost, a zanimljive teksture.
e da, da ne bi sve bilo salatno, mozes ubaciti i gazpacho-shots, gazpacho u malim pvc casama, idealno s komadicima leda, ali ne i nuzno.
mi vec izgleda tradicionalno slavimo djetetov rođendan u Maksimiru, na nekoj livadi. bude oko 30 odraslih(pozovemi ih bar još 6-7 vise ali ne dođu) i skoro još toliko djece(od 0 do 10 g, a i onih u trbuhu bude). na meniju su pizze(koliko uspijem speći), pite(krumpiruša i od sira), torta i protvan kolača. od pića pijemo sok od bazge koji ja napravim( da ga nema pili bi sirupe za razrjeđivanje) i vodu. od opreme kupim papirnate tanjure najobičnije, papirnate čaše (šarene za svih),posebno šarene tanjure za djecu, slamke i balone. da i vilice za tortu i kolač. svi sretni i zadovoljni. i uvijek se netko ponudi za pomoć pa se onda dogovorimo.
mi imamo veliki stan ali nema šanse da slavimo doma. morali bi u pet navrata slavit :lol: ovako na velikoj livadi uopće ne kužiš koliko vas ima.
valjda ce bit šta od koristi
A šta fali sendvičima na npr. francuskom kruhu? Možeš napraviti u raznim varijacijama salama, sira, namaza i povrća.
Mi smo ove godine opet slavili Franov rođendan na otvorenom i imali smo brdo tih malih sendviča. Sve se pojelo.
Imate kakve stolove tamo gdje je slavlje? Mi smo radili i čobanac. Bilo je prefino. To je izdašna klopa. Samo, moraš imati nekoga da ti skuha.
Od kolača smo imali tortu i jednu prefinu tortu od sira. Ali koja je pečena, ne kao krema. To je jako zgodno za na otvorenom. A lako se napravi. Ne znam jel ima nešto takvo na forumu, mogu staviti ako nema.
Ima i jedna varijanta pizze koja je meni fina i kad je hladna, inače mrzim hladnu pizzu. Janocckin recept. Rola se kad se stave svi sastojci i režu ružice. Isto jako izdašno. Od jedne ture protvana od pećnice ti ispadne cca 20 komada.
Od napitaka je stvarno super domaći ledeni čaj. Mi to sad stalno koristimo umjesto sokova.
Ja isto pripremam uskoro party - za 30ak ljudi, doduše, i u stanu, ali i ja bih rado slijedila duh recesije. No, ne znam baš kako :/ Čak recimo niti vino nisam uspjela nabaviti domaće, koje nekad kupim, pa ću morati kupiti i nekakvo pristojno vino u dućanu, a to je stvarno skupo.
Inače, smislila sam da ću kupiti komad pršuta (K+, 125 kn/kg, a izvrstan pršut, nije više uvozni talijanski), kupit ću sir Dalmatinac a ne paški (to je u antirecesijskom duhu), napravit ću teletinu sa tunjevinom (opet računam, kila teletine je cca 80 kuna valjda), napravit ću salatu od tjestenine sa mozzarelom, paradajzom i maslinama, salatu od kuskusa, marinirane patlidžane i tikvice, i još paštetu od patlidžana i hummus.
To će biti manje hrane nego obično, a trebam napraviti još i nešto za djecu (tipa toplih sendviča). Moji gosti, naime svi jedu, i veliki i mali, i to puno, rado, i obilato. Eh da, tu su još i torte, dva komada.
Svaka vam čast cure koje si date toliko truda. Naši su prijateljski rođendani i feštanja puno skromniji i manje zahtjevni, a uopće ne razmišljamo u recesijskom duhu. Naresci i kolači i bok. Ili neke kiflice, pizze, zalogajčići.
Ma bitno je druženje, a ne iskazivanje. Mogu to potvrditi sve one s foruma s kojima se mi međusobno družimo i slavimo svašta nešta. :)
a meni je pokondirenoj tikvi valjda bitno samo iskazat seCitiraj:
ivancica prvotno napisa
ne kuzim uopce potrebu da ovo napises
hebemu,dođe mi da ti ispečem kiflice i pošaljem busom,,kad već nitko drugi neće...... :mrgreen:
meni ovo zgleda njami: http://www.coolinarika.com/recept/pa...rani-u-muffine
možda netko zna ovdje recept meni je prefino to bilo kad je kolegica išla u penziju.nekakva pogača prijateljstva tako nešto.uglavnom kruh ogromni u obliku malih krušćića,nešto kao saće,a svaki drugačije punjen,posipan i sl.i dosta je masno onako tijesto,nije lisnato ali nije ni suho kao kruh.ili one pogačice od sira.to dosta ispadne,a ak ti se ne da zezati sa rezanjem krugića možeš ih i sjeckati na prutiće pa posipati sa nečim.dve varijante.
http://www.coolinarika.com/recept/ba...acice-sa-sirom
http://www.coolinarika.com/recept/pogacice-od-sira
inače obožavam kolač od jogurt biskvita sa višnjama,kao i njegovu čokoladnu varijantu i to mi je super vikend/izlet/proslava kolač jer je jednostavan i može stajati vani.
