Mogla si me i ubiti :lol: ,ali ja ću to moći podnijeti 8)
Printable View
Mogla si me i ubiti :lol: ,ali ja ću to moći podnijeti 8)
I moja mama isto.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Apricot, daj recept za to slatko s ječmom što si spomenula, ako to nije ovo:
http://www.coolinarika.com/recept/sl...esert-s-jecmom
a, nemam ti ja nikakav recept.
prokuham ječam, properem (ječam uvijek perem jer mi je gadljiva ona pjena koja od njega ostaje), stavim u lonac s malo vode ili mlijeka i unutra ubacujem što mi pod ruku padne: grožđice, suhe smokve, jabuke, bademe...
coolinarka
Za početak, evo ideje za doručak. Iako su kupovne žitne pahuljice vrlo praktične, vikendom možete pripremiti domaće (home-made) muesli.
U tavi bez ulja popecite suncokretove i bundevine sjemenke. Tomu dodajte ječmene i zobene pahuljice, grožđice, sušene i narezane marelice, nasjeckane lješnjake i sušeni čips od jabuka. Sve zajedno pomiješajte i imate – muesli! Prije posluživanja namočite ga u malo vode ili omiljenog voćnog soka kako bi sastojci malo omekšali. Kao ukras dobrome početku dana dodajte malo tučenog vrhnja i svježeg voća ili pak malo kokosova brašna.
Za međuobrok vrlo jednostavno možete pripremiti ječmene posije bogate vlaknima. Popecite ih kratko u tavi, malo posolite i pomiješajte s jogurtom.
Za ručak, večeru ili mali obrok pripremite ječam ili ječmenu kašu tako da ječam prije kuhanja isperete ispod tekuće vode i stavite kuhati u kipuću vodu ili temeljac. Omjer količine ječma ili kaše i vode je 1:3. Ječam se kuha oko 90 minuta, a ječmena kaša sat vremena.
Jedna zdrava napomena prilikom kuhanja ječmene kaše: voda u kojoj se kuhala ječmena kaša vrlo je povoljna za probavni sustav, pa na sljedeći način možete pripremiti tzv. ječmenu vodu.
Ječmenu kašu isperite i prelijte vodom. Kada voda zakipi, nastavite kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta, skidajući pjenu. Maknite s vatre, ocijedite je od kaše, dodajte naribanu limunovu koricu i šećer. Promiješajte i ostavite neka se ohladi. Poslužite s ledom i kriškama limuna.
Ječam ili ječmena kaša upotrebljava se i u pripremi juha. Meso, govedinu ili janjetinu, možete kuhati u temeljcu s dodatkom bouquet garni, a nakon toga ga izvadite i narežite. U istoj tekućini zatim kuhajte ječmenu kašu i povrće, a meso dodajte pred kraj kuhanja. Ako radite povrtnu juhu, korjenasto povrće možete prvo pirjati, a zatim dodati ječam i mahune, zaliti s vodom i kuhati dok ne omekšaju.
Najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. To tradicionalno zimsko izdašno jelo kombinacija je kaše, graha i sušenog mesa. Ječmenu kašu možete dodati i drugim varivima, posebno zimskim jelima od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila i potrebna gustoća.
Ječmena kaša u kombinaciji s porilukom i paprikom ili pirjanim gljivama može biti zanimljiv mali obrok ili prilog mesnom jelu.
Što se tiče slastica, svoje omiljene muffine pokušajte pripremiti mješavinom pšeničnog i ječmenog brašna. Iznenadit će vas okusom!
Ima! Ovo: http://www.cak-mlinovi.hr/index.php?what=recepti&id=15Citiraj:
maria71 prvotno napisa
A varivo nije komplicirano, dapače... Ja sam lijena gu*ica pa se snalazim ovako:
Namočim ječam (oprani) preko noći da dobro nabubri. Vodu prvu odlijem, dodam drugu i to fest, recimo duplo vode koliko ima nabubrenog ječma, dodam sol, lovorov list, 2-3 režnja češnjaka, po želji malo vlasca, sve ubacim u ekspress lonac i kuham 20 minuta. That's all, folks. Tko voli, nutra pašu suha rebra i/ili kobase.
Moji doma vole i ovo: Kad se dočepam "fantazije" (mješavina mahunarki - razne vrste graha i leće s 30% ječmene kaše - zna toga biti po velikim dućanima), isto prek noći namočim, a onda u ekspres loncu popržim na žlici ulja malo luka, kad postane staklast ubacim fantaziju i vodu u omjeru 1:2 ili više, sol, lovor, žličicu crvene paprike, po želji meso i to je to. U kuhano se može dodati vrhnje.
Ako nema gotove "fantazije" dovoljno je pomiješati trećinu ječma i 2 trećine graha i dalje je sve isto.
Ponekad znam u ta jela ubaciti na vrh noža kumina (kimla) da nas baš jako ne napuhava, a lovor ima sličan učinak! ;)
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaCitiraj:
Peterlin prvotno napisa
zaboravila sam sinoć namočiti
:sick:
Ak baš moooora bit, produlji vrijeme kuhanja pod tlakom za cca 50%. Istina, ljepše se i jednoličnije skuha ako se u miru namoči, ali "drži vodu". Znam iz iskustva... :oops: !Citiraj:
apricot prvotno napisa
ma neću, skuhat ću leću.
a i nemam "pretis-lonac"
Može malo edukacije :oops:
Ječam i ričet- jel to isto ili nije i ako nije u čemu je razlika?
Kod nas doma se to nikada nije jelo, a ričet kod svekrve mi nije fini.
Ma isto je to.... Mislim da je zapravo ričet iliti geršl ječmena kaša. Oguljeno ječmeno zrno.
Ako se skuha sam ričet (bez začina) to je pusto jelo bez jakog okusa.
Ako se (za mm-a) unutra skuhaju suha rebra, to je druga priča.
Ako se stavi povrće, GLJIVE i krumpir, to je priča koju moj mlađi sin obožava.
Ako se stavi samo češnjak i vlasac i napravi jušno, to je priča za moju svekrvu.
A za mene - s grahom, ja sam iz Podravine! :mrgreen:
Btw. čula sam od dosta ljudi da je ričet DRUGA najbolja stvar od ječmene kaše. Prvo je pivo! I vjerujem da je to točno... ;)
Radila sam tortu od ječma po receptu Ane Ugarković (iz emisije na Novoj TV - to je s njihove stranice) - jako je fina:Citiraj:
Matilda prvotno napisa
Uskršnja torta od ječma
Tijesto:
225 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 jaja
450 g brašna
Tucite maslac sa mikserom dok nije pjenast. Dodajte šećer I nastavite miksati. Dodajte razmućena jaja, malo po malo I na kraju brašno. Izmiješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Razdvojite na dva dijela (jedan malo veći od drugog) I ostavite u hladnjaku 1 sat da se stisne.
Nadjev:
110 g oljuštenog ječma, namočenog u vodi preko noći
250 ml mlijeka
Naribana korica 1 limuna
Pola žličice mljevenog cimeta
100 g šećera
malo soli
250 gr svježe skute
1 žličica ekstrakta od badema
40 gr kandirane korice od limuna ili/i naranče, sitno nasjeckana
2 žlice rakije ili limoncella
3 jaja, razdvojeni bjelanjci I žumanjci
Stavite ječam u lonac, prelijte s vodom I kuhajte 20 tak minuta. Ostavite da se ohladi u vodi, zatim ocijedite.
Zagrijte mlijeko I dodajte ječam, koricu od limuna, cimet, žlicu šećera I sol. Kuhajte polako dok ječam ne upije mlijeko, oko 1 sat. Ohladite smjesu.
Ocijedite skutu I izmiksajte sa ostatkom šećera, ekstraktom badema I kandiranom koricom limuna I naranči. Dodajte žumanjke I ohlađeni ječam. Istucite bjelanjke u snijeg I umiješajte u smjesu sa skutom I ječmom.
Zagrijte pećnicu na 180°C
Namastite kalup za pitu sa maslacem. Razvaljajte veći dio tijesta u krug I obložite s njim kalup. Napunite ga s nadjevom I stavite u hladnjak dok ne razvaljate drugi dio tijesta. Razvaljajte ga tanko I narežite na trake debljine oko 1 cm. Položite polovicu traka vodoravno, a drugu polovicu okomito na nadjev. Pecite oko 1 sat, dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite posipanu šećerom u prahu.