ispod pojasa... :?Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Na utrinskoj tržnici imaš kiosk gdje prodaju šibensko, jako prihvatljivo vino.Citiraj:
Mima prvotno napisa
mislim da je 18 kuna litra za bijelo, a 19 za crno
eva ja cu ti rec kako :mrgreen: jer ja ove godine slavim skromno.
planiram napraviti 3-4 umaka ukljucujuci i hummus. sa tim idi dinkel plocice sa sirom i lukom iz dm-a i kukuruzne tortilje i svjeze narezano povrce za umakanje.
onda ce biti slozenac od povrca sa salsom, hladan, narezan na kocke da se moze uzet u ruku.
palacinke punjene povrcem zapecene sa vrhnjem.
hladna salata od tjestenine.
kiflice od sira one sa foruma.
od kolaca jedna velika torta home made i malo kolacica iz meli.
ne planiram potrosit puno novaca.
evo što sam ja djeci danas pravila:
prepoloviš paprike da ti ostanu čamčići i unutra staviš izmiješani kruh s vrhnjem i posuto origanom.
možeš stavljati punjenje kakvo god ti padne na pamet.
jedini je uvjet da djeca vole paprike
Kao prvo post je išao odmah iza Miminog pa me ona inspirirala. Uopće nitko nije tebe Ivarica imenovao.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
A smisao je u "iskazivanju"-nakuhavanju, nespavanju do neko doba noći( pročitah između redova da si baš ti kuhala do 4 u noći za neki Ivarov rođendan) da bi svi gosti bili zadovoljni jer su probali nešto novo, fino, oriđiđi. A mi mrtve umorne. Nisam mislila na financije uopće, ako si na to aludirala možda.
A sorcierin zločesti komentar ću jednostavno ignorirati. :x
Dobila si puno odličnih prijedloga, pa se neću ponavljati.
Evo ti par novih.
Finger food varijanta - laka za pripremu, jednostavna za transport, a fina :mljac:
Kupiš nekoliko vrsta crnih i integralnih kruhova, narežeš ih na tanke šnite i zatim te šnite još prerežeš da dobiješ komadiće veličine polovice dlana i staviš u jednu veću zdjelu.
Kilu sira (svježeg) dobro usitniš vilicom, malo posoliš, dodaš kiselog vrhnja koliko je potrebno da se dobije fina smjesa koja sliči namazu i zatim izdvojiš nekoliko porcija. U jednu staviš usitnjeni češnjak (možeš i vlasac), u drugu crvene paprike, u treću sitno narezanu šunku ili pršut. Po želji još možeš dodavati i druge začine.
Dakle, od "opreme" ti ukupno treba velika zdjela za kruh i tri manje za sirni namaz. U svaku zdjelicu s namazom upikneš žličicu s kojom si ljudi stavljaju namaz na kruh. Znači, nema tanjura, bešteka i sl. Dodatni plus: brza priprema.
Možeš napraviti i pohane tikvice, koje se kao čips mogu jesti i hladne. Dakle, bez neke velike mudrosti: napraviš smjesu kao za palačinke, ali nešto gušću. Tikvice razrežeš i posoliš, ugriješ ulje i zatim ih najprije umočiš u smjesu za palačinke, pa kratko baciš na ulje i to je to. Fine su i tople i hladne.
Što se tiče slatkih stvari, fini, a i uklapaju se u tvoje recesijske nakane, su voćni muffini i kruh od banane.
Ja često radim muffine od jabuka ili krušaka (naravno, radim ja i od Nutelle :mrgreen: ). Zapravo su ti potrebni standardni sastojci: brašno, šećer, jaje, maslac ili ulje, eventualno mlijeko... plus voće: dvije velike jabuke ili dvije velike kruške (ili dvije velike žlice Nutelle).
Svaka vrsta muffina se priprema dvadesetak minuta (priprema bi trajala kraće da se to voće ne mora oguliti i narezati na kockice) + otprilike jednako toliko za pečenje, a kruh od banane se umiješa za deset-petnaest minuta, a peče se oko sat vremena.
Kruh od banane također nije skup, a jako je fin; kad se ohladi i nareže, od njega dobiješ tridesetak šnita. Muffini: 3x12=36 komada.
Mislim da je to sasvim pristojna količina finih i domaćih slastica za relativno malu lovu.
Ako te zanimaju recepti, neke od njih sam stavila na forum, a neke ti mogu napisati i ovdje.
ajme apri, koja ideja za večeru, idem odma napravitCitiraj:
apricot prvotno napisa
A čuj, ja moram priznati da mi je donekle bitno i iskazivanje pred gostima.
I opet, ne u financijskom smislu, nego baš u tome da smislim nešto fino, pa nešto novo što nitko nije probao (doduše malo mi je inspiracija presahnula u zadnje vrijeme). Eto, meni je to gušt. Bit će zato što volim i jesti :mrgreen